1.059.326

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az ételkészítési ismeretek és gyakorlatok tanítása

Szerző
Lektor
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 349 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó7
A középfokú vendéglátó szakképzés tervezése és fedélrendszere9
A szakképzés tervezésének általános koncepciója9
A képzési cél10
Az ismeretek tartalmi kereteinek és szerkezeti felépítésének elvi kérdései14
A képzés során kiemelten fejlesztendő képességek17
Az oktatási módszerekről általában24
A vendéglátó szakképzés magyarországi rendszere és összehasonlítása egyes külföldi rendszerekkel28
A középfokú vendéglátó szakképzés iskolatípusai a II. világháborútól napjainkig29
A tanulók foglalkoztatásának rendszere (keretei) a középfokú vendéglátó szakképzésben33
A szakmai elméleti-, a csoportos gyakorlati-, és a munkahelyi gyakorlati képzés funkciója35
Az átalakuló középfokú vendéglátó szakképzés37
A vendéglátó szakképzés tárgyi feltételrendszere38
A vendéglátó szakképzés személyi feltételrendszere40
A vendéglátó szakképzés szabályozása, alapdokumentumai45
Az ételkészítési ismeretek és gyakorlatok tantárgy felépítése, tartalma és helye a középfokú szakképzésben51
A szükséges és lehetséges koncentráció teremtés az ételkészítési ismeretek és gyakorlatok a tantárgy tanításában51
Az ételkészítési ismeretek és gyakorlatok tantárgy oktatásával elérendelő célok57
Az ételkészítési ismeretek és gyakorlatok tantárgy tanításának globális időszükséglete58
Az ételkészítési ismeretek és gyakorlatok tantárgy tananyaga60
A tananyag kiválasztása60
A tananyag szerkezetét meghatározó tényezők66
A tananyag részletes tartalmi és szerkezeti áttekintése. Az ismeretek feldolgozásához javasolt időtartamok68
Az ételkészítés munkafolyamata és annak összefüggése az oktatással83
Az ételkészítési ismeretek és gyakorlatok tantárgy tanítási - tanulási folyamata89
A tanítási - tanulási folyamat rendszerszemlélete89
A szakoktató és a tanuló részvétele a tanítási - tanulási folyamatban90
A szakoktatóval szemben támasztott követelmények90
A szakoktató feladatai a tanítási - tanulási folyamatban91
A tanuló részvétele a tanítási - tanulási folyamatban97
Az ételkészítési ismeretek és gyakorlatok tanítási - tanulási folyamatának szakaszai99
Az információkhoz juttatás, az információ felvétele101
Az ismeretek feldolgozása103
Az ismeretek rögzítése109
Az ellenőrzés, értékelés110
Az alkalmazás, gyakorlás114
A rendszerezés, a szintetizálás és az elmélyítés115
Az ételkészítési elmélet tanításának módszertana117
A tanítási órák típusai117
A tanítási órákon alkalmazható munkaformák118
A szakmai elméleti képzést segítő eszközök124
A tanulók segédeszközei125
A szemléltetés eszközei131
A tanulók aktivizálását szolgáló módszerek és azok alkalmazási lehetőségei135
Az elméleti órák felépítésének és tartalmának hagyományos felfogása135
A tanulók aktivizálása az elméleti órákon139
Ismétlés, összefoglalás, rendszerezés a tanulókat aktivizáló módszerekkel164
A gyakorlati munka során szerzett tapasztalatok és ismeretek beépítése az elméletben tanultakba171
A tanulók tanórán kívüli foglalkoztatása174
A szakoktató felkészülése a tantárgy tanítására179
A tervező munka elemi és folyamata179
A tanmenet tartalma és felépítése181
A tematikus tervezés184
A tanítási óra tervezése190
A tanulók minősítése204
Az osztályozás néhány alapkérdése204
A tanulók minősítésének módszerei205
A kérdések és feladatok típusai213
A szakoktató feladatai a tanulói kérdéskultúra kialakításában és fejlesztésében229
A feladatlapok összeállításának szempontjai233
A tanulók felkészítése a minősítésre, feladatlapok megíratása240
A dolgozatok és feladatlapok javítása, minősítése, elemzése, értékelése és kiosztása243
A szakoktató munkájának elemzése, értékelése az elméleti ismeretek oktatása terén248
A szakoktató egyénisége, általános, szakmai és pedagógiai felkészültsége249
A tanórát megelőző és a tanórán végzett szakoktatói munka250
Az ételkészítési csoportos gyakorlati foglalkozások vezetésének módszertana253
A csoportos gyakorlati foglalkozások típusai253
A csoportos gyakorlati foglalkozásokon alkalmazható munkaformák254
A bemutatás, a magyarázat és a gyakoroltatás módszerei a csoportos gyakorlati foglalkozásokon263
A bemutatás és az azt kísérő magyarázat szerepe264
A bemutatásra való felkészülés266
A bemutatás előkészítése268
A bemutatás lebonyolítása272
A bemutatás és a gyakoroltatás kapcsolata273
A bemutatást követő gyakoroltatás276
A szakoktató felkészülése a csoportos gyakorlati foglalkozásokra276
A csoportos gyakorlati foglalkozások általános felépítése278
A csoportos gyakorlati foglalkozások megtervezése és lebonyolítása299
A tanulók felkészülése a csoportos gyakorlati foglalkozásra, a munkavégzésre300
Az elméleti ismeretek elsajátítása300
Az ételkészítés munkafolyamatának megtervezése310
Ellenőrzés, értékelés, minősítés a csoportos gyakorlati foglalkozásokon310
A tanulók felkészültségének ellenőrzése313
Ellenőrzése, értékelés a gyakorlat közben315
A gyakorlati munkát követő, a tanulók minősítését megalapozó elemzés és értékelés323
A csoportos gyakorlati foglalkozásokkal kapcsolatos szakoktatói munka elemzése, értékelése325
A munkahelyi gyakorlati foglalkozások bonyolításának néhány módszertani kérdése328
A tanuló felelősök felkészítése328
A tanulók tevékenységének tervezése, szervezése, irányítása, ellenőrzése, értékelése és minősítése329
A munkahely az iskola és a szülői ház közötti kapcsolattartás334
A tanulók vizsgáztatása338
A szakmai elméleti és gyakorlati vizsgák részei, tartalma és lebonyolítása338
A tanulók szakmai vizsgákra való felkészülése és annak segítése341
Utószó347
Irodalomjegyzék348

Zsolnay Gábor

Zsolnay Gábor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Zsolnay Gábor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem