Fülszöveg
Első könyvemet tartja kezében a kedves Olvasó, mely az ízek világába kalauzolja Önt.
Azok közé tartozom, akik nap mint nap a gasztronómiáért élnek. Tudomásomat, tapasztalataimat, ötleteimet szeretném megosztani Önökkel, hogy bepillantást nyerhessenek a gasztronómia általam olyannyira csodált sokszínű világába.
A borászat is művészet. A borász minden évben új és még tökéletesebb mű létrehozására törekszik. A bor nemes, vigasztaló, gyógyító ajándék Istentől.
E könyvben arra tettem kísérletet, hogy megmutassam, miként lehet igazán elérni és élvezni a bor és étel harmóniáját. Mire a szőlő a szőlőtőkéről a pincébe kerül, nagy átalakuláson megy keresztül, míg finom nedű válik belőle.
A bor és a borász között olyan bensőséges kapcsolat alakul ki, amely elválaszthatatlanná teszi őket - a borban mindig benne rejlik a borász személyisége.
E könyv nagy hangsúlyt fektet a bor-étel harmóniára.
Fontosnak tartom, hogy az étel ne elnyomja a bor sajátos karakterét, hanem inkább segítse...
Tovább
Fülszöveg
Első könyvemet tartja kezében a kedves Olvasó, mely az ízek világába kalauzolja Önt.
Azok közé tartozom, akik nap mint nap a gasztronómiáért élnek. Tudomásomat, tapasztalataimat, ötleteimet szeretném megosztani Önökkel, hogy bepillantást nyerhessenek a gasztronómia általam olyannyira csodált sokszínű világába.
A borászat is művészet. A borász minden évben új és még tökéletesebb mű létrehozására törekszik. A bor nemes, vigasztaló, gyógyító ajándék Istentől.
E könyvben arra tettem kísérletet, hogy megmutassam, miként lehet igazán elérni és élvezni a bor és étel harmóniáját. Mire a szőlő a szőlőtőkéről a pincébe kerül, nagy átalakuláson megy keresztül, míg finom nedű válik belőle.
A bor és a borász között olyan bensőséges kapcsolat alakul ki, amely elválaszthatatlanná teszi őket - a borban mindig benne rejlik a borász személyisége.
E könyv nagy hangsúlyt fektet a bor-étel harmóniára.
Fontosnak tartom, hogy az étel ne elnyomja a bor sajátos karakterét, hanem inkább segítse kibontakozni. Választásaimban ez az elv vezérelt, és arra törekedtem, hogy olvasóim valódi gasztronómiai kalandban részesüljenek, abban a csodában, ahogy étel és bor (akár egy nő és egy férfi) egymásra talál.
Egy könyv, mely a minőségi borokról és a hozzá illő ételekről szól. Az alapötlet feleségemtől, Zitától származik, valamint partnerem, O. Jakócs Péter fotográfus szintén noszogatott már ez ügyben.
A téma - Az Étel és Bor harmóniája - adott volt, az évek során számos borvacsora szolgáltatott alkalmat arra, hogy mesterségemet magas színvonalon mutathassam be a hozzáértő, ínyenc közönségnek.
Egy Tokaj-Hegyaljai kirándulás alkalmával Zita Szepsy Istvánnal beszélgetett a könyv tervéről, aki bizalmáról és támogatásáról biztosította feleségemet. (A nagyszerű tokaji borásszal már volt alkalmam együttműködni, amikor a La Marédában az ő boraihoz készítettem ételsort.) Vállalkozásunkhoz végül további kiváló borászok támogatását is sikerült elnyernünk.
Malatinszky Úr tanácsára a könyvben szereplő borászokat és borokat jól ismerő szakírót kértem fel közreműködésre, aki mintegy összefűzi a témákat, tájakat és embereket. Választásom Kling Józsefre esett, akinek írásait jól ismertem a Gusto magazinból, és ő készségesen vállalta a munkát.
Főnököm, Szabó László, a fotózáshoz szükséges hátteret, a konyhát és az alapanyagokat biztosította a La Marédában.
A könyv létrejöttének nem titkolt célja, hogy tudásomról számot adjak önmagamnak, a szakmának, és mindazoknak, akik érdeklődnek a gasztronómiai kultúra iránt. A vendéglátásban eltöltött majd 25 év alatt, a tanulóévektől a Gundel- Paradiso- Kempinski- Pátión keresztül a La Marédáig, az egyéni és csapatversenyzésektől a világbajnoki aranyérmen át a melegkonyhás (evolúciós) verseny döntőjéig úgy érzem, szereztem annyi tapasztalatot, amit érdemes megosztanom másokkal.
És most, hogy Isten áldásával megszületett e könyv, mindnyájan örüljünk neki: feleségem, hat gyermekem és valamennyi támogatónk!
Vissza