1.067.308

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az érték- és költségelemzési eljárások alkalmazásának lehetősége a húsiparban

Szerző
Budapest
Kiadó: Állatforgalmi és Húsipari Tröszt
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 159 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 500 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"A hatvanas évektől, s főleg a gazdaságirányítás új rendjének bevezetésétől, a hatékony gazdálkodás érdekében a vállalatok mind nagyobb súlyt helyeznek a legfejlettebb... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"A hatvanas évektől, s főleg a gazdaságirányítás új rendjének bevezetésétől, a hatékony gazdálkodás érdekében a vállalatok mind nagyobb súlyt helyeznek a legfejlettebb gazdasági elemzési módszerek alkalmazására. A Párt Központi Bizottsága 1971. december 1.-i - az üzem- és munkaszervezésről szóló - határozata pedig kötelességünké is tette mindazon tevékenységek számbavételét és mindazon módszerek gyakorlatbavételét, amelyek a vállalatok hatékonyabb és gazdaságosabb működését eredményezik. Az elmúlt években és jelenleg is több elemzési módszer alakult ki és került bevezetésre, amely a költségek csökkentése, a gazdaságosabb termékszerkezet kialakítása irányába hat. Többek között ilyen a műszaki-gazdasági értékelemzés, vagy ahogy röviden mondják, az értékelemzés.
E módszer lényege a termékek, szolgáltatások, folyamatok, rendszerek funkcióinak és a hozzájuk tartozó költségeknek vizsgálata, ennek alapján olyan javaslatok megvalósítása, amelyek következtében azonos funkciókat, illetve nagyobb teljesítményeket kisebb, illetve azonos költséggel érhetünk el." Vissza

Tartalom

Bevezető 1
I. Fejezet
Az értékelemzés és költségelemzés, mint a szervezett költségracionalizálás eszköze 3
1./ A tudatos értékelemzés kialakulása 3
2./ Az értékelemzés lényege 5
3./ Az értékelemzés módszere 7
4./ A Value Analysis és a Value Engineering eljárások 9
5./ Az értékelemzés alapkategóriái 11
A funkció meghatározása és csoportosítása 11
Az érték meghatározása és kategóriái 12
6./ A költségracionalizálási módszerek összehasonlítása 14
7./ Az értékelemzés kapcsolata a matematikai módszerekkel 18
8./ Az értékelemzés és a költségelemzés, mint a vállalati döntések
előkészítésének eszköze 23
9./ Az értékelemzés és a költségelemzés alkalmazásának lehetősége és iránya a vállalati szabályzórendszer keretei között 25
II. Fejezet
A húsipar népgazdasági feladata és szervezeti felépítése 30
1./ A húsipar feladata 30
2./ A húsipari terítékek előállításának, fogyasztásának és exportjának alakulása 32
3./ A húsipar szervezeti felépítése 37
4./ Költségszerkezet, eszközigény 39
5./ Költségvetési kapcsolatok 40
Az értékelemzés és költségelemzés lehetősége és szükségessége az Állatforgalmi és
Húsipari Vállalatoknál 42
1./ A húsellátási folyamat és annak funkciója 42
2./ Az értékelemzés bevezetésének feltételei és azt elősegítő tényezők 47
A program sikerét elősegítő környezeti tényezők 48
Személyi feltételek 53
3./ Az értékelemzés szerepének meghatározása 54
4./ Az értékelemzés lebonyolításának formája és annak helye az ÁHV-ok szervezetében 57
Az értékelemzés alkalmazásának jellege 57
A végrehajtás formája és szervezete 59
Az értékelemzési tevékenység helye a vállalat szervezetében 61
5./ Az értékelemzés végrehajtásának módja 62
6./ Az értékelemzés technikája 63
Program készitése 64
Általánosítások elkerülése 65
Megbízható információ 66
A funkcióhordozó szétszedése 67
Alkotó fantázia 68
Akadály felismerés 68
Tűrések költségeinek meghatározása 69
Szakértők bevonása 69
Szállítók bevonása 70
Speciális eljárások alkalmazása 71
Pénzbeni értékmegjelölés alkalmazása 71
7./ A Value Analysis alkalmazása az ÁHV-oknál 72
Előkészítés 72
Információszerzési szakasz 78
A meglévő állapot meghatározása 82
Alternatívák kidolgozása 86
A kialakított változatok értékelési módja
és annak szempontjai 88
Javaslatok kidolgozása 91
8./ Folyamatok és tevékenységek értékelemzésének lehetősége az ÁHV-oknál 94
Az állatforgalmi tevékenység értékelemzésének lehetősége és szükségessége 95
Egyéb beszerzési tevékenységek értékelemzésének lehetősége és szükségessége 108
A gyártási folyamatok értékelemzése 109
A Value Engineering alkalmazásának előnyei az ÁHV-oknál 113
Az ügyviteli értékelemzés alkalmazása 117
9./ Az értékelemzés információigénye a költségekre vonatkozóan 124
10./ Az értékelemzés husipari kialakításának, fejlesztésének szükségessége és feltétele 133
Példa a költségelemzés és az értékelemzés húsipari alkalmazására 135
Költségelemzés 142
Értékelemzés 148
Felhasznált irodalom jegyzéke 153

Dr. Tömör Péter

Dr. Tömör Péter műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Tömör Péter könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem