kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői vászonkötés |
Oldalszám: | 191 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 27 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Írta: Dr. Szilágyi Gyula okleveles műszaki chemikus. Nyomtatta a Franklin-Társulat nyomdája. |
Előszó | 7 |
Bevezetés | 9 |
Az erjedés fogalma | 9 |
Az erjedés története | 12 |
Az erjedés elméletei | 28 |
Liebig bomlási elmélete | 28 |
A fermentum-elmélet | 30 |
Pasteur oxigén elvonási elmélete | 33 |
Nägeli molekulár-fizikai elmélete | 37 |
Az erjedés organizmusairól általában | 41 |
Az organizmusok tenyésztési és vizsgálati módjai | 43 |
A mikroorganizmusok részletes ismertetése alaktani tekintetben (Morphologia) | 51 |
A bakteriumokról | 52 |
Penészgombák | 62 |
Alkoholos erjedést okozó gombák (Sarjadzók) | 68 |
A tiszta kultura előállítása (A Saccharomycesek különböző nemeinek felismerése) | 72 |
Asco- vagy tömlőspóra-képződés | 73 |
A kártyaképződés | 77 |
A Saccharomycesek viselkedése a czukor-fajokkal szemben | 80 |
A Saccharomycesek rendszertana | 81 |
Torula | 91 |
Saccharomyces apiculatus | 91 |
Mycoderma cerevisiae és vini | 93 |
A tiszta kultura alkalmazása a gyakorlatban | 94 |
A fermentumokról általában | 97 |
Az élesztőről általában | 99 |
Az élesztő chemiai összetétele | 101 |
Az alkoholos erjedés mint fiziológiai tünemény | 107 |
Az élesztő szaporodása az erjedés alatt | 110 |
Az erjedés mint chemiai-fiziológiai tünemény | 112 |
Az erjedés organizmusainak táplálási feltételeiről | 121 |
A kiválás terményei | 125 |
A nitrogén felvételére vonatkozó kisérletek | 127 |
Ásványi tápanyagok | 129 |
Nitrogénmentes tápanyagok | 132 |
A hőmérséklet | 136 |
Az erjedést gátló körülmények, mérgek | 137 |
Az élesztő önerjedése | 139 |
A alkoholképződéshez szolgáló szénhidrátok | 142 |
Keményítő | 142 |
Dextrinek | 147 |
Maltóz | 150 |
Dextróz vagy szőlőczukor | 151 |
Lävuloz vagy gyümölcsczukor | 152 |
Nádczukor | 152 |
Inulin | 153 |
Cellulóz | 154 |
Az alkoholos erjedéssel egyidejűleg fellépő mellékerjedésekről | 155 |
Tejsavas erjedés | 155 |
Eczetsavas erjedés | 158 |
Vajsav és egyéb hasadó gombák által okozott erjedések | 160 |
Salétromsavas erjedés | 161 |
Az erjedés terményeiről általában | 162 |
Az erjedés főterményei: | |
Szénsav | 163 |
Ethilalkohol | 164 |
Az erjedés mellékterményei: | |
Kozmás olajok | 166 |
Acetaldehid | 168 |
Eczetsav | 168 |
Vajsav | 168 |
Borostyánkősav | 169 |
Glicerin | 169 |
Tejsav | 169 |
Mannit | 170 |
Aljak | 170 |
Egyéb melléktermények | 170 |
A diasztázról | 172 |
Előállítási módok | 174 |
A diasztáz összetétele | 177 |
A diasztáz által létesített termények | 179 |
A maláta diasztázos hatásának meghatározása | 183 |
A diasztázos hatás és a gabona nitrogéntartalma közötti összefüggés | 186 |
Czukorképzés folyamata a gyakorlatban | 188 |
A czefrében levő dextrin viselkedése a diasztázzal szemben és a diasztáz utóhatását megzavaró okok | 190 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.