1.060.444

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az én bolgár szakácskönyvem

Magyarországi bolgárok receptjei

Szerkesztő
Lektor
Fotózta
Budapest
Kiadó: Bolgár Országos Önkormányzat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 127 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Bolgár  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-87503-2-7
Megjegyzés: Színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az ételekhez, ízekhez való viszonyunkat bizonyára az anyatejjel szívjuk magunkba, és ez később csak nagyon lassan változik, alig asszimilálódik. A Budapesten élő bolgár asszonyok már évtizedek óta ünneplik a Bába-napot kulináris kiállítással, ahol megmutathatják főzőtudományukat. Ez a hagyományos népszokás így speciális jelleget kapott. Mindenki elhozza a maga által készített ételeket, megkóstolják egymás főztjét, és recepteket cserélnek. A bemutató egy idő után versengéssé alakult, ahol a bolgár asszonyok megmutathatják konyhaművészetükben a hagyományokhoz való kötődésüket és az új iránti nyitottságukat. Néhány bulgáriai barátunk, mint például a népdalénekesnő Valja Balkanszka megosztotta velünk saját receptjeit, de ismeretségi körünkből magyar háziasszonyok is a bolgár konyha mestereivé váltak.

Tartalom

ELŐÉTELEK ÉS FALATKÁK
8 Joghurtos sült cukkini
8 Kati előétele
8 Szárazbab előétel
8 Vajban sült gomba
10 Kaviárkrém
10 Szirene sop módon
10 Mis-mas
10 Töltött kenyér
12 Botevgradi tojásos-joghurtos paprika
12 Zlatogradi katak 4 személyre
12 Padlizsánkrém (kjopolu)
12 Szófiai előétel
14 Tojás panagjuristei módon
14 Sós kuglóf
14 Színes puliszka (kacsamak)
16 Fokhagymás sült paprika
16 Diós sült paprika
16 Fokhagymás kecskeszarv paprika
LEVESEK
20 Tirnovói halászlé
20 Bárányleves
20 Bárányleves II
20 Pacalleves
22 Húsgombócleves
22 Hideg uborkaleves (tarator)
22 Kolostori lencseleves
22 Kolostori bableves
24 Krumplileves
24 Spenót- vagy csalánleves
24 Korhelyleves (armeeva csorba)
24 Gombaleves
SALÁTÁK
28 Kertészsaláta
28 Fokhagymás sültpaprika-saláta
28 Sopszka saláta (sült paprikával)
30 Hagymás főttojás-saláta
30 Zöldsaláta tojással
30 Zöldsaláta
30 Káposztasaláta sárgarépával
32 Káposztasaláta (trienica)
32 Savanyúkáposzta-saláta
32 Csalánsaláta
32 Lencsesaláta
ZÖLDSÉGÉTELEK
36 Patatnik
30 Burgonyafasírt
36 Tócsni (tiganici)
38 Cukkinifasírt
38 Tökfasírt
38 Töltött padlizsán
38 Mandzsa
40 Sült padlizsán joghurttal
40 Bolgár lecsó
40 Paradicsommal töltött paprika
40 Szirenével töltött sült paprika (csuski bjurek)
42 Töltött paprika
42 Szárazbabbal töltött paprika
42 Sült paprika paradicsomszószban
42 Olajbogyós-póréhagymás rizs
44 Vegetáriánus töltött szőlő vagy káposztalevél
44 Burgonyás-káposztás muszaka
44 Csőben sült savanyú káposztás bab
46 Sült savanyú káposzta
46 Nyári étel
46 Tojásos gomba cseréptálkákban
46 Vegetáriánus gjuvecs
HÚS- ÉS HALÉTELEK
50 Sült bárány
50 Töltött báránylapocka
50 Bárány kebab agyagedényben
50 Spenótos bárányhús
52 Sült bárány
52 Báránykapama
52 Birka vracai módra
52 Töltött burgonya falusiasan
54 Kertészétel
54 Csípős fasírt
54 Bolgár fasírt
56 Bojár fasírt paradicsommártással
56 Kebapcse
58 Muszaka
58 Gjuvecs
58 Hagymás karaj
60 Sertéshús házi módra
60 Karaj ajdemiri módra
60 Banszkói kaparna
HÚS- ÉS HALÉTELEK
62 Boros kebab
62 Sertéshús savanyú káposztával
62 Timovói sertéskaraj
64 Csirke frikassze
64 Drob-szarma csirkeaprólékból
64 Részeges csirke
64 Megtömött csirke régiesen
66 Vaslapon sült csirke cseparljanei módon
66 Olajbogyós-boros csirke
66 Resztelt csirkemáj
68 Petrezselymes csirke
68 Csirke bulgurral
68 Csirke kaparna
70 Töltött ponty (ribnik)
70 Töltött ponty (ribnik) II
70 Paradicsomos makréla
RÉTESEK ÉS CIPÓK
74 Hagymás rétes (lucsnik)
74 Csavart rétes (vita bartica)
74 Tejes rétes
74 Toni rétese
76 Spenótos rétes
76 Tökös rétes
78 Panagjuristei baklava
78 Pitka I (házi kenyér)
80 Pitka II (házi kenyér)
80 Pitka szirenével (fetasajttal)
80 Kis cipók szirenével (fetasajttal)
82 Kalács
82 Kaloferi milinki
84 Bukta I
84 Bukta II
84 Tutmanik
ÉDESSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK
88 Édesség lokumból (Dorkovo falu)
88 Makedón torta
88 Édes szalámi
90 Teasütemény I
90 Teasütemény II
90 Teasütemény III
90 Mézes sütemény
92 1001 varázslatos karácsonyi keksz
92 Gyors kuglóf
92 Nagymama kuglófja
92 Maxi palacsinta
94 Sütőben sült makaróni
94 Piskóta sziruppal (revane)
94 Piskóta tejes sziruppal (revane)
94 Főtt búza
96 Tejes bulgur
96 Bulgur kukoricadarából
96 Krém karamell
98 Kompót szárított gyümölcsből
98 Édes burgonya
98 Bundás alma
98 Mézes birsalma
100 Narancsos kadaif
100 Sült alma mézzel és dióval
100 Tejjel sütött tök
103 A BOLGÁR KONYHA FŰSZEREI
115 ÜNNEPI ASZTAL
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem