Előszó | 13 |
Néhány gondolat a húsról és a húsvizsgálatról | 15 |
A hús és a táplálkozás | 15 |
Gondolatok a húsvizsgálatról | 19 |
A vágóhídi élőállat-vizsgálat | 25 |
Az ante mortem I. és az "integrált" húsvizsgálat | 25 |
Az állat tulajdonosának teendői a vágóhídra szállítás előtt | 26 |
A szállítás előtti élőállat-vizsgálat és a szállításra való előkészítés | 26 |
Élőállat-vizsgálat a vágóhídon | 28 |
Az élőállat-vizsgálat személyi és tárgyi feltételei | 29 |
Az élőállat-vizsgálat végrehajátsa | 31 |
Az egészséges állat viselkedése | 33 |
A beteg állat viselkedése | 34 |
A rendes vágás korlátozása vagy tiltása | 35 |
A levágás végleges megtiltása | 36 |
A levágás megtiltása és eljárás az Állat-egészségügyi Szabályzat szerint | 37 |
A sertéspestis klinikai tünetei | 37 |
A ragadós száj- és körömfájás klinikai tünetei | 38 |
A veszettség klinikai tünetei | 39 |
A lépfene klinikai tünetei | 40 |
A levágás megtiltása vagy korlátozása további okok miatt | 40 |
Boncolás a vágóhídon | 42 |
A levágást követő húsvizsgálat | 45 |
Tevékenységünk színhelye, a vágóhíd | 45 |
Általános követelmények | 45 |
Kis és nagy vágóhíd | 47 |
A húsvizsgálati rendeletek és alkalmazásuk | 48 |
A vágóállatok felsorolása és elnevezése | 50 |
A húsvizsgálatra való előkészítés | 51 |
Új irányzatok a húsvizsgálat végrehajtásánál | 54 |
A húsvizsgálat végrehajtása | 55 |
Az egyes vágóállatfajok előfordulása | 55 |
A húsvizsgálat vizsgálati helyek szerinti ismertetése | 56 |
Két "rendhagyó szerv": a vér és a bőr | 57 |
A vér vizsgálata | 57 |
A bőr vizsgálata | 58 |
A fej vizsgálata | 59 |
A fehér zsiger vizsgálata | 62 |
A vörös zsiger vizsgálata | 64 |
A test vizsgálata | 68 |
A húsbélyegzés | 75 |
A szakadminisztráció | 77 |
Állatvédelem a vágóhídon | 78 |
A húsvizsgálat alapvonalai és a húsvizsgálati diagnózis | 82 |
Az élelmiszer-higiénia szakterületének felosztása | 82 |
A húsvizsgálat feladatai | 83 |
A húsvizsgálat interdisciplináris jellege és a kórbonctanhoz fűződő különleges kapcsolata | 86 |
Kapcsolat a húsvizsgálat és a vágás módja között | 88 |
Osztatlan, osztott és megszakított húsvizsgálat | 92 |
A húsvizsgálat vertikális és horizontális tagolódása | 93 |
A húsvizsgálat diagnózis fogalma és megközelítése | 96 |
A hús állományleváltozásai | 100 |
Az idegen szag | 102 |
Soványság és lesoványodás | 105 |
A hiányos elvérzettség | 107 |
Izomelfajulás | 108 |
A hús magas pH-értéke | 110 |
A DFD hús | 113 |
A PSE-hús | 114 |
Sárgaság | 116 |
Szöveti zúzódások | 119 |
A vizenyősség | 120 |
A fülledés | 122 |
A rothadás | 124 |
Technológiai hibák által okozott állományelváltozások | 125 |
Húsvizsgálati diagnózis a kórokozó kimutatásával és a septikaemiára utaló kórbonctani elváltozások értékelésével | 128 |
A mikrobiológiai laboratórium tevékenysége | 128 |
A kiegészítő bakteorológiai húsvizsgálat elrendelés | 129 |
A kbhv indikációi | 130 |
Állatorvosi döntés a laboratóriumi vizsgálat mellőzésével | 132 |
A kbhv céljára történő mintavétel, szállítás és feldolgozás | 133 |
A mintaelemek | 133 |
Mintavétel, csomagolás, szállítás és feldolgozás | 135 |
A kbhv elméleti alapjai | 137 |
A minták rangsorolása | 137 |
A bakteriológiai vizsgálat rendszerei | 141 |
A kbhv eredményének értékelése és kiadása | 144 |
Helyi folyamat | 145 |
Az általános folyamatok és elnevezésük | 146 |
A kbhv eredménye nagyobb anyag elemzése alapján | 148 |
Általános állapotok és folyamatok gyakorisága | 148 |
Az egyes baktériumfajok és -csoportok előfordulása | 150 |
Bacteriaemiára és septikaemiára utaló kórbonctani elváltozások húsvizsgálati értékelése | 155 |
A baktériumok terjedésének elnevezése | 156 |
Bacteriaemia | 156 |
Septikaemia | 157 |
Pyaemia | 159 |
Toxinaemia | 160 |
Sapraemia | 161 |
A baktériumos szóródásra (bacteriaemia, septikaemia) utaló kórbonctani elváltozások értékelése | 162 |
Bőrelváltozások | 162 |
A nyirokcsomók és a lép | 162 |
A parenchymás szervek zavaros duzzadása és zsíros beszűrődése | 164 |
A vérzések húsvizsgálati értékelése | 165 |
Gyulladásos-elhalásos gócok, áttéti tályogok és infarctusok | 166 |
Egyéb, septikaemiára utaló kóros elváltozások | 167 |
A sertés húsvizsgálati szempontból fontos betegségei | 169 |
A sertés rejtettheréjűsége és ivari szaga | 171 |
A sertések gennykeltő baktériumok okozta betegsége | 175 |
Tályog a m. psoas maiorban | 178 |
A sertés tüdőgyulladása: | 179 |
Az enzootiás tüdőgyulladás | 179 |
Actinobacillus pleuropneumoniae által okozott tüdő- mellhártyagyulladás | 180 |
A sertésgümőkór és az atípusos mycobacteriosis | 181 |
A sertés klasszikus gümőkórja (tuberculosis) | 182 |
A sertés atípusos mycobacteriosisa | 184 |
Elkülönítő kórjelzés a sertésgümőkórnál és a sertés atípusos mycobacteriosisánál | 186 |
A mycobacteriumok okozta fertőzések közegészségügyi vonatkozásai | 187 |
A sertésgümőkór és a mycobacteriosis húsbírálata | 188 |
A sertés heveny szívgyengesége és következményes hiányos elvérzettsége | 189 |
A lábgyengeség szindróma | 191 |
Az emésztőszervek betegségei | 192 |
Sárgaság | 194 |
Herélési tályog | 194 |
Csonttörések | 196 |
A vese és az urogenitális rendszer elváltozásai | 198 |
Mell-, hashártya- és szívburokgyulladás | 199 |
Sertésorbánc | 200 |
Bőrgyulladások és egyéb bőrelváltozások | 202 |
A sertés egyéb kóros elváltozásai | 203 |
A sertés fontosabb parazitás betegségeinek húsvizsgálata | 204 |
Orsóférgesség | 204 |
Hólyagférgesség | 205 |
Néhány további sertésparasitosis | 206 |
A szarvasmarha húsvizsgálati szempontból fontos betegségei | 209 |
A szarvasmarha emésztőszervi betegségei | 209 |
Idegen test által okozott recésgyomor-átfúródás és szövődményei | 209 |
A paratubervulosis | 215 |
A szarvasmarhák bendőparakeratosis - májtályog betegsége | 217 |
A szarvasmarhák egyéb emésztőszervi betegségei | 219 |
Ellési komplikációk | 221 |
Ízületgyulladások | 222 |
Csonttörések és egyéb balesetek | 224 |
A lélegzőszervek betegségei | 226 |
Tőgygyulladások | 228 |
A vese és a húgyutak betegségei | 230 |
Méhgyulladás | 232 |
A szív betegségei | 234 |
Trumás pericarditis | 234 |
Az endocarditis | 235 |
Actinomycosis és -actinobacillosis | 235 |
A központi idegrendszer betegségei | 236 |
Daganatos betegség | 237 |
A szarvasmarha egyéb kóros elváltozásai | 238 |
Fontosabb parazitás betegségek | 239 |
Májmételykór | 239 |
Egyéb parazitás betegségek | 240 |
A juh, a borjú és a ló húsvizsgálati szempontból fontos betegségei | 242 |
A juh betegségei | 242 |
A borjú betegségei | 244 |
A ló betegségei | 247 |
Zoonosisok, különleges jelentőségú fertőző állatbetegségek, maradékanyagok | 250 |
Általános ismeretek a zoonosisokról | 250 |
A hazánkban előforduló fontosabb zoonosisok | 253 |
Salmonellosis | 254 |
A szarvasmarha salmonellózisa | 255 |
A sertés salmonellosisa | 256 |
Leptospirosis | 258 |
Brucellosis | 259 |
Szarvasmarha-gömőkór | 261 |
Listeriosis | 262 |
Lépfene (anthrax) | 263 |
A szarvasmarha és a sertés borsókakórja | 265 |
Trichinellosis | 267 |
Sarcisoiruduisus (sarcicystisus) | 269 |
Toxoplasmosis | 270 |
Különleges jelentőségű fertőző állatbetegségek | 271 |
Ragadós száj- és körömfájás | 272 |
Sertéspestis | 273 |
A maradékanyagok | 276 |
A maradékanyagok közegészségügyi jelentősége | 277 |
A maradékanyagok elleni védekezés | 280 |
A maradékanyagok húsbírálata | 284 |
A technológiai folyamtok higiéniai ellenőrzése | 286 |
A technológiai higiénia meghatározása és kapcsolata a húsvizsgálattal | 286 |
A technológiai higiénia ellenőrzésének eszköztára | 288 |
A bejárás | 288 |
A szemle | 290 |
Mikrobiológiai módszerek | 291 |
A hús és a húskészítmények mikrobiológiai vizsgálata | 291 |
Az ún. tamponos vizsgálat | 293 |
A ten Cate-vizsgálat | 296 |
A hús mint baktériumélőhely | 296 |
A hús és hústermékek víztartalma | 298 |
A pH érték, az oxigénigény és a sókoncentárció | 299 |
A hőmérséklet | 301 |
A vágóhídon és a húsüzemben előforduló legfontosabb kórokozó és feltételesen kórokozó baktériumok | 303 |
Salmonellák | 303 |
Staphylococcus aureus | 304 |
Clostridiumok | 305 |
Listeria monocytogenes | 306 |
Coliformok és Escherichia coli törzsek | 307 |
Egyéb ételmérgezéset és ételfertőzést okozó baktériumok | 308 |
A HACCP (VEKEP) elvek alkalmazása a technológiai higiénia ellenőrzésekor | 309 |
A HACCP (VEKEP) elv meghatározása | 309 |
A vágás, a darabolás és a feldolgozás higiéniai követelményei a HACCP elvek alapján | 311 |
Általános szempontok és a berendezések értékelése | 311 |
Az állatok szállíása és átvétele | 312 |
A sertésvágás higiéniája | 313 |
A szarvasmarha-vágás higiéniája | 314 |
A hús hűtése | 315 |
Húskészítmények előállítása | 315 |
Az üzemi higiénia és a baktériumok szaporodásának kapcsolata | 317 |
A takarítás, tisztítás és fertőtlenítés mint az induló baktériumszám csökkentésének lehetősége | 318 |
Rövidítések jegyzéke | 323 |
Tárgymutató | 325 |
Irodalom (könyvek, jegyzetek) | 345 |