Előszó | 11 |
Bevezetés | 13 |
Történeti áttekintés - a táplálkozástudomány kezdeti lépései | 16 |
A táplálkozás | 20 |
Az étkezéstől a sejtanyagcseréig | 20 |
A szervezet tápláltsági állapota. Egészség-malnutríció | 25 |
A táplálék összetétele | 30 |
A táplálék összetevői, a tápanyagok csoportosítása | 30 |
Az élelmiszerek tápanyagtartalmának vizsgálata | 31 |
Tápanyagtáblázatok | 32 |
A tápanyagszükséglet | 33 |
Táplálkozási standardok | 33 |
Nemzeti táplálkozási standardok (különbségek az egyes országok és nemzetközi szervezetek által javasolt napi tápanyagfogyasztásban) | 35 |
A táplálkozási standardok gyakorlati alkalmazási területei és korlátai | 36 |
A szervezet energiaforgalma | 40 |
Alapfogalmak | 41 |
Az energiaegyensúly és vizsgálata | 42 |
Energiaszükséglet, energianorma | 45 |
Az energiaszükségletet befolyásoló tényezők | 45 |
Testtömeg, testmagasság | 45 |
Életkor | 46 |
Fizikai aktivitás | 47 |
A táplálék metabolikus hatása | 47 |
A táplálék minősége | 47 |
Éghajlat | 48 |
Terhesség és laktáció | 48 |
Egyéb tényezők | 48 |
Különböző nemű, korú és állapotú személyek energianormái | 49 |
Felnőttek energianormái | 49 |
Csecsemők és gyermekek energianormái | 50 |
Energianorma a terhesség és a laktáció időszakára | 52 |
A túlzott energiabevitel következményei | 52 |
Az elégtelen energiabevitel következményei | 54 |
Makronutriensek | 56 |
Szénhidrátok | 56 |
A szénhidrátok emésztése és felszívódása | 57 |
A szövetek és szervek szénhidrátfelhasználása | 58 |
A nagy szénhidrátfogyasztás metabolikus hatása | 58 |
Szénhidrát-érzékenység | 59 |
A szénhidrátok etiológiai szerepe egyes betegségekben | 59 |
Szénhidrát-intolerancia | 61 |
Az emészthető szénhidrátok fogyasztása | 63 |
Lipidek | 63 |
A lipidek szerkezete | 64 |
A lipidek emésztése és felszívódása | 65 |
A szövetek és szervek lipidfelhasználása | 68 |
A koleszterin | 70 |
Esszenciális zsírsavak | 71 |
A lipidfogyasztás jelentősége egyes betegségek kialakulásában | 74 |
Az étkezési zsiradékok sajátosságai | 75 |
Javasolt lipidfogyasztás | 77 |
Fehérjék és aminosavak | 77 |
A fehérjék és aminosavak metabolizmusa: emésztés, felszívódás | 79 |
A szervezet fehérjetartalma, fehérjeszintézis, fehérjebontás | 82 |
Az aminosavak szerepe az anyagcserében | 83 |
Esszenciális és nem esszenciális aminosavak | 86 |
A fehérje- és az aminosav-szükséglet | 87 |
A táplálékfehérjék minősége | 92 |
A fehérjeszükségleti norma | 95 |
A táplálékfehérjék szerepe az egyes betegségek kialakulásában | 97 |
Karnitin | 101 |
Egyéb energiaszolgáltató tápanyagok | 101 |
Az etilalkohol (etanol) | 101 |
Szerves savak | 103 |
Víz | 104 |
Ionok és ásványi anyagok | 106 |
Nátrium | 106 |
Kálium | 108 |
Klór | 109 |
Kalcium | 109 |
Foszfor | 113 |
Magnézium | 114 |
Mikronutriensek I.: vitaminok | 117 |
A-vitamin | 117 |
A-vitamin hatású vegyületek, A-vitamin-források | 118 |
A-vitamin-anyagcsere | 118 |
Az A-vitamin hatásai, hiánytünetei, toxicitása | 120 |
A-vitamin-fogyasztási norma | 123 |
Az A-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában | 124 |
D-vitamin | 125 |
D-vitamin hatású vegyületek, D-vitamin-források | 126 |
A D-vitamin-anyagcsere és a D-vitamin hatásmechanizmusa | 127 |
A D-vitamin-hiány tünetei és a D-vitamin élettani hatásai | 128 |
D-vitamin-fogyasztási norma | 129 |
A D-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában | 130 |
E-vitamin | 132 |
E-vitamin hatású vegyületek, E-vitamin-források | 132 |
E-vitamin-anyagcsere | 134 |
Az E-vitamin hatásai, hiánytünetei | 134 |
E-vitamin-fogyasztási norma | 135 |
Az E-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában | 137 |
K-vitamin | 138 |
K-vitamin hatású vegyületek, K-vitamin-források | 138 |
K-vitamin-anyagcsere, hiánytünetek és hatásmechanizmus | 139 |
K-vitamin-szükséglet és K-vitamin-fogyasztás | 141 |
A K-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában | 142 |
B-vitaminok | 143 |
B1-vitamin | 143 |
B2-vitamin | 145 |
Niacin | 148 |
B6-vitamin | 151 |
Biotin | 154 |
Pantoténsav | 156 |
Folsav | 157 |
B12-vitamin | 161 |
C-vitamin | 164 |
Mikronutriensek II.: mikroelemek | 167 |
Vas | 168 |
Réz | 172 |
Cink | 175 |
A cink jelentősége egyes betegségekben | 177 |
Fluor | 178 |
Jód | 180 |
Mangán | 182 |
Króm | 183 |
Szelén | 184 |
Molibdén | 186 |
Kobalt | 187 |
Nikkel | 188 |
Vanádium | 189 |
Szilícium | 189 |
Ón | 190 |
Arzén | 190 |
A táplálék egyéb összetevői | 192 |
Élelmi rostok | 192 |
Az élelmi rostok összetevői és tulajdonságai | 192 |
Az élelmi rostok élettani hatásai | 194 |
Az élelmi rostok szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában | 196 |
Túlzott élelmirost-fogyasztás | 197 |
Az élelmi rostok és az egészséges táplálkozás | 198 |
Egyéb tápanyagkomponensek | 198 |
Az egyes életszakaszok táplálkozási sajátosságai | 200 |
Felnőttkor | 200 |
Terhesség és laktáció | 202 |
A terhesség | 202 |
Laktáció | 205 |
Helyes táplálkozás a terhesség és a laktáció időszakában | 206 |
Újszülött- és csecsemőkor | 206 |
Az újszülöttek és csecsemők táplálása | 206 |
A szoptatás és az etetés ritmusa | 210 |
Gyermek- és serdülőkor | 211 |
A táplálkozással kapcsolatos kóros állapotok | 218 |
Időskor | 219 |
Táplálkozás és immunitás | 221 |
Infekció és alultápláltság | 222 |
Cinkhiány és immunkompetencia | 223 |
Az anyatej immunológiai jelentősége | 224 |
Irodalomjegyzék | 226 |
Függelék | 247 |
Tápanyagszükségleti normák | 249 |
Megjegyzések a normatáblázatok használatához | 249 |
Javasolt napi tápanyagfogyasztás és energiabevitel egészséges, nem elhízott személyek számára | 250 |
Biztonságosnak vélt tápanyagfogyasztás további tápanyagokra (Becsült szükségleti értékek alapján) | 252 |
Tárgymutató | 253 |