| Előszó | 11 |
| Bevezetés | 13 |
| Történeti áttekintés - a táplálkozástudomány kezdeti lépései | 16 |
| A táplálkozás | 20 |
| Az étkezéstől a sejtanyagcseréig | 20 |
| A szervezet tápláltsági állapota. Egészség-malnutríció | 25 |
| A táplálék összetétele | 30 |
| A táplálék összetevői, a tápanyagok csoportosítása | 30 |
| Az élelmiszerek tápanyagtartalmának vizsgálata | 31 |
| Tápanyagtáblázatok | 32 |
| A tápanyagszükséglet | 33 |
| Táplálkozási standardok | 33 |
| Nemzeti táplálkozási standardok (különbségek az egyes országok és nemzetközi szervezetek által javasolt napi tápanyagfogyasztásban) | 35 |
| A táplálkozási standardok gyakorlati alkalmazási területei és korlátai | 36 |
| A szervezet energiaforgalma | 40 |
| Alapfogalmak | 41 |
| Az energiaegyensúly és vizsgálata | 42 |
| Energiaszükséglet, energianorma | 45 |
| Az energiaszükségletet befolyásoló tényezők | 45 |
| Testtömeg, testmagasság | 45 |
| Életkor | 46 |
| Fizikai aktivitás | 47 |
| A táplálék metabolikus hatása | 47 |
| A táplálék minősége | 47 |
| Éghajlat | 48 |
| Terhesség és laktáció | 48 |
| Egyéb tényezők | 48 |
| Különböző nemű, korú és állapotú személyek energianormái | 49 |
| Felnőttek energianormái | 49 |
| Csecsemők és gyermekek energianormái | 50 |
| Energianorma a terhesség és a laktáció időszakára | 52 |
| A túlzott energiabevitel következményei | 52 |
| Az elégtelen energiabevitel következményei | 54 |
| Makronutriensek | 56 |
| Szénhidrátok | 56 |
| A szénhidrátok emésztése és felszívódása | 57 |
| A szövetek és szervek szénhidrátfelhasználása | 58 |
| A nagy szénhidrátfogyasztás metabolikus hatása | 58 |
| Szénhidrát-érzékenység | 59 |
| A szénhidrátok etiológiai szerepe egyes betegségekben | 59 |
| Szénhidrát-intolerancia | 61 |
| Az emészthető szénhidrátok fogyasztása | 63 |
| Lipidek | 63 |
| A lipidek szerkezete | 64 |
| A lipidek emésztése és felszívódása | 65 |
| A szövetek és szervek lipidfelhasználása | 68 |
| A koleszterin | 70 |
| Esszenciális zsírsavak | 71 |
| A lipidfogyasztás jelentősége egyes betegségek kialakulásában | 74 |
| Az étkezési zsiradékok sajátosságai | 75 |
| Javasolt lipidfogyasztás | 77 |
| Fehérjék és aminosavak | 77 |
| A fehérjék és aminosavak metabolizmusa: emésztés, felszívódás | 79 |
| A szervezet fehérjetartalma, fehérjeszintézis, fehérjebontás | 82 |
| Az aminosavak szerepe az anyagcserében | 83 |
| Esszenciális és nem esszenciális aminosavak | 86 |
| A fehérje- és az aminosav-szükséglet | 87 |
| A táplálékfehérjék minősége | 92 |
| A fehérjeszükségleti norma | 95 |
| A táplálékfehérjék szerepe az egyes betegségek kialakulásában | 97 |
| Karnitin | 101 |
| Egyéb energiaszolgáltató tápanyagok | 101 |
| Az etilalkohol (etanol) | 101 |
| Szerves savak | 103 |
| Víz | 104 |
| Ionok és ásványi anyagok | 106 |
| Nátrium | 106 |
| Kálium | 108 |
| Klór | 109 |
| Kalcium | 109 |
| Foszfor | 113 |
| Magnézium | 114 |
| Mikronutriensek I.: vitaminok | 117 |
| A-vitamin | 117 |
| A-vitamin hatású vegyületek, A-vitamin-források | 118 |
| A-vitamin-anyagcsere | 118 |
| Az A-vitamin hatásai, hiánytünetei, toxicitása | 120 |
| A-vitamin-fogyasztási norma | 123 |
| Az A-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában | 124 |
| D-vitamin | 125 |
| D-vitamin hatású vegyületek, D-vitamin-források | 126 |
| A D-vitamin-anyagcsere és a D-vitamin hatásmechanizmusa | 127 |
| A D-vitamin-hiány tünetei és a D-vitamin élettani hatásai | 128 |
| D-vitamin-fogyasztási norma | 129 |
| A D-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában | 130 |
| E-vitamin | 132 |
| E-vitamin hatású vegyületek, E-vitamin-források | 132 |
| E-vitamin-anyagcsere | 134 |
| Az E-vitamin hatásai, hiánytünetei | 134 |
| E-vitamin-fogyasztási norma | 135 |
| Az E-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában | 137 |
| K-vitamin | 138 |
| K-vitamin hatású vegyületek, K-vitamin-források | 138 |
| K-vitamin-anyagcsere, hiánytünetek és hatásmechanizmus | 139 |
| K-vitamin-szükséglet és K-vitamin-fogyasztás | 141 |
| A K-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában | 142 |
| B-vitaminok | 143 |
| B1-vitamin | 143 |
| B2-vitamin | 145 |
| Niacin | 148 |
| B6-vitamin | 151 |
| Biotin | 154 |
| Pantoténsav | 156 |
| Folsav | 157 |
| B12-vitamin | 161 |
| C-vitamin | 164 |
| Mikronutriensek II.: mikroelemek | 167 |
| Vas | 168 |
| Réz | 172 |
| Cink | 175 |
| A cink jelentősége egyes betegségekben | 177 |
| Fluor | 178 |
| Jód | 180 |
| Mangán | 182 |
| Króm | 183 |
| Szelén | 184 |
| Molibdén | 186 |
| Kobalt | 187 |
| Nikkel | 188 |
| Vanádium | 189 |
| Szilícium | 189 |
| Ón | 190 |
| Arzén | 190 |
| A táplálék egyéb összetevői | 192 |
| Élelmi rostok | 192 |
| Az élelmi rostok összetevői és tulajdonságai | 192 |
| Az élelmi rostok élettani hatásai | 194 |
| Az élelmi rostok szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában | 196 |
| Túlzott élelmirost-fogyasztás | 197 |
| Az élelmi rostok és az egészséges táplálkozás | 198 |
| Egyéb tápanyagkomponensek | 198 |
| Az egyes életszakaszok táplálkozási sajátosságai | 200 |
| Felnőttkor | 200 |
| Terhesség és laktáció | 202 |
| A terhesség | 202 |
| Laktáció | 205 |
| Helyes táplálkozás a terhesség és a laktáció időszakában | 206 |
| Újszülött- és csecsemőkor | 206 |
| Az újszülöttek és csecsemők táplálása | 206 |
| A szoptatás és az etetés ritmusa | 210 |
| Gyermek- és serdülőkor | 211 |
| A táplálkozással kapcsolatos kóros állapotok | 218 |
| Időskor | 219 |
| Táplálkozás és immunitás | 221 |
| Infekció és alultápláltság | 222 |
| Cinkhiány és immunkompetencia | 223 |
| Az anyatej immunológiai jelentősége | 224 |
| Irodalomjegyzék | 226 |
| Függelék | 247 |
| Tápanyagszükségleti normák | 249 |
| Megjegyzések a normatáblázatok használatához | 249 |
| Javasolt napi tápanyagfogyasztás és energiabevitel egészséges, nem elhízott személyek számára | 250 |
| Biztonságosnak vélt tápanyagfogyasztás további tápanyagokra (Becsült szükségleti értékek alapján) | 252 |
| Tárgymutató | 253 |