kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Egyetemi Nyomda |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 148 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrált. |
Bevezetés | |
Az emberi testre és épségben tartására vonatkozó ismeretek jelentősége | 3 |
Az emberi testre vonatkozó kutatás kérdései | 4 |
Az emberi test szerkezete, fejlődése, fogyatékossága | |
Az emberi test | 7 |
Az ép test szervezete és működése | 8 |
Az emberi test szövetei | 11 |
A hámszövet | 11 |
A támasztószövet | 11 |
Az izomszövet | 12 |
Az idegszövet | 12 |
Az emberi test szervei | 13 |
A mozgás szervei | 14 |
Az anyagcsereforgalom | |
Az idegrendszer és az érzékszervek | 37 |
A belső elválasztás | 50 |
A testi fejlődés rendes menete | 52 |
A legfontosabb fejlődési zavarok | 58 |
Testi fogyatékosságok | 63 |
A szellemi fogyatékosság testi okai | 64 |
A testi állapot viszonya a munkaképességhez, munkabíráshoz | 67 |
Az egészséges élet | 69 |
Egészség és betegség | 70 |
Örökölt és szerzett tulajdonságok | 71 |
A testgondozás szükségessége és módja (betegokok ismerete) | 73 |
Fizikai betegségokozó tényezők | 73 |
Mechanikai | 73 |
Hő | 73 |
Fény | 74 |
Villamosság | 74 |
Légnyomás | 74 |
Vegyi betegségokozó tényezők | 75 |
Savak, lúgok | 75 |
Vérsejtmérgek | 76 |
Idegsejtmérgek | 76 |
Önmérgezés | 76 |
Ipari mérgek | 76 |
Élőlények, mint betegségokozók | 77 |
Baktériumokról és fertőzőbetegségekről általában | 78 |
A betegség jelentkezése | 81 |
Betegápolás | 82 |
Első segélynyújtás | 83 |
Vérzés, sebesülés | 84 |
Eszméletlenség (ájulás, gutaütés, nyavalyatörés, fulladás) | 86 |
Mérgezés, égés | 87 |
Fagyás | 88 |
Az életviszonyok hatása az egészségre | 89 |
Az éghajlat és a ruházat | 89 |
A lakás | 92 |
A lakóház elhelyezése | 92 |
Az építőanyagok | 94 |
A lakóház építése | 95 |
A lakás megvédése hideg és meleg ellen | 97 |
A lakás szellőzése | 99 |
A lakás világítása | 101 |
A hulladékanyagok | 102 |
A táplálkozás | 103 |
A hús | 106 |
A tej | 108 |
A tojás | 109 |
A kenyér | 110 |
A főzelék és gyümölcsfélék | 111 |
A víz | 112 |
Az egyéni életmód hatása | 115 |
A munka szerepe az egészséges életben | 115 |
A különféle foglalkozások testi követelményei és hatása a szervezetre | 116 |
Testi minőség és pályaválasztás | 117 |
Munka és egészség | 118 |
A testi és szellemi munka viszonya | 118 |
Pihenés, szórakozás | 119 |
Testgyakorlás, játék, sport | 120 |
A szabadidő felhasználása | 121 |
Az egészséges élet feltételei az egyes életkorokban | 122 |
Csecsemő és kisgyermekkor | 123 |
Az iskoláskor, serdüléskor | 123 |
Felnőtt és öregkor | 124 |
Egészségrontó szokások az egyes életkorokban és társadalmi körökben | 124 |
A műveltség szerepe az egészséggondozásban | 127 |
Közegészségügyi kérdések | 127 |
A nemzet sorsa és a közegészségügy | 128 |
Népbetegségek | 129 |
A gümőkór | 129 |
A hastífusz | 131 |
Nevezetesebb fertőző betegségek | 132 |
A diftéria | 132 |
Mandulagyulladás, hörghurut | 133 |
A himlő, bárányhimlő, kanyaró, vörheny | 134 |
Szamárköhögés, fültőmirigylob, trachoma | 135 |
Állatról emberre átterjedő fertőző betegségek | 135 |
A veszettség | 135 |
A lépfene | 136 |
A takonykór | 136 |
Az egészségügyi és népmozgalmi statisztika legfőbb adatai és tanulságai | 137 |
A magyarság és a környező népek közegészségügyi adatai | 139 |
Közegészségügyi intézmények | 140 |
Gyógyító | 140 |
Megelőzés | 141 |
Betegbiztosítás | 142 |
Az Országos Közegészségügyi Intézet működése, eredményei | 143 |
Az egészségügyi közigazgatási szervezete és működése | 144 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.