kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Universitas Könyvkiadó Társaság |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon Gottermayer kötés |
Oldalszám: | 364 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Írta Dr. Hári Pál a Budapesti Egyetemen az élet- és kórvegytan magántanára. A Nyugat nyomdája nyomása, Budapest. |
Az állati szerkezet chemiai alkotórészei | |
Elemek | 1 |
Szervetlen vegyületek | 7 |
Nitrogénmentes szerves vegyületek. (Szénhydrátok és zsírok kivételével) | |
Aliphás vegyületek | 8 |
Aromás vegyületek | 18 |
Hydroaromás vegyületek | 20 |
Nitrogéntartalmú szerves vegyületek. (Proteinek kivételével) | |
Nitrogéntartalmú aliphás vegyületek | 23 |
Nitrogéntartalmú aromás vegyületek | 27 |
Heterocyclikus vegyületek | 34 |
Festőanyagok | 35 |
Hormonok | 35 |
Enzymák | 38 |
Toxinok | |
Szénhydrátok | |
Monosaccharidák | |
Általános tulajdonságaik | 41 |
Kimutatásuk | 48 |
Quantitativ meghatározásuk | 49 |
Az egyes monosaccharidák leírása | 49 |
Kristályos polysaccharidák | 55 |
Colloid természetű polysaccharidák | 59 |
Glukosidák | 62 |
Szénhydrátesterek | 63 |
Amino-cukrok | 64 |
d-Glucuronsav | 64 |
Zsírok és zsírneműek. (Lipoidok) | |
Zsírok (állati zsírok, növényi zsírok) | 67 |
Viasz | 70 |
Phosphatidek | 70 |
A proteinek | |
Az aminosavak | 74 |
Synthesisük | 75 |
Phisikai tulajdonságaik | 75 |
Chemiai tulajdonságaik | 76 |
Az aminosavak osztályozása és az egyes aminosavak leírása | 80 |
Az állati proteinek osztályozása | 95 |
Egyszerű fehérjék | 96 |
Kimutatásuk, szinreactiók, kicsapási reactiók | 97 |
Mennyiségi meghatározásuk | 99 |
Az egyszerű fehérjék részletes leírása | 100 |
Albuminek | 100 |
Globulinek | 100 |
Nucleoalbuminek | 100 |
Coagulált fehérjék | 101 |
Histonok | 101 |
Protaminek | 101 |
Fehérjék átalakulási termékei | 102 |
Proteidek, összetett fehérjék | 105 |
Hamoglobin | 105 |
Nucleoproteidek | 105 |
Albuminoid-ok vagy albumoid-ok | 107 |
A vér | |
Mennyisége | 111 |
A vér tulajdonságai | 112 |
Színe | 112 |
Fajsúlya | 112 |
Reactiója | 113 |
Fagyáspont-csökkenése | 113 |
Összetétele | 114 |
A vér megalvadása | 114 |
A vér egyes alkotórészeinek leírása | |
A plasma és a vörös vérsejtek viszonya | 118 |
A vérplasma összetétele | 119 |
A vörös vérsejtek | |
Számuk | 124 |
Physikai és chemiai tulajdonságaik | 124 |
A hamoglobin | 125 |
Vérgázok | 135 |
A vér gáz-megkötő képessége és a vérgázok elosztása a vérplasma és vörösvérsejtek között | 135 |
A vérgázok mennyiségi meghatározása | 139 |
A keringő vér gáztartalma | 139 |
A vér gáztartalma kóros viszonyok között | 141 |
A keringő vér gázainak nyomása | 141 |
A vér egyéb alakelemei | 142 |
A nyirok és a savós hártyák váladéka | |
A nyirok | 144 |
A savós hártyák váladéka | 146 |
A máj és az epe | |
A máj | |
Alkotórészei és összetétele | 148 |
A májban végbemenő folyamatok | |
Az epe | 149 |
Az epe elválasztása | 154 |
Tulajdonságai | 154 |
Összetétele és alkotórészei | 154 |
Tulajdonságaik | 157 |
Az epefestékek keletkezése | 158 |
Pleichromia | 158 |
Icterus, sárgaság | 158 |
Az epe physiologiai jelentősége | 160 |
Epekövek | 160 |
A táplálkozás chemiája | |
Száj-emésztés | 162 |
Gyomor emésztés | 164 |
A gyomornedv | 164 |
A gyomornedv elválasztása | 168 |
A gyomornedv hatása | 169 |
A gyomormozgások | 170 |
Bélemésztés | |
A pancreas váladéka: a hasnyál | 171 |
Vékonybél | 174 |
A vastagbél | 175 |
Felszívódás | 176 |
A vizelet | |
A vizelet elválasztása | 179 |
A vizelet physikai tulajdonságai | 181 |
Mennyisége | 181 |
A vizelet optikai tulajdonságai | 181 |
A vizelet szaga | 183 |
A vizelet fajsúlya | 183 |
A vizelet reaktiója | 187 |
A vizelet osmosisos nyomása | 185 |
A vizelet chemiai tulajdonságai | |
Szárazanyagtartalma | 187 |
A vizelet hamutartalma | 187 |
A vizelet összetétele | 187 |
Szervetlen alkotórészek | 188 |
Kálium és nátrium | 188 |
Ammoniumsók | 189 |
Calcim és magnesium | 191 |
Vas | 192 |
Chlor | 194 |
Kén | 196 |
Phosphor | 197 |
Carbonátok | 200 |
Nitrogenmentes szerves alkotórészek | |
Szénhydrátok | 200 |
Zsírsavak | 207 |
Zsírok | 207 |
Oxalsav | 208 |
Tejsav (d-Tejsav) | 209 |
Acetontestek | 209 |
Phenolok | 216 |
Phenylzsírsavak és oxyphenyl-zsírsavak | 219 |
Epesavak | 222 |
N-tartalmú szerves alkotórészek | |
A vizelet nitrogén-tartalma (N-meghatározás) | 223 |
Aminosavak | 224 |
Diaminok | 226 |
Páros aminosavak | 227 |
Nitrogén-tartalmú szénsavszármazékok (carbaminsav, hugyany, oxalursav, kreatin, kreatinin) | 230 |
Imidazol-testek | 238 |
Indol és származékai | 240 |
Chinolin-származékok Kynuren-sav | 249 |
Proteinek és származékai | 253 |
Egyszerű fehérjék | 253 |
Glykoptroteidek | 256 |
Albumosek | 256 |
Proteinsavak és uroferrinsav | 257 |
Festőanyagok | |
Vizelet-festékek | 257 |
Vérfestékek | 261 |
Epefesték | 262 |
A vizelet üledéke | 263 |
Organisált üledék | 264 |
A vizeletből kivált anyagok (nem organisált üledéke) | 266 |
Tej és colostrum | |
Tej | 270 |
Tulajdonságai | 270 |
A tej összetétele | 271 |
A tej alkotórészei | 273 |
A tej megalvadása | 277 |
A tejképzés mechanizmusa | 279 |
Egyéb szervek, szövetek, váladékok chemiája | |
Agy és idegek | 281 |
Izomszövet | 282 |
Haránt csíkolt izmok | 282 |
Síma izomrostok | 288 |
Támasztószövetek | |
Kötőszövet | 288 |
Porc | 288 |
Csontok | 289 |
Verejték és bőrfaggyú | 290 |
A könny | 290 |
Ondó | 290 |
Amnios-folyadék | 291 |
Peték | 291 |
Belső secretios mirigyek | 293 |
A pajzsmirigy és mellékpajzsimirigyek | 293 |
Hypophysis | 294 |
Mellékvesék (Adrenalin) | 294 |
Anyag- és energiaforgalom | |
Anyagforgalom | |
Szerves vegyületek elégése a szervezetben | 298 |
Szervetlen vegyületek szerepe az anyagcserében | 300 |
A fehérjeforgalom meghatározása | 301 |
Szénhydrát és zsírforgalom | 302 |
Respiratios készülékek | 310 |
Energiaforgalom | |
A szerves vegyületek chemiai energiatartalmának meghatározása | 312 |
A táplálóanyagok élettani haszonértéke | 313 |
Az energiaforgalom meghatározása | 314 |
Az éhező szervezet anyag- és energiaforgalma | 322 |
Anyagforgalom | 322 |
Energiaforgalom | 325 |
Táplált állatok anyag- és energiaforgalma | |
Fehérjeforgalom | 330 |
Nitrogénmentes tápláló anyagok forgalma | 334 |
A tápláló anyagok specifikus dynámiai hatása | 335 |
A compensatio törvénye | 335 |
Táplált állat kritikus hőmérsékete | 336 |
Az isodynámia törvénye | 337 |
Táplált ember anyag- és energiaszükséglete | 339 |
Az izommunka forrása | 344 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.