1.067.308

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az élelmiszerszabályozás az EU-ban

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Agroinform Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 40 oldal
Sorozatcím: FM EU-Integrációs sorozat
Kötetszám: 15
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-502-667-6
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Európai Unióban a háztartásod bevételeiknek átlag kb. 20%-át költik. élelmiszerre. A Közösség egyaránt nagyon fontos élelmiszer exportőr és importár. Több, mint 2,3 millió embert foglalkoztatnak... Tovább

Előszó

Az Európai Unióban a háztartásod bevételeiknek átlag kb. 20%-át költik. élelmiszerre. A Közösség egyaránt nagyon fontos élelmiszer exportőr és importár. Több, mint 2,3 millió embert foglalkoztatnak az élelmiszer iparágak, ezeknek közel 50%-a dolgozik 100 főnél kevesebb embert foglalkoztató vállalkozásoknál. További 10 millió ember dolgozik, az elsődleges mezőgazdasági termelésben. Az élelmiszer széfkor tehát kiemelkedő jelentőségű az európai gazdaság egésze számára.
1984 és 1992 között az élelmiszerek fogyasztása az EK-ben évenként kb. 2-2.5%-os állandó reálérték-emelkedést mutatott. 1992-93-ban azonban ez a növekedési ráta 1% alá csökkent. E növekedés nagy részét a több hozzáadott érték, teszi ki mivel- különösen Észak-Európában - a fogyasztókba friss élelmiszerekről a kényelmesebb, feldolgozott élelmiszerekre térnek át.
A Közösségnek jelentős szerepet kell vállalnia e fontos szektor fejlődésében, az átlátható és stabil szabályozási környezet biztosításával. Ez az oka, hogy az élelmiszerekéi foglalkozó szabályozás a hatvanas évek. eleje óta töretlenül, egyre szélesedően folyik a Közösségben. E tevékenység eredménye az a körülbelül 150 rendelet, irányelv (direktíva), döntés, mely az L11 élelmiszer-szabályozását alkotja. A továbbiakban ezek. létrehozásának, céljait, formáit, kidolgozási gyakorlatát illetve honosításuk.helyzetét vizsgáljuk. Vissza

Tartalom

Előszó 7
1. Az EU élelmiszer-szabályozásának céljai 9
1.1. A gazdasági folyamatok segítése 9
1.1.1. A Közös Agrárpolitika (KAP) 9
1.1.2. Az Egységes Belső Piac fejlesztése 9
1.1.3. A piaci verseny tisztaságának segítése 10
1.2. A fogyasztó védelme 10
1.2.1. A fogyasztó egészségének védelme 10
1.2.1.1. Élelmiszermérgezések, -fertőzések megakadályozása 10
1.2.1.2. Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése 11
1.2.2. A fogyasztók érdekeinek védelme 12
1.2.2.1. A fogyasztó megkárosításának megakadályozása 12
1.2.2.2. A valósághű tájékoztatás biztosítása 12
2. Az EU élelmiszer-szabályozási elveinek változása 12
2.1. Az Euro-recept elv 12
2.2. Horizontális-vertikális szabályok 13
2.3. A szubszidiaritás elve 13
2.4. A szabályozás önkéntes eszközei 14
2.5. A jövő évezred szabályozása: Zöld Könyv (Green Paper) 14
2.5.1. Általános, politikai jellegű megfontolások 15
2.5.2. A meglévő EU szabályok áttekintése 15
2.5.3. A Közösségi törvénykezés egyszerűsítése, racionalizálása 16
2.5.4. A magas szintű védelem fenntartása 16
2.5.4.1. A tudományos tanácsadás szerepének növelése 16
2.5.4.2. Az élelmiszerekkel kapcsolatos tudományos együttműködés
fejlesztése 17
2.5.4.3. A súlyos és sürgős közegészségügyi kockázatok kezelése 17
2.5.4.4. Radiológiai veszélyhelyzetek kezelése 17
2.5.4.5. A biztonsági felelősség általános elveinek kiterjesztése 17
2.5.4.6. Megfelelés a fogyasztók új elvárásainak 18
2.5.5. A szabályok hatékony betartásának biztosítása 18
2.5.6. A szabályozás külső dimenziói 18
2.5.6.7. A WTO megállapodás 19
2.5.6.2. A FAOIWHO Codex Alimentarius 19
3. Az EU élelmiszer-jogszabályok kidolgozásának gyakorlata 19
3.1. A résztvevő főigazgatóságok 20
3.1.1. Ipari Ügyek Főigazgatósága (DG III. Industrial Affairs) 20
3.1.2. Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság (DG XXIV. Consumer
Protection) 20
3.1.3. Mezőgazdasági Főigazgatóság (DG VI. Agriculture) 20
3.2. A főigazgatóságok szabályozási munkáját támogató bizottságok 21
3.2.1. Élelmiszertudományi Bizottság (Scientific Committee on Food-SCF) 21
3.2.2. Élelmiszer Állandó Bizottság (Standing Committee for
Foodstuffs) 21
3.2.3. Élelmiszer Tanácsadó Bizottság (Advisory Committee on
Foodstuffs) 21
3.3. Az EU jogszabályok nemzeti alkalmazása 22
3.3.1. A nemzeti jogrendbe való bekerülése 22
3.3.2. A végrehajtás 23
3.4. A Tagállamok nemzeti törvénykezése 23
3.4.1. Kötelező nemzeti szabályok 23
3.4.2. Nem kötelező szabályok 23
3.4.2.1. Szabványok 24
3.4.2.2. Élelmiszerkönyvek 24
4. Az EU élelmiszer jogszabályok ismertetése 24
4.1. A fogyasztók egészségének védelme 25
4.1.1. Élelmiszer mérgezések megakadályozását szolgáló szabályok 25
4.1.1.1. Az élelmiszerek tételazonosító jelölése 25
4.1.1.2. Élelmiszer higiénia 25
4.1.1.3. Általános termékbiztonsági előírás 26
4.1.1.4. Termékfelelősség 26
4.1.2. A hosszú távú egészségkárosodás megakadályozását szolgáló
szabályok 26
4.1.2.1. Dohánytermékek 26
4.1.2.2. Élelmiszerrel érintkező anyagok és tárgyak 26
4.1.23. Adalékanyagok 27
4.1.2.4. Szacharin 28
4.1.2.5. Extrakciós oldószerek 28
4.1.2.6. Citrusfélék felületi kezelése 28
4.1.2.7. Radioaktív szennyezettség 28
4.1.2.8. Étolajok, zsírok erukasav tartalma 28
4.2. A fogyasztók valósághű tájékoztatásának biztosítása 29
4.2.1. Jelölési, megnevezési szabályok 29
4.2.2. Az élelmiszerek hatósági ellenőrzése 29
4.3. A fogyasztók érdekei és a piaci verseny tisztaságának védelme 29
4.3.1. Tömeg!térfogat, árfeltüntetés 30
4.3.2. Termék előírások 30
4.4. A Közös Politikák segítése 31
4.4.1. Közös Mezőgazdasági Politika 31
4.4.1.1. Friss fogyasztásra szánt gyümölcs-zöldség 31
4.4.1.2. Állati eredetű élelmiszerek 33
4.4.1.3. Az Új Mezőgazdasági Politikát segítő rendeletek 34
4.4.2. Közös Halászati Politika 35
4.5. Vizsgálati módszerek 35
5. Az EU élelmiszerjog honosítása 37
5.1. A honosítás szükségessége 37
5.2. A honosítás technikája és helyzete 37
5.2.1. Törvényi szint 37
5.2.2. Rendeleti szint 38
5.2.3. Élelmiszerkönyvi szint 38
5.2.3.1. A Magyar Élelmiszerkönyv I. kötete 38
5.2.3.2. A Magyar Élelmiszerkönyv II. kötete 39
5.2.3.3. A Magyar Élelmiszerkönyv III. kötete. Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény 40
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem