Előszó | |
Dr. Gasztonyi Kálmán: Az élelmiszerek elemi alkotórészei és a víz | 19 |
Víz | 20 |
A vízmolekula szerkezete | 20 |
A víz és a jég szerkezete | 21 |
A víz szerepe az emberi testben | 24 |
A víz kötése az élelmiszerekben | 24 |
Élelmiszerek víztartalmának változása | 27 |
Fagypont- és forrpontváltozás | 31 |
Fémes elemek és vegyületeik | 32 |
Nátrium és kálium | 32 |
Réz | 33 |
Kalcium | 33 |
Magnézium | 34 |
Alumínium | 34 |
Ón | 34 |
Ólom | 35 |
Vas | 35 |
Mikroelemek | 35 |
Nemfémes elemek és vegyületeik | 36 |
Foszfor | 36 |
Kén | 36 |
Halogénelemek | 36 |
Dr. Bogdán Józsefné: Szénhidrátok | 39 |
Monoszacharidok | 40 |
A monoszacharidok szerkezete és tulajdonságai | 40 |
Az egyszerű cukrok kémiai reakciói | 48 |
A monoszacharidok leíró ismertetése | 58 |
Monoszacharid-származékok | 66 |
Dezoxicukrok | 66 |
Elágazó szénláncú egyszerű cukrok | 67 |
Aminocukrok | 68 |
Cukorészterek | 69 |
Cukotéterek | 70 |
Cukoralkoholok | 70 |
Karbonilsavak | 73 |
Glikozidok | 75 |
Oligoszacharidok | 77 |
Diszacharidok | 78 |
Triszacharidok | 86 |
Nagyobb tagszámú oligoszacharidok | 88 |
Poliszacharidok | 89 |
Glükózpolimerek | 90 |
Fruktózpolimerek | 97 |
Mannánok | 99 |
Uronsavpolimerek | 99 |
Glükózamin-polimer | 101 |
Kevert poliszacharidok | 101 |
Növényi gumik, nyálkák | 102 |
Szénhidrát-fehérje származékok | 103 |
Dr. Gábor Miklósné: Aminosavak, peptidek, fehérjék | 107 |
Aminosavak | 107 |
Aminosavak fizikai tulajdonságai | 110 |
Aminosavak kémiai tulajdonságai | 113 |
Peptidek | 119 |
Fehérjék | 120 |
Fizikai-kémiai tulajdonságok | 120 |
Kémiai tulajdonságok | 132 |
Fehérjék mennyiségi meghatározása | 133 |
Fontosabb természetes fehérjék | 141 |
Dr. Gábor Miklósné: Lipidek | 163 |
Gliceridek | 164 |
Gliceridekben előforduló zsírsavak | 165 |
Gliceridek kémiai átalakulásai | 170 |
Lipoidok | 175 |
Foszfatidok | 175 |
Cerebrozidok | 176 |
Szterinek | 176 |
Lipoproteinek | 178 |
Viaszok | 178 |
Gyanták | 179 |
Szénhidrogének | 179 |
Természetes zsiradékok | 180 |
Természetes zsiradékok fontosabb fizikai jellemzői | 180 |
Természetes zsiradékok fontosabb kémiai jellemzői | 182 |
Fontosabb természetes zsiradékok | 183 |
Dr. Gasztonyi Kálmán: Vitaminok | 189 |
A vitaminok általános jellemzése | 189 |
A vitaminok fogalma és elnevezése | 190 |
A vitaminok hatásmechanizmusa | 191 |
A vitaminok csoportosítása | 192 |
Zsíroldható vitaminok | 193 |
A-vitaminok (retinolok, axeroftolok) | 193 |
D-vitaminok (kalciferolok) | 197 |
E-vitaminok (tokoferolok) | 199 |
K-vitaminok (fillokinon és rokon vegyületek) | 201 |
Vízoldható vitaminok | 203 |
B1-vitamin (tiamin, aneurin) | 204 |
B2-vitamin (riboflavin) | 206 |
Nikotinsavamid (PP-vitamin) | 208 |
B6-vitamin (piridoxin, adermin) | 209 |
Pantoténsav | 210 |
A p-aminobenzosav | 211 |
Folsav (pteroil-glutaminsav) | 211 |
Inozit | 212 |
Biotin (H-vitamin) | 213 |
B12-vitaminok (cianokobalamin) | 214 |
C-vitamin (aszkorbinsav) | 215 |
P-vitaminok (bioflavonoidok) | 219 |
Dr. Gábor Miklósné: Természetes színezőanyagok | 221 |
Karotinid színezékek | 221 |
Kémiai szerkezet | 221 |
Fontosabb tulajdonságok | 222 |
Ismertebb vegyületeik | 223 |
Kinonok | 225 |
Kémiai szerkezet | 226 |
Fontosabb tulajdonságok | 226 |
Ismertebb vegyületeik | 226 |
Flavonoid színezékek | 228 |
Kémiai szerkezet | 228 |
Fontosabb tulajdonságok | 230 |
Ismertebb vegyületeik | 232 |
Pirrolszínezékek | 233 |
Kémiai szerkezet | 233 |
Gyűrűs tetrapirrol-származékok | 234 |
Lineáris pirrolszármazékok | 238 |
Egyéb természetes színezékek | 239 |
Melaninok | 239 |
Betanin | 240 |
Dr. Bogdán Józsefné: Egyéb szerves vegyületek | 241 |
Egyéb élelmiszer-alkotó vegyületek | 241 |
Szénhidrogének | 241 |
Alkoholok | 244 |
Fenolok, fenoléterek, fenolalkoholok | 252 |
Oxovegyületek | 253 |
Szerves savak és észterek | 259 |
Alkaloidok | 272 |
Műanyagok | 278 |
A műanyagok felosztása | 278 |
Fontosabb műanyagok | 279 |
Dr. Gasztonyi Kálmán: Enzimkémia | 287 |
Általános enzimkémia | 287 |
Enzimkémiai alapfogalmak | 288 |
Környezeti tényezők hatása az enzimaktivitásra | 304 |
Az enzimaktivitást gátló és fokozó anyagok | 310 |
Enzimpreparátumok előállítása | 317 |
Az enzimek felosztása | 319 |
Hidrolázok | 320 |
Észterázok | 321 |
Karbonhidrázok | 328 |
Proteázok | 347 |
Amidázok és amidinázok | 355 |
Transzferázok | 357 |
Foszfotranszferázok (transzfoszfatázok) | 357 |
Glikoziltranszferázok (transzglikoliázok) | 360 |
Aminotranszferázok (transzaminázok) | 363 |
Izomerázok | 363 |
Foszfoizomerázok | 364 |
Oxido-reduktázok (redoxázok) | 265 |
Dehidrogenázok | 365 |
Oxidázok | 370 |
Liázok és ligázok | 374 |
Liázok | 374 |
Ligázok (szintetázok) | 376 |
Erjesztő enzimrendszerek | 376 |
Alkoholos erjedés | 377 |
Homofermentatív tejsavas erjedés | 380 |
Heterofermentatív tejsavas erjedés | 380 |
Dr. Gábor Miklósné: Élelmianyagok kolloidikája | 383 |
Élelmiszer-szuszpenziók | 383 |
Gyümölcslevek | 383 |
Zöldséglevek | 385 |
Borok | 385 |
Élelmiszer-emulziók | 386 |
Tej | 386 |
Tejtermékek | 392 |
Margarin | 393 |
Tojássárgája | 393 |
Majonéz | 394 |
Élelmiszergélek | 394 |
Fehérje alapú gélek | 394 |
Poliszacharid alapú gélek | 396 |
Élelmiszerhabok | 398 |
Folyékony habok | 398 |
Szilárd habok | 400 |
Mesterséges habképző anyagok | 400 |
Kettős és komplex élelmiszer-rendszerek | 401 |
Kettős rendszerek | 401 |
Komplex rendszerek | 401 |
Dr. Gasztonyi Kálmán: Élelmiszer-technológiai adalékok | 407 |
Tartósítószerek | 407 |
A tartósítószerek hatásmechanizmusa | 407 |
Szervetlen tartósítószerek | 409 |
Szerves tartósítószerek | 410 |
Antibiotikumok | 417 |
Fitoncidok | 418 |
Antioxidánsok | 420 |
Természetes antioxidánsok | 420 |
Mesterséges antioxidánsok | 421 |
Izesítőanyagok | 422 |
Édes íz | 423 |
Sós íz | 426 |
Keserű íz | 426 |
Savanyú íz | 426 |
Csípős íz | 427 |
Mesterséges színezékek | 428 |
Sárga szín | 430 |
Piros szín | 431 |
Kék szín | 432 |
Fekete szín | 432 |
Konzisztenciajavító szerek | 432 |
Szénhidrát alapú gélkezelők | 433 |
Fehérje alapú gélképzők | 436 |
Szervetlen állományjavító adalékok | 438 |
Dr. Gasztonyi Kálmán: Mérgező anyagok | 439 |
Természetes mérgek | 440 |
Mérgező alkaloidok | 440 |
Mérgező aminosav-származékok | 443 |
Mérgező glikozidok | 444 |
Mérgező illóolaj-komponensek | 449 |
Mikroorganizmusok által termelt mérgek | 451 |
Baktériumtoxinok | 451 |
Mikotoxinok | 454 |
Szermaradványok (peszticidek) | 461 |
Inszekticidek | 462 |
Fungicidek | 470 |
Herbicidek | 474 |
Egyéb mérgek | 475 |
Fémszennyeződések | 475 |
Műanyagokból származó mérgek | 477 |
A szennyezett természeti környezet ártalmai | 478 |
Dr. Gasztonyi Kálmán: A táplálkozástan alapjai | 481 |
Emésztés és felszívódás | 481 |
Emésztés a szájban | 482 |
A nyelőcső | 483 |
Emésztés a gyomorban | 483 |
Emésztés a vékonybélben | 484 |
Emésztés a vastagbélben | 486 |
Felszívódás | 487 |
Tápanyagok anyagcseréje | 489 |
Szénhidrátok anyagcseréje | 489 |
Lipidek anyagcseréje | 493 |
Fehérjék anyagcseréje | 496 |
Energiaforgalom | 500 |
Energiaszükséglet | 501 |
Az energiaszükséglet fedezése | 502 |
Dr. Bogdán Józsefné: Tisztító- és fertőtlenítőszerek | 505 |
Tisztítószerek | 505 |
Lúgos kémhatású tisztítószerek | 506 |
Savas kémhatású tisztítószerek | 508 |
Semleges kémhatású tisztítószerek | 509 |
Fertőtlenítőszerek | 510 |
Klórtartalmú fertőtlenítőszerek | 510 |
Jódtartalmú fertőtlenítőszerek | 512 |
Kvaterner ammóniumvegyületek | 512 |
Amfoliszappanok | 513 |
Irodalomjegyzék | 515 |
Tárgymutató | 517 |