1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az élelmiszeripari műveletek és folyamatok tanításának módszertana

Kézirat

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Gödöllő
Kiadó: GATE Tanárképző Intézet
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 248 oldal
Sorozatcím: Agrártudományi Egyetem Tanárképző Intézetének kiadványai
Kötetszám: 30
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. 320 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A GATE Tanárképző Intézetének feladatkörébe tartozik az élelmiszeripari Szakközépiskolák és szakmunkásképző Intézetek szaktanárainak képzése. Az élelmiszeripari szakos tanárjelöltek felkészítéséhez... Tovább

Előszó

A GATE Tanárképző Intézetének feladatkörébe tartozik az élelmiszeripari Szakközépiskolák és szakmunkásképző Intézetek szaktanárainak képzése. Az élelmiszeripari szakos tanárjelöltek felkészítéséhez eddig nem állt rendelkezésre szaktárgyaik tanításának módszereivel foglalkozó tananyag. Ezt a hiányt kivánja a jegyzet pótolni. A jegyzet elkészítésével a szerzők azt az alapelvet kívánták megvalósítani, hogy a szakmódszertan feladata a didaktikai törvényszerűségek speciális szakmai közegben történő megvalósítása. Éppen ezért a Tanárképző Intézet által használt didaktikai tananyagban foglaltakra építve, annak gondolatmenetét követve és terminológiáját használva oldották meg az "Élelmiszeripari műveletek és folyamatok tanításának módszertana" c. téma feldolgozását. Céltudatosan törekedtek arra, hogy lehetőség szerint kerüljék az ismétléseket, átfedéseket a más pedagógiai tantárgyakban már elsajátított ismeretekkel és a szakmai tananyag tanításának módszereivel konkrétan foglalkozzanak. A munka nagy figyelmet fordít a szaktárgy tanitása során a személyiség formálására és a nevelési célkitűzések megvalósítására. Megítélésünk szerint "Az élelmiszeripari műveletek és folyamatok tanításának módszertana" tantárgy most közreadott jegyzete elősegíti a tanárjelöltek hivatásukra való komplex felkészítése mellett az élelmiszeripar .területén tanított többi szaktárgy tanitási módszereinek elsajátítását is. Meggyőződésem, hogy a jegyzet hasznos kezdeményezés; nemcsak az élelmiszeripari szakos tanárjelöltek felkészítéséhez ad szilárd támpontot, hanem a gyakorló szaktanárok is haszonnal forgathatják. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ ....................3
BEVEZETÉS ....................4
I. AZ ÉLELMISZERIPARI SZAKTÁRGYAK OKTATÁSÁNAK ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI
/ Dr. Simonyi Istvánná/
1. Az élelmiszeripari szaktárgyak sajátosságai azok hatása a képzésben....................8
1.1. Az élelmiszeripar jellemzői....................8
1.2. Az élelmiszeripar munkaterületei....................9
2. Az élelmiszeripari szaktárgyak tanításának célja és tartalma...................10
2.1. As élelmiszeripari szakképzés általános célja....................10
2.2. Az élelmiszeripari szakmák megnevezése, a szakképzés differenciálása..........16
2.3. Szakmai követelmények....................19
II. A TANTÁRGY TARTALMA / Dr. Simonyi Miklósné /
1. Az élelmiszeripari műveletek és folyamatok tantárgy tanításának feladata.............26
2. A tantárgy tanterve ........................30
2.1. A tanitás anyaga a III. osztályban....................32
2.2. A tanitás anyaga a IV. osztályban....................34
3. A tantárgy kapcsolata más tárgyakkal....................38
3.1. A tantárgyi koncentráció tantervi vonatkozásai....................38
3.2. A koncentráció pszichológiai alapja....................39
3.3. A tantárgyi koncentráció fő tipusai....................42
3.4. A tantárgy kapcsolata az általános műveltségi és más szakmai /műszaki/ tantárgyakkal....................43
3.5. Az elméleti és gyakorlati oktatás összefüggései .................................44
4. A tantárgy tanitásának nevelési céljai és lehetőségei....................45
4.1. Az értelmi nevelés lehetőségei....................45
4.2. A politechnikai nevelés lehetőségei....................46
4.3. Az erkölcsi nevelés lehetőségei....................50
4.3.1. A hazaszeretetre és a szocialista nemzetköziségre nevelés....................50
4.3.2. A munkára nevelés....................51
4.3.3. A fegyelemre nevelés lehetőségei az élelmiszeripari műveletek és folyamatok
tanitásánál ........................................................53
4.3.4. A világnézeti nevelés ........................54
III. A TANÍTÁS-TANULÁS FOLYAMATA, MÓDSZEREI, ESZKÖZEI AZ ÉLELMISZERIPARI MŰVELETEK ÉS. FOLYAMATOK TANÍTÁSÁBAN /Dr. Veidner János/
1. Az oktatási alapelvek megvalósulása a tantárgy tanításában.....................57
1.1. Motiváció ..............................................57
1.2. Uj ismeretek feldolgozása .................... 62
1.3. Az ismeretek megszilárdítása ......................73
1.4. Az ismeretek alkalmazása .................... 80
1.5. A tanitás eredményességének a megállapítása...............................84
2. A tanitásban-tanulásban alkalmazható módszerek.....................................88
2.1. Az ismeretanyag szóbeli közvetítésének módszerei .................... 88
2.1.1. Elbeszélés ....................89
2.1.2. Magyarázat ....................90
2.1.3. Előadás ....................................................93
2.1.4. Beszélgetés ................................96
2.2. A bemutatás, megfigyelés ....................98
2.2.1. Tanári kisérletek .......................101
2.2.2. Valódi eszközök, alkatrészek, gépek....................102
2.2.3. Modellek, makettek ....................103
2.2.4. Gyűjtemények ........................104
2.2.5. Táblázatok ................................105
2.2.6. Grafikus ábrázolás ..........................108
2.3. Cselekvő, aktiv tanulói tevékenység ....................... 118
2.3.1. Tanulói kisérlet ........................................119
2.3.2. A tananyag önálló tankönyvi feldolgozása ..............................................124
2.3.3. Csoportmunka .......................................130
3. A tanitásban-tanulásban alkalmazható eszközök.................... 135
3.1. Tankönyv, munkafüzet .................... 136
3.2. Auditiv eszközök .................... 146
3.3. Vizuális eszközök .................... 146
3.3.1. Képek ............................................146
3.3.2. Episzkópos vetitő ........................149
3.3.3. Irásvetitő .....................................149
3.3.4. Diavetitő ................................151
3.4. Audiovizuális eszközök ..........................152
3.4.1. Hangos mozgófilm ...............................152
3.4.2. Televizió ................................................156
3.5. A szemléltetés egyéb eszközei ......... 159
IV. A TANÍTÁS-TANULÁS SZERVEZETI PORMÁI AZ ÉLELMISZERIPARI MÜVELETEK ÉS FOLYAMATOK TANÍTÁSÁBAN /Dr. Veidner János/
1. A tanítási óra, óratípusok ................. 165
1.1. Uj ismeretet feldolgozó órák ..............168
1.2. Ismeretek alkalmazására, gyakorlására szánt órák..........................173
1.3. Ismét lő-rendszerező órák .................177
1.4. Kombinált órák ...........................181
1.5. Ellenőrző órák ................................................182
2. Tanulmányi kirándulások, üzemlátogatások ... 185
2.1. Az üzemlátogatás előkészítése ......... 187
2.2. Az üzemlátogatások levezetése ......... 189
2.3. Az üzemlátogatás értékelése ....................189
3. Szakkörben /diákkörben/ folyó munka ........ 190
V. A TANÍTÁS TERVEZÉSE, LEVEZETÉSE /Dr. Simonyi Miklósné - Dr. Veidner János/
1. Tanmenet készítés, tématervezés .............197
2. A tanitási óra megtervezése, óravázlatkészitése ......................................205
3. A tanitás során felhasználásra kerülő eszközök előkészítése................218
4. A tanitási óra levezetése ....................220
5. A tanitási óra elemzése....................222
VII. A TÁRGY TANÍTÁSÁNAK SAJÁTOS SZEMÉLYI ÉS TÁRGYI FELTÉTELEI
/ Dr. Simonyi Istvánná/
1. A tanitás személyi feltételei....................228
2. Az oktatás tárgyi feltételei ................233
2.1. Előadók, termek, kabinetek ....................233
2.2. Tanműhelyek ..............................234
2.3. Felszerelési normajegyzék ....................236
2.4. Tanári dolgozószoba ....................237
2.5. Könyvtár ........................................................237
SZAKIRODALOM ..............................239
TARTALOM ....................244
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem