A szerző előszava | 3 |
Bevezetés | 5 |
Az üzemszervezés tárgya, vállalatok, élelmiszerüzemek | |
A szocialista üzemszervezés lényege és feladatai | 21 |
Az üzemszervezés tudományának tárgya és mószere | 21 |
A szocialista üzemszervezés elvi sajátosságai | 24 |
Tudományos üzemszervezés | 26 |
Az újító és eszszerűsítő javaslatok felhasználása | 28 |
Az élelmiszeripari termelés megszervezésének útjai | 29 |
Az ipari üzemekről általában | 31 |
Az ipari üzemek és osztályozásuk | 31 |
Az élelmiszeripari üzemek szervezeti felépítése | 32 |
Az üzemek gazdasági kiszolgálása | 34 |
Az üzemigazgatás elvei | 35 |
Az élelmiszergyártásról általában | 38 |
Az élelmiszergyártás feladatai | 38 |
Élelmiszeripari üzemek gyártmányai | 39 |
A nyersanyag melléktermékeinek és hulladékainak felhasználása | 41 |
Nyersanyagveszteségek és ellenintézkedések | 43 |
A termelési folyamatok szervezésének alapjai | |
A termelési folyamatokról általában | 49 |
A termelési folyamat és alkotórészei | 49 |
Üzemtípusok | 50 |
A folyamatok osztályozása a munkatárgyakra gyakorolt behatás módja és jellege szerint | 51 |
Az üzemek osztályozása a gyártás folyamatossága szerint | 52 |
A folyamatok jellemzése, a naptári idő kihasználása és a munkatárgyak mozgatása alapján | 55 |
Folyamszerű munka | 56 |
A termelési folyamatok közös tulajdonságai az élelmiszeripari vállalatoknál | 57 |
A gyártás technikai eszközei | 59 |
A gyártási folyamatok gépesítése és automatizálása | 59 |
A gépesítés és automatizálás az élelmiszeriparban | 60 |
Kis gépesítés | 62 |
Az élelmiszerüzemek technikai újraszerelésének útjai | 64 |
A gyártás térfogati indexei | 68 |
Általános fogalmak | 68 |
A termékkiszámítás céljai és módszerei | 70 |
Hozzávetőleges termékkiszámítás a szárított burgonya gyártásánál | 71 |
Hozzávetőleges termékkiszámítás napraforgóolaj gyártásánál sajtolással | 73 |
Termékkiszámítás a sörgyártásban | 75 |
A répacukorgyártás mennyiségi termékkiszámítása | 80 |
A technológiai folyamat megszervezésének útjai | 86 |
A technológiai folyamat megszervezésének feladatai | 86 |
A technológiai folyamat időbeli megszervezése | 89 |
A technológiai folyamat kinematikája | 90 |
A folyamszerű gyártási folyamat megszervezése | 91 |
A technológiai folyamat szabályozása | 93 |
A gyártási rendszer | |
Szabványosítás és tipizálás | 97 |
A szabványok, azok szerepe és jelentősége | 97 |
Szabványok, technikai feltételek és normáliák, típus-sémák | 98 |
Szabványosítás, normamegállapítás és tipizálás az élelmiszeriparban | 100 |
Ipari egészségügy és higiéne | 102 |
Az egészségügy és higiéne jelentősége az élelmiszeriparban | 102 |
Az élelmiszeripari termékek szennyeződésének és megromlásának jellege és forrásai | 103 |
Alapvető üzemegészségügyi rendszabályok | 105 |
A munkatermek rendbentartása | 105 |
Egyészségügyi követelmények az áruk szállításánál | 106 |
A rovarok és rágcsálók elleni intézkedések | 107 |
A dolgozók személyes higiénéje | 107 |
Rendszabályok az idegen szennyeződések ellen | 108 |
A takarítás megszervezése | 109 |
Az egészségügyi felügyelet megszervezése | 112 |
A termelési folyamat ellenőrzése (Minőségi ellenőrzés) | 113 |
Az ellenőrzés jelentősége és feladatai | 113 |
Az ellenőrzés fajtái és a vizsgálati módszerek | 114 |
A vizsgálatok érzékszervi módszerei | 115 |
A vizsgálatok mikrobiológiai módszerei | 117 |
A vizsgálatok technokémiai módszerei | 117 |
Az ellenőrzés tárgya, szempontja, helye és ideje | 118 |
A laboratórium megszervezése és berendezése | 119 |
A fontosabb ellenőrző dolgozók tevékenysége | 120 |
A mintavétel és annak előkészítése | 122 |
Ellenőrzési eszközök | 123 |
Automatikus ellenőrzés | 124 |
Mutatóval ellátott készülékek | 125 |
Jelzőrendszerű készülékek és azok alkalmazási módja | 126 |
Regisztráló készülékek | 135 |
Szabályozó készülékek | 139 |
Dispatcherszerű (távolbaható) ellenőrzés | 143 |
Fotoelektromos automata berendezés | 148 |
A munka és a munkabér | |
A munka szervezése és szocialista formái | 153 |
A munka termelékenysége és ennek jelentősége | 153 |
A szocialista munkaverseny | 154 |
A sztahánov-mozgalom és élelmiszeripari vállalatokban | 157 |
A termelés újítói | 158 |
Több gép kezelése és a szakmák egyesítése | 160 |
A munka megszervezésének feladatai és útjai | 161 |
Kooperáció, a munka felosztása és specializálása | 162 |
A munkahely megszervezése | 163 |
A káderek képzése és szakképzettségük emelése | 166 |
A munkanap rendje | 167 |
A munkaidő kihasználása | 170 |
Munkafegyelem | 172 |
Munkavédelem és balesetelhárítás | 173 |
A munkások üzemi kioktatása | 176 |
Műszaki normakészítés | 179 |
A műszaki normakészítés jelentősége és feladatai | 179 |
A műszaki normák és a műszaki normakészítés | 180 |
A normamegállapítás módja | 181 |
A munkafolyamatok elemzése | 182 |
A munkaidő elemzése | 183 |
A munkaidő felosztásának rendszerezése | 185 |
A műszaki időnormák összetétele | 187 |
A munkafolyamatok vizsgálatának módszerei és technikája | 188 |
A munkaidőfényképezés | 189 |
A munkaidőfényképezés végrehajtása | 190 |
Az időelemzés végrehajtása | 191 |
Az időelemző megfigyelés kiértékelése | 193 |
A kézi és a részben kézi, részben gépi munkák normájának megállapítása | 196 |
A gépi berendezések időbeni kihasználásának vizsgálata | 197 |
A gépek és készülékek kihasználási időinek az időegységre, vagy annak egy ciklusára vonatkoztatott vizsgálata | 201 |
A gépek és a gépi munkák időnormájának megállapítása | 205 |
A többgépes és többszakmás rendszerű munka normájának elkészítése | 208 |
A műszaki normakészítés és a sztahánovista iskolák | 211 |
A munkanormák elkészítésének, bevezetésének és felülvizsgálatának rendje | 217 |
A teljesítménynorma teljesítési százalékának kiszámítása | 220 |
A munka bérezése | 223 |
A munkabér és a munka díjazásának alapelvei a szocializmusban | 223 |
A díjmegállapítás és a munkabér | 224 |
A tarifális rendszer | 225 |
A munkabér megállapítása az élelmiszeriparban | 226 |
A fizetési rendszer | 228 |
Időbér | 229 |
Teljesítménybér | 230 |
A progresszív teljesítménybér lényege és formái | 232 |
A progresszív teljesítménybérezés alkalmazása | 232 |
A munkabér különböző eltérések mellett | 236 |
Prémiumos bérrendszer | 239 |
A munkások premizálása | 241 |
A vezetők, mérnökök és technikusok premizálása | 243 |
A munkaszervezés apparátusának felépítése és feladatai | 246 |
A munkával és a munkabérrel kapcsolatos szervezési teendők | 246 |
A munkaszervezés apparátusának felépítése | 247 |
A munkaügyi osztály, ill. csoport vezetőjének (a munkaszervezés vezető mérnökének) feladatai | 248 |
A munkaszervezéssel és a munkanormák megállapításával foglalkozó mérnök (technikus) feladatai | 250 |
A gyártástechnikai szolgálat | |
Energiagazdálkodás | 255 |
Energiagazdálkodás és energiafelhasználás | 255 |
Az energetikai berendezés, a berendezés állapotának és kihasználásának mutatói | 257 |
A tüzelőanyag és kihasználásának mutatói | 259 |
Az észszerű energiagazdálkodás | 260 |
Az energiagazdálkodás dolgozóinak ösztönző munkabérrendszerei | 263 |
Az üzemenbelüli szállítás (Belső anyagmozgatás) | 266 |
Az üzemenbelüli szállítás jelentősége. A szállítás osztályozása | 266 |
A szállítóeszközök kiválasztása | 268 |
Kézi eszközök és kézikocsik | 269 |
Gravitációs berendezések | 270 |
Tehetetlenségi erő alapján működő berendezések | 270 |
Transzportőrök | 273 |
Elevátorok és felvonók | 275 |
Csigaszállítók és szállítócsövek | 276 |
Függő szállítás | 278 |
Hidraulikus, pneumatikus és vegyes szállítás | 279 |
Sínen közlekedő vagonok | 280 |
Javítások | 281 |
A javítások és a felszerelések és berendezések karbantartásának jelentősége | 281 |
A javítások nemei és a javításközi időszak | 283 |
A javítószolgálat munkájának szervezése | 285 |
A tervszerű megelőző javítás feladatai | 287 |
A tervszerű megelőző javítás módszerei | 287 |
A tervszerű megelőző javítás előkészítése és végrehajtása | 289 |
A javítások megtervezése | 291 |
Az időszaki javítás tervének elkészítése | 292 |
Javítóbrigádok szervezése az időszaki javításoknál | 296 |
A javítóműhelyek | 298 |
A javítási munkák határidejének és minőségének ellenőrzése | 300 |
A javítómunkások bérezése | 301 |
A tervteljesítés operatív számvitele | 302 |
A műszaki kezelőszemélyzet szervezete | 304 |
A személyzet összeállítása | 304 |
A főgépész feladatai | 305 |
A hőtechnikus-mérnök feladatai | 307 |
Az elektromérnök feladatai | 308 |
A tervező mérnök (technikus) feladatai | 308 |
Az építkezési részleg | 309 |
Anyagbeszerzés, értékesítés, raktározás és szállítás | |
Nyersanyagbázis és nyersanyagbegyűjtés | 313 |
A mezőgazdasági nyersanyag szerepe az élelmiszeriparban | 313 |
A szocialista élelmiszeripar hatása a nyersanyagbázisra | 314 |
A vetés és a terméshozam tervezésének rendje | 317 |
Alapvető rendszabályok a terméshozam fokozására | 318 |
A mezőgazdasági munkák gépesítése | 320 |
A mezei munkák és a terménybetakarítás megszervezése | 322 |
Vadontermő nyersanyagforrások | 322 |
A mezőgazdasági termékek begyűjtésének és felvásárlásának rendszere | 324 |
A kötelező beszolgáltatás normáinak és határidejének megállapítása | 326 |
A terménybegyűjtési szervek és hálózat feladatai | 330 |
A nyersanyag átvételének és tárolásának megszervezése | 330 |
A terménybegyűjtési szervek szervezeti formái | 332 |
Az üzemi nyersanyagellátási szervek dolgozóinak alapvető feladatai | 333 |
Anyaggazdálkodás és eladás | 336 |
Az anyaggazdálkodás megszervezése a Szovjetunióban | 336 |
A dologi ellátás általános jellemzése | 338 |
Csomagolás | 338 |
Tervszerű anyagellátás és anyagbeszerzés | 340 |
Általános intézkedések az anyagellátás költségeinek csökkentésére | 342 |
A csomagolási költésgek csökkentésének útja | 343 |
Az anyagellátási szervek összetétele és feladatköre | 346 |
Az áruk eladása, az eladási osztály szervezete és feladatköre | 349 |
Raktári gazdálkodás | 352 |
A raktári gazdálkodás alapfeladatai | 352 |
A raktárfajták és rendeltetésük | 353 |
A raktárhelyiségekkel szemben támasztott követelmények | 354 |
A helyiség befogadóképességének és a tér nagyságának meghatározása | 355 |
Az áruk tárolásának alapvető feltételei | 356 |
Az árufogyás a szállításnál és tárolásnál | 357 |
A készítmények és anyagok megőrzésének technikája | 358 |
Anyagi értékek átvétele és nyilvántartása | 360 |
A raktárfőnök teendői | 361 |
Üzemenkívüli szállítás és a ki- és berakodási munkák | 363 |
Az üzemenkívüli szállítás jelentősége | 363 |
Villamos és motoros targoncák | 364 |
A gépkocsi- és traktorvontatású szállítás | 365 |
Igás fuvar | 366 |
Vasúti szállítás | 367 |
A vagonok megközelítésének gépesítése | 368 |
A ki- és berakodási műveletek gépesítése | 369 |
Az üzemenkívüli szállítás vezetése | 371 |
Az üzemvezetés szervezete és módszerei | |
Az élelmiszeripari üzemek vezetésének szervezete | 377 |
Az üzemvezetés rendszerei | 377 |
A vezetés egyvonalú rendszere | 377 |
A funkcionális (szakmai) vezetés rendszere | 379 |
A vezetés termelés-területi rendszere | 379 |
Az élelmiszeripari vállalatok vezetőségének szervezete | 382 |
A szervezetben dolgozók kölcsönös viszonyának, függőségének, kötelezettségének rendje és felelősségük | 384 |
Az igazgató alapvető teendői | 388 |
A főmérnök alapvető teendői | 390 |
A műhelyfőnök alapvető teendői | 391 |
A szakmánymester (műszakvezető mérnöki) alapvető teendői | 393 |
A brigádvezető alapvető teendői | 394 |
Műszaki-gazdasági tervezés | 395 |
A terv szerepe és feladatai a szocialista gazdaságban | 395 |
A műszaki-termelési pénzügyi terv és tartalma | 397 |
Termelési előirányzat és mutatószámai | 400 |
Az üzemi berendezés és a termelési területek kapacitás-kihasználásának számítása | 404 |
Nyersanyag és anyagtervezés | 406 |
A munkaerő és a munkabértervezés előfeltételei | 409 |
A dolgozók létszámának kiszámítása és a munkaerőszükséglet fedezésének terve | 411 |
A munka termelékenysége | 414 |
A munkabéralapok és a munkabérszint tervezése | 416 |
Az önköltség, annak alkotórészei és a számítás elvei | 418 |
A műhelyköltségek és az általános üzemi költségek felépítése és tervezése | 420 |
A tervkalkuláció összeállítása | 422 |
A termelési költségelőirányzat és összeállítási módszerei | 424 |
Az önköltségcsökkentés elemzése | 430 |
Pénzügyi terv | 433 |
A tervező szervek felépítése és a tervezők feladatai | 436 |
A számvitel alapjai | 439 |
A számvitel és a beszámolójelentések a szocialista vállalatnál | 439 |
A számvitel nemei | 440 |
A számvitel tárgya és mutatószámai | 442 |
Elsődleges számvitel | 443 |
Az elsődleges számvitel technikája | 444 |
Számolási technika | 446 |
A számviteli munka tervezése | 447 |
A számviteli és beszámoló munka megszervezése és a vezető számviteli dolgozók teendői | 449 |
A gazdasági tevékenység elemzésének és ellenőrzésének módjai | 453 |
Az elemzés és ellenőrzés formái és feladatai | 453 |
A tervteljesítés operatív ellenőrzésének lényege | 454 |
A tervteljesítés időszakos ellenőrzésének módszerei | 458 |
Az időszakos ellenőrzés tartalma | 458 |
A közösségi ellenőrzés | 460 |
Irodalom | 463 |