1.061.411

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az élelmiszeripar privatizációja Magyarországon

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: GJW-CONSULTATIO konzorcium
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 186 oldal
Sorozatcím: Számadás a talentumról
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-03-93-56-5
Megjegyzés: 27 db bekötött táblázattal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A magyar élelmiszeripar privatizációja nagy érdeklődés mellett, jelentős külföldi részvétellel zajlott közvetlenül a rendszerváltás utáni években. A hazai és külföldi befektetők - ismerve a magyar mezőgazdaság kiváló adottságait s az ebben rejlő potenciális üzleti lehetőséget - egymással versenyezve kíséreltek meg tulajdont szerezni az élelmiszergazdaságban. A verseny egyoldalú volt. Míg a nagy nemzetközi élelmiszeripari társaságok tőkével, piaci kapcsolatokkal és piacgazdasági tapasztalatokkal felvértezve indultak a privatizációs tendereken, addig a hazai befektetők és a mezőgazdasági termelők az átalakulás gazdasági- és politikai nehézségeivel birkózva a legtöbbször sikertelenül próbáltak pozíciókat szerezni az iparban. Az esélyegyenlőség hiánya miatt érthető, hogy bár a privatizáció gazdasági szempontból sikeres volt, azt a magyar közvélemény, a termelői érdekcsoportok és politikusok is elhibázottnak tartják. Az élelmiszeripar privatizációs folyamatát azóta is számos bírálat éri.... Tovább

Fülszöveg

A magyar élelmiszeripar privatizációja nagy érdeklődés mellett, jelentős külföldi részvétellel zajlott közvetlenül a rendszerváltás utáni években. A hazai és külföldi befektetők - ismerve a magyar mezőgazdaság kiváló adottságait s az ebben rejlő potenciális üzleti lehetőséget - egymással versenyezve kíséreltek meg tulajdont szerezni az élelmiszergazdaságban. A verseny egyoldalú volt. Míg a nagy nemzetközi élelmiszeripari társaságok tőkével, piaci kapcsolatokkal és piacgazdasági tapasztalatokkal felvértezve indultak a privatizációs tendereken, addig a hazai befektetők és a mezőgazdasági termelők az átalakulás gazdasági- és politikai nehézségeivel birkózva a legtöbbször sikertelenül próbáltak pozíciókat szerezni az iparban. Az esélyegyenlőség hiánya miatt érthető, hogy bár a privatizáció gazdasági szempontból sikeres volt, azt a magyar közvélemény, a termelői érdekcsoportok és politikusok is elhibázottnak tartják. Az élelmiszeripar privatizációs folyamatát azóta is számos bírálat éri. A szerző a magánosítás konkrét lépéseit időrendben mutatja be, részletesen elemezve a lényeges és nagy sajtóvisszhangot kiváltó tranzakciókat. SZÁMADÁS A TALENTUMRÓL
Raskó György agrárközgazdász, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett 1976-ban. Nyolc éven át az Agrárgazdasági Kutató Intézet munkatársa volt, majd Dél-Amerika különböző országaiban a Világbank által finanszírozott mezőgazdasági projekteken dolgozott pénzügyi szakértőként. Az Antall kormány alatt a Földmívelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, majd 1994-1998 között országgyűlési képviselő. Jelenleg tanácsadóként dolgozik és emellett az Európai Unióhoz való csatlakozás agrárágazatot érintő kérdéseinek kutatásával foglalkozik. Az elmúlt húsz év folyamán a magyar élelmiszergazdaság nemzetközi versenyképessége témakörben számos írása és tanulmánya jelent meg a hazai és a külföldi tudományos sajtóban és napilapokban. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 7
I. AZ ÉLELMISZER-IPARI VÁLLALATOK HELYZETE
A RENDSZERVÁLTÁS IDŐSZAKÁBAN 9
1. Az állami élelmiszeripar helyzete a rendszerváltás időszakában 9
2. Az élelmiszer-ipari vállalatok átalakítása 16
3. Az élelmiszer-ipari vállalatok privatizációs stratégiája 19
II. A PRIVATIZÁCIÓ 28
1. Az élelmiszeripar privatizációjának első szakasza:
1990-1992 28
2. Az élelmiszer-ipari privatizáció második szakasza:
1993-1996 32
3. A külföldi tőke részvétele az élelmiszer-ipari vállalatok privatizációjában 35
4. A mezőgazdasági termelők tulajdonszerzése az élelmiszeriparban 42
5. Tulajdonszerzési törekvések ingyenes vagyonátadás révén 45
6. Egy vihart kavaró tranzakció: a Növényolaj-ipari és Mosószergyártó Vállalat privatizációja 47
III. TULAJDONVÁLTÁS A FONTOSABB ÉLELMISZER-IPARI SZAKÁGAZATOKBAN 51
1. Cukoripar 51
2. Baromfi-feldolgozó ipar 54
3. Húsipar 58
4. Malomipar és takarmánygyártás 64
5. Tejipar 68
6. Konzervipar 74
7. Söripar 79
IV. AZ ÉLELMISZERIPAR A PRIVATIZÁCIÓ UTÁN, AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT 83
1. Jelentős külföldi érdekeltség a magyar élelmiszeriparban 84
2. Az élelmiszeripar az EU-csatlakozás előtt 87
V. ÖSSZEFOGLALÁS 92
VI. FÜGGELÉK 99
1. DOKUMENTUM 100
Mellékletek 106
2. DOKUMENTUM 121
Sajtótükör 135
Dokumentumgyűjtemény 185
Irodalom 185

Dr. Raskó György

Dr. Raskó György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Raskó György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem