1.060.427

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az élelmiszergazdaság fejlődése

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Kossuth Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 184 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér táblázattal, grafikonnal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A népgazdaság erőforrásainak, társadalmi fejlődésünk fő céljaival összhangban levő, minél jobb hasznosítását hosszú távra előrelátó, sokoldalú vizsgálatokkal megalapozott gazdaságpolitika... Tovább

Előszó

A népgazdaság erőforrásainak, társadalmi fejlődésünk fő céljaival összhangban levő, minél jobb hasznosítását hosszú távra előrelátó, sokoldalú vizsgálatokkal megalapozott gazdaságpolitika biztosíthatja. Ezért hozott a kormány 1967-ben határozatot az 1970-1985. év közötti 15 éves időszakra szóló távlati fejlesztési terv kidolgozására. A hosszú távú tervezés előkészítésére - az Országos Tervhivatal irányításával és koordinációjával - több bizottság alakult.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar, az erdészet és fafeldolgozás, továbbá a vízgazdálkodás távlati fejlesztési problémáival a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Távlati Fejlesztési Bizottság foglalkozik. A bizottság munkájában az illetékes irányító szervek és tudományos intézetek vezetői és szakértői vesznek részt. A munka első szakasza - melynek feladata az elmúlt időszak fejlődésének értékelése volt - 1968 közepén zárult le. Az elmúlt két-három évtizedben elért fejlődés elemzésére sok szakértő közreműködésével 48 résztanulmány készült. A bizottság újra és újra megvitatta az eddig érvényesült tendenciákat és a jelenlegi helyzetet. A résztanulmányok és a viták legfontosabb megállapításait összefoglaló tanulmányokbn rögzítettük. Ezek alapján levontunk a további fejlesztésre is kiható néhány főbb következtetést, bár azt is meg kellett állapítanunk, hogy az eddigi fejlődési tendenciák egy része - az elmúlt két-három évtized nagyarányú társadalmi és strukturális változásai miatt - csak igen korlátozottan használható a távlati fejlesztési koncepció kialakítása során. Vissza

Tartalom

Előszó5
Bevezetés9
Az élelmiszergazdaság főbb makroökonómiai kapcsolatai13
Az élelmiszer-termelés népgazdasági jelentősége13
Az élelmiszergazdaság ipari kapcsolatai22
A lakosság élelmiszerfogyasztása32
Az élelmiszergazdaság helye a külkereskedelemben39
Az élelmiszergazdaság árviszonyai és költségvetési kapcsolatai47
A mezőgazdasági árszínvonal és árarányok alakulása47
Az élelmiszergazdaság költségvetési kapcsolatai48
Az élelmiszergazdaság fejlődése és helyzete52
A termelés növekedése52
A legjellemzőbb szerkezeti változások és a fajlagos hozamok alakulása63
A főbb ágazatok fejlődése82
Kenyérgabona-termelés, malom- és sütőipar82
Burgonyatermelés85
A cukorrépatermelés és a cukoripar86
A zöldségtermelés és -feldolgozás87
Gyümölcstermelés és gyümölcsforgalom90
Szőlő- és borgazdaság92
Abraktakarmány-termelés94
Szálas és lédús takarmányok termelése96
Takarmány-gazdálkodás98
Marhahústermelés és tejipar101
Sertéshústermelés és húsipar103
Tojás- és baromfihús-termelés104
Gyapjú- és juhhústermelés105
Állategészségügy106
A termelőerők és a termelési viszonyok fejlődése108
Beruházási politika, eszközellátottság108
A műszaki fejlődés lehetőségeinek kihasználása115
A műszaki fejlesztés főbb tendenciái120
Gépesítés120
Útépítés123
Építés124
A mezőgazdaság kemizálása127
Öntözés129
Az élelmiszergazdaság munkaerőhelyzete130
A mezőgazdaság munkaerőhelyzete130
Az élelmiszeripar munkaerőhelyzete133
A termelési viszonyok fejlődése az élelmiszergazdaságban134
A mezővárosi termelés vállalati formái135
A termelőerők és a tulajdonviszonyok összefüggései a mezőgazdaságban137
Termelési viszonyok az élelmiszeriparban137
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar vertikális kapcsolatai139
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar tárolási és forgalmazási problémái140
Főbb következtetések141
A jövő perspektívája157
A távlati fejlesztés fő célkitűzései160
A várható társadalmi változások162
A technikai-gazdasági haladás166
A piaci viszonyok alakulása174
A termelés növelésének lehetőségei177
Forrásmunkák181
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Az élelmiszergazdaság fejlődése Az élelmiszergazdaság fejlődése Az élelmiszergazdaság fejlődése

A borító sérült.

Állapot:
980 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba