A mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter és az egészségügyi miniszter együttes rendelete az élelmiszerek feldolgozásának higiéniai szabályairól | 3 |
Az élelmiszerek ipari feldolgozásának higiéniai szabályzata | 6 |
Általános rendelkezések | |
A környezetre, épületekre, berendezésekre vonatkozó előírások | 6 |
Telepítés és helykijelölés | 6 |
Az üzemek környezetének és belső területének kialakítása | 7 |
Üzemi épületek, helyiségek, felszerelés és berendezés | 9 |
Üzemi épületek, helyiségek | 9 |
Felszerelés és berendezés | 11 |
Szociális és egészségügyi létesítmények | 14 |
Vízellátás és szennyvízkezelés | 16 |
Vízellátás | 16 |
Szennyvízkezelés | 17 |
Az üzemek tisztán tartása | 18 |
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | 18 |
Állati kártevők, rágcsálók és rovarok elleni védekezés | 22 |
A hulladék és melléktermék összegyűjtése, tárolása | 23 |
Személyi higiénia | 24 |
Élelmiszer előállításával kapcsolatos rendelkezések | 27 |
Termelés | 27 |
Csomagolás | 31 |
Tárolás | 33 |
Szállítás | 35 |
Ellenőrzés | 37 |
Vegyes rendelkezések | 38 |
Az egyes termelési ágakra vonatkozó külön rendelkezések | |
Baromfivágás, -feldolgozás | 39 |
Épületek, üzemi helyiségek, felszerelési és berendezési tárgyak | 39 |
Szállítás, átvétel, pihentetés | 41 |
Vágás, feldolgozás | 43 |
A baromfi előhűtése, csomagolása, hűtő- és fagyasztó tárolása | 44 |
Tollfeldolgozás | 44 |
Cukor előállítása | 45 |
Édesipari termékek előállítása | 46 |
Élesztő (sütő- és takarmányélesztő) gyártása | 47 |
Étkezési ecet előállítása | 48 |
Gabonafelvásárlás és -feldolgozás | 49 |
Gabonafelvásárlás és -tárolás | 49 |
Gabonafeldolgozás és liszttárolás | 51 |
Gyorsfagyasztott élelmiszerek előállítása | 53 |
Hústermelés (vágás) és húsfeldolgozás | 55 |
Vágóhídi épületek, üzemi helyiségek, felszerelési és berendezési tárgyak | 55 |
Épületek és üzemi helyiségek | 55 |
Kényszervágóhíd | 58 |
Felszerelési és berendezési tárgyak | 59 |
Vágóállatok szállítása és rakodása | 60 |
Vágóállatok átvétele | 61 |
Az állatok pihentetése és vágásra történő előkészítése | 61 |
Vágás és hústermelés | 62 |
Húsfeldolgozás | 65 |
Húsvizsgálat és higiéniai ellenőrzés | 67 |
Hűtő-fagyasztó tárolás | 69 |
Konzervgyártás | 71 |
Likőr, pálinka és rum hideg úton történő gyártása | 73 |
Maláta és sör előállítása | 74 |
Margarin, étkezési olaj és mesterséges ételzsírok készítése | 75 |
Must és bor előállítása | 76 |
Műjéggyártás | 77 |
Pálinkafőzés | 77 |
Kenyér- és péksütemény-előállítás | 78 |
Száraztészta-gyártás | 80 |
Tej- és tejtermékek előállítása | 80 |
A termelői tej gyűjtése | 80 |
A tej átvétele feldolgozás céljára és a feldolgozó üzembe szállítása | 82 |
A fogyasztói tej és tejtermékek előállítása | 82 |
Az üzem létesítése, berendezése | 82 |
A termelés | 83 |
Tojáskezelés és -feldolgozás | 84 |
Üdítőital, szikvíz, széndioxiddal telített ásványvíz, szénsavas ivóvíz előállítása | 87 |
Vad-, házinyúl-, hal- és galambfeldolgozás | 88 |
Vadfeldolgozás | 88 |
Házinyúl-feldolgozás | 89 |
Halfeldolgozás | 90 |
Galambfeldolgozás | 91 |
Mézfeldolgozás | 91 |
Függelék | 93 |
A mezőgazdasági szövetkezetek tagjai és az egyéni termelők által történő élelmiszer feldolgozására, csomagolására, szállítására és forgalomba hozatalára vonatkozó higiéniai előírások | 93 |
Személyi higiénia | 93 |
Termelő-, tárolóhelyiség, ezek felszerelési, berendezési tárgyai és környezete | 94 |
Vízellátás és szennyvízkezelés | 94 |
Termelés, tárolás, csomagolás, szállítás | 95 |
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | 95 |
Értékesítés | 96 |
Ellenőrzés | 96 |