kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Királyi Magyar Természettudományi Társulat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 329 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Írta Dr. Vuk Mihály műegyetemi ny. r. tanár. 79 fekete-fehér képpel illusztrált. Királyi Magyar Egyetemi Nyomda nyomása, Budapest. |
Előszó | |
Bevezetés | |
Élelmiszerek, táplálóanyagok élvezetiszerek, vitaminak | 1 |
Élelmiszertörvények | 2 |
Az élelmiszerek romlása és eltarthatósága. Konzerválás | |
A romlás okozta elváltozások és azok megakadályozása | 5 |
A konzerválás módszerei | 7 |
Konzerválás hővel. Dobozkonzervek | 7 |
Konzerválás hideggel | 12 |
Konzerválás szárítással | 16 |
Konzerválás sózással | 18 |
Konzerválás füstöléssel | 19 |
Konzerválás cukrozással | 19 |
Konzerválás savanyítással | 19 |
Konzerválás alkoholozással | 19 |
Konzerválás zsírral | 20 |
Konzerválás chemiai szerekkel | 20 |
A fontosabb élelmiszerek | |
Állati eredetű élelmiszerek | |
Húsfélék és húsgyártmányok | 23 |
A húsvágás módjai | 25 |
A hús értékét befolyásoló tényezők | 26 |
A húsok elkészítése, fogyasztása | 28 |
A hús konzerválása | 29 |
A hús konzerválása hideggel | 29 |
Húskonzerválás vízelvonással (Szárítás) | 31 |
A hús konzerválása légtől mentes elzárással és meleggel | 33 |
Húskonzerválás sózással és füstöléssel | 34 |
A vágóhídi hulladékok értékesítése | 35 |
A kolbász- és hurkakészítés | 37 |
Húsgyártmányok | 38 |
Leveskockák | 39 |
Halak | 40 |
Kaviár | 41 |
A tojás | 42 |
Tojáspótszerek | 47 |
Tej és tejféleségek. Tejtermékek és tejkészítmények | 49 |
A tej | 49 |
A tej fizikai tulajdonságai | 49 |
A tej chemiai tulajdonságai | 49 |
Más háziállatok teje | 52 |
A tej összetételét változtató tényezők | 52 |
A tej mikrobiológiája | 54 |
A tej hibái | 56 |
Chemiai eredetű tejhibák | 56 |
Baktériumeredetű tejhibák | 56 |
A tej forgalombahozatala | 56 |
A tej konzerválása | 59 |
A homogenizált (egyneműsített) tej | 64 |
Tejkonzervek | 65 |
A tej lefölözése | 70 |
A tejszín | 72 |
Sovány vagy lefölözött tej | 72 |
A tejföl | 73 |
Az aludttej | 73 |
Savanyútejkészítmények | 74 |
Gyermektejek | 76 |
Mesterséges tej | 76 |
A tej forgalmának szabályozása | 76 |
Az üzemszerű tejgazdaságokról | 79 |
Túró és sajt | 79 |
A sajtok készítése | 81 |
A savó | 84 |
Az orda | 84 |
A kazeingyártás | 84 |
Tejcukorgyártás | 86 |
A vaj | 88 |
A vajféleségek | 93 |
A vaj összetétele | 94 |
Az író | 95 |
Zsírok és olajok | |
A zsírok és olajok előfordulása és összetétele | 96 |
A zsírok és olajok előállításának főbb műveletei | 97 |
Növényi zsírok (olajok) előállítása | 97 |
Állati zsírok (olajok) előállítása | 98 |
Nyers olajok és zsírok finomítása | 98 |
Zsír- és olajipar ágai | 98 |
Ételzsírok és étolajok | 98 |
Az étolajok és zsírok általános tulajdonságai | 100 |
Étolajok és ételzsírok tisztítása | 104 |
Az étolajok és zsírok osztályozása | 106 |
A fontosabb növényi étolajok | 107 |
Növényi ételzsírok | 112 |
Állati ételzsírok és olajok | 114 |
Mesterséges ételzsírok | 119 |
Növényi eredetű élelmiszerek | |
Örlemények (lisztek), sütemények | 129 |
Gabonafélék és megőrlésük | 129 |
A lisztek összetétele | 136 |
A búzaliszt alkotórészei | 136 |
A liszt érése | 139 |
A liszt hibái | 140 |
Néhány történelmi és statisztikai adat | 141 |
A kenyér | 142 |
A kenyér eltarthatósága | 147 |
Különleges kenyérfélék | 148 |
Keményítők | 150 |
Hüvelyesek (Leguminozák) | 151 |
Főzelék-, saláta- és zöldségfélék | 152 |
Gyümölcsök és gyümölcskonzervek. Gyümölcskészítmények | 159 |
Cukortartalmú élelmiszerek | |
Cukoráruk | 170 |
Méz | 171 |
Alkaloidtartalmú élelmiszerek | |
A kakaó | 175 |
A csokoládé | 180 |
A káv | 183 |
Kávépótlékok és pótkávék | 189 |
A tea | 190 |
A tea hamisítása | 192 |
A fűszerek | |
A mustár | 194 |
A szerecsendió | 196 |
Az ánizs | 196 |
A csillagánizs | 197 |
A vanilia | 197 |
A kardamóm | 198 |
A bors | 198 |
A szegfűbors | 199 |
A paprika | 200 |
A boróka | 201 |
A koriander | 201 |
A kömény | 202 |
Az édes kömény | 203 |
A kápri vagy kaporna | 203 |
A szegfüszeg | 203 |
A sáfrány | 204 |
A babér | 205 |
A majorána | 206 |
A kapor | 206 |
A kakukfű vagy démutka | 206 |
A zsálya | 206 |
A petrezselyem | 206 |
A sóska | 206 |
A tárkony | 207 |
A fahéj | 207 |
A gyömbér | 209 |
A kálmos | 210 |
Az édesgyökér | 210 |
Szeszes italok. Ecet | |
A bor | 211 |
A must összetétele | 217 |
A must erjedése | 219 |
Az erjedés termékei | 224 |
A fiatal bor fejlődése és kezelése | 225 |
A must és a bor javítása | 232 |
A csemegeborok | 236 |
Borbetegségek és borhibák | 239 |
A borgazdaság melléktermékei | 245 |
A pezsgő- és a habzóborok | 252 |
A gyümölcsborok | 257 |
Pálinkák és likőrök | |
Keményítőtartalmú nyersanyagból készült pálinkák | 271 |
Cukortartalmú nyersanyagból készült pálinkák | 273 |
Alkoholtartalmú nyersanyagból készült pálinkák | 279 |
Édes és keserű likőrök | 280 |
A sör | 285 |
A sörfőzés | 288 |
A sör betegségei és hibái | 295 |
A sör összetétele | 296 |
Az ecet | 298 |
Ásványi eredetű élelmiszerek | |
A konyhasó | 306 |
A víz | 310 |
A víz tisztítása | 312 |
A vízvezetékek vize | 315 |
Ásványos vizek | 315 |
Irodalom | 318 |
Betűrendes név- és tárgymutató | 321 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.