1.062.395

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az élelmiszerek chemiai technológiája

Szerző
Budapest
Kiadó: A Királyi Magyar Természettudományi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 329 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 79 fekete-fehér képpel illusztrált. Királyi Magyar Egyetemi Nyomda nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar chemiai irodalomban nincs olyan munka, mely az élelmiszerek chemiai technológiáját összefoglalóan tárgyalná. Ezt az eléggé érezhető hiányt akarom pótolni, mikor műegyetemi előadásaimat... Tovább

Előszó

A magyar chemiai irodalomban nincs olyan munka, mely az élelmiszerek chemiai technológiáját összefoglalóan tárgyalná. Ezt az eléggé érezhető hiányt akarom pótolni, mikor műegyetemi előadásaimat könyvalakban adom ki. Ezzel hallgatóim óhajának is eleget teszek, kik tanulmányaikban régtől fogva nehezen nélkülözték egy megfelelő kézikönyv útmutatásait. Hogy a művelt nagyközönség szélesebb rétegei számára is hozzáférhetővé és könnyen élvezhetővé tegyem az anyagot, kénytelen voltam egyes teljesen szakszerű részleteket elhagyni, anélkül azonban, hogy a munka célját szem elől tévesztettem volna. Tekintettel voltam azokra a közérdekű törvényekre és rendeletekre is, melyek hazánkban az élelmiszerek készítését és forgalombahozatalát szabályozzák. Remélem, hogy mindazok hasznosan forgathatják könyvemet, akik élelmiszerek előállításával, kezelésével, raktározásával stb. foglalkoznak, sőt a háztartások vezetői is sok értékes adatot és gyakorlati útmutatást fognak benne találni. Az egyes anyagok közül előbb tárgyalom a tápláló értékű élelmiszereket és azután az élvezeti szereket.
Hálás köszönetemet fejezem ki a K. M. Természettudományi Társulatnak azért, hogy e munka megjelenését lehetővé tette, különösen pedig nagy köszönettel tartozom dr. Ilosvay Lajos elnök úrnak, ki fáradságot nem ismerve, gondosan átnézte a kéziratot és szíves észrevételeit velem közölte. A szövegben lehetőleg kerültem az idegen szavakat, de a tárgymutatóba mind a magyar, mind az idegen mesterszavakat felvettem. A sajtó alá rendezés nehéz munkájában Grabovszky Camill másodtitkár úr sok szíves tanáccsal volt segítségemre, amiért neki is őszinte köszönettel tartozom. Vissza

Tartalom

Előszó
Bevezetés
Élelmiszerek, táplálóanyagok élvezetiszerek, vitaminak1
Élelmiszertörvények2
Az élelmiszerek romlása és eltarthatósága. Konzerválás
A romlás okozta elváltozások és azok megakadályozása5
A konzerválás módszerei7
Konzerválás hővel. Dobozkonzervek7
Konzerválás hideggel12
Konzerválás szárítással16
Konzerválás sózással18
Konzerválás füstöléssel19
Konzerválás cukrozással19
Konzerválás savanyítással19
Konzerválás alkoholozással19
Konzerválás zsírral20
Konzerválás chemiai szerekkel20
A fontosabb élelmiszerek
Állati eredetű élelmiszerek
Húsfélék és húsgyártmányok23
A húsvágás módjai25
A hús értékét befolyásoló tényezők26
A húsok elkészítése, fogyasztása28
A hús konzerválása29
A hús konzerválása hideggel29
Húskonzerválás vízelvonással (Szárítás)31
A hús konzerválása légtől mentes elzárással és meleggel33
Húskonzerválás sózással és füstöléssel34
A vágóhídi hulladékok értékesítése35
A kolbász- és hurkakészítés37
Húsgyártmányok38
Leveskockák39
Halak40
Kaviár41
A tojás42
Tojáspótszerek47
Tej és tejféleségek. Tejtermékek és tejkészítmények49
A tej49
A tej fizikai tulajdonságai49
A tej chemiai tulajdonságai49
Más háziállatok teje52
A tej összetételét változtató tényezők52
A tej mikrobiológiája54
A tej hibái56
Chemiai eredetű tejhibák56
Baktériumeredetű tejhibák56
A tej forgalombahozatala56
A tej konzerválása59
A homogenizált (egyneműsített) tej64
Tejkonzervek65
A tej lefölözése70
A tejszín72
Sovány vagy lefölözött tej72
A tejföl73
Az aludttej73
Savanyútejkészítmények74
Gyermektejek76
Mesterséges tej76
A tej forgalmának szabályozása76
Az üzemszerű tejgazdaságokról79
Túró és sajt79
A sajtok készítése81
A savó84
Az orda84
A kazeingyártás84
Tejcukorgyártás86
A vaj88
A vajféleségek93
A vaj összetétele94
Az író95
Zsírok és olajok
A zsírok és olajok előfordulása és összetétele96
A zsírok és olajok előállításának főbb műveletei97
Növényi zsírok (olajok) előállítása97
Állati zsírok (olajok) előállítása98
Nyers olajok és zsírok finomítása98
Zsír- és olajipar ágai98
Ételzsírok és étolajok98
Az étolajok és zsírok általános tulajdonságai100
Étolajok és ételzsírok tisztítása104
Az étolajok és zsírok osztályozása106
A fontosabb növényi étolajok107
Növényi ételzsírok112
Állati ételzsírok és olajok114
Mesterséges ételzsírok119
Növényi eredetű élelmiszerek
Örlemények (lisztek), sütemények129
Gabonafélék és megőrlésük129
A lisztek összetétele136
A búzaliszt alkotórészei136
A liszt érése139
A liszt hibái140
Néhány történelmi és statisztikai adat141
A kenyér142
A kenyér eltarthatósága147
Különleges kenyérfélék148
Keményítők150
Hüvelyesek (Leguminozák)151
Főzelék-, saláta- és zöldségfélék152
Gyümölcsök és gyümölcskonzervek. Gyümölcskészítmények159
Cukortartalmú élelmiszerek
Cukoráruk170
Méz171
Alkaloidtartalmú élelmiszerek
A kakaó175
A csokoládé180
A káv183
Kávépótlékok és pótkávék189
A tea190
A tea hamisítása192
A fűszerek
A mustár194
A szerecsendió196
Az ánizs196
A csillagánizs197
A vanilia197
A kardamóm198
A bors198
A szegfűbors199
A paprika200
A boróka201
A koriander201
A kömény202
Az édes kömény203
A kápri vagy kaporna203
A szegfüszeg203
A sáfrány204
A babér205
A majorána206
A kapor206
A kakukfű vagy démutka206
A zsálya206
A petrezselyem206
A sóska206
A tárkony207
A fahéj207
A gyömbér209
A kálmos210
Az édesgyökér210
Szeszes italok. Ecet
A bor211
A must összetétele217
A must erjedése219
Az erjedés termékei224
A fiatal bor fejlődése és kezelése225
A must és a bor javítása232
A csemegeborok236
Borbetegségek és borhibák239
A borgazdaság melléktermékei245
A pezsgő- és a habzóborok252
A gyümölcsborok257
Pálinkák és likőrök
Keményítőtartalmú nyersanyagból készült pálinkák271
Cukortartalmú nyersanyagból készült pálinkák273
Alkoholtartalmú nyersanyagból készült pálinkák279
Édes és keserű likőrök280
A sör285
A sörfőzés288
A sör betegségei és hibái295
A sör összetétele296
Az ecet298
Ásványi eredetű élelmiszerek
A konyhasó306
A víz310
A víz tisztítása312
A vízvezetékek vize315
Ásványos vizek315
Irodalom318
Betűrendes név- és tárgymutató321

Dr. Vuk Mihály

Dr. Vuk Mihály műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Vuk Mihály könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem