1.060.457

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az élelmiszerek áruismerete I.

Főiskolai tankönyv

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 407 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN: 963-221-239-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Bevezetés
Bevezetés az élelmiszerek árúismeretébe7
Az élelmiszer-tudomány fogalma7
Az élelmiszerek kémiai összetétele10
Aminosavak, fehérjék11
Zsiradékok és zsírszerű anyagok32
Szénhidrátok42
A hatóanyagok50
Járulékos tápanyagok61
Táplálkozási alapfogalmak67
Anyagforgalom69
Energiaforgalom70
Energiaszükséglet71
Élelmiszeripari mikrobiológia76
A baktériumok76
Az élesztők78
A penészek79
Az élelmiszerek romlása és a tartósítás elmélete93
Tartósítás fizikai módszerekkel94
Vegyszeres tartósítás109
Mikrobiológiai tartósítás115
Élelmiszer-mérgezések116
Szennyező vegyi anyagok116
Mérgező anyagot tartalmazó élelmiszerek117
Mikroorganizmusok okozta ételmérgezések117
A növényi eredetű élelmiszerek
A gabonafélék és feldolgozásuk termékei123
A gabonafélék123
A gabonafélék fogalma123
A jelentősebb gabonafélék termesztési jellemzői123
A jelentősebb gabonafélék124
A gabonaszem felépítése és kémiai összetétele130
A malomipar termékei132
A liszt132
Hántolt termékek142
A hántolt termékek fogalma142
A rizs malomipari feldolgozása142
A hántolt gabonafélék minőségét meghatározó tényezők142
A hántolt termékek választéka142
A hántolt termékek forgalomba hozatala és értékesítése143
A tésztakészítmények146
A tésztakészítmények fogalma és jelentősége146
A tésztakészítmények gyártása és szerkezete147
A tésztakészítmények minőségét meghatározó tényezők148
A tésztakészítmények választéka150
A tésztakészítmények forgalomba hozatala és értékesítése151
A sütőipari termékek152
A sütőipari termékek fogalma152
A sütőipari termékek előállítása és szerkezete152
A sütőipari termékek minőségét meghatározó tényezők158
A sütőipari termékek választéka161
A sütőipari fehértermékek választéka163
A sütőipari termékek forgalomba hozatala és értékesítése166
A cukoripar és az édesipar termékei171
A cukoripar termékei171
A cukoripar termékeinek fogalma171
A cukor előállítása171
A cukoripari termékek minőségét meghatározó tényezők174
A cukrok választéka176
A cukrok forgalomba hozatala és értékesítése177
Egyéb természetes eredetű édesítőszerek178
Az édesipar termékei179
Az édesipari termékek fogalma179
Az édesipari termékek forgalmi jelentősége180
Cukorkák180
Kakaó és csokoládéáruk206
A nugátok és nugátos készítmények216
Tartós édesipari lisztesáruk fogalma, csoportosítása218
A gyümölcsök és a zöldségfélék229
A gyümölcsök229
A gyümölcsök jelentősége, kereskedelmi értéküket befolyásoló tényezők229
Almástermésű gyümölcsök248
Bogyós termésű gyümölcsök262
Csonthéjas gyümölcsök267
Száraz termésű (héjas) gyümölcsök289
Déligyümölcsök290
A zöldségfélék és a gombák296
Bevezetés a zöldségfélék kereskedelmi értékelésébe296
Káposztafélék307
Gyök-gumós zöldségfélék315
Burgonyafélék320
Kabakosok335
Hüvelyesek338
Hagymafélék342
Levélzöldségek345
Évelő zöldségek347
Csiperkegomba353
Tartósított növényi termékek355
A tartósított növényi termékek fogalma355
A tartósított növényi termékek kereskedelmi jelentősége355
Vízelvonással és cukrozással tartósított növényi konzervek357
A vízelvonással tartósított termékek gyártása358
Cukrozással tartósított termékek gyártása359
A vízelvonással és cukrozással tartósított termékek minőségét meghatározó tényezők360
A vízelvonással és cukrozással tartósított termékek választéka363
A vízelvonással és cukrozással tartósított növényi készítmények forgalomba hozatala és értékesítése365
Gyorsfagyasztással tartósított növényi készítmények365
A gyorsfagyasztással tartósított növényi készítmények fogalma365
A gyorsfagyasztott növényi készítmények előállítása366
A gyorsfagyasztott növényi termékek minőségét meghatározó tényezők358
A gyorsfagyasztott termékek választéka369
A gyorsfagyasztott termékek forgalomba hozatala és értékesítése369
Hőkezeléssel tartósított és légmentesen zárt növényi készítmények371
A hőkezeléssel tartósított és légmentesen zárt növényi készítmények fogalma371
A hőkezeléssel tartósított készítmények előállítása371
A hőkezeléssel tartósított növényi konzervek minőségét meghatározó tényezők376
Hőkezeléssel tartósított áruk választéka378
A hőkezeléssel tartósított konzervek forgalomba hozatala és értékesítése382
Antimikrobás anyagokkal tartósított növényi konzervek (prezerv készítmények)384
Antimikrobás anyagokkal tartósított növényi konzervek fogalma384
A savanyítással tartósított növényi konzervek gyártása384
A savanyúságok minőségét meghatározó tényezők385
A nem hőkezelt savanyúságok választéka386
A savanyúságok forgalomba hozatala és értékesítése387
Diétás és diabetikus konzervek387
Növényi eredetű étkezési zsiradékok389
Néhány külföldi eredetű étkezési zsiradék389
A növényi zsiradékok kereskedelmi jelentősége391
Az étolaj391
Az étolaj fogalma és kémiai összetétele391
Az étolaj gyártása392
Az étolaj minőségét meghatározó tényezők394
Az étolaj forgalomba hozatala és értékesítése396
A margarin396
Fogalma, jelentősége396
Az olajok keményítése396
A margarin gyártása és fizikai-kémiai szerkezete397
A margarin minőségét meghatározó tényezők399
A margarin forgalomba hozatala és értékesítése401
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem