kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 335 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-220-965-6 |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: KG-507. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
Bevezetés | 13 |
Általános ismeretek | 15 |
Laboratóriumi rend és munkaszabályok | 15 |
Általános szabályok | 15 |
A mikrobiológiai laboratóriumban követendő munkavédelmi szabályok | 16 |
Balesetelhárítás és elsősegélynyújtás | 17 |
Fontosabb laboratóriumi eszközök | 18 |
Üvegeszközök és edények | 18 |
Porcelán eszközök és edények | 23 |
Fémeszközök | 24 |
Egyéb eszközök és készülékek | 27 |
A mikrobiológiai laboratóriumban használt edények, eszközök és berendezések | 31 |
A laboratóriumi eszközök és edények gondozása | 32 |
Alapvető laboratóriumi műveletek | 34 |
Az általánosan használt laboratóriumi mérőeszközök (mérés) | 34 |
A mintavétel | 53 |
Fogalommeghatározások | 53 |
A mintavétel jellege | 54 |
A mintavétel általános szabályai | 54 |
Mintavételi elővizsgálatok | 55 |
Mintavételi módszerek | 55 |
Mintavétel folyékony és pépes állományú anyagokból | 55 |
Mintavétel szilárd halmazállapotú termékekből | 56 |
A minták tartósítása | 57 |
A minták lezárása és megjelölése | 58 |
A mintavételi jegyzőkönyv | 58 |
Eltérések üzemi mintavétel esetén | 59 |
Az élelmiszer-vizsgálat általános módszerei | 61 |
A víz- (nedvesség-) tartalom meghatározása | 61 |
A víztartalom meghatározása szárítással | 62 |
A víztartalom meghatározása desztillációval | 63 |
A szárazanyag-tartalom meghatározása | 64 |
Az összes szárazanyag-tartalom meghatározása számítással | 65 |
A vízben oldható szárazanyag-tartalom (extrakt) meghatározása | 65 |
A fehérjetartalom meghatározása Kjeldahl módszere szerint | 65 |
A zsírtartalom meghatározása | 67 |
Soxhlet-féle extrahálás | 68 |
Acidobutirométeres eljárások | 69 |
A módosított Röse-Gottlieb-módszer | 71 |
A módosított Marcusson-módszer | 72 |
A Stoldt-Weibull-módszer | 73 |
A cukortartalom meghatározása | 74 |
A cukortartalom meghatározása optikai forgatóképesség mérésével | 75 |
A cukortartalom meghatározása redukciómérés alapján | 76 |
A nyersrosttartalom meghatározása | 79 |
A hamutartalom meghatározása | 80 |
A hamualkalitás meghatározása | 80 |
A konyhasótartalom meghatározása | 81 |
Élelmiszerek és szeszes italok érzékszervi vizsgálata minősítés céljából | 82 |
Az élelmiszer-nyersanyagok vizsgálata | 85 |
A malom- és hántolóipari nyersanyagok vizsgálata | 85 |
A búza és a rozs vizsgálata | 85 |
A rizs vizsgálata | 88 |
Sütő- és tésztaipari vizsgálatok | 89 |
A kenyér és egyéb sütőipari termékek vizsgálata | 92 |
A tésztakészítmények vizsgálata | 93 |
Cukor és édesipari termékek vizsgálata | 95 |
Cukorvizsgálatok | 95 |
Édesipari termékek vizsgálata | 97 |
A zöldség- és gyümölcskészítmények vizsgálata | 99 |
A szárított zöldségfélék vizsgálata | 99 |
A paradicsompüré vizsgálata | 100 |
A gyümölcslevek és -szörpök vizsgálata | 101 |
Tartósított zöldség- és gyümölcskészítmények | 102 |
Fűszervizsgálatok | 103 |
Érzékszervi vizsgálatok | 104 |
Kémiai vizsgálatok | 105 |
A fűszerpaprika vizsgálata | 108 |
Az ételecet vizsgálata | 109 |
A zsírok és az olajok vizsgálata | 111 |
A minta előkészítése | 111 |
A szennyező anyagok meghatározása | 112 |
Fizikai vizsgálatok | 113 |
Kémiai vizsgálatok | 114 |
Az állati és növényi zsírok megkülönböztetése | 119 |
Növényi zsiradék késztermékek vizsgálata | 121 |
Állati zsiradék késztermékek vizsgálata | 122 |
Az ételzsírok romlottságának megállapítása | 123 |
Az étkezési sertészsír hamisításának kimutatása | 123 |
A vaj hamisítása növényi zsiradékokkal vagy állati zsírokkal | 123 |
A zsiradékok érzékszervi vizsgálata | 124 |
Az étkezési tojás vizsgálata | 125 |
Általános ismeretek | 126 |
Minőségi osztályokba sorolás | 126 |
A tojás frissességének megállapítása | 126 |
Tojáshibák | 128 |
A hús és a húsipari termékek vizsgálata | 129 |
A nyers hús vizsgálata | 129 |
A húsipari termékek vizsgálata | 132 |
A dobozos húskonzervek vizsgálata | 134 |
A sertésszalonna vizsgálata | 135 |
A tej és a tejtermékek vizsgálata | 135 |
Tejvizsgálatok | 136 |
A tejszín és a tejföl vizsgálata | 142 |
A vaj vizsgálata | 143 |
A tejpor vizsgálata | 145 |
Az olajtartalmú magvak vizsgálata | 146 |
A dióbél vizsgálata | 146 |
A mogyoróbél vizsgálata | 148 |
A mandulabél vizsgálata | 148 |
A pörkölt földimogyoró vizsgálata | 148 |
A mák vizsgálata | 149 |
Az ivóvíz vizsgálata | 150 |
A víz keménységének meghatározása | 150 |
A víz lúgossági fokának meghatározása | 152 |
A víz szárazanyag-tartalmának meghatározása | 152 |
A szerves eredetű szennyező anyagok kimutatása | 152 |
A nyers kávé vizsgálata | 154 |
Mintavétel | 154 |
Minőségi követelmények, osztályba sorolás | 155 |
Vizsgálatok | 156 |
A pörkölt kávé vizsgálata | 156 |
Általános rész | 156 |
Mintavétel | 157 |
Minőségi követelmények | 158 |
A vendéglátóipari termékek adagolásának és összetételének ellenőrzése | 163 |
A kávéital vizsgálata | 163 |
Minőségi követelmények | 164 |
Mintavétel | 165 |
A vizsgálat elve | 165 |
A vizsgálat kivitele | 166 |
Tájékoztató gyors vizsgálat a kávéital minősítésére | 171 |
Érzékszervi bírálat | 172 |
Az idegenanyag-tartalom vizsgálata | 172 |
A fagylalt vizsgálata | 173 |
Fogalommeghatározások | 173 |
Minőségi követelmények | 175 |
Mintavétel | 177 |
Az összetétel-vizsgálatok kivitele | 178 |
Fagylaltporok, illetőleg fagylaltporból készült fagylaltok vizsgálata | 180 |
Az adagolás ellenőrzése | 181 |
A vizsgálati eredmények értékelése | 183 |
A kalkuláció felülvizsgálata, módosítása | 187 |
A parfé vizsgálata | 188 |
Fogalommeghatározás | 188 |
Minőségi követelmények | 188 |
A vizsgálatok kivitele | 189 |
Minősítés | 189 |
Meleg ételek és hidegkonyhai készítmények vizsgálata. Éttermi szolgáltatások mértékének ellenőrzése | 189 |
Mintavétel és az anyagkiszabat felvétele | 190 |
A vizsgálat kivitele | 192 |
A várható összetétel kiszámítása a kalkuláció alapján | 193 |
Minősítés | 197 |
Bő zsírban sült ételek adagjának és a visszamaradó zsír mennyiségének kiszámítása | 198 |
Az ételek - illetőleg a teljes menü - energiatartalmának kiszámítása | 200 |
A cukrászsütemények vizsgálata | 202 |
Mintavétel és az anyagkiszabat felvétele | 202 |
A vizsgálat kivitele | 203 |
A várható összetétel kiszámítása a kalkuláció alapján | 203 |
Minősítés | 206 |
Gesztenyekészítmények vizsgálata | 206 |
Fogalommeghatározások | 206 |
Minőségi követelmények | 207 |
Mintavétel | 208 |
A vizsgálatok kivitele | 208 |
Minősítés | 211 |
Alkoholmentes italok vizsgálata. A vendéglátóipari italszolgáltatás mértékének ellenőrzése | 212 |
A mintavétel és az anyagkiszabat felvétele | 213 |
A vizsgálat kivitele | 213 |
A számítás menete | 213 |
Minősítés | 217 |
Likőr- és pálinkakészítmények vizsgálata | 218 |
Minőségi követelmények | 218 |
A mintavétel | 219 |
A vizsgálatok kivitele | 219 |
Szeszes italok érzékszervi bírálata | 222 |
Minősítés | 224 |
A borok vizsgálata | 224 |
Minőségi követelmények | 224 |
Mintavétel | 225 |
A vizsgálatok kivitele | 225 |
MInősítés | 232 |
Kevert alkoholtartalmú italok vizsgálata | 232 |
Minőségi követelmények | 233 |
Mintavétel és az anyagkiszabat felvétele | 233 |
A vizsgálat kivitele | 234 |
A mikrobiológiai vizsgálatok | 239 |
A hatósági mikrobiológiai vizsgálatok | 239 |
Az üzemi mikrobiológiai vizsgálatok | 240 |
A mikrobiológiai laboratóriumi műveletek | 240 |
A táptalajok és készítésük | 240 |
Mintavétel és a minták előkészítése a mikrobiológiai vizsgálatra | 244 |
A mikroorganizmusok izolálása, dúsítása, tenyésztése | 251 |
A mikroszkópos preparátum készítéséről általában | 258 |
Az élelmiszerek és az ételek mennyiségi mikrobiológiai vizsgálata | 263 |
Az összes csíraszám meghatározása mikroszkópos eljárással | 263 |
A sejtszámlálás gyakorlati végrehajtása Bürker-kamrával | 263 |
Az összes élőcsíraszám meghatározása tenyésztéses módszerrel | 264 |
Határhígításos eljárás | 264 |
Telepszámlálásos eljárások | 264 |
Az élelmiszerekben és az ételekben előforduló kórokozó és indikátor mikrobák kimutatása és mennyiségi vizsgálata | 269 |
A feltételezetten kóliform baktériumok kimutatása és számának meghatározása | 269 |
A felületek mikrobás szennyezettségének vizsgálata | 271 |
A feltételezetten Escherichia coli kimutatása és számának meghatározása | 271 |
Staphylococcus aureus kimutatása és számának meghatározása | 272 |
Salmonella-baktériumok kimutatása | 273 |
A vizsgálati módszerek ismertetése | 274 |
Clostridium perfringens kimutatása és számának meghatározása | 281 |
A mezofil szulfitredukáló összes clostridium és clostridiumspóra számának meghatározása | 282 |
Az enterokokkuszok számának meghatározása | 284 |
Bacillus cereus kimutatása és azonosítása | 285 |
Pseudumononas aeruginosa vizsgálata és azonosítása | 286 |
Az enterobacteriaceae-szám meghatározása | 287 |
A mezofil aerob élőcsíraszám meghatározása | 288 |
Clostridium botulinum kimutatása | 289 |
A penész- és élesztőgombák számának meghatározása | 290 |
Az élelmiszerek és az ételek élelmezés-egészségügyi mikrobiológiai minősítésének normái | 297 |
A vendéglátóipari egységek higiéniai értékelése | 295 |
Függelék | 297 |
Felhasznált irodalom | 335 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.