1.059.645

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az ehető gombák gyűjtése, felismerése, konzerválása és mesterséges tenyésztése

Szerző
Budapest
Kiadó: Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 208 oldal
Sorozatcím: Gazdasági Tanácsadó
Kötetszám: 13
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Írta Dr. Bernátsky Jenő egyet. m.-tanár, igazgató. 53 fekete-fehér rajzzal illusztrált. Az Athenaeum r.-t. könyvnyomdája nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

AZ EHETŐ GOMBÁK ÉRTÉKE.

Az ehető gombák értékéről ellentétes vélemények vannak elterjedve. Némelyek azt gondolják, hogy nem érdemes velük foglalkozni, mert - állítólag -... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

AZ EHETŐ GOMBÁK ÉRTÉKE.

Az ehető gombák értékéről ellentétes vélemények vannak elterjedve. Némelyek azt gondolják, hogy nem érdemes velük foglalkozni, mert - állítólag - nincs táplálóértékük és jóllakni velük nem lehet Mások viszont azt hirdetik, hogy a gombák táplálóértéke a hús táplálóértékével vetekedik; régibb kémiai elemzésekre hivatkozva, különösen a gombák nagy fehérjetartalmát hangsúlyozzák. De mások megint azt állítják, hogy a gombák fehérjetartalmát az emberi szervezet nem tudja teljesen megemészteni. Egyesek luxuscikknek vélik a gombákat, amelyek csak ínyencek asztalára valók, mások csak gyomortölteléknek minősítik.
Az igazság a középúton van: a gombák a húsnál kevésbé táplálók, de a zöld főzeléknél jóval többet érnek.
A gomba körülbelül annyi vizet tartalmaz, mint a zöld főzelék és mint a tej; a burgonyának és húsnak is kétharmadrésze víz. Nitrogéntartalmú anyagokra nézve a gomba csak a hús mögött áll; de a tej kevesebb, a burgonya és különösen a zöld főzelék lényegesen kevesebb nitrogénvegyületet tartalmaz, mint a gomba. A gomba szénhidráttartalma a legcsekélyebb. Zsírt is csak jelentéktelen mennyiségben tartalmaz s ebben a zöld főzelékhez hasonló. Vissza

Tartalom

I. Az ehető gombák értéke 3
II. Az ehető gombák gyűjtése és kezelése 8
III. Az ehető gombák konzerválása 13
IV. A mérges gombák 17
V. A gombák meghatározása 20
VI. Az ehető és mérges gombafajok részletes ismertetése 33
A) Lemezes gombák 34
B) Csöves gombák 142
C) Tüskés gombák 164
VII. A csiperke (champignon, veresbélű vagy pacsirtagomba) mesterséges tenyésztése 187

Dr. Bernátsky Jenő

Dr. Bernátsky Jenő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Bernátsky Jenő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.