1.060.361

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az egészséges táplálkozás nagykönyve

222 recept

Szerző
Debrecen
Kiadó: Puedlo Kiadó
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 214 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN: 978-963-249-053-3
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Mivel az ember minden tevékenysége a saját hármas egységéből indul ki és ahhoz kapcsolódik, elég megérteni a táplálkozás és a táplálás szavak közötti összefüggést, hogy lássuk, itt messze többről van szó, mint evésről és ivásról. A táplálkozás hármas mivoltunk (test, lélek, szellem) egészének fenntartását, táplálását, végső fokon egész lényünk gondozását és jól-létét jelenti.
E gondolatmenet szerint az első és legfontosabb szempont annak a megállapítása, hogy voltaképpen kik vagyunk mi, emberek, milyenek vagyunk, jó kapcsolatban vagyunk-e saját magunkkal, vagy ha eddig erre nem fordítottunk figyelmet, akkor hogyan teremtünk kapcsolatot önmagunkkal, a testünkkel, önnön érzelmi, gondolati, tudatos és tudattalan mivoltunkkal, valamint a lelkünkkel. Tisztázandó az is, mit jelent számunkra a táplálkozás, a méregtelenítés, mit, mikor és hogyan eszünk, iszunk, és nem utolsósorban az is, hogy milyen táplálkozással őrizhetjük meg vagy állíthatjuk helyre az egészségünket.
Láthatjuk, hogy... Tovább

Fülszöveg

Mivel az ember minden tevékenysége a saját hármas egységéből indul ki és ahhoz kapcsolódik, elég megérteni a táplálkozás és a táplálás szavak közötti összefüggést, hogy lássuk, itt messze többről van szó, mint evésről és ivásról. A táplálkozás hármas mivoltunk (test, lélek, szellem) egészének fenntartását, táplálását, végső fokon egész lényünk gondozását és jól-létét jelenti.
E gondolatmenet szerint az első és legfontosabb szempont annak a megállapítása, hogy voltaképpen kik vagyunk mi, emberek, milyenek vagyunk, jó kapcsolatban vagyunk-e saját magunkkal, vagy ha eddig erre nem fordítottunk figyelmet, akkor hogyan teremtünk kapcsolatot önmagunkkal, a testünkkel, önnön érzelmi, gondolati, tudatos és tudattalan mivoltunkkal, valamint a lelkünkkel. Tisztázandó az is, mit jelent számunkra a táplálkozás, a méregtelenítés, mit, mikor és hogyan eszünk, iszunk, és nem utolsósorban az is, hogy milyen táplálkozással őrizhetjük meg vagy állíthatjuk helyre az egészségünket.
Láthatjuk, hogy amit érdemes tudnunk a táplálkozásról, annak egészségvédő, betegségmegelőző és betegségeket gyógyító szerepéről, azt megtaláljuk ebben a kiadványban. Az elméleti tudnivalókon kívül esetleírások, tanácsok és nagyszámú egészségvédő, valamint diétás recept segíti az olvasót abban, hogy megtalálja vagy kialakítsa a neki legmegfelelőbb táplálkozási és életvezetési szokásokat.

A szerzőkről:
Frank Zsófia természetgyógyász, bioenergetikus és kineziológus, az ájurvéda kiváló ismerője, a gyógyító táplálkozás szakértője, oktató, több könyv szerzője, társszerzője vagy szerkesztője. Tanfolyamai közül a legnépszerűbb az életvezetés (life-coaching).
Borics Kata újságíró, szerkesztő, a Natúrsziget portál - www.natursziget.com - vezető munkatársa. Nevét jól ismerik a könyvek szerelmesei, hiszen számos kötet szerzője vagy társszerzője. Elsősorban a legutóbb megjelent, 107 egészséges étel - Avokádótól Zellerig című szakácskönyve vált népszerűvé. Vissza

Tartalom

Előszó7
Gyógyító étkezés
Alapvetések11
Célkitűzések11
Az ember és a táplálkozás12
Alaptételek: Az vagy, amit megeszel, azzá válsz, amit gondolsz12
Kapcsolatunk a testünkkel13
Az orvostudomány és a természetgyógyászat összevetése a gyógyítás, méregtelenítés és a táplálkozás szempontjából néhány gondolat erejéig13
Az önmagunk iránti felelősség kérdése14
Visszajelzések, olvasói kérdések, igények15
Kapcsolatunk az anyagi világgal és önmagunkkal - miben és kiben hiszünk?16
Köszönetnyilvánítás17
Az ember felépítése. Test és tudat18
Kiindulási pontok18
Test és tudat19
A fény szerepe20
Különböző intelligenciák20
Finomanyagi testek, aurák21
Energiaközpontok, vagyis csakrák és energiapályák, vagyis meridiánok21
Az ember felépítése. Elemek és alkatok23
Egészségünk és a rezgések23
Az anyag, az energia és a mozgás, áramlás összefüggései23
Az ember energetikai felépítése24
Az ember eredete24
Különböző típustanok25
A saját típusom megállapítása29
A táplálkozás jelentősége30
Egészségünk megőrzése táplálkozásunkkal30
Életmódunk31
Az életfunkciók egyik alapja: az anyagcsere32
Lúgos táplálkozás32
Fény a táplálkozásunkban34
A víz és a fény35
Energiaszintünk35
Betegségeink és táplálkozásunk: többletek, hiányok, civilizációs megbetegedések36
Lelki egyensúlyvesztéseink és a táplálkozás összefüggései37
Tanítások, elméletek a táplálkozásról. A hagyományok szerint39
Spirituális tanítások a táplálkozásról39
Biblia39
Korán40
Esszénus Béke Evangélium40
Sant Mat40
A tiszta étel41
Hányszor és mikor étkezzünk?42
A túlzott mértékű és az elégtelen mennyiségű táplálék fogyasztásának hatása42
Tanítások, elméletek a táplálkozásról. Ájurvéda és taoizmus43
Az Ájurvéda és az egyensúly43
Az Ájurvéda meghatározása43
Alapfogalmai: ősanyagok vagy elemek és dósák44
Elemek, alkat és táplálkozás az Ájurvédában44
A táplálkozás szempontjai az Ájurvéda szerint46
Méregtelenítés az Ájurvédában46
A taoizmus. Az Egy, egyensúly, tökéletes harmónia46
Jin-Jang - a Kettősség, ellentétpárok47
A három tisztaság vagy a három tiszta erő - a Hármasság47
A csi - az életerő fogalma48
Az öt elem tana48
Az öt elem működése, ciklusai: a tápláló és a szabályozó ciklus48
A taoizmus emberképe49
A hagyományos kínai orvoslás49
Tanítások, elméletek a táplálkozásról. Napjainkban50
A makrobiotika50
A makrobiotikus étrend50
Bircher-Benner-féle étrend53
Teljes értékű táplálkozás, reformétrend53
Választóétrendek55
Testkontroll55
Vércsoport szerinti étrend55
Vegetáriánizmus56
A víz fontossága57
A táplálkozás fontos kérdései58
Táplálkozási énkép58
Táplálkozási intelligencia58
Mire ügyeljünk?59
Mit együnk?59
Mit ne együnk?60
Mikor együnk?60
Az éhség és a jóllakottság megállapítása61
Hogyan étkezzünk?61
Amit tennünk érdemes61
Amit kerüljünk el61
Milyen táplálék felel meg típusunknak?62
Méregtelenítés63
Lelki méregtelenítés63
Stressz63
Akadályok az áramlásban63
Feldolgozatlan érzelmek64
Az elengedés, az elfogadás, a megbocsátás és hiányuk64
A rend és hiánya64
A testi méregtelenítés fogalma64
A testi méregtelenítés rendszere, szerepe, szükségessége64
A méregtelenítés és a táplálkozás - alapelvek65
Elsavasodás65
A méregtelenítés módszerei66
Böjtök67
Testsúlyszabályozás68
Igaz történetek68
Elméleti megközelítés68
A belső és külfő forma összefüggése69
A testsúlyszabályozás szempontjai: testi, energetikai, lelki69
Kapcsolata a testtípusokkal70
Kapcsolata az öt elemmel70
A testsúlyszabályozás gyakorlata70
Egy kis kvantumfőzőcske71
A világ, az energia és a tudatosság72
Az ember és az energia73
Energiaforrások74
A táplálék, mint energia75
Bizalom az életben - bizalom az ételben78
Bízunk a világban?78
Bízunk a természetben?79
Bízunk önmagunkban?82
Bízunk a táplálékunkban?82
Támadás, védekezés - immunrendszer84
Harc az élet?84
Valami ellen vagy valamiért?85
Védekezünk és támadunk, vagy elfogadunk és együttműködünk?86
Velünk született, természetes védelmi rendszerünk87
A gyerekek és az immunitás - a figyelem88
Az immunrendszer teher-mentesítése - méregtelenítés89
Gyermekeink táplálása90
Magzati kor90
Csecsemőkor91
Kisgyermekkor91
Gyermekkor92
Indigó gyermekek93
Serdülőkor94
Idősek táplálása - elsődleges szempontok97
Szabad gyökök97
Lúgosítás97
Az időskor hátulütői - mire figyeljünk?98
A hármas szabály99
Megválás a feleslegektől - méregtelenítés100
Hiánypótlás - táplálkozással100
Táplálkozás - lúgosítás, élő táplálék, egyéb hiánypótlás101
Egyensúly-eállítás101
A víz102
Az érdeklődés jelentősége102
Betegek étrendje, ellátásuk104
A betegség, mint lehetőség és szimbólum: mit üzen a betegségem?104
A beteg és az életvezetés105
A stressz és a lúgosítás106
A hármas szabály a betegek táplálásában106
Táplálás a szokványostól eltérő esetben109
A betegség és a gyógyszerek, diéták109
A betegség és az energetikai terápiák109
A betegség és a vizualizációs terápiák111
A betegség a horoszkóp hatodik házában112
Egy nap a táplálkozás körül113
Reggeli rutin113
Bevásárlás114
Alapanyagok114
Egy délelőtt a konyhában: az ételek, italok elkészítése115
Délután - a szervóra szerint117
Az Ájurvéda a napi és esti teendőkről119
Rend és tisztaság120
Gondolatok a táplálkozásról és az életvezetésről120
1. függelék: Táplálkozási alapelvek122
2. függelék: Receptek123
Ájurvédikus megközelítés123
Makrobiotikus megközelítés123
Vegetáriánus receptek124
3. függelék: A kineziológia "bekapcsoló" gyakorlatai és a meridián-zuhany130
4. függelék: Lúgosító receptek131
Szendvicskrémek131
Levesek132
Egytálételek132
Húspótlók132
Saláták133
Salátaöntetek133
Feltétek133
Édességek134
Teák, innivalók134
Kávé134
5. függelék: Meridiánok135
Felhasznált és ajánlott irodalom137
A 2. függelék irodalomjegyzéke139
Lelkünk táplálása
Alapvetések141
Miért írok a lélek táplálásáról?141
Célkitűzések142
Van különbség a lélek és a tudat között?142
Önvizsgálat - kapcsolat a lélekkel és a tudattal142
A lélek fogalma a különböző hagyományokban és napjainkban145
A hagyományok és vallások lélekfogalma145
A lélek fogalma napjainkban - lélek és szellem, lélek és tudat150
Összefoglalás - következtetések151
A lélek táplálása152
Mit jelent?152
Mivel tápláljuk a lelket?152
Az önvizsgálatról - részletesebben153
Önnevelés - egy anekdota156
A boldogsághoz vezető út - önismerettel, paradigmaváltással - néhány gondolat erejéig157
A lélek táplálásának módszerei159
A segítő tényezők159
Relaxáció vagy lazítás, autogén tréning159
A módszerek161
Szükséges szokások és jellemző tulajdonságok164
Felhasznált és ajánlott irodalom165
Gyógyítás diétával
Átértékelődött az ételpiramis167
A vitaminok szerepe168
Egyes fűszernövények gyógyhatásai170
Gyógynövények a gyógyuláshoz171
Allergia174
Gyógymódok174
Gyakori allergiafajták175
Receptek177
Candida178
Mit ehetnek a candidások?178
Receptek178
Crohn-betegség180
Táplálkozási szempontok181
Receptek181
Csontritkulás184
A kalcium társai184
Megelőzés, étrend185
Receptek185
Elsavasodás187
A szervezet reakciói187
Az elsavasodás okozta betegségek és a segítség módszerei188
A lúgosító diéta188
Receptek188
Epebetegségek, epekő191
Hogyan előzhető meg a kőképződés?192
A diéta alapja192
Mit szabad fogyasztani?192
Receptek192
Hasmenés196
Sok ok - hasonló kezelés196
Házi megoldások a széklet rendezésére196
Receptek197
Hasnyálmirigy-gyulladás198
Mitől alakulhat ki?198
Tünetek, a betegség felismerése199
Megelőzés, étrend199
Receptek199
Köszvény202
A tünetek csökkentése203
Tanácsok az étkezéshez203
Receptek203
Lisztérzékenység206
A jellemző tünetek206
A speciális diéta206
Ami tilos - és amit szabad207
Receptek207
Tejcukor-érzékenység210
Mit és mennyit ehetünk belőlük?210
Hogyan készítsük el?212
Receptek212
Felhasznált és ajánlott irodalom216
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem