kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 246 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrált. |
Előszó helyett - ajánlás az édességkészítőknek | 5 |
Az édességkészítés kialakulása | 7 |
Az édességkészítésre alkalmas nyersanyagok megismerése | 11 |
Édesítőanyagok | 11 |
A méz, mint az édességkészítés ősi anyaga | 11 |
Méztermelés és használat a Kárpát medencében a középkorban | 14 |
A cukor, az édességkészítés újkori alapanyaga | 17 |
Gabona és a liszt | 21 |
Kakaóbab és a csokoládé | 23 |
A csokoládé elterjedése Európában | 26 |
A kakaófeldolgozás és csokoládékészítés fejlődése | 28 |
Összefogás a csokoládé minőségének védelmére | 32 |
Az édességkészítés kialakulása Magyarországon | 34 |
A háztartásból az édességkészítő foglalkozásig | 34 |
A cukor megjelenése az édességkészítésben | 35 |
Gyümölcsök tartósítása | 37 |
Lisztalapú édességek megjelenése | 38 |
Az édességkészítés és -fogyasztás a három részre szakadt Magyarországon | 40 |
Mézeskalácsok | 40 |
Szakácskönyvek hagyományai - az asztalterítés művészete | 42 |
A török megszállás hatása a magyarországi édességkészítésre | 44 |
Az újkori cukrászipar kialakulása | 47 |
A cukrászipar kifejlődésének feltételei | 47 |
Az édességkészítés elkülönülése és önálló szervezetű iparrá válása | 48 |
Nyugati hatások a magyarországi édességkészítésre | 50 |
A magyarországi édességkészítés árutermelő iparrá válása a XIX. században | 54 |
Neves cukrászoik és cukrászdák a XIX. században | 57 |
A cukrászdák szerepe a polgári életforma kialakulásában | 66 |
Szaporodó cukrászműhelyek - bővülő választék | 72 |
A cukrászdák, mint társasági és uzsonnázóhelyek | 74 |
Dobostorta - Dobos C. József | 75 |
Indiáner | 76 |
Cukrászok és cukrászdák a századfordulón | 77 |
A Magyarországi cukrászok szervezetei a XIX. században | 86 |
Az édességkészítők szervezeteinek kialakulását akadályozó tényezők | 86 |
Az első cukrászszervezetek megalakulása Pest-Budán | 87 |
Az ipartestület megalakulása és változásai | 91 |
Az édességkészítő gyáripar kialakulása Magyarországon | 95 |
Tartós édesipari készítmények bevezetése | 95 |
A cukorka gyáripari termelésének kialakulása | 96 |
A dropszgyártás kialakulása - Stühmer Frigyes | 97 |
A fondantgyártás kialakulása és elterjedése | 106 |
Zselé és marcipán | 110 |
A csokoládégyártás fejlődése Magyarországon | 111 |
Tartós lisztes áruk termelésének kialakulása | 119 |
Kekszgyártás- és teasütemény-gyártás | 119 |
Ostyakészítés | 124 |
Mézeskalács, mint tartós lisztes édesség | 127 |
A Magyarországi édességkészítő ipar a század első felében | 132 |
Az édességkészítés helyzete az első világháborúig | 132 |
Az édességkészítő ipar a világháború alatt és után | 166 |
A cukrászkézműves ipar a két háború között | 136 |
Édességkészítő középüzemek a húszas és harmincas években | 143 |
Édességkészítő gyáripar két évtizede a 2. világháborúig | 146 |
Az édességkészítő ipar szürke eminenciásai | 158 |
Az édességkészítő ipar érdekvédelmi szervezetei a századforduló után | 166 |
Édességkészítők ipartestületei | 166 |
Cukrász- és édesipari dolgozók szakegyletei: szakszervezetek | 177 |
Szaklapok, szakfolyóiratok | 182 |
A magyarországi édesipar helyzete a második világháború után | 183 |
A második világháború és az utána kialakult gazdasági és politikai szemlélet hatása az édesiparra | 183 |
Az édesipar szerkezetváltozása az államosítások hatására | 187 |
Az édességkészítő ipar helyzete az államosított gazdaságban | 194 |
Az édesipari termelés összevonása: a műszaki fejlődés lehetősége | 199 |
Anyagfelhasználás az édességkészítő gyáriparban | 202 |
Édesipari áruk piaca - export, import, belföldi termelésmegoszlás | 202 |
Az édesipari gyárak műszaki fejlődése, rekonstrukció | 205 |
A vendéglátó cukrászat helyzete a hatvanas-hetvenes és nyolcvanas években | 214 |
Az édesipari gyáripar irányítási formái az államosítástól az újraprivatizálásig | 215 |
A magyarországi édességkészítő ipar újbóli privatizálása | 220 |
United Bisquit - Győri Keksz Kft. | 220 |
NESTLÉ-Hungária Kft. | 222 |
Stollwerck-Budapest Kft. | 224 |
Kraft-Jacobs-Suchard Hungária Kft. | 225 |
Magántulajdonú középüzemek: az édességkészítők szolgáltatói | 226 |
Érdekvédelem, szakmai képzés és szakirodalom | 232 |
Édesiparosok, cukrászok: a szakkönyv kiadásának támogatói | 235 |
Utószó | 242 |
Irodalomjegyzék | 244 |
Függelék | 248 |
Receptek az édességkészítés történetéből |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.