1.059.734

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az édességkészítés története

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 246 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó helyett - ajánlás az édességkészítőknek5
Az édességkészítés kialakulása7
Az édességkészítésre alkalmas nyersanyagok megismerése11
Édesítőanyagok11
A méz, mint az édességkészítés ősi anyaga11
Méztermelés és használat a Kárpát medencében a középkorban14
A cukor, az édességkészítés újkori alapanyaga17
Gabona és a liszt21
Kakaóbab és a csokoládé23
A csokoládé elterjedése Európában26
A kakaófeldolgozás és csokoládékészítés fejlődése28
Összefogás a csokoládé minőségének védelmére32
Az édességkészítés kialakulása Magyarországon34
A háztartásból az édességkészítő foglalkozásig34
A cukor megjelenése az édességkészítésben35
Gyümölcsök tartósítása37
Lisztalapú édességek megjelenése38
Az édességkészítés és -fogyasztás a három részre szakadt Magyarországon40
Mézeskalácsok40
Szakácskönyvek hagyományai - az asztalterítés művészete42
A török megszállás hatása a magyarországi édességkészítésre44
Az újkori cukrászipar kialakulása47
A cukrászipar kifejlődésének feltételei47
Az édességkészítés elkülönülése és önálló szervezetű iparrá válása48
Nyugati hatások a magyarországi édességkészítésre50
A magyarországi édességkészítés árutermelő iparrá válása a XIX. században54
Neves cukrászoik és cukrászdák a XIX. században57
A cukrászdák szerepe a polgári életforma kialakulásában66
Szaporodó cukrászműhelyek - bővülő választék72
A cukrászdák, mint társasági és uzsonnázóhelyek74
Dobostorta - Dobos C. József75
Indiáner76
Cukrászok és cukrászdák a századfordulón77
A Magyarországi cukrászok szervezetei a XIX. században86
Az édességkészítők szervezeteinek kialakulását akadályozó tényezők86
Az első cukrászszervezetek megalakulása Pest-Budán87
Az ipartestület megalakulása és változásai91
Az édességkészítő gyáripar kialakulása Magyarországon95
Tartós édesipari készítmények bevezetése95
A cukorka gyáripari termelésének kialakulása96
A dropszgyártás kialakulása - Stühmer Frigyes97
A fondantgyártás kialakulása és elterjedése106
Zselé és marcipán110
A csokoládégyártás fejlődése Magyarországon111
Tartós lisztes áruk termelésének kialakulása119
Kekszgyártás- és teasütemény-gyártás119
Ostyakészítés124
Mézeskalács, mint tartós lisztes édesség127
A Magyarországi édességkészítő ipar a század első felében132
Az édességkészítés helyzete az első világháborúig132
Az édességkészítő ipar a világháború alatt és után166
A cukrászkézműves ipar a két háború között136
Édességkészítő középüzemek a húszas és harmincas években143
Édességkészítő gyáripar két évtizede a 2. világháborúig146
Az édességkészítő ipar szürke eminenciásai158
Az édességkészítő ipar érdekvédelmi szervezetei a századforduló után166
Édességkészítők ipartestületei166
Cukrász- és édesipari dolgozók szakegyletei: szakszervezetek177
Szaklapok, szakfolyóiratok182
A magyarországi édesipar helyzete a második világháború után183
A második világháború és az utána kialakult gazdasági és politikai szemlélet hatása az édesiparra183
Az édesipar szerkezetváltozása az államosítások hatására187
Az édességkészítő ipar helyzete az államosított gazdaságban194
Az édesipari termelés összevonása: a műszaki fejlődés lehetősége199
Anyagfelhasználás az édességkészítő gyáriparban202
Édesipari áruk piaca - export, import, belföldi termelésmegoszlás202
Az édesipari gyárak műszaki fejlődése, rekonstrukció205
A vendéglátó cukrászat helyzete a hatvanas-hetvenes és nyolcvanas években214
Az édesipari gyáripar irányítási formái az államosítástól az újraprivatizálásig215
A magyarországi édességkészítő ipar újbóli privatizálása220
United Bisquit - Győri Keksz Kft.220
NESTLÉ-Hungária Kft.222
Stollwerck-Budapest Kft.224
Kraft-Jacobs-Suchard Hungária Kft.225
Magántulajdonú középüzemek: az édességkészítők szolgáltatói226
Érdekvédelem, szakmai képzés és szakirodalom232
Édesiparosok, cukrászok: a szakkönyv kiadásának támogatói235
Utószó242
Irodalomjegyzék244
Függelék248
Receptek az édességkészítés történetéből

Borsody Mihály

Borsody Mihály műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Borsody Mihály könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.