1.062.600

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az ecetgyártás

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 313 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-231-375-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
Az ecetgyártás története (Bátai Tibor, dr. Horváth György)7
Ecetipari mikrobiológia (dr. Pándi Ferenc)23
A mikroorganizmusok rendszerezése23
A mikroorganizmusok anyag- és energiaforgalma28
A mikroorganizmusok tápanyagigénye33
A mikroorganizmusok tápanyagai34
A víz35
Az ásványi anyagok35
A szénforrás36
A bioszanyagok36
A környezet hatása a mikroorganizmusok élettevékenységére37
A hőmérséklet37
Az oxigén38
A hidrogénion-kocentráció hatása38
A mikroorganizmusok szaporodási és termékképződési kinetikája39
Szaporodási kinetika39
Termékképződési kinetika43
A mikroorganizmusok szaporítási folyamatainak matematikai modellezése44
Az ecetsav-baktériumok rendszerezése48
Az ecetsav-baktériumok alak- és rendszertana48
Az ecetsav-baktériumok anyagforgalmának főbb sajátosságai53
Az ecetsav-baktériumok energiaforgalma57
Az ecetsav-baktériumok élettani sajátosságai58
Az ecetgyártásra felhasznált etil-alkohol egyes szenneyző komponenseinek hatása62
A környezet hatása az ecetsav-baktériumok élettevékenységére64
Az ecetsav-baktériumok maghatározási módszerei67
Az ecetsav-baktériumok meghatározási módszereihez felhasznált tápközegek összetétele70
Az ecetsav-baktériumok meghatározási módszereihez felhasznált reagensek összetétele72
Az ecetgyártás alapanyagai, tápanyagai, segédanyagai (Jenei Király Györgyné, dr. Horváth György, dr. Sólyom Lajos)73
Alapanyagok73
Finomszesz73
Szőlő- és gyümölcsbor79
Víz80
Levegő85
Ecetsav (jégecet)87
Tápanyagok91
Szerves tápanyagok92
Szervetlen tápanyagok93
Segédanyagok95
Színezőanyagok95
Egyéb anyagok97
Az ecetgyártás technológiái (Hyross Ferenc)98
Nyugvócefrés eljárás99
Orleánsi eljárás99
PASTEUR-eljárás101
Felületi csörgedező eljárás102
Átmeneti eljárások103
SCHÜTZENBACH-rendszerű eljárás103
A FRINGS-féle hagyományos eljárás105
FRINGS-féle óriás képzők106
A forgácsos ecetképző technológiája110
A szeszátvétel110
A denaturálás111
A cefrekészítés112
A tápanyag-adagolás113
A cefrefeladás114
A cefrekeringtetés116
A hőmérséklet-szabályozás116
A levegőadagolás117
A késztermékülepítés, -szűrés, -tárolás118
A forgácsos ecetképzők üzembe helyezése és leállítása118
A forgácsos ecetképzők üzemzavarai121
A FRINGS-féle óriás ecetképzők automatikus szabályozása124
A szubmerz (alámerített) eljárás128
A denaturálás137
A cefrekészítés137
A cefrefeladás és fermentálás138
Az automatikus hőfokszabályozás140
A készterméklefejtés140
A derítés141
A szűrés142
A kénezés145
Az acetátor üzembe helyezése145
Az acetátor leállítása147
Az acetátor üzemzavarai147
A tartalék áramforrás147
A kombinált eljárás150
A folytonos eljárás151
Különleges termékek gyártása153
Az ízesített ecet153
A borecet153
Az almaecet155
Az ecet töményítésa156
A kifagyasztás156
Az azeotópos desztilláció159
Az extrakció159
A kombinált eljárás162
Az ecetgyártás gépei, berendezései (Gottlasz Ottó, dr. Horváth György, dr. Sólyom Lajos)167
A szivattyúk167
A szivattyúk működési elve és jellemzői167
Az önfelszívó szivattyúk170
A saválló csigaházas szivattyúk172
A műanyag szivattyúk174
A különleges szivattyúk176
A hűtők1777
A hűtőrendszerek177
Hűtéstechnikai alapfogalmak178
A forgácsos képzők hűtése179
Az acetátor hűtése181
A hűtő teljesítményének ellenőrzése181
A szerelvények183
A szűrők188
Technológiai számítások (dr. Horváth György)195
Az SI-mértékrendszer alkalmazása195
Speciális mértékegységek196
Hektoliterfok (hlf)196
Hydrát (hy)197
Liter 10%-os197
Speciális térfogatszámítások198
Fekvőhengeres tartályben levő folyadék mennyisége198
Csonkakúp köbtartalma199
Hordó köbtartalma199
Hordóban levő folyadék mennyisége201
A termelés számítása201
Bruttó és nettó termelés201
Relatív és abszolút termelés203
A technológiai paraméterek számítása205
A fajlagos anyagfelhasználás (F)205
A kihasználási százalék (K%)205
Az elméleti kihasználási százalék (K%e)207
A veszteségek forrásai207
Az 1m3 forgácson feldolgozható napi szeszmennyiség208
A 1 m3 törzsecetre jutó szeszfelhasználás208
A termelési kapacitás209
A fajlagos levegőigény209
A fajlagos hűtőigény210
A technológiai berendezések jellemző adatai212
A töltéses ecetképzők méretarányai212
A forgács gyártása, méretarányai212
A forgács ecetfelszívása213
A termelés területigénye214
Az oldatok hígításának és keverésének számítása214
A hígítási egyenlet214
A keverési egyenlet215
A keverési szabály215
Példák a technológiai számításokhoz216
Hígítási példák216
Keverési feladatok keverési egyenlettel217
Keverési feladatok keverési szabállyal218
Egyéb feladatok220
Az ecet palackozása, forgalmazása (Almási Ferenc, Gottlasz Ottó, dr. Sólyom Lajos)223
A csomagolóanyagok224
A palackok224
A címkék224
A címkeragasztók226
A záróelemek226
A kartondobozok228
A műanyag rekeszek229
A palackozóüzem231
A göngyölegraktár231
A palack-előkészítő231
A palackmosó231
A palackozó232
A palackok szállítása az egyes gépek között232
A szűrőhelyiség233
A palackozás gépei233
A mosógép233
A rekeszmosó237
A töltőgép237
A zárógép240
A műanyag flakonok készítése, töltése, zárása241
A címkézőgép244
A kirakó- és berakógépek246
A csomagolás, a raktározás és az anyagmozgatás246
A tankautós ecetszállítás248
Az ecetkészítmények (dr. Pándi Ferenc)250
Minőségellenőrzés, vizsgálati módszerek (dr. Bikfalvi Istvánné, Jeney Király Györgyné, dr. Ludvig László)259
Az alap- és segédanyagok minősítése262
A gyártásközi ellenőrzés és a késztermékek minősítése263
Érzékszervi vizsgálatok264
Az összes savtartalom meghatározása265
Az etil-alkohol-tartalom meghatározása267
A finomszesz etil-alkohol-tartalmának meghatározása szeszfokolóval268
A finomszesz etil-alkohol-tartalmának meghatározása piknométerrel269
Az ecetkészítmények etil-alkohol-tartalmának meghatározása merülő refrektométerrel271
Az ecetdenaturátum és ecetcefre etil-alkohol-tartalmának meghatározása274
A nyers ecet etil-alkohol-tartalmának meghatározása szín-összehasonlítással274
A bor etil-alkohol-tartalmának meghatározása Malligand-rendszerű fokolóval275
Gyümölcsborecet kénessavtartalmának meghatározása276
Borok szorninsavtartalmának meghatározása277
Hangyasvatartalom kimutatása279
Bepárlási maradék (szárazanyag-tartalom) meghatározása279
Hamutartalom meghatározása280
Kloridtartalom kimutatása281
Szabad klórtartalom meghatározása ivóvízből282
Szulfáttartalom kimutatása282
Metil-alkohol-tartalom meghatározása DENIGES-FELLENBERG szerint283
Acetildehid-tartalom meghatározása285
Acetontartalom kimutatása286
Fluoreszcenciavizsgálat287
Vastartalom meghatározása borban287
Ecetféleségek megkülönböztetésére alkalmas módszerek290
Az oxidációs értékek meghatározásához szükséges desztillátum előállítása290
Oxidációs érték meghatározása290
Lúgos oxidációs szám meghatározása291
Jódérték meghatározása292
Észterszám meghatározása292
Formolszám meghatározása293
Ásványi sav kimutatása294
Színezőanyagok vizsgálata294
Karamell savtűrő képességének vizsgálata295
Karamell kimutatása a késztermékből295
Szintetikus színezőanyagok kimutatása295
A víz lúgosságának meghatározása296
A víz keménységének meghatározása297
Csomagolóanyagok vizsgálata299
Hibaszámítás299
Irodalom303
Könyvek303
Szakdolgozatok, különkiadványok304
Szabványok306
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem