1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az aszálykárok mérséklése a kertészetben

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 259 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-9121-58-4
Megjegyzés: Ábrákkal, táblázatokkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó9
Hazánk és az Alföld időjárásáról11
Az aszálykár mérséklésének lehetőségei a gyümölcstermesztésben15
Lakatos Tamás: A gyümölcstermő növények vízforgalma, vízigénye és a befolyásoló tényezők18
A növények vízforgalmának szakaszai18
Gonda István: Az aszály tünetei a gyümölcstermő növényeken28
Az aszálykár mérséklésének biológiai és ültetvényszerkezeti alapjai30
Hrotkó Károly: A gyümölcsfaalanyok szerepe a szárazságtűrésben és az aszályos környezethez való alkalmazkodásban30
G. Tóth Magdolna: Fajtahasználat aszálykörülmények között44
Az aszálykár mérséklésének termesztéstecnológiai lehetőségei63
Talaművelés63
Talajtakarás64
Tápanyaggazdálkodás67
Növényvédelem71
Növényápolási műveletek73
Összefoglalás84
Irodalom88
Az aszálykár mérséklésének lehetőségei a szőlőtermesztésben89
Botos Ernő Péter: Az Alföld szőlő- és borgazdaságának szerkezete, környezeti és közgazdasági adottságai90
Meteorológiai tényezők értékelése az alföldi szőlőtermesztés szempontjából94
A szőlőtermesztés és bortermelés szerkezete101
A fajtaszerkezet és fajtaérték meghatározásának szempontjai az Alföldön104
Integrációs központok és borfeldolgozó kapacitások110
A szőlő- és borgazdaság mikrokörzetei, regionális fejlesztések114
Szőke Lajos: A szőlőtermő területek környezeti állapotában beállt változások és hatásai121
A szőlőnövény biológiai jellemzői127
A szőlő vízigénye131
A szőlő tápanyagigénye, a tápanyagok szerepe133
Az alföldi szőlőtermesztés technológiai sajátosságai141
Összefoglaló megállapítások152
Az integrált és a biotermesztés irányelvei152
Az integrált (bio) szőlőtermesztés általános technológiai lehetőségei159
A szüreti időpont szerepe az alföldi szőlőtermesztésben170
Tecnológiai ajánlások az alföldi szőlőtermesztő tájakra173
Alföldi borvidékekre megfogalmazható ajánlások178
A fajtaértékelés szempontjai az alföldi borvidéken178
Az Alföldi termőtájon telepítésre ajánlott szőlőfajták182
Botos Ernő Péter: Az alföldi borvidékek gazdasági stratégiája187
Irodalom194
Takácsné Hájas Mária: A szárazság, az aszály mérséklésének lehetőségei a zöldségtermesztésben199
A zöldségtermesztés szerkezete és területi elhelyezkedése az Alföldön201
Az Alföldön termesztett legfontosabb zöldségfélék víz-, hő- és talajigénye213
Hodossi Sándor: A hosszú tenyészidejű, nagy hőigényű zöldségnövények palántaneveléssel történő termesztésének lehetőségei az Alföldön 222
Az őszi-téli tárolt csapadékot hasznosító, öntözést nem igénylő zöldborsótermesztés230
Öntözést nem igénylő dughagymás vöröshagyma-termesztés231
Fehér (etiolált) spárgatermesztés233
Párologtatást csökkentő vegyi anyagok235
A talajvázas (síkfóliás), fóliaalagutas és a fóliával takart vetőárkos korai zöldségtermesztés240
Sor- és sorköztakaró anyagok (mulcs) alkalmazása249
A termesztés közgazdasági feltételei, piacfeltárás és áruforgalmazás252
Összefoglalás256
Irodalom259
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem