kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 259 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-9121-58-4 |
Megjegyzés: | Ábrákkal, táblázatokkal illusztrálva. |
Előszó | 9 |
Hazánk és az Alföld időjárásáról | 11 |
Az aszálykár mérséklésének lehetőségei a gyümölcstermesztésben | 15 |
Lakatos Tamás: A gyümölcstermő növények vízforgalma, vízigénye és a befolyásoló tényezők | 18 |
A növények vízforgalmának szakaszai | 18 |
Gonda István: Az aszály tünetei a gyümölcstermő növényeken | 28 |
Az aszálykár mérséklésének biológiai és ültetvényszerkezeti alapjai | 30 |
Hrotkó Károly: A gyümölcsfaalanyok szerepe a szárazságtűrésben és az aszályos környezethez való alkalmazkodásban | 30 |
G. Tóth Magdolna: Fajtahasználat aszálykörülmények között | 44 |
Az aszálykár mérséklésének termesztéstecnológiai lehetőségei | 63 |
Talaművelés | 63 |
Talajtakarás | 64 |
Tápanyaggazdálkodás | 67 |
Növényvédelem | 71 |
Növényápolási műveletek | 73 |
Összefoglalás | 84 |
Irodalom | 88 |
Az aszálykár mérséklésének lehetőségei a szőlőtermesztésben | 89 |
Botos Ernő Péter: Az Alföld szőlő- és borgazdaságának szerkezete, környezeti és közgazdasági adottságai | 90 |
Meteorológiai tényezők értékelése az alföldi szőlőtermesztés szempontjából | 94 |
A szőlőtermesztés és bortermelés szerkezete | 101 |
A fajtaszerkezet és fajtaérték meghatározásának szempontjai az Alföldön | 104 |
Integrációs központok és borfeldolgozó kapacitások | 110 |
A szőlő- és borgazdaság mikrokörzetei, regionális fejlesztések | 114 |
Szőke Lajos: A szőlőtermő területek környezeti állapotában beállt változások és hatásai | 121 |
A szőlőnövény biológiai jellemzői | 127 |
A szőlő vízigénye | 131 |
A szőlő tápanyagigénye, a tápanyagok szerepe | 133 |
Az alföldi szőlőtermesztés technológiai sajátosságai | 141 |
Összefoglaló megállapítások | 152 |
Az integrált és a biotermesztés irányelvei | 152 |
Az integrált (bio) szőlőtermesztés általános technológiai lehetőségei | 159 |
A szüreti időpont szerepe az alföldi szőlőtermesztésben | 170 |
Tecnológiai ajánlások az alföldi szőlőtermesztő tájakra | 173 |
Alföldi borvidékekre megfogalmazható ajánlások | 178 |
A fajtaértékelés szempontjai az alföldi borvidéken | 178 |
Az Alföldi termőtájon telepítésre ajánlott szőlőfajták | 182 |
Botos Ernő Péter: Az alföldi borvidékek gazdasági stratégiája | 187 |
Irodalom | 194 |
Takácsné Hájas Mária: A szárazság, az aszály mérséklésének lehetőségei a zöldségtermesztésben | 199 |
A zöldségtermesztés szerkezete és területi elhelyezkedése az Alföldön | 201 |
Az Alföldön termesztett legfontosabb zöldségfélék víz-, hő- és talajigénye | 213 |
Hodossi Sándor: A hosszú tenyészidejű, nagy hőigényű zöldségnövények palántaneveléssel történő termesztésének lehetőségei az Alföldön | 222 |
Az őszi-téli tárolt csapadékot hasznosító, öntözést nem igénylő zöldborsótermesztés | 230 |
Öntözést nem igénylő dughagymás vöröshagyma-termesztés | 231 |
Fehér (etiolált) spárgatermesztés | 233 |
Párologtatást csökkentő vegyi anyagok | 235 |
A talajvázas (síkfóliás), fóliaalagutas és a fóliával takart vetőárkos korai zöldségtermesztés | 240 |
Sor- és sorköztakaró anyagok (mulcs) alkalmazása | 249 |
A termesztés közgazdasági feltételei, piacfeltárás és áruforgalmazás | 252 |
Összefoglalás | 256 |
Irodalom | 259 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.