Előszó a magyar kiadáshoz | 9 |
Beköszöntő | 11 |
Az IFOAM ajánlása | 13 |
ZÖLD ÚT NÉMETORSZÁGTÓL KÖZÉP-KELET-EURÓPÁIG | 15 |
Pirruszi győzelem (Sárközy Péter) | 17 |
Fogalmak és irányzatok | 17 |
Kemizálás és ökológia | 18 |
Mennyiség és minőség | 22 |
Az integrált termelés | 25 |
A "fejlődő" mezőgazdaság és a környezet (Onno Poppinga) | 27 |
A kémiai pestis (Ferdinánd Biselli) | 30 |
A növényvédő szerek csoportosítása | 30 |
Hosszú élettartam, tartósság | 30 |
Mindenütt jelenlévő mérgek | 31 |
A növényvédő szerek hihetetlen mennyisége | 32 |
Nemzetközi nagyipar | 32 |
Halál óránként | 32 |
Mi is az ökogazdálkodás? (Armin Bechmann) | 33 |
A 20. század gyermeke | 33 |
Egységes gondolkodás és cselekvés | 36 |
Az ökológiai gazdálkodás helyzete az NSZK-ban | 38 |
Csökkenne a piaci túltermelés? | 40 |
Ökoszervezetek az NSZK-ban | 44 |
Az élelmiszerek minősége (Franz Binder) | 47 |
Lehet, hogy mégsem a legjobbak? | 47 |
A minőség összetevői | 47 |
Teljesértékűség | 48 |
Természetes állapotban való tartás | 48 |
Frissesség | 48 |
Egészségterhelés | 49 |
Mitől függ a minőség? | 49 |
Óvjuk a jót! | 49 |
A natúrkonyha különleges minősége | 50 |
Egyre kedveltebbek | 51 |
Mi a natúr vagy biotermék? | 51 |
Integrált növénytermesztés - Óhaj vagy valóság? (Christian Schüler) | 55 |
Távol a gyakorlattól | 56 |
Az integrált gazdálkodás eséylei | 58 |
A talajhasználat formái | 58 |
A környezetterhelést csökkenti | 59 |
IFOAM irányelvek az organikus gazdálkodáshoz és élelmiszer-feldolgozáshoz | 61 |
A biogazdálkodás közös piaci szabályozása | 77 |
Ökológiai mezőgazdasági szervezetek Közép- és Kelet-Európában | 81 |
Alternatív mezőgazdaság a Cseh Köztársaságban | 81 |
Ekoland - Lengyelországi Országos Ökológiai Szövetség (Urszula Soltysiak) | 83 |
Szlovák Köztársaság (Marta Klimeková) | 84 |
Litvánia | 84 |
Felhasznált és ajánlott szakirodalom | 86 |
BIOGAZDÁLKODÁS MAGYARORSZÁGON | 89 |
Hogy kerül a csizma az asztalra? (Takács Mónika) | 91 |
Környezeti ártalmak | 91 |
Forradalom kell! | 91 |
Tiszta levegő? | 92 |
Vízkincs nincs? | 94 |
Savanyú a talaj | 96 |
Kincs a talaj | 99 |
Nemzeti vagyonunk egyötöde (Solti Gábor) | 99 |
Talajjavítás | 99 |
Szerves trágyák, istállótrágyák, vizeletek, hígtrágyák | 102 |
Ásványi anyagok, salakok, hamuk | 103 |
Földkeverékek, komposztok, melléktermékek | 105 |
Mintavétel | 106 |
Hol lehet biogazdálkodni? (Győrffy Sándor) | 109 |
Talajművelésről (Sárközy Péter) | 113 |
Talajművelési fogások (Győrffy Sándor) | 115 |
Biodinamikus gazdálkodás (Mezei Ottóné) | 117 |
A preparátumok haszna | 117 |
Miért dinamikus? | 118 |
Természeti ritmus | 118 |
Komposztáló preparátumok | 120 |
A komposztálandó anyag és annak helye | 121 |
Talajpermetezés | 123 |
Dinamikus talajművelés | 124 |
Vetésforgó, zöldtrágyázás | 125 |
Vetésforgó, növénytársítás (Kolláth Péter) | 125 |
Kertészeti növények vetésváltása (Győrffy Sándor) | 127 |
Zöldtrágyázás (Roszik Péter) | 137 |
Hatás az utónövényre, vetésforgóra | 139 |
Változatosság, ellenállóság (Kalmár Gergely) | 141 |
Faj és fajtaválasztás, nemesítés | 141 |
A genetikai készlet bővítése | 141 |
Rezisztens fajok és fajták | 142 |
Megoldási lehetőségek | 143 |
Biotechnológia és géntechnológia | 143 |
A géntechnológiát ki kell zárni | 145 |
Növényápolás, gépesítés | 146 |
Növényápolás (Roszik Péter) | 146 |
Öntözés | 146 |
Gyomirtás, gyomszabályozás | 146 |
Szelíd növényvédelem | 149 |
Megelőzés | 149 |
Védekezés | 151 |
Gépesítési alapelvek és energiaracionálás (Kalmár Gergely) | 155 |
Erőforrások, gazdaságosság | 159 |
A biotermelés gazdaságossága (Kolláth Péter) | 159 |
Mikroökonómiai kérdések | 159 |
Az energiacsapda (Sárközy Péter) | 165 |
Energia-átszámítási kulcsok | 165 |
Műszaki fejlesztés és rendszerelmélet | 166 |
Természetes erőforrásaink | 167 |
Céltámogatás és ökológiai adó (Kolláth Péter) | 168 |
A gazdálkodás folyamata | 171 |
Átállás és beállás (Kolláth Péter) | 171 |
Az átállás időtartama | 171 |
Típusok | 173 |
A sikert meghatározó tényezők | 173 |
Gyakorlati problémák | 175 |
Az átállási terv | 175 |
Egészben való gondolkodás és cselekvés (Győrffy Sándor) | 178 |
Átállási tapasztalatok (Mészáros Ferenc) | 181 |
Nagyüzemtől a magángazdaságig | 182 |
Példa az egyszerű vetésváltásra | 184 |
Az átállás gyakorlata magyar gazdaságokban (Győrffy Sándor) | 184 |
Gond az istállótrágyázás | 187 |
A feldolgozásnál sem hibázhatunk | 189 |
Ellenőrzés és minősítés | 191 |
Hogyan alakult ki? (Frühwald Ferenc) | 191 |
Végeredmény: a tanúsítvány | 191 |
A Biokultúra Egyesület gyakorlata (Győrffy Sándor) | 193 |
Üzemi kérdőív és térkép | 195 |
Nyilatkozat a termelőtől | 202 |
Üzemlátogatási jelentés | 202 |
Biokereskedelem (Frühwld Ferenc) | 207 |
A biotermékek forgalmazása, elosztása, kereskedelme | 207 |
Sokszínű értékesítési formák | 207 |
Fejlődő termelés, nehézkes értékesítés | 209 |
Biotermékek nemzetközi kereskedelme | 210 |
Kereskedelem Magyarországon | 210 |
Tanulunk és tanítunk (Márai Géza) | 213 |
Kis hazai körkép (Seléndy Szabolcs) | 215 |
Egy évtized munkája | 215 |
Egyesület a biokultúráért | 216 |
Ajánlott és felhasznált irodalom | 221 |
Biotermékek termesztési és minősítési feltételei (Biokultúra Egyesület) | 225 |