1.045.722

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az aminosav analitika ujabb eredményei

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság-Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Információs Központja
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 82 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 530 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság évek óta sokirányúan foglalkozik az élelmiszergazdaság műszaki, tudományos és fejlesztési kérdéseivel. Szakemberek körében általában ismertek azok a... Tovább

Előszó

Az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság évek óta sokirányúan foglalkozik az élelmiszergazdaság műszaki, tudományos és fejlesztési kérdéseivel. Szakemberek körében általában ismertek azok a műszaki tanulmányok, fejlesztési koncepciók, amelyek az OMFB szervezésében, a nevesebb hazai kutatók, egyetemi oktatók vagy igazgatási szakemberek közreműködésével készülték. Kevésbé ismertek ugyanekkor e kutatási területen folytatott OMFB tevékenységek. Az OMFB különösen nagy feladatot vállalt a hazai fehérjeprobléma távlati célú kutatása-fejlesztése vonatkozásában: a fehérjebázis bővítésére vonatkozó technológiai kutatásokban, a műszaki-technikai előrehaladás biztosításában, a nagyobb biológiai értékű takarmányfehérjék kísérletes vizsgálatában, ujabb analitikai eljárások kidolgozásában, matematikai módszerek alkalmazási lehetőségeinek bővítésében és számos más területen szellemileg és anyagilag katalizálja a témák megoldására irányuló tudományos tevékenységeket. E munka különböző intenzitással és mélységgel egyre több kutatóhelyen folyik, vagy évről évre fokozatosan nő azoknak a kutatási rész-, vagy zárójelentéseknek száma, amelyek az OMFB-vel kötött kutatási szerződések eredményeként jelentkeznek. Az OMFB Fehérje Program Irodája keresi azokat a lehetőségeket, amelyek a szakfolyóiratokban megjelenő részletkérdéseken túlmenően biztosíthat publicitást. Ugy látjuk, hogy a hazai szakemberek tájékoztatása érdekében néhány fontos, tudományterületileg érdekes (évente 4-5) témában uj kutatási eredmények közreadása segítheti tudományos problémáink megoldására irányuló törekvéseinket. így született meg jelen tanulmányunk, mely tehát egy sorozat egyik kiadványát képezi. Jelen kiadványunk célja, az újabb analitikai módszerek összefoglaló ismertetése amelyek révén a takarmányok korszerű vizsgálata szélesíthető. Függelékként a hazai aminosav-vizsgálatok eredményeit csatoljuk. Vissza

Tartalom

IONCSERÉLŐ KROMATOGRÁFIA VÉKONYRÉTEGBEN
rögzített gyantarétegen
Bevezetés 3
Fixion-lemezek típusai 6
A FIXION 50X8 használatának alapelvei 7
Alapfelszerelés 8
FIXION 50X8 lemezek ekvilibrálása 11
Anyagfelvitel 13
Bufferek készítése 15
Ninhidrin-oldat készítése 15
Alkalmazási területek 18
1. Aromás és bázikus aminosavak elválasztása 18
A/ Nagy sorozatok lizintartalmának tesztelése a mezőgazdaságban 20
B/ Aromás és bázikus aminosavak meghatározása a klinikai
gyakorlatban 22
a/ Aromás és bázikus aminosavak kromatográfiása
heparinos vérből 22
b/ Szűrőpapírra száritott vérminták szabad aminosavtartalmának kimutatása 23
2. Aminosavak egydimenziós elválasztása 26
3. Enzimatikus hidrolizátumok (terminális szekvencia) vizsgálata 29
4. Metionin és lizintartalom tesztelése növényi és állati eredetű anyagokban 30
5. Triptofán kimutatása lúgos hidrolizátumokban 31
II. GYORS PROGRAMOK AZ AUTOMATIKUS AMINOSAVANALIZÁTOR TECHNIKÁBAN
Bevezetés 34
A műszer megválasztása 36
A módszer megválasztása 39
A gyanta megválasztása és kezelése 41
Bufferek 42
Az anyag előkészítése gyors programokhoz 47
Hidrolizátumok teljes analízise 48
1. Egyoszlopos kétbufferes módszer 48
2. Egyoszlopos hárombufferes módszer . 49
Gyors program metionin és lizin meghatározására 51
Gyors program triptofán meghatározására 53
Hibaforrások, hibakeresés 57
Irodalom 59
FÜGGELÉK
1. melléklet: Takarmányok aminosav-összetétele légszárazanyag %-ában kifejezve 61
2. melléklet: Zöldlucernák aminosav-összetétele, különböző fejlődési állapotban, fehérjére számított %-ban kifejezve 72
3. melléklet: Egyes takarmányok aminosavtartalma a mért összes
aminosav %-ában kifejezve 76
4. melléklet: A takarmányadagok kiszámítása aminosav-tartalomra 78
Irodalom 81

Dévényi Tibor

Dévényi Tibor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dévényi Tibor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem