1.067.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az állattenyésztés szervezése és ökonómiája

Mezőgazdasági vállalkozások szervezése és ökonómiája IV.

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 211 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9422-93-2
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A főiskolai képzés elődeinktől örökölt nemes hagyománya a tudományos ismeretek alkotó alkalmazása a gyakorlati irányultságú felsőfokú szakképzésben. Az agrártudományi és gazdaságtudományi... Tovább

Előszó

A főiskolai képzés elődeinktől örökölt nemes hagyománya a tudományos ismeretek alkotó alkalmazása a gyakorlati irányultságú felsőfokú szakképzésben. Az agrártudományi és gazdaságtudományi oktatásunk változatos szakágaiban ezt érvényesítjük. E körbe tartozik a mezőgazdasági vállalkozások szervezése és ökonómiája, amelyet a hagyományos mezőgazdasági üzemtan és üzemgazdaságtan részének és egyben korszerű folytatásának tekintünk.
Könyvünknek - főiskolai oktatásunknak megfelelően - célja megismertetni a hallgatót és a gyakorlati gazdálkodót is, a termék és a technológia megválasztásától az értékesítésig terjedő termelési és értékképző folyamat ökonómiai szemléletű tudatos szabályozásával. A mintegy két évtizede formálódó tananyagunkat több mint húsz szerzőtárs és lektor munkájaként most gyakorlati megfontolásokból négy kötetben jelentetjük meg, amelyek átfogják a mezőgazdasági vállalkozások működésének, szántóföldi növénytermesztésének, kertészeti termesztésének, állattenyésztési termelésének szervezési és ökonómiai ismereteit.
E IV. kötet az állattenyésztés, közelebbről a mezőgazdasági vállalkozások állattenyésztésének szervezési és ökonómiai ismereteit nyújtja az agrár-felsőoktatásban résztvevő hallgatóinknak és a téma iránt érdeklődő gazdálkodóknak. Vissza

Tartalom

Előszó9
Bevezetés11
Az állattenyésztés szervezése és ökonómiai alapjai15
Az állatállomány mérete és összetétele17
Az állatállomány összetétele, állományváltozás19
Az állatállomány termelése21
Az állatállomány tartása és elhelyezése23
Kisüzemi állattartás25
Az ökológioai gazdálkodás állattenyésztése25
A sertéságazat szervezése és ökonómiája29
Az ágazat helyzete, mérete, összetétele és termelési színvonala29
A minőségi vágósertés-előállítás gazdasági összefüggései33
A sertéságazat eszközigénye36
A kocatartás és malacnevelés szervezése39
A hizlalás szervezése és jövedelmezősége44
A baromfiágazatok szervezése és ökonómiája49
A baromfiágazatok gazdasági jelentősége49
Az ágazatok és hasznosítási irányok megválasztása53
A tenyésztés szervezése és ökonómiája55
Étkezésitojás-termelés szervezése és ökonómiája56
A termelés szervezése57
A termelés gazdaságossága61
A tojástermelés költség- és jövedelemviszonyai64
Tenyésztojás-termelés65
A pecsenyecsirke-hizlalás szervezése és ökonómiája66
A csirkehizlalás szervezése67
A csirkehizlalás gazdaságossága70
A pulykaágazat szervezése és ökonómiája73
A tenyésztés szervezése és ökonómiája74
A hizlalás szervezése és ökonómiája75
A lúdágazat szervezése és ökonómiája79
A tenyésztésszervezés sajátosságai81
A termelés szervezése és ökonómiája82
A kacsaágazat szervezési és ökonómiai sajátosságai83
A tenyésztés és termelésszervezés sajátosságai84
Hasznosítási irány és hizlalás84
Integrációs kapcsolatok85
Az integráció tipikus jegyei a fejlett országokban86
A szarvasmarha-ágazat szervezése és ökonómiája89
Az ágazat helyzete89
A szarvasmarha-állomány összetétele és hasznosítási irányai91
A szarvasmasrha-ágazat eszközigénye94
A tejtermelő hasznosítási irány szervezése96
A tejtermelő tehenek termelésben tartásának ideje, a selejtezés és az állománynövelés gazdasági összefüggései97
A tejtermelés gazdaságossága102
A tejtermelés jövedelmi viszonyai107
Szabályozás az Európai Unióban110
A borjú- és növendéknevelés szervezése112
A szarvasmarha-hizlalás szervezése114
A marhahústermelés helyzete114
A hizlalás gazdaságosságát befolyásoló tényezők115
A húshasznú tehéntartás szervezése119
Az ágazat helyzete119
A gazdaságosságot befolyásoló tényezők122
Szabályozás az Európai Unióban125
A juhágazat szervezése és ökonómiája129
Az ágazat helyzete129
A juhágazat termelésélnek szervezése132
Hasznosítási irány, tartásmód és az állományméret meghatározása132
A fajta megválasztása, a specializáció előnyei és hátrányai133
Anyatartás, elletés és a termelés ütemezése134
Az ágazat munkafolyamatainak szervezése139
A juhászatban dolgozók érdekeltségi rendszere145
A juhtartás gazdasági értékelése146
A juhászatban használt mutastók150
A lótartás szervezése és ökonómiája151
Az ágazat helyzete151
Lótartó vállalkozások típusai és tartási módok152
A vállalkozások típusai152
A tartási módok153
Az ágazat gazdasági megítélése156
Bevételek156
Költségek156
Jövedelmezőség159
Hústípusú lótartás szervezése159
Egyéb állattenyésztési ágazatok szervezése és ökonómiája161
A nyúlágazat szervezése és ökonómiája162
A nyől gazdasági jelentősége162
Húsnyúl163
Angóranyúl169
A méhészet szervezése és ökonómiája170
Az ágazat helyzete170
Az ágazat helyzete az EU-ban173
A méhészet eszközigénye176
A méhészet jövedelmezősége177
A takarmánygazdálkodás szervezése és ökonómiája181
A takarmánygazdálkodás jelentősége181
A takarmánygazdálkodás elemei182
A takarmánygazdálkodás szervezése187
A takarmányok gazdasági értékelése190
A takarmánygazdálkodás optimalizálása196
Irodalomjegyzék201
Fogalomtár205
Név- és tárgymutató209
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem