kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Gondolat Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 171 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Bevezető | 5 |
Az állattenyésztés történelmi kialakulása és fejlődése | 7 |
A háziállatok domesztikációja | 7 |
A fontosabb domesztikált állatfajok | 11 |
Az állattenyésztés földrajzi típusainak meghatározói | 16 |
Az állattenyésztés társadalmi-technikai alapjai | 17 |
Az állattenyésztés fejlődési formái az ősközösségtől a szocializmusig | 17 |
Az állattenyésztés technikája | 21 |
Egyéb társadalmi (pszichikai) tényezők | 47 |
Az állattenyésztés természeti földrajzi alapjai | 49 |
A domborzati viszonyok hatása | 50 |
A talajviszonyok hatása | 50 |
Az éghajlati viszonyok hatása | 52 |
A növényzet hatása | 55 |
A természeti környezet káros hatásai | 59 |
Az állattenyésztés földrajzi típusai | 65 |
A nomád pásztorkodás | 68 |
A sarkövi nomádizmus | 68 |
A száraz övek nomádizmusa | 70 |
A transhumance | 73 |
A nyugati mediterrán transhumance | 74 |
A modert kapitalista legeltető állattartás | 78 |
A belterjes havasi pásztorkodás | 84 |
A növénytermesztést kiegészítő állattenyésztés | 86 |
A növénytermesztés fölé rendelt állattenyésztés | 93 |
A nem típusos állattenyésztő területek | 97 |
Az állattenyésztés gazdasági hasznosítása | 102 |
Az állati eredetű élelmiszerek termelése | 103 |
Az állati eredetű ipari nyersanyagok termelése | 124 |
Az állatok munkavégzése | 127 |
Egyéb felhasználási módok | 131 |
Az egyes állatfajok tartásának földrajzi elterjedése | 134 |
A világ állatállománya | 135 |
Az állati termékek előállítása | 149 |
A halászat földrajza | 158 |
Irodalom | 169 |