Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 363 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Kézirat. 154 fekete-fehér ábrával illusztrált. Megjelent 515 példányban. Tankönyvi száma: J 11-1120. |
Bevezetés | 3 |
Munkavédelmi előirások | 5 |
Szövettani gyakorlatok | 9 |
A mikroszkóp | 11 |
A mikroszkóp nagyitásának elve | 12 |
A mikroszkóp felépitése | 13 |
A mikroszkóp használata | 20 |
Szinszürők alkalmazása mikroszkópoknál | 23 |
Különleges mikroszkópok | 23 |
Mikroszkópi fényképezés | 31 |
A mikroszkópos vizsgálathoz szükséges anyagok és eszközök | 33 |
A mikroszkópos mérés | 36 |
Mikroszkópos rajzolás | 37 |
A mikroszkóp gondozása | 39 |
Mikrotechnikai módszerek és eszközök | 41 |
Mikroszkópi vizsgáló módszerek | 41 |
Anyaggyüjtés és preparálás | 41 |
Friss készitmények vizsgálata | 42 |
Nativ készitmények előállitása | 44 |
Szövettenyésztés | 45 |
Tartósitott készitmények előállitási módja /mikrotechnika/ | 46 |
Szövettani vizsgálatok | 63 |
A hámszövetek vizsgálata | 63 |
A kötőszövet vizsgálata | 73 |
A támasztószövetek vizsgálata | 80 |
A vér és a nyirok vizsgálata | 85 |
Az izomszövetek vizsgálata | 88 |
Az idegszövet vizsgálata | 92 |
Állattipusok összehasonlitó bonctani vizsgálata | 101 |
A bonctani gyakorlatokkal kapcsolatos általános tudnivalók | 103 |
Állattipusok boncolása | 106 |
Óriás amőba | 106 |
Papucsállatka | 109 |
A tavi szivacs | 113 |
A közönséges hidra | 117 |
A tejfehér planária | 123 |
A májmétely | 127 |
A lóbélgiliszta | 131 |
Kerekesférgek vizsgálata | 136 |
A földigiliszta | 139 |
Orvosi pióca | 148 |
A tavi kagyló | 153 |
Az éti csiga | 154 |
A kis vizibolha | 167 |
A folyami rák | 171 |
Közönséges csótány | 180 |
A tőponty | 187 |
A kecskebéka | 194 |
A fürgegyik | 217 |
A házigalamb | 227 |
A házinyul | 243 |
Az emberanatómiához felhasználható megfigyelések és vizsgálatok | 269 |
A bőr | 271 |
Az ember csontváza | 273 |
A keringési rendszer | 283 |
A sziv boncolása | 286 |
Az emésztőrendszer | 288 |
A légzőrendszer | 294 |
A gége boncolása | 296 |
A kiválasztó rendszer | 300 |
A vese boncolása | 309 |
Nemi szervek | 309 |
Az idegrendszer | 310 |
Az agyvelő boncolása | 310 |
Érzékszervek | 321 |
A látszerv v.szem | 321 |
A képlátó szem boncolása | 321 |
A fül boncolása | 323 |
Fontosabb mikroszkópos preparátumkészitő eljárások | 327 |
Vázkészitmények előállitása a csontok preparálása | 329 |
Preparátumkészités folyadékokban | 334 |
Injiciált készitmények | 337 |
Korróziós készitmények | 343 |
Átlátszó anatómiai készitmények | 347 |
Müanyaggal átderitett és beágyazott preparátumok készitése | 349 |
Paraffinozott készitmények | 351 |
Konzerválás glicerinnel | 353 |
Az agyvelő konzerválása | 353 |
Védekezés a száraz készitmények kártevői ellen | 355 |
Néhány fontosabb gerinces állat konzerválása | 356 |
Irodalom | 359 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.