1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az állati eredetű hulladékok és melléktermékek feldolgozása

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 240 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-095-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal és fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az elhullott állatok tetemét, illetve az állati eredetű, közfogyasztásra alkalmatlan vágóhídi melléktermékeket a fejlett országokban világszerte összegyűjtik, majd a takarmányozásban kitűnően felhasználható húslisztnek dolgozzák föl. Ez a higiéniai és környezetvédelmi tekintetben is nagy fontosságú tevékenység a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium 1976-ban kidolgozott fejlesztési terve alapján hazánkban szintén új lendületet kapott: számos fehérjefeldolgozó létesítése van folyamatban, sok üzem korszerűsítése fejeződött be, illetve kezdődött meg, különös tekintettel azokra a modern technológiai vívmányokra amelyek gazdaságosabbá és higiénikusabbá teszik ezt a munkát.
A szerzők ebben a kötetben most részlete és pontos útmutatással szolgálnak a terület minden szakemberének. Ismertetik a korszerű begyűjtési és szállítási rendszereket, a feldolgozás módjait és technológiáit, az üzembe állítható különböző gépeket és berendezéseket, sorra veszik a higiénia és a biztonságtechnika... Tovább

Fülszöveg

Az elhullott állatok tetemét, illetve az állati eredetű, közfogyasztásra alkalmatlan vágóhídi melléktermékeket a fejlett országokban világszerte összegyűjtik, majd a takarmányozásban kitűnően felhasználható húslisztnek dolgozzák föl. Ez a higiéniai és környezetvédelmi tekintetben is nagy fontosságú tevékenység a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium 1976-ban kidolgozott fejlesztési terve alapján hazánkban szintén új lendületet kapott: számos fehérjefeldolgozó létesítése van folyamatban, sok üzem korszerűsítése fejeződött be, illetve kezdődött meg, különös tekintettel azokra a modern technológiai vívmányokra amelyek gazdaságosabbá és higiénikusabbá teszik ezt a munkát.
A szerzők ebben a kötetben most részlete és pontos útmutatással szolgálnak a terület minden szakemberének. Ismertetik a korszerű begyűjtési és szállítási rendszereket, a feldolgozás módjait és technológiáit, az üzembe állítható különböző gépeket és berendezéseket, sorra veszik a higiénia és a biztonságtechnika előírásait, a szagtalanítás és a szennyvíztisztítás lehetőségeit, majd gazdag, nemzetközi tapasztalatokon kiérlelődött ötleteket adnak a fejlesztési elvek megvalósításához, összefoglalva az új fehérjefeldolgozók tervezésének és szervezésének alapvető szempontjait, valamint a legjobbnak ítélt technológiákat. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Az állati eredetű hulladékok, illetve melléktermékek feldolgozásának szükségessége7
A feldolgozás szükségessége7
A hazai feldolgozás helyzete9
A feldolgozás gazdaságossága10
Az állati eredetű hulladékok begyűjtésének és szállításának rendszere16
Begyűjtési formák16
A begyűjtés fejlesztésének lehetőségei19
Begyűjtő körjárat19
Telefonbejelentéses rendszer21
A nyersanyagok szállítási költségei22
Speciális járművek, fejlesztési irányzatok25
Az állati eredetű hulladékok összetétele30
A hulladékok beltartalmi értéke30
Csont34
Kötőszövetes szervek34
Zsírban gazdag szervek35
Emésztőszervek37
Egyéb belső szervek37
Vér38
Keratintartalmú nyersanyagok39
Toll40
Szőr41
Halhulladék42
A feldolgozás során kinyerhető fehérjeliszt és ipari zsír normái43
A feldolgozható hazai hulladékok mennyisége és összetétele46
A húsliszt beltartalmi értékeinek változása a különböző eljárások szerint52
A hőkezelés hatása a fehérjékre, illetve az aminosavakra54
Hazai technológiák59
Nedves eljárás59
Száraz eljárás61
Főzés - szárítás61
Zsírtalanítás, őrlés68
Külföldi technológiák72
A technológiák csoportosítása a zsírleválasztás szerint72
Mechanikus zsírleválasztás74
Mechanikus zsírleválasztás nedves eljárásssal74
Folyamatos főző-szárító rendszer74
Nedves centrifugás eljárás76
Automatizált nedves centrifugás eljárás80
Mechanikus zsírleválasztás száraz eljárással82
Présesléses technológia82
Száraz eljárás kosaras centrifugás technológiával84
Besűrítőtornyos feldolgozó rendszer86
Vegyes zsírleválasztás perklór-etilénnel87
Oldószeres zsírleválasztás89
Oldószeres zsírleválasztás nedves eljárással90
HEB-rendszerű nedves eljárás perklór-etilénnel90
Oldószeres zsírleválasztás száraz eljárással93
Benzinextrakciós módszer93
A gőzszolgáltató és feldolgozó gépek kezelése, karbantartása105
A tervszerű megelőző karbantartás jelentősége105
A feldolgozógépek műszaki jellemzői107
Főző-szárítók (dezinfektorok)108
Forgókosaras főző110
Csigás prés112
Centrifugák116
Húslisztmalmok119
A gőzszolgáltató gépek kezelése és karbantartása121
A gőzkazánok és szerelvényeik karbantartása121
Sérülés a kazánvíz elfogyása miatt123
Sérülés vízkő- és iszaplerakódás miatt124
Áramlási zavarokból származó hibák128
A kazáncsövek széttörése128
Korróziós sérülések129
A feldolgozógépek kezelése és karbantartása130
Főzők és szárítók130
Szivattyúk134
- Centrifugálszivattyúk134
- Fogaskerék-szivattyúk136
- Monoszivattyúk137
Csigás zsírprések137
Centrifugák140
Hálótervezés az alapgépek (vezérgépek) felújításához143
Az állatifehérje-tartalmú hulladékok feldolgozásának higiéniai előírásai147
A szállítás higiéniája147
A feldolgozás közegészségügyi előírásai150
Szennyvízkezelés153
Személyi higiénia és egészségvédelem154
A hulladékfeldolgozás legfontosabb biztonsági előírásai157
A sterilizálás, a főzés - szárítás és az őrlés munkavédelmi tudnivalói157
A benzinextrakciós üzem biztonsági előírásai161
A késztermékek beltartalmi előírásai, raktározási és szállítási feltételek165
A fertőzésmentesség biztosítása165
Beltartalmi előírások166
Minőségellenőrzés171
Számítási példák172
Az anyagösszetétel számítása172
Keverékszámítás172
A szennyvíztisztítás technológiája a fehérjefeldolgozókban175
A feldolgozók szennyvizeinek összetétele175
Technológiai szennyvíz176
Mosóvíz (ún. higiéniai szennyvíz)176
Egyéb szennyvíz177
Kommunális szennyvíz177
Csapadékvíz178
A szennyvizek jellemzői178
A fehérjefeldolgozók szennyvíztisztítása182
Szagtalanítási eljárások189
A bűzképződés forrásai189
Bűzleválasztó berendezések192
Keverőkondenzátorok193
Barometrikus kondenzátorok195
Felületi kondenzátorok195
Mészkőtornyos levegőtisztító197
Steuler-Solwoxan-eljárás199
Kálium-permanganátos eljárás201
Termikus levegőtisztítás202
Katalikus elégetés204
Klór-dioxidos kezelés205
Biológiai szagtalanítás205
A bűztelenítők fejlesztési irányelvei206
Fejlesztési irányelvek a fehérjehulladékok feldolgozására208
Az állatifehérjetakarmány-termelés fokozásának jelentősége208
A nyersanyagforrsáok és a feldolgozókapacitások helyzete210
Fejlesztési irányelvek és fontosabb célok212
Az országos fejlesztési koncepcióban javasolt technológiák215
Az új vegyes feldolgozókhoz (ÁTEV) ajánlott technológiák216
A régi vegyes feldolgozók rekondstrukciójához javasoflt technológia219
A hús- és baromfiipari feldolgozók ajánlott technológiája224
Fontosabb üzemtelepítési ajánlások227
Gyors feldolgozási lehetőségek230
Előfőzők és szárítók230
Kisállatfőző autokláv231
Húspépgyártás232
A takarmányélesztő-gyártás növelése232
Fehérjedús takarmány trágyából233
Irodalomjegyzék235
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem