kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 240 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-230-095-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal és fotókkal illusztrált. |
Bevezetés | 5 |
Az állati eredetű hulladékok, illetve melléktermékek feldolgozásának szükségessége | 7 |
A feldolgozás szükségessége | 7 |
A hazai feldolgozás helyzete | 9 |
A feldolgozás gazdaságossága | 10 |
Az állati eredetű hulladékok begyűjtésének és szállításának rendszere | 16 |
Begyűjtési formák | 16 |
A begyűjtés fejlesztésének lehetőségei | 19 |
Begyűjtő körjárat | 19 |
Telefonbejelentéses rendszer | 21 |
A nyersanyagok szállítási költségei | 22 |
Speciális járművek, fejlesztési irányzatok | 25 |
Az állati eredetű hulladékok összetétele | 30 |
A hulladékok beltartalmi értéke | 30 |
Csont | 34 |
Kötőszövetes szervek | 34 |
Zsírban gazdag szervek | 35 |
Emésztőszervek | 37 |
Egyéb belső szervek | 37 |
Vér | 38 |
Keratintartalmú nyersanyagok | 39 |
Toll | 40 |
Szőr | 41 |
Halhulladék | 42 |
A feldolgozás során kinyerhető fehérjeliszt és ipari zsír normái | 43 |
A feldolgozható hazai hulladékok mennyisége és összetétele | 46 |
A húsliszt beltartalmi értékeinek változása a különböző eljárások szerint | 52 |
A hőkezelés hatása a fehérjékre, illetve az aminosavakra | 54 |
Hazai technológiák | 59 |
Nedves eljárás | 59 |
Száraz eljárás | 61 |
Főzés - szárítás | 61 |
Zsírtalanítás, őrlés | 68 |
Külföldi technológiák | 72 |
A technológiák csoportosítása a zsírleválasztás szerint | 72 |
Mechanikus zsírleválasztás | 74 |
Mechanikus zsírleválasztás nedves eljárásssal | 74 |
Folyamatos főző-szárító rendszer | 74 |
Nedves centrifugás eljárás | 76 |
Automatizált nedves centrifugás eljárás | 80 |
Mechanikus zsírleválasztás száraz eljárással | 82 |
Présesléses technológia | 82 |
Száraz eljárás kosaras centrifugás technológiával | 84 |
Besűrítőtornyos feldolgozó rendszer | 86 |
Vegyes zsírleválasztás perklór-etilénnel | 87 |
Oldószeres zsírleválasztás | 89 |
Oldószeres zsírleválasztás nedves eljárással | 90 |
HEB-rendszerű nedves eljárás perklór-etilénnel | 90 |
Oldószeres zsírleválasztás száraz eljárással | 93 |
Benzinextrakciós módszer | 93 |
A gőzszolgáltató és feldolgozó gépek kezelése, karbantartása | 105 |
A tervszerű megelőző karbantartás jelentősége | 105 |
A feldolgozógépek műszaki jellemzői | 107 |
Főző-szárítók (dezinfektorok) | 108 |
Forgókosaras főző | 110 |
Csigás prés | 112 |
Centrifugák | 116 |
Húslisztmalmok | 119 |
A gőzszolgáltató gépek kezelése és karbantartása | 121 |
A gőzkazánok és szerelvényeik karbantartása | 121 |
Sérülés a kazánvíz elfogyása miatt | 123 |
Sérülés vízkő- és iszaplerakódás miatt | 124 |
Áramlási zavarokból származó hibák | 128 |
A kazáncsövek széttörése | 128 |
Korróziós sérülések | 129 |
A feldolgozógépek kezelése és karbantartása | 130 |
Főzők és szárítók | 130 |
Szivattyúk | 134 |
- Centrifugálszivattyúk | 134 |
- Fogaskerék-szivattyúk | 136 |
- Monoszivattyúk | 137 |
Csigás zsírprések | 137 |
Centrifugák | 140 |
Hálótervezés az alapgépek (vezérgépek) felújításához | 143 |
Az állatifehérje-tartalmú hulladékok feldolgozásának higiéniai előírásai | 147 |
A szállítás higiéniája | 147 |
A feldolgozás közegészségügyi előírásai | 150 |
Szennyvízkezelés | 153 |
Személyi higiénia és egészségvédelem | 154 |
A hulladékfeldolgozás legfontosabb biztonsági előírásai | 157 |
A sterilizálás, a főzés - szárítás és az őrlés munkavédelmi tudnivalói | 157 |
A benzinextrakciós üzem biztonsági előírásai | 161 |
A késztermékek beltartalmi előírásai, raktározási és szállítási feltételek | 165 |
A fertőzésmentesség biztosítása | 165 |
Beltartalmi előírások | 166 |
Minőségellenőrzés | 171 |
Számítási példák | 172 |
Az anyagösszetétel számítása | 172 |
Keverékszámítás | 172 |
A szennyvíztisztítás technológiája a fehérjefeldolgozókban | 175 |
A feldolgozók szennyvizeinek összetétele | 175 |
Technológiai szennyvíz | 176 |
Mosóvíz (ún. higiéniai szennyvíz) | 176 |
Egyéb szennyvíz | 177 |
Kommunális szennyvíz | 177 |
Csapadékvíz | 178 |
A szennyvizek jellemzői | 178 |
A fehérjefeldolgozók szennyvíztisztítása | 182 |
Szagtalanítási eljárások | 189 |
A bűzképződés forrásai | 189 |
Bűzleválasztó berendezések | 192 |
Keverőkondenzátorok | 193 |
Barometrikus kondenzátorok | 195 |
Felületi kondenzátorok | 195 |
Mészkőtornyos levegőtisztító | 197 |
Steuler-Solwoxan-eljárás | 199 |
Kálium-permanganátos eljárás | 201 |
Termikus levegőtisztítás | 202 |
Katalikus elégetés | 204 |
Klór-dioxidos kezelés | 205 |
Biológiai szagtalanítás | 205 |
A bűztelenítők fejlesztési irányelvei | 206 |
Fejlesztési irányelvek a fehérjehulladékok feldolgozására | 208 |
Az állatifehérjetakarmány-termelés fokozásának jelentősége | 208 |
A nyersanyagforrsáok és a feldolgozókapacitások helyzete | 210 |
Fejlesztési irányelvek és fontosabb célok | 212 |
Az országos fejlesztési koncepcióban javasolt technológiák | 215 |
Az új vegyes feldolgozókhoz (ÁTEV) ajánlott technológiák | 216 |
A régi vegyes feldolgozók rekondstrukciójához javasoflt technológia | 219 |
A hús- és baromfiipari feldolgozók ajánlott technológiája | 224 |
Fontosabb üzemtelepítési ajánlások | 227 |
Gyors feldolgozási lehetőségek | 230 |
Előfőzők és szárítók | 230 |
Kisállatfőző autokláv | 231 |
Húspépgyártás | 232 |
A takarmányélesztő-gyártás növelése | 232 |
Fehérjedús takarmány trágyából | 233 |
Irodalomjegyzék | 235 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.