1.061.259

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az Alföld hagyományos ételei a HIR gyűjtemény alapján

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Szolnok
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 232 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-217-478-X
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kiadványunkban hazánk két régiójának (Dél- és Észak-Alföld) termékleírásaiban szereplő alapanyagokból és késztermékekből az ugyanezen régióban már alig ismert hagyományos, paraszti ételek... Tovább

Előszó

Kiadványunkban hazánk két régiójának (Dél- és Észak-Alföld) termékleírásaiban szereplő alapanyagokból és késztermékekből az ugyanezen régióban már alig ismert hagyományos, paraszti ételek elkészítésére, elterjesztésére teszünk tudományosan megalapozott javaslatot. Ez utóbbit saját, néprajzból megszerzett tudományos eredményemmel, a Ph-D anyagának felhasználásával támasztom alá.
Ezek a tradicionális ételek ma már alig ismertek. Így tulajdonképpen az utolsó órákban tesszük közkinccsé ezeket az értékeket. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A magyar konyha jellemzése9
A hazai táplálkozás általános jellemzése9
Hazánk négy tájegységének jellemzési táplálkozástani szempontból12
A feldolgozás helye és eszközei18
Az alföldi magyarság táplálkozásának jellemzői22
Észak-Alföld és Dél-Alföld tájegységeinek jellemzése népi táplálkozási szempontból29
A gulyásos (hús), a pörkölt és a paprikás fogalmának tisztázása44
Ételreceptek növényi alapanyagokból a HÍR-gyűjtemény alapján46
Gabonafélék46
Hántolt köles46
A tarhonya57
A csigatészta61
Kötött tészta, kötött galuska65
A lebbencs67
Kukoricadara72
Pattogatni való kukorica76
Csíramálé77
Zöldségfélék78
Káposztából készült ételek79
Vöröshagyma93
Kisvárdai burgonya94
Hónapos retek99
Hajdúsági torma100
Sziki csiperke101
Nagydobosi sütőtök101
Homoki spárga103
Gyümölcsfélék104
Gyümölcsökből készült ételek104
Szőlőből készült ételek118
Ételreceptek állati alapanyagokból a HÍR-gyűjtemény alapján124
Halak124
A sertés és a belőle készült termékek138
Magyar szürke marha166
Cigája juh és hortobágyi racka169
Baromfifélék és a vadmadarak173
Sütőipari termékek181
Gubarúd181
Szegedi házikenyér183
Házi jellegű kenyér morzsoltkával184
Kulcsos kalács186
Kunsági perec188
Paprikás kalács188
Édességek és cukrászati termékek189
Selyemkóróméz189
Debreceni mézes194
Grillázstorta, pörkölttorta, diótorta195
Birsalmasajt196
Italok196
Tartósított termékek197
Felhasznált irodalom198
Adatközlők205

Dr. Pethő Mária

Dr. Pethő Mária műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Pethő Mária könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem