1.062.356

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az alapvető élelmiszeripari szakágazatok üzemeinek optimális nagysága

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Központi Élelmiszeripari Kutató Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 93 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 60 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium megbízta az Élelmiszeripari Gazdaságkutató Intézetet az alapvető élelmiszeripari szakágazatok üzemeinek optimális nagysága című téma kidolgozásával. Az... Tovább

Előszó

A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium megbízta az Élelmiszeripari Gazdaságkutató Intézetet az alapvető élelmiszeripari szakágazatok üzemeinek optimális nagysága című téma kidolgozásával. Az 1981. évi kutatóintézeti átszervezések következtében a kutatást 1931. július 1-től a Központi Élelmiszeripari Kutató Intézet Ökonómiai Főosztályán folytattuk és fejeztük be. Ez a feladat kapcsolódott az ÉLIPINFORM-NÁL 1979-1980. évi munkatervének 1. pontjához. Az optimális üzemnagyság vizsgálat csak az állami üzemekre vonatkozott.
A célkitűzés szerint az üzemnagyság meghatározásával kapcsolatos eddigi módszereket kritikai vizsgálat alá kellett venni és aktualizálni.
El kellett végezni a gazdaságos üzemnagyságra ható tényezők meghatározását, az üzemelés jellegétől függően. Az alapvető élelmiszeripari szakágazatok üzemnagyság optimumait /optimális kapacitásait/ a hazai körülmények között meg kellett határozni.
Szükséges volt megvizsgálni a kapacitásoptimumok változási tendenciáit a külföldi gyakorlatban.
A vizsgálatokat a hús-, baromfi-, tej-, cukor-, konzerv-, növényolajipar és édesipar fő termelési folyamataira végeztük el.
Az ÉGI-ben már 1962-ben megkezdődött az egyes iparágak optimális üzemnagyságára vonatkozó tanulmányok készítése. Az utolsó ilyen tanulmány 1977-ben készült el. 1971-ben sor került egy olyan összefoglaló anyag megírására, amely a korábban elkészült tanulmányokat módszertanilag összefoglalta. E tanulmány olyan- egységes módszert kívánt kialakítani, amely legalább fő vonásaiban az egész élelmiszer területén alkalmas az optimális üzemnagyság meghatározására. A tanulmány első és második fejezete az általános, valamennyi iparágra érvényes módszertani kérdésekkel foglalkozik. A harmadik fejezet az iparági sajátosságokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. A husipari fejezetrész igen részletes elemzést végez az élőállat és hússzállítás témakörén belül ás az elemzés alapján a hús- vagy élőállat szállítás kérdésében állásfoglalás is történik. Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
1. Az optimális üzemnagyság 7
1.1 Az optimális üzemnagyság fogalma 7
1.2 Az optimális üzemnagyság számítás jelentősége 9
2. Az optimális üzemnagyság meghatározásának módszere 11
2.1 Az optimális üzemnagyságra általában ható tényezők 11
2.2 Az optimális üzem számításának korábban alkalmazott módszerei és azok értékelése 13
2.21 A modellüzemeket és azok nagyságát meghatározó tényezők 13
2.22 A modellüzem számításokkal kapcsolatos eddigi megállapítások 14
2.23 Az alkalmazott módszer bírálata 16
2.3 Az optimális üzemnagyság számítás ismert módszerei 19
2.31 Visszafizetési mutató 19
2.32 Átlagnyereség mutató 20
2.33 Nettó jelenérték mutató 20
2.34 Nettó végérték mutató 21
2.35 A D mutató számítási módszere 21
2.4 Az optimális üzemnagyság meghatározásához legalkalmasabbnak ítélt módszer kiválasztása 23
2.5 A kiválasztott módszer szerint meghatározott üzemnagyság módosítása a külső tényezők hatására 25
2.6 A modellüzemek termékösszetételével kapcsolatos kérdések 28
3. A hús-, baromfi-, tej-, cukor-, konzerv-, növényolaj- és édesipar optimális üzemnagyság számításának iparági szempontjai 32
3.1 Vágás és feldolgozás optimális üzemnagysága a húsiparban 32
3.11 Az élőállat- és hússzállítás gazdaságosságának összehasonlító vizsgálata 35
3.12 A bérszállítás 37
3.13 Saját gépjárművekkel történő szállítás 40
3.2 A vágás optimális üzemnagysága a baromfiiparban 51
3.3 Optimális üzemnagyság a tejiparban 54
3.31 A lakosság-ellátó tejüzem optimális nagysága 54
3.32 A sajtüzem optimális nagysága 56
3.4 Optimális üzemnagyság a cukoriparban 57
3.5 Optimális üzemnagyság a konzerviparban 59
3.6 Optimális üzemnagyság a növényolajiparban 62
3.7 Optimális üzemnagyság az édesiparban 63
Irodalomjegyzék 69
Mellékletek 79-93

Dr. Sodin György

Dr. Sodin György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Sodin György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem