Bevezetés | 1 |
A szőlőtermesztés és borászat szabályozása, közigazgatási feladatok | 3 |
A szőlőtermesztés és borászat szabályozása | 3 |
A szőlőtermesztés és borászat szabályozásának kialakulása | 3 |
Nemzetközi kitekintés, különös tekintettel az EU szabályozására | 4 |
Törvényi szintű ágazati szabályozás | 5 |
Az 1997. évi CXXI törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról | 5 |
Kiegészítő jogszabályok, végrehajtási rendeletek | 16 |
Az 1997. évi CXXII. törvénnyel módosított 1994. évi CII. törvény a hegyközségekről | 18 |
Kiegészítő jogszabályok, végrehajtási rendeletek | 19 |
A szőlőtermesztés és borászat témaköréhez kapcsolódó egyéb jogszabályok | 19 |
Agrárgazdasági támogatási | 19 |
Agrárpiaci rendtartási beavatkozások | 21 |
Adózási és egyéb gazdasági jogszabályok | 21 |
Szaporítóanyag előállítás szabályozása | 22 |
Eredet és minőséggarancia szabályok | 22 |
Nemzetközi egyezmények | 23 |
Ágazati intézményrendszer | 24 |
Ágazat szabályozási intézményrendszer | 24 |
Önigazgatási intézményrendszer | 24 |
Minőségszabályozási Intézményrendszer | 25 |
Oktatási, kutatási intézményrendszer | 26 |
Nemzetközi szakmai intézményrendszer | 26 |
Egyéb intézmények | 27 |
Javaslat a jogszabályok használatához | 28 |
A hegyközségi szervezetek megalakulása, működésének tapasztalatai | 29 |
A hegyközség fogalma | 29 |
A hegyközség tagjai | 29 |
A hegyközségek rendeltetése | 29 |
A hegyközségek mint köztestületek | 30 |
A hegyközség alakítás feltételei, megalakulásuk | 30 |
A hegyközségek alapszabálya | 31 |
A névjegyzék és az adatkezelés | 31 |
A hegyközség szervezetei | 32 |
A közgyűlés | 32 |
A választmány | 32 |
Az ellenőrző bizottság | 33 |
Az egyéb testületek | 33 |
A tisztségviselők | 33 |
A hegyközség megszűnése | 34 |
A tagsági viszony a hegyközségekben | 35 |
A tag jogai | 35 |
A hegyközségi tagok kötelezettségei | 35 |
A hegyközségek feladatai | 36 |
A hegyközségek eszközrendszere | 36 |
A hegyközségi rendtartások | 37 |
A befolyásolás egyéb eszközei | 37 |
Közigazgatási ügyek | 38 |
A hegyközségek területi és országos szervezetei | 39 |
A hegyközségi szervezetek működése, a működés tapasztalatai | 40 |
Eredetvédelem fejlődése a magyar szőlő- és borszektorban | 42 |
Az eredetvédelem hagyományai Magyarországon | 43 |
Az eredetvédelem jelenlegi helyzetének áttekintése | 44 |
A bortörvény új elemei az eredetvédelem területén | 44 |
Termőhelyikategóriák és termék kategóriák | 46 |
Az eredetvédelem alapjainak alakulása | 47 |
Az eredetvédelem területén esedékes feladatok a közel jövőben | 55 |
Az erdetvédelem fejlődésének gazdasági, piaci és szabályozási szempontjai | 56 |
Az eredetvédelem piaci vonatkozásai | 56 |
Az eredetvédelem eredményeképpen kialakuló bor kategóriák és szabályozásuk | 57 |
A származáshely megjelölése és a márkák szerepe illetve harca | 60 |
A védett eredetű borok kereslete és kínálata | 61 |
A védett eredetű borok piaci szegmense | 63 |
Az eredetvédelmi fejlesztések eredményei Magyarországon | 65 |
Informatika az agrárágazatban | 67 |
Rövid ismertetés az Internetről | 68 |
Az Internetről általában | 68 |
FTP szolgáltatás | 69 |
Az Elektronikus levelezés szolgáltatás | 69 |
A levelezési listák | 70 |
A Hálózati Hírek szolgáltatás | 71 |
A Világháló - WWW | 71 |
Az Internethez kapcsolódás lehetőségei | 71 |
Agrárinformatikai szolgáltatások | 72 |
Magyar Internetes Agrárinformatikai Újság | 72 |
Kis- és középvállalkozások közhasznú adatbázisai | 74 |
Informatikai szolgáltatások | 77 |
Mezőgazdasági üzleti és szaktanácsadási regionális információs rendszer | 87 |
Gazda-Info | 91 |
Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ számítógépes szolgáltatásai | 94 |
A takarmányinformációs rendszer | 96 |
Mezőgazdasági erőgépek teljesítmény és költség adatbázisa | 98 |
KERSZÖV | 101 |
MISZ | 102 |
Mezőgazdasági Számviteli Információs Hálózat (MSZIH) | 107 |
A KÖRFÖLD | 112 |
Falusi turizmus, falusi vendéglátás | 114 |
Idegenforgalmi alapismeretek | 114 |
A turizmus fogalma | 114 |
A falusi turizmus, agroturizmus fogalma | 114 |
A falusi turizmussal kapcsolatos intézményi és szervezeti rendszer | 117 |
A falusi vendéglátó tevékenység megkezdésének és gyakorlásának feltételei | 118 |
A nyilvántartásbavétel | 118 |
A vendégkönyvvel kapcsolatos tudnivalók | 118 |
Az adózás rendje | 119 |
Bevételi és költségnyilvántartások vezetése | 120 |
A szálláshely és a szolgáltatások árának megállapítása | 120 |
Az agroturizmus, falusi vendégfogadás fejlesztésének támogatása | 121 |
Egyéb hatósági előírások | 122 |
A szálláshelyek minősítési rendszere | 122 |
A minősítési eljárás | 122 |
A szálláshelyek komfortfokozatai és azok jellemzői | 123 |
A szálláshelyek technikai követelményei | 125 |
A falusi vendéglátáshoz kapcsolódó szevezési feladatok | 128 |
A reklámtevékenység | 128 |
Kapcsolattartás és együttműködés | 130 |
Programajánlás és programszervezés | 131 |
A hazai falusi turizmus szervezeti rendszere | 131 |
A borturizmus | 133 |
Borutak | 133 |
A falusi turizmussal összefüggő fontosabb jogszabályok | 139 |