Előszó | 3 |
Néhány alapfogalom. Az automatizálás célja, feltételei, jelentősége | 5 |
Az élelmiszeripar termelési folyamatairól | 5 |
A gépesítés jelentősége | 9 |
Az automatizálás | 10 |
Az automata típusok, az automatizálási feladatok megoldására leggyakrabban használt berendezések és készülékek | 15 |
Az automatizálás feltételei | 17 |
Az automatizálás hatása az üzemek szervezési rendszerére | 19 |
Az automatizálás célja és jelentősége | 20 |
Jelzőkészülékek | 23 |
A jelzőkészülékek feladatai, lényeges alkotórészei | 23 |
Irányító (vezénylő) jelzők | 24 |
Ellenőrző jelzőkészülékek | 31 |
Gépek működését jelző készülékek | 31 |
Szelepek és más berendezések helyzetét jelző készülékek | 32 |
Szilárd anyagok és folyadékok felszínének jelzése | 34 |
Szilárd anyagok és folyadékok áramlásának jelzésére használatos készülékek | 42 |
Hőmérsékletjelzők | 46 |
Nyomásjelzők | 47 |
Időjelző készülékek | 48 |
Biztonsági jelzőberendezések | 49 |
Műszerek | 51 |
A műszerek általános jellemzése | 51 |
Mutató műszerek | 53 |
Helyben mutató műszerek | 53 |
Távolban mutató műszerek | 55 |
Íróműszerek | 57 |
Számlálóműszerek | 58 |
A műszeres mérés hibája | 59 |
A műszerhiba forrásai | 59 |
A módszerhiba | 71 |
Emberi hiba | 72 |
Nyomásmérés | 75 |
Barométerek | 76 |
Manométerek | 76 |
Hőmérsékletmérés | 82 |
Hőkiterjedésen alapuló hőmérsékletmérő műszerek | 85 |
Nyomásváltozáson alapuló hőmérsékletmérő műszerek | 88 |
Ellenállásmérők | 92 |
Termoelemek | 93 |
Pirométerek | 96 |
Mennyiségmérés | 97 |
Szilárdanyagok, nagy viszkozitású folyadékok mennyiségének mérése | 98 |
Térfogatmérésen alapuló folyadék- és gázmennyiségmérés | 102 |
Áramlási sebesség mérésén alapuló folyadék- és gázmennyiségmérők | 106 |
Egyéb módszerek áramló folyadékok vagy gázok mennyiségének mérésére | 109 |
Fajsúly (sűrűség) mérése | 112 |
Víztartalom, gázösszetétel, pH és zavarosságmérő készülékek | 114 |
Víztartalom meghatározása gázokban, oldatokban és szilárdanyagokban | 114 |
Gázelemző készülékek | 124 |
pH-mérés | 124 |
Zavarosságmérés | 128 |
Néhány, az élelmiszeripari automatizálásban fontos kapcsolótípus ismertetése | 131 |
A kapcsolókról általában | 131 |
Kapcsolók, a mozgó (mozgatható) alkatrészek összeköttetésére | 132 |
Folyadékok, gázok mennyiségét, illetve folyadékokkal, gázokkal közvetített energiamennyiségeket befolyásoló kapcsolók | 134 |
Elektromos kapcsolók | 139 |
Önműködő szabályozók | 148 |
Az önműködő szabályozás feladata | 148 |
Történeti áttekintés | 149 |
Alapfogalmak az önműködő szabályozással kapcsolatban | 150 |
Önműködő szabályozási módszerek | 153 |
Arányos szabályozás | 153 |
Integrálszabályozás | 157 |
Arányos és integrálszabályozás egyesítése | 159 |
Visszavezetéses szabályozás | 160 |
Differenciálszabályozás | 162 |
Különféle szabályozómódszerek egyesítése | 163 |
A szabályozott berendezés önszabályozása (önkiegyenlítődése) | 165 |
A szabályozás fogalmának görbéi | 168 |
Önkiegyenlítődés nélküli szabályozási folyamat görbéje | 168 |
Önkiegyenlítődő szabályozási folyamat görbéje | 170 |
Visszavezetéssel ellátott szabályozási folyamat görbéje | 172 |
Önműködő szabályozásnál fellépő késések | 177 |
Különböző típusú önműködő szabályozók szerkezete | 178 |
Közvetlen szabályozók | 179 |
Közvetett hidraulikus szabályozók | 184 |
Közvetlen pneumatikus szabályozók | 193 |
Közvetlen működésű elektromos szabályozók | 196 |
A különféle szabályozótípusok összehasonlítása | 211 |
Ciklusautomaták | 214 |
A ciklusautomaták általános ismertetése | 214 |
Adagolók | 216 |
Töltőgépek | 218 |
Alakító (formázó) gépek | 223 |
Csomagológépek | 225 |
Csomagolóanyag-előkészítő gépek és más ciklusautomaták | 231 |
Automatizálás a malomiparban | 237 |
A malomipar általános feladatai | 237 |
A raktározás és raktári kezelés automatizálása | 238 |
A malmi előkészítő műveletek automatizálása | 242 |
Az őrlés automatizálása | 245 |
A hántolás, darálás automatizálási kérdései | 251 |
Automatizálás a sütő- és tésztaiparban | 253 |
A sütőipar és tésztaipar feladatai | 253 |
A sütőipar gyártásmenete | 255 |
Az előkészítő műveletek automatizálási kérdései | 255 |
Tésztakészítés | 259 |
A tészta lazítása | 262 |
A tészta sütése | 266 |
A kenyér hűtése, csomagolása | 266 |
Az időrelé különös jelentősége a sütőüzemi automatizálásban | 269 |
A levegőkondicionálás | 270 |
A levegőkondicionálásról általában | 270 |
A nedves levegő I-x diagrammja | 271 |
A levegő felmelegítése | 273 |
A levegő nedvesítése | 274 |
A levegő hűtése | 275 |
A levegő szárítása | 276 |
A kondicionáló berendezések típusai, szabályozási módszerek a hőmérséklet és nedvesség együttes beállításakor, a szabályozók szerkezetének ismertetése | 276 |
A sütőüzem ellenőrzésének automatizálása | 281 |
A tésztaipar gyártásmenete, automatizálási lehetőségei | 281 |
A keményítőipari automatizálás kérdései | 289 |
A keményítőipar technológiai folyamatának rövid ismertetése | 289 |
A burgonyakeményítő gyártásának automatizálási kérdései | 291 |
A tengerikeményítő gyártásának automatizálása | 295 |
A búzakeményítő gyártásának automatizálási kérdései | 297 |
A keményítő szárításának automatizálása | 298 |
Melléktermékek, hulladékok feldolgozása | 300 |
Dextrin-, keményítőszörp- és dextrózgyártás | 301 |
Automatizálás a cukor- és édesiparban | 303 |
A cukoripar gyártásmenetének rövid ismertetése | 303 |
Az előkészítő műveletek automatizálási kérdései | 304 |
A lényerés automatizálása | 311 |
A létisztítás automatizálása | 318 |
A bepárlás automatizálása | 326 |
A homokcukorgyártás automatizálási kérdései | 328 |
Finomítás | 332 |
Melléktermékek feldolgozása | 333 |
Központi munkairányítás: a műszaki ellenőrzés nagymértékű automatizálása | 335 |
Az édesipar technológiai folyamatai és automatizálási lehetőségei | 336 |
A maláta-, sör- és kávészeripari automatizálás kérdései | 340 |
A malátagyár gyártásmenete | 340 |
Az átvétel, tisztítás, tárolás automatizálása | 340 |
Áztatás | 342 |
Csíráztatás | 344 |
Aszalás | 345 |
A maláta tisztítása és tárolása | 350 |
Teljesen automatizált, távvezérlésű malátagyár | 350 |
A sörgyártás folyamatai | 350 |
A sörlényerés automatizálási kérdései | 352 |
Az erjesztés automatizálási kérdései | 356 |
Érlelés (ászokolás) | 357 |
A sör kiadásával kapcsolatos műveletek automatizálása | 357 |
A kávészeripar technológiája | 365 |
A cikóriaszárítás automatizálása | 367 |
A pörkölés automatizálási kérdései | 368 |
Az aprítás, csomagolás, érlelés automatizálása | 370 |
A szesz-, élesztő-, likőr-, pálinka-, ecet- és boripar automatizálási kérdései | 371 |
A szeszgyártás menetének ismertetése | 371 |
A keményítőtartalmú anyagok cefrézése | 372 |
Cefrekészítés cukortartalmú anyagokból | 376 |
Erjesztés | 377 |
Főzés és finomítás | 378 |
Az élesztőgyártás | 381 |
A pálinka- és likőrgyártás | 383 |
Az ecetgyártás | 383 |
A boripar automatizálási kérdései | 386 |
Automatizálás a tejiparban | 389 |
A tejipar feladatai, gyártási ágazatai | 389 |
A városi tejellátó üzem munkafolyamatai és automatizálása | 389 |
A vajgyártás automatizálási kérdései | 395 |
A sajtgyártás | 399 |
A tejpor- és tejkonzervgyártás | 401 |
A melléktermékek hasznosítása (tejcukor-, kazeingyártás) | 406 |
A hűtőipar automatizálási kérdései | 408 |
A hűtés és a hűtőipar jelentősége | 408 |
Hűtőrendszerek | 409 |
A közvetlen hűtés automatizálása | 409 |
A közvetett hűtés automatizálása | 414 |
A hűtés automatizálásában használatos néhány szabályozótípus rövid ismertetése | 416 |
Néhány élelmiszer hűtőipari feldolgozása | 418 |
Automatizálás a hús- és tartósítóiparban | 423 |
A vágóállatok elsődleges feldolgozása | 423 |
A húskészítmények gyártása | 426 |
A hőkezeléssel tartósított konzervek gyártásának automatizálása | 430 |
Egyéb tartósítási eljárások automatizálási kérdései | 438 |
Automatizálás a növényolaj- és szappaniparban | 440 |
A növényolajipar technológiai folyamatai | 440 |
A sajtolásos olajfeldolgozás automatizálási kérdései | 440 |
Az extrakciós eljárás automatizálási kérdései | 442 |
Az olajkeményítés, margaringyártás automatizálása | 444 |
A szappangyártás | 446 |
A dohányipar automatizálási kérdései | 451 |
A fermentáló üzem automatizálása | 451 |
A fermentált dohány feldolgozása élvezeti szerré (dohánygyártás) | 454 |
Automatizálás a kazánházban | 460 |
A hengeres kazánok tüzelésszabályozásának elvi kérdései | 460 |
A tüzelés szabályozása | 460 |
Tápvízszabályozás | 466 |
Tárgymutató | 471 |