1.062.063

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Automatizálás az élelmezési iparban

Szerző
Budapest
Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 484 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 850 példányban. 397 fekete-fehér ábrával, kihajtható mellékletekkel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar élelmiszeripari műszaki dolgozók közül sokan az automatizálás alapjait közelebbről még nem ismerik. A könyv íróit az a cél vezette, hogy az automatika egyre szélesedő irodalmából, az... Tovább

Előszó

A magyar élelmiszeripari műszaki dolgozók közül sokan az automatizálás alapjait közelebbről még nem ismerik. A könyv íróit az a cél vezette, hogy az automatika egyre szélesedő irodalmából, az ilyen tárgyú szovjet könyvekből, folyóiratokból, valamint a nyugati irodalomból összegyüjtsék mindazt, amire az élelmiszeripari automatizálás előkészítéséhez és végrehajtásához az elméleti ismeretek elsajátítása terén műszaki dolgozóinknak szükségük lehet. Tudatában kell lennünk annak, hogy műszaki kádereink elméleti színvonalának erőteljes fejlesztése nélkül, iparunk nem fogja tudni felhasználni a műszaki színvonal erőteljes emelésére azokat a lehetőségeket, amelyeket Pártunk és kormányunk új programmja a következő években nyujtani fog számára.
A könyvben mérnökeink, technikusaink, művezetőink igen sok hasznos elméleti ismeretet és gyakorlati útmutatást találnak jövendő feladataik megoldásához. A könyv áttanulmányozása alapot fog nyujtani üzemeink fejlesztéséhez, meglévő berendezéseink korszerűsítéséhez, új üzemeink fejlettebb színvonalú tervezéséhez.
A szerzők a technológus, a mérnök, az üzemvezető feladatköréből kiindulva állították össze az anyagot. Céljuk nem az automatika magas matematikai felkészültséget igénylő elméleti részeinek bemutatása volt, hanem az élelmiszeripari alkalmazás és bevezethetőség ismertetése. Hibaként állapítható meg azonban, hogy ez a törekvés nem érvényesült teljes mértékben. A könyv egyes fejezetei, elsősorban a műszerek és automata szabályozók ismertetésével foglalkozó fejezetek túlságosan részletesen taglalják szerkesztésüknek és működésüknek matematikai-fizikai elveit. Olyan terjedelemben és nívón történik ez, ahogyan arra csak a szerkesztő mérnöknek van szüksége. Ezeknek a részeknek a rovására több helyet kellett volna szentelni a műszerek, automata szabályozók gyakorlati alkalmazhatóságának, a működés közben fellépő hibaforrások ismertetésének.
Összefoglalva: a könyv megfelel feladatának és a könyv szerzői nagy szolgálatot tettek iparunk szocialista fejlesztése ügyének. Műszaki dolgozóink számára elengedhetetlen követelmény e könyv ismerete ahhoz, hogy élen járjanak iparunk színvonalának szüntelen emelésében. Vissza

Tartalom

Előszó3
Néhány alapfogalom. Az automatizálás célja, feltételei, jelentősége5
Az élelmiszeripar termelési folyamatairól5
A gépesítés jelentősége9
Az automatizálás10
Az automata típusok, az automatizálási feladatok megoldására leggyakrabban használt berendezések és készülékek15
Az automatizálás feltételei17
Az automatizálás hatása az üzemek szervezési rendszerére19
Az automatizálás célja és jelentősége20
Jelzőkészülékek23
A jelzőkészülékek feladatai, lényeges alkotórészei23
Irányító (vezénylő) jelzők24
Ellenőrző jelzőkészülékek31
Gépek működését jelző készülékek31
Szelepek és más berendezések helyzetét jelző készülékek32
Szilárd anyagok és folyadékok felszínének jelzése34
Szilárd anyagok és folyadékok áramlásának jelzésére használatos készülékek42
Hőmérsékletjelzők46
Nyomásjelzők47
Időjelző készülékek48
Biztonsági jelzőberendezések49
Műszerek51
A műszerek általános jellemzése51
Mutató műszerek53
Helyben mutató műszerek53
Távolban mutató műszerek55
Íróműszerek57
Számlálóműszerek58
A műszeres mérés hibája59
A műszerhiba forrásai59
A módszerhiba71
Emberi hiba72
Nyomásmérés75
Barométerek76
Manométerek76
Hőmérsékletmérés82
Hőkiterjedésen alapuló hőmérsékletmérő műszerek85
Nyomásváltozáson alapuló hőmérsékletmérő műszerek88
Ellenállásmérők92
Termoelemek93
Pirométerek96
Mennyiségmérés97
Szilárdanyagok, nagy viszkozitású folyadékok mennyiségének mérése98
Térfogatmérésen alapuló folyadék- és gázmennyiségmérés102
Áramlási sebesség mérésén alapuló folyadék- és gázmennyiségmérők106
Egyéb módszerek áramló folyadékok vagy gázok mennyiségének mérésére109
Fajsúly (sűrűség) mérése112
Víztartalom, gázösszetétel, pH és zavarosságmérő készülékek114
Víztartalom meghatározása gázokban, oldatokban és szilárdanyagokban114
Gázelemző készülékek124
pH-mérés124
Zavarosságmérés128
Néhány, az élelmiszeripari automatizálásban fontos kapcsolótípus ismertetése131
A kapcsolókról általában131
Kapcsolók, a mozgó (mozgatható) alkatrészek összeköttetésére132
Folyadékok, gázok mennyiségét, illetve folyadékokkal, gázokkal közvetített energiamennyiségeket befolyásoló kapcsolók134
Elektromos kapcsolók139
Önműködő szabályozók148
Az önműködő szabályozás feladata148
Történeti áttekintés149
Alapfogalmak az önműködő szabályozással kapcsolatban150
Önműködő szabályozási módszerek153
Arányos szabályozás153
Integrálszabályozás157
Arányos és integrálszabályozás egyesítése159
Visszavezetéses szabályozás160
Differenciálszabályozás162
Különféle szabályozómódszerek egyesítése163
A szabályozott berendezés önszabályozása (önkiegyenlítődése)165
A szabályozás fogalmának görbéi168
Önkiegyenlítődés nélküli szabályozási folyamat görbéje168
Önkiegyenlítődő szabályozási folyamat görbéje170
Visszavezetéssel ellátott szabályozási folyamat görbéje172
Önműködő szabályozásnál fellépő késések177
Különböző típusú önműködő szabályozók szerkezete178
Közvetlen szabályozók179
Közvetett hidraulikus szabályozók184
Közvetlen pneumatikus szabályozók193
Közvetlen működésű elektromos szabályozók196
A különféle szabályozótípusok összehasonlítása211
Ciklusautomaták214
A ciklusautomaták általános ismertetése214
Adagolók216
Töltőgépek218
Alakító (formázó) gépek223
Csomagológépek225
Csomagolóanyag-előkészítő gépek és más ciklusautomaták231
Automatizálás a malomiparban237
A malomipar általános feladatai237
A raktározás és raktári kezelés automatizálása238
A malmi előkészítő műveletek automatizálása242
Az őrlés automatizálása245
A hántolás, darálás automatizálási kérdései251
Automatizálás a sütő- és tésztaiparban253
A sütőipar és tésztaipar feladatai253
A sütőipar gyártásmenete255
Az előkészítő műveletek automatizálási kérdései255
Tésztakészítés259
A tészta lazítása262
A tészta sütése266
A kenyér hűtése, csomagolása266
Az időrelé különös jelentősége a sütőüzemi automatizálásban269
A levegőkondicionálás270
A levegőkondicionálásról általában270
A nedves levegő I-x diagrammja271
A levegő felmelegítése273
A levegő nedvesítése274
A levegő hűtése275
A levegő szárítása276
A kondicionáló berendezések típusai, szabályozási módszerek a hőmérséklet és nedvesség együttes beállításakor, a szabályozók szerkezetének ismertetése276
A sütőüzem ellenőrzésének automatizálása281
A tésztaipar gyártásmenete, automatizálási lehetőségei281
A keményítőipari automatizálás kérdései289
A keményítőipar technológiai folyamatának rövid ismertetése289
A burgonyakeményítő gyártásának automatizálási kérdései291
A tengerikeményítő gyártásának automatizálása295
A búzakeményítő gyártásának automatizálási kérdései297
A keményítő szárításának automatizálása298
Melléktermékek, hulladékok feldolgozása300
Dextrin-, keményítőszörp- és dextrózgyártás301
Automatizálás a cukor- és édesiparban303
A cukoripar gyártásmenetének rövid ismertetése303
Az előkészítő műveletek automatizálási kérdései304
A lényerés automatizálása311
A létisztítás automatizálása318
A bepárlás automatizálása326
A homokcukorgyártás automatizálási kérdései328
Finomítás332
Melléktermékek feldolgozása333
Központi munkairányítás: a műszaki ellenőrzés nagymértékű automatizálása335
Az édesipar technológiai folyamatai és automatizálási lehetőségei336
A maláta-, sör- és kávészeripari automatizálás kérdései340
A malátagyár gyártásmenete340
Az átvétel, tisztítás, tárolás automatizálása340
Áztatás342
Csíráztatás344
Aszalás345
A maláta tisztítása és tárolása350
Teljesen automatizált, távvezérlésű malátagyár350
A sörgyártás folyamatai350
A sörlényerés automatizálási kérdései352
Az erjesztés automatizálási kérdései356
Érlelés (ászokolás)357
A sör kiadásával kapcsolatos műveletek automatizálása357
A kávészeripar technológiája365
A cikóriaszárítás automatizálása367
A pörkölés automatizálási kérdései368
Az aprítás, csomagolás, érlelés automatizálása370
A szesz-, élesztő-, likőr-, pálinka-, ecet- és boripar automatizálási kérdései371
A szeszgyártás menetének ismertetése371
A keményítőtartalmú anyagok cefrézése372
Cefrekészítés cukortartalmú anyagokból376
Erjesztés377
Főzés és finomítás378
Az élesztőgyártás381
A pálinka- és likőrgyártás383
Az ecetgyártás383
A boripar automatizálási kérdései386
Automatizálás a tejiparban389
A tejipar feladatai, gyártási ágazatai389
A városi tejellátó üzem munkafolyamatai és automatizálása389
A vajgyártás automatizálási kérdései395
A sajtgyártás399
A tejpor- és tejkonzervgyártás401
A melléktermékek hasznosítása (tejcukor-, kazeingyártás)406
A hűtőipar automatizálási kérdései408
A hűtés és a hűtőipar jelentősége408
Hűtőrendszerek409
A közvetlen hűtés automatizálása409
A közvetett hűtés automatizálása414
A hűtés automatizálásában használatos néhány szabályozótípus rövid ismertetése416
Néhány élelmiszer hűtőipari feldolgozása418
Automatizálás a hús- és tartósítóiparban423
A vágóállatok elsődleges feldolgozása423
A húskészítmények gyártása426
A hőkezeléssel tartósított konzervek gyártásának automatizálása430
Egyéb tartósítási eljárások automatizálási kérdései438
Automatizálás a növényolaj- és szappaniparban440
A növényolajipar technológiai folyamatai440
A sajtolásos olajfeldolgozás automatizálási kérdései440
Az extrakciós eljárás automatizálási kérdései442
Az olajkeményítés, margaringyártás automatizálása444
A szappangyártás446
A dohányipar automatizálási kérdései451
A fermentáló üzem automatizálása451
A fermentált dohány feldolgozása élvezeti szerré (dohánygyártás)454
Automatizálás a kazánházban460
A hengeres kazánok tüzelésszabályozásának elvi kérdései460
A tüzelés szabályozása460
Tápvízszabályozás466
Tárgymutató471
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Automatizálás az élelmezési iparban Automatizálás az élelmezési iparban Automatizálás az élelmezési iparban Automatizálás az élelmezési iparban

A borító kopott. Néhány lapon tulajdonosi pecsét látható.

Állapot:
3.440 ,-Ft
17 pont kapható
Kosárba