1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Atyha szokásvilága

Szerző
Szerkesztő
Marosvásárhely
Kiadó: Mentor Kiadó
Kiadás helye: Marosvásárhely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 116 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-599-100-4
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Kihajtható mellékleteket tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Atyha község az egykori Udvarhelyszékben, a mai közigazgatás szerint Hargita megyében fekszik. Igen hihetőleg az első település, „tipikus nyeregben ülő falu" a Firtos és a Fiasmál közti atyhai... Tovább

Előszó

Atyha község az egykori Udvarhelyszékben, a mai közigazgatás szerint Hargita megyében fekszik. Igen hihetőleg az első település, „tipikus nyeregben ülő falu" a Firtos és a Fiasmál közti atyhai nyereg északi oldalán, a Korond és Küsmöd vizének vízválasztójánál 700-775 méter magasan települt, Korondtól 9, Székelyudvarhelytől 36 km-re fekszik. A falutól északnyugatra Réda éles tufapadokkal jelzett gerince ereszkedik alá a Korond vizéig (752 m). Délen a Kadácsmező (652 m) és a Kerekmező (743 m) emelkedik, majd az erdőborította Firtos (1063 m) zárja le a látóhatárt. A Fiastetőről - tiszta időben - a Marostető hegyvonulatáig elláthatunk. Nyugaton a Zavar-pataka mentén Etédre ereszkedhetünk alá. Ezen falu, bár egy sziklaoldalon fekszik, kifogyhatatlan a jó ivóvizekben, - a fent említett szikla oldaltöveiből, mely a falu északi része felett nyúlik el, igen gazdag, állandó, örök leven források buzognak ki, ilyenek észak-nyugati részén a Kőkút, melynek gazdag forrása cserépcsatornákon, a római mód szerint a föld alatt a plébánia udvarra volt bevezetve, a két víztartóba van befogva, innen szintén csatornákon a föld alatt megy Felszegre, ahol egy nagy cserefa vályúba folyik bele Fel- és Alszeg használatára. A más, még bővebb forrású kút a Mogyorós kútja, a Dávidok oldal alatt egy sziklamedencéből buzog fel, s a falu legnagyobb részeit látja el vízzel A harmadik nevezetes forrás a Bojtos kútja, mely a föld színén állott valaha, s a falu Alszeg-Márkos és Bojtos nevű részeit látja el kifoghatatlan vízzel. Ezek a források, ahogy a hagyomány tartja, mindig voltak és igen bő vizükkel látták el a községet. A legsűrűbb települések ezen források közelében vannak, télen-nyáron egyaránt bő vizük van, szinte egy kissé kék, mert palasziklákon jönnek keresztül a föld színére. Sok vas van bennük, ezért egy kis havasi patak vizéhez inkább hasonló, kedves ízük van. Télen melegek, nyáron hidegek, s így az ivásra legkedvesebb vizük van. Atyhához a reformáció előtt kilenc falu tartozott. E falvak közös temploma a falu alóli kerek erdőben volt, melyet most is Szentegyházas erdőnek neveznek. Az elrontott templomból való a jelenlegi templom kisebbik harangja, amelynek palástján az alábbi felirat olvasható: Anno domini millesimo CCCCXXXVII vagyis 1437. Vissza

Tartalom

ATYHA KÖZSÉG NÉPI ÉPÍTÉSZETE (MADÁR ILONA - PUSZTAI JÁNOS)
Település 7
A falurészek nevei 9
Épületek a telken 10
Előkészületek a ház rakására-építésére 11
Nyersanyag az építkezéshez 11
Az építkezés kezdete 12
Építkezés 12
A ház építése 13
Födémszerkezet 14
A ház hajazata 15
Ajtók, ablakok 16
Tűzhely 17
A ház alaprajzi fejlődése és tagolása 18
A lakás berendezése 20
A bútorok elhelyezése 20
A lakás használata 23
A ház mint lakótér 23
A ház mint munkatér 24
A ház mint raktár 25
Gazdasági épületek 26
Pontosabb irodalom 29
ATYHA LAKÓINAK TÁPLÁLKOZÁSA (MADAR ILONA)
Bevezető 47
Só, sós víz 49
Növények gyűjtögetése 50
Halászat, vadászat, zsákmányolás 54
Termesztett növények 57
A föld 57
A határ 57
Vetés 58
A betakarítás 59
Gyümölcsök 60
Vetemények 61
Táplálkozásul szolgáló állatok 63
Ínségeledelek 65
Szekeresség 66
Készletezés, tartósítás 69
Sós víz 69
Gyűjtögetett növények 69
Ecetkészítés 70
Termesztett növények feldolgozása 71
Gyümölcsök 72
Vetemények 74
Káposztasavanyítás 74
Állati termékek 76
Az ételek készítése
Tésztafélék 84
Kenyérsütés 84
Sült tészták 87
Lék, levesek 91
Vastag - pépes ételek 96
Tokányok, húsételek 100
Egyszerű ételek 102
Italok 103
Az étkezés rendje 108
Keresztelő, komaebéd 109
Lakodalom 110
Virrasztás, halotti tor 111
Az egyházi év étkezési rendje 112
Zárószó 114
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem