A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Kedves Tanuló!
Ez a modulfüzet az egészségügyi szakdolgozók számára készült.
Munkája során elengedhetetlen az aszepszis-antiszepszis, munkavédelem szabályainak ismerete és betartása mind a...
Tovább
Előszó
Kedves Tanuló!
Ez a modulfüzet az egészségügyi szakdolgozók számára készült.
Munkája során elengedhetetlen az aszepszis-antiszepszis, munkavédelem szabályainak ismerete és betartása mind a saját, mind a mások védelme érdekében.
Az első tananyagegységben a fertőtlenítés és sterilizálás témaköréhez kapcsolódóan mikrobiológiai áttekintés található. Ehhez felhasználtuk Dr. Jurányi Róbert Mikrobiológia - immunitástan, és Dr. Páll Gábor Epidemiológiai szakápolók tananyaga című könyvek ide vonatkozó részeit. A mikrobiológiai alapismeretek segítséget nyújtanak a különböző járványfolyamatok megértéséhez. A kórokozó mikroorganizmusok elpusztításának, illetve a csíraszám csökkentésének lehetőségeit a fertőtlenítés-sterilizálás témakörében dolgoztuk fel.
A második tananyagegység a munkavédelemről, tűzvédelemről és környezetvédelemről szól. Munkája során sok esetben találkozik majd munkavédelmi és tűzvédelmi oktatással. Ebben a részben nagy hangsúlyt fektettünk az aktuális jogszabályok és az alapismeretek leírására.
A következő egység a környezetvédelem alapvető fogalmairól, témaköreiről és környezeti, környezet-egészségtani problémakörökről ad áttekintő képet. A környezetvédelmi tevékenység és környezettudatos magatartás nem bizonyos végzettségű emberek tevékenysége, hanem mindenki kötelessége, aminek saját munkájában és hétköznapi életében egyaránt helyet kell adnia. Az egészség megőrzése nem csak szakmai ismereteken és az ellátó rendszer javításán múlik. Környezetünk és a természet megóvása, tisztán tartása, körültekintő használata legalább annyira fontos az egyéni és társadalmi egészség megőrzésében.
Bízunk benne, hogy a modul tanulása során sok olyan információt szerez majd, ami tevékenységéhez nélkülözhetetlen segítséget jelent.
Vissza
Tartalom
I. kötet:
Előszó 5
1. Bevezetés a mikrobiológiába 7
1. A mikrobiológia tárgya, felosztása, feladatai 7
1.1. A mikrobiológia rövid története 8
1.2. A mikroorganizmusok jelentősége a természetben, a mezőgazdaságban és
az iparban, helyük az élők világában 9
1.3. A mikroorganizmusok helye az élők világában 11
2. A baktériumok alaktana és vizsgálata 11
2.1. A baktériumok szerkezete 12
2.2. A baktériumok élettana 14
2.2.1. A baktériumok kémiai összetétele 14
2.3. A baktériumok szaporodása 14
2.4. A mikroorganizmusok rezisztenciája 15
3. Patogenitás és infekció 16
3.1. A baktériumok kórokozó tulajdonsága 16
3.2. A fertőzés (infekció) 18
3.3. A szervezet ellenállásának mechanizmusa 20
4. A fertőtlenítés elméleti alapjai 20
4.1. A fertőtlenítéssel kapcsolatos legfontosabb fogalmak4 21
4.1.1. A fertőtlenítés fogalma 21
4.1.2. A fertőtlenítő hatás fogalma 22
4.1.2. A fertőtlenítő eljárás fogalma 23
4.2. A fertőtlenítő eljárások hatásosságát befolyásoló tényezők 24
4.3. Fizikai fertőtlenítő eljárások 25
4.3.1. Fertőtlenítés elégetéssel 25
4.3.2. Fertőtlenítés kifőzéssel (forralással) 26
4.3.3. Fertőtlenítés vízgőzzel 26
4.3.4. Fertőtlenítés nem ionizáló (ultraibolya, UV) sugárzással 27
4.4. Kémiai fertőtlenítő eljárások 27
4.4.1. Fertőtlenítés dezinficiens oldatokkal 28
4.4.2. Fertőtlenítés lemosással 28
4.4.3. Fertőtlenítés permetezéssel 28
4.4.4. Fertőtlenítés aeroszollal 29
4.4.5. Fertőtlenítés beáztatással 29
4.4.6. Fertőtlenítés letörléssel 29
4.4.7. Fertőtlenítéselegyítéssel 29
4.4.8. Fertőtlenítés gázokkal 29
4.5. Kombinált fertőtlenítő eljárások 30
4.6. Fertőtlenítőszerek jellemzése, forgalomba hozatala 30
5. A sterilizálás elméleti alapjai 31
5.1. A sterilizálással kapcsolatos legfontosabb alapfogalmak 32
5.2. Eszközök, műszerek, anyagok sterilizálhatósága 34
5.3. A sterilizálás gyakorlata 34
5.3.1. Előkészítés 34
5.3.2. Fertőtlenítés, tisztítás 35
5.3.3. Átvizsgálás, karbantartás 35
5.3.4. Csomagolás 35
5.4. Sterilizáló eljárások 36
5.4.1. Sterilizálás túlnyomásos, telített vízgőzzel (autoklávozás) 37
5.4.2. Sterilizálás cirkuláló, forró levegővel (hőlégsterilizálás) 37
5.4.3. Sterilizálás etilénoxid gázzal 38
5.4.4. Sterilizálás formaldehid gázzal 38
5.4.5. Sterilizálás hidrogénperoxid plazmával (Plazmasterilizálás) 39
5.4.6. Sterilizálás antimikrobiális oldatokban (ún. hideg sterilizálás) 40
5.4.7. Sterilizálás mechanikai módszerrel (szűréssel) 40
5.5. Steril anyagok tárolása, szállítása 41
5.6. A sterilizálás munkafolyamatának ellenőrzése (validálása) 41
5.6.1. Az előkezelés ellenőrzése 41
5.6.2. A fertőtlenítés, tisztítás ellenőrzése 42
5.6.3. Az eszközök, műszerek tisztításának, illetve a tisztítás hatásosságának ellenőrzése 42
5.6.4. A csomagolás ellenőrzése 42
5.6.5. Sterilizáló készülékek (berendezések) ellenőrzése 42
5.7. A sterilizálással kapcsolatos dokumentációk 45
6. A beavatkozások és az ápolás aszepszisének jelentősége 46
6.1. Műtői aszepszis 48
Idegen szavak 50
Irodalom 51
Felhasznált irodalom 51
II. kötet:
Előszó 5
II. Közegészségtan, járványtan 7
1. A járványtan tárgya, feladata, módszerei, kapcsolata egyéb tudományágakkal és
felosztása 7
1.1. A fertőző betegségek kórokozói 10
1.1.2. A vírusok 10
1.1.3. A gombák 11
1.1.4. A protozoonok 12
1.1.5. A férgek 13
1.2. A fertőzés (infekció) 13
1.2.1. A baktériumok patogenitása 14
1.2.2. A vírusok kórokozó képessége 15
1.2.3. A gombák kórokozóképessége 16
1.2.4. A paraziták patogenitása 17
1.3. A szervezet válasza a fertőzésre 18
1.3.1. A szervezet primer (elsődleges) védelmi rendszere 18
1.3.2. A szekunder (másodlagos) védekező apparátus: az immunrendszer 19
1.3.3. Az adaptív immunválasz 20
1.3.4. A kórokozókkal szembeni immunválasz 22
1.3.5. A szervezeti immunválaszt befolyásoló tényezők 22
1.4. A fertőzést követő megbetegedés 23
1.4.1. A fertőzést követő megbetegedés és a diagnózis 24
1.5. A fertőző betegségek gyógyításának általános irányelvei 26
1.6. A járványfolyamat mozgatóerői 27
1.6.1. A közvetlen (elsődleges) mozgatóerők 27
1.7. A fertőzés terjedési módjai 30
1.7.1. A fertőzés terjedése közvetlen érintkezéssel 30
1.7.2. Fertőzés cseppfertőzés útján 30
1.7.3. Fertőzés víz közvetítésével 31
1.7.4. Fertőzés közvetítése élelmiszerekkel 32
1.7.5. Fertőzés tárgyak közvetítésével 33
1.7.6. A talaj fertőzést közvetítő szerepe 33
1.7.7. A fertőzés terjedése transzplacentárisan 34
1.7.8. Fertőzés rovarok (vérszívó ízeltlábúak) és rágcsálók közvetítésével 35
1.8. A fogékony emberi szervezet 35
1.8.1. Az immunitás (ellenállóképesség, védettség) 36
1.8.2. A szerzett immunitás 36
1.8.3. Mesterséges beavatkozás következtében kialakult immunitás 37
1.8.4. A lakosság immunállapota 38
1.9. Közvetett (másodlagos) mozgatóerők 38
1.9.1. Természeti tényezők 38
1.9.2. Társadalmi tényezők 39
1.10. A fertőző betegségek előfordulási módja 41
1.11. A fertőző betegségek felosztása 43
III. Munkavédelem 44
1. Munkavédelmi szervek 44
1.1. A munkavédelem szabályozási rendszere 45
1.1.1. Munkaköri, szakmai és a személyi alkalmassági vizsgálatok 46
1.2. Munkakör, munkaköri leírás 46
1.3. Munkahelyi biztonság és egészségvédelem 47
1.4. Munkavédelem az egészségügyi intézményekben 48
1.5. A foglalkoztatás munkavédelmi feltételei 49
1.6. A munkavégzés tárgyi feltételei 50
1.6.1. Egyéni védőfelszerelések, védőeszközök 51
2. Tűzvédelem 53
3. A veszélyes hulladékok kezelése 54
4. Környezetvédelem 56
4.1. Globális problémák 56
4.2. 1995. évi LIII. Törvény 57
4.3. Kórházi hulladékok 59
Idegen szavak 61
Irodalom 62
Felhasznált irodalom 62
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.