1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Aszepszis - antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem I-II.

Oktatási segédlet

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 113 oldal
Sorozatcím: Továbbképzési füzetek
Kötetszám: 108-109
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kedves Tanuló!
Ez a továbbképzési füzet az egészségügyi szakdolgozók számára készült. munkája során elengedhetetlen az aszepszis-antiszepszis, munkavédelem szabályainak ismerete és betartása mind... Tovább

Előszó

Kedves Tanuló!
Ez a továbbképzési füzet az egészségügyi szakdolgozók számára készült. munkája során elengedhetetlen az aszepszis-antiszepszis, munkavédelem szabályainak ismerete és betartása mind a saját, mind a mások védelme érdekében.
Az első tananyagegységben a fertőtlenítés és sterilizálás témaköréhez kapcsolódóan mikrobiológiai áttekintés található. Ehhez felhasználtuk DR. Jurányi Róbert Mikrobiológia- Immunitástan, és dr. Páll Gábor Epidemiológiai szakápolók tananyaga című könyvek ide vonatkozó részeit.
A mikrobiológiai alapismeretek segítséget nyújtanak a különböző járványfolyamatok megértéséhez. A kórokozó mikroorganizmusok elpusztításának, illetve a csíraszám csökkentésének lehetőségeit a fertőtlenítés-sterilizálás témakörében dolgoztuk fel. Vissza

Tartalom

I. Kötet:
Előszó 5
I. Bevezetés a mikrobiológiába 7
1. A mikrobiológia tárgya, felosztása, feladatai 7
1.1. A mikrobiológia rövid története 8
1.2. A mikroorganizmusok jelentősége a természetben, mezőgazdaságban és az iparban, helyük az élők világában 9
1.3. A mikroorganizmusok helye az élők világában 11
2. A baktériumok alaktana és vizsgálata 11
2.1. A baktériumok szerkezete 12
2.2. A baktériumok élettana 14
2.2.1. A baktériumok kémiai összetétele 14
2.3. A baktériumok szaporodása 14
2.4. A mikroorganizmusok rezisztenciája 15
3. Patogéniás és infekció 16
3.1. A baktériumok kórokozó tulajdonsága 16
3.2. A fertőzés (infekció) 18
3.3. A szervezet ellenállásának mechanizmusa 20
4. Fertőtlenítés elméleti alapjai 20
4.1. A fertőtlenítéssel kapcsolatos legfontosabb fogalmak 21
4.1.1. A fertőtlenítés fogalma
4.1.2. A fertőtlenítő hatás fogalma 22
4.1.3.A fertőtlenítő eljárás fogalma 23
4.2. A fertőtlenítő eljárások hatásosságát befolyásoló tényezők 24
4.3. Fizikai fertőtlenítő eljárások 25
4.3.1. Fertőtlenítés elégetéssel 25
4.3.2. Fertőtlenítés kifőzéssel (forralással) 26
4.3.3. Fertőtlenítés vízgőzzel 26
4.3.4. Fertőtlenítés nem ionizáló (ultraibolya, UV) sugárzással 27
4.4. Kémiai fertőtlenítő eljárások 27
4.4.1. fertőtlenítő dezinficiens oldatokkal 28
4.4.2. Fertőtlenítés lemosással 28
4.4.3. Fertőtlenítés permetezéssel 28
4.4.4. Fertőtlenítés aeroszollal 29
4.4.5. Fertőtlenítés beáztatással 29
4.4.6. Fertőtlenítés letörléssel 29
4.4.7. Fertőtlenítésegyenlítéssel 29
4.4.8. Fertőtlenítés gázokkal 29
4.5. Kombináld fertőtlenítő eljárások 30
4.6. Fertőtlenítőszerek jellemzése, forgalomba hozatala 30
5. Sterilizálás elmélei alapjai 31
5.1. A sterilizálással kapcsolatos legfontosabb alapfogalmak 32
5.2. Eszközök, műszerek, anyagok sterilizálhatósága 34
5.3. A sterilizálás gyakorlata 34
5.3.1. Előkészítés 34
5.3.2. Fertőtlenítés, tisztítás 35
5.3.3. Átvizsgálás, karbantartás 35
5.4. A sterilizáló eljárások 36
5.4.1. Sterilizálás túlnyomásos, telített vízgőzzel (autoklávozás) 37
5.4.2. Sterilizálás cirkuláló, forró levegővel (hőlégsterilizálás) 37
5.4.3. Sterilizálás etilénoxid gázzal 38
5.4.4. Sterilizálás formaldehid gázzal 38
5.4.5. Sterilizálás hidrogénoxid plazmával (Plazmasterilizálás) 39
5.4.6. Sterilizálás antimikrobiális oldatokban (ún. hideg sterilizálás) 40
5.4.7. Sterilizálás mechanikai módszerrel (szűréssel) 40
5.5. Steril anyagok tárolása, szállítása 41
5.6. A sterilizálás munkafolyamatának ellenőrzése (validálása) 41
5.6.1. Az előkezelés ellenőrzése 41
5.6.2. A fertőtlenítés, tisztítás ellenőrzése 42
5.6.3. Az eszközök, műszerek, tisztításának, illetve a tisztítás hatásosságának ellenőrzése 42
5.6.4. A csomagolás ellenőrzése 42
5.6.5. Sterilizáló készülékek (berendezések) ellenőrzése 42
5.7. A sterilizálással kapcsolatos dokumentációk 45
6. Beavatkozások és az ápolás aszepszisének jelentősége 46
6.1. Műtői aszepszis 48
Idegen szavak 50
Irodalom 51
Felhasznált irodalom 51

II. Kötet:
Előszó 5
II. Közegészségtan, járványtan 7
1. A járványtan tárgya, feladata, módszerei, kapcsolata, egyéb tudományágakkal és felosztása 7
1.1 A fertőző betegségek kórokozói 10
1.1.2 A vírusok 10
1.1.3 A gombák 10
1.1.4. A protozoonok 12
1.1.5 A férgek 13
1.2. A fertőzés (infekció) 13
1.2.1. A baktériumok patogenitása 14
1.2.2. A vírusok kórokozó képessége 15
1.2.3. A gombák kórokozóképessége 16
1.2.4. A paraziták patogenitása 17
1.3. A szervezet válasza a fertőzésre 18
1.3.1. A szervezet primer (elsődleges) védelmi rendszere 18
1.3.2. A szekunder (másodlagos) védekező apparátus: az immunrendszer 19
1.3.3. Az adaptív immunválasz 20
1.3.4. A kórokozókkal szembeni immunválasz 22
1.3.5. A szervezeti immunválaszt befolyásoló tényezők 22
1.4. A fertőzést követő megbetegedés 23
1.4.1. A fertőzést követő megbetegedés és a diagnózis 24
1.5. A fertőző betegségek gyógyításának általános irányelvei 26
1.6. A járványfolyamat mozgatóerői 27
1.6.1. A közvetlen(elsődleges) mozgatóerők 27
1.7. A fertőzés terjedési módjai 30
1.7.1. A fertőzés terjedése közvetlen érintkezéssel 30
1.7.2. A fertőzés cseppfertőzés útján 30
1.7.3. Fertőzés víz közvetítésével 31
1.7.4. Fertőzés közvetítése élelmiszerekkel 32
1.7.5. Fertőzés tárgyak közvetítésével 33
1.7.6. A talaj fertőzést közvetítő szerepe 33
1.7.7. a fertőzés terjedése transzplacentárisan 34
1.7.8. Fertőzés rovarok (vérszívó ízeltlábúak) és rágcsálók közvetítésével 35
1.8. A fogékony emberi szervezet 35
1.8.1. Az immunitás (ellenállóképesség, védettség) 36
1.8.2. A szerzett immunitás 36
1.8.3. Mesterséges beavatkozás következtében kialakult immunitás 37
1.8.4. A lakosság immunállapota 38
1.9. közvetett(másodlagos) mozgatóerők 38
1.9.1. Természeti tényezők 38
1.9.2. Társadalmi tényezők 39
1.10. A fertőző betegségek előfordulási módja 41
1.11. A fertőző betegségek felosztása 43
III. Munkavédelem 44
1. Munkavédelmi szervek 44
1.1. A munkavédelmi szabályozási rendszere 45
1.1.1 Munkaköri, szakmai és a személyi alkalmassági vizsgálatok 46
1.2. Munkakör, munkaköri leírás 46
1.3. Munkahelyi biztonság és egészségvédelem 47
1.4. Munkavédelem az egészségügyi intézményekben 48
1.5. A foglalkoztatás munkavédelmi feltételei 49
1.6. A munkavégzés tárgyi feltételei 50
1.6.1. Egyéni védőfelszerelések, védőeszközök 51
2. Tűzvédelem 53
3. A veszélyes hulladékok kezelése 54
4. környezetvédelem 56
4.1. Globális problémák 56
4.2. 1995 évi LIII. Törvény 57
4.3. Kórházi hulladékok 59
Idegen szavak 61
Irodalom 62
Felhasznált irodalom 62


Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem