A kereskedelmi ellenőrzés rendszere | 11 |
A gazdasági ellenőrzés szerepe, jelentősége | 11 |
Az ellenőrzés fogalma, célja | 11 |
A rendszerszemléletű ellenőrzés lényege | 13 |
A kereskedelmi ellenőrzés jelentősége | 13 |
Az ellenőrzés szabályozása és tervezése | 15 |
Az ellenőrzés fajtái, csoportosítása | 19 |
Jogok és kötelességek | 21 |
A kereskedelmi ellenőrzés szervei, feladatai | 23 |
Népi ellenőrzés | 23 |
Állami ellenőrzések | 27 |
Társadalmi (önténtes) ellenőrzés | 39 |
A vállalati (szövetkezeti) belső ellenőrzés rendszere a kereskedelemben | 41 |
A belső ellenőrzési rendszer részei | 42 |
A függetlenített belső ellenőrzés szervezete és működése | 51 |
Módszertani útmutató az operatív vizsgálatokhoz | 61 |
A függetlenített ellenőrzés irányítása | 61 |
Felkészülés a vizsgálatra | 67 |
Az operatív vizsgálat munkafolyamata | 67 |
A felkészülés szerepe, jelentősége | 68 |
Felkészülés a vizsgálatra | 68 |
A vizsgálatok megszervezése | 75 |
A vizsgálatok fajtái | 75 |
Sajátos vizsgálati módszerek | 77 |
Egyéb szervezési szempontok | 79 |
A helyzetfeltárás általános módszerei | 81 |
Gazdasági elemzés | 82 |
Iratok, okmányok, nyilvántartások vizsgálata | 103 |
Megfigyelés | 112 |
Kikérdezés | 119 |
A helyzetfeltárás egyéb módszerei | 124 |
A vizsgálató módszerek alkalmazása | 126 |
Ok és okozati összefüggés, felelősség | 126 |
A vizsgálati módszerek együttes alkalmazása | 128 |
Általános szempontok | 129 |
A vizsgálati megállapítások értékelése | 132 |
A megállapítások rögzítése és alátámasztása | 132 |
Az értékelés szempontjai | 135 |
A vizsgálati megállapítások írásba foglalása | 136 |
Bejegyzés az ellenőri naplóba | 136 |
Vizsgálati jegyzőkönyv, vizsgálati jelentés, összefoglaló jelentés | 137 |
A vizsgálati megállapítások észrevételezése | 139 |
A vizsgálatok hasznosítása | 141 |
Az áruforgalom ellenőrzése a nagykereskedelemben | 143 |
Az áruforgalom ellenőrzéséről általában | 143 |
A beszerzési tevékenység ellenőrzése | 145 |
Igényfelmérés, prognosztizálás, piackutatás | 146 |
Beszerzési források alakulása | 148 |
Az importtevékenység bonyolítása | 148 |
Árubeszerzés a magánszektortól | 150 |
A termelésszervező tevékenység eredményei | 151 |
A szezonális felkészülés és forgalom | 151 |
Új áruk forgalmazása | 151 |
A szerződéses fegyelem helyzete | 152 |
Mennyiségi és minőségi átvétel | 156 |
Az értékesítés ellenőrzése | 158 |
Az értékesítés elemzése matematikai-statisztikai módszerekkel | 158 |
Az értékesítési tevékenység ellenőrzése | 167 |
A készletgazdálkodás ellenőrzése | 180 |
A készletgazdálkodás elemző vizsgálata | 180 |
A készletgazdálkodás ellenőrzése | 186 |
A készletek összetétele, választékvizsgálat | 188 |
Készletértékelés (árazás) helyessége | 189 |
Az áruforgalom ellenőrzése a kiskereskedelemben | 192 |
Az áruforgalom összefüggő vizsgálata | 192 |
Az árubeszerzés ellenőrzése | 197 |
A beszerzési munka szabályozottsága, az irányítás rendszere | 198 |
A beszerzések megalapozottságának ellenőrzése | 199 |
A megrendelések feladata | 203 |
A mennyiségi és minőségi áruátvétel lebonyolítása | 208 |
A bolti értékesítés ellenőrzése | 209 |
A forgalomváltozás okainak feltárása | 211 |
Az értékesítés megszervezése, az egyes értékesítési formák hatékonysága | 218 |
A kiszolgálás színvonala, az igények kielégítése | 221 |
Munka- és üzemszervezés a boltban | 226 |
A készletgazdálkodás bolti vizsgálatának sajátosságai | 231 |
A készletre ható tényezők elemzése | 232 |
Választékvizsgálat | 237 |
Árutárolás, készletselejtezés | 239 |
Termelés, szolgáltatás és értékesítés ellenőrzése a vendéglátóiparban | 241 |
A központi termelőüzemek vizsgálata | 242 |
A nyersanyag beszerzése | 243 |
A termelés megszervezése | 245 |
Késztermék tárolása és kiszállítása | 250 |
A termelés változásának értékelése | 251 |
Az anyagfelhasználás vizsgálata | 252 |
Termelés az értékesítő üzletekben | 255 |
Konyhai vételezés, előkészítés | 256 |
Éttermi konyha működése | 257 |
Az árképzés és anyagfelhasználás | 259 |
A vendéglátó értékesítés ellenőrzése | 263 |
A forgalomváltozás okainak feltárása | 263 |
Árellenőrzés a vendéglátóiparban | 274 |
Az üzemeltetés színvonala és a választék | 276 |
Munka- és üzemszervezés | 280 |
Vendéglátó és idegenforgalmi szolgáltatások ellenőrzése | 283 |
Az idegenforgalom bonyolítása | 283 |
Szállodai tevékenység ellenőrzése | 286 |
Mezőgazdasági termékvásárlás és az ipari tevékenység ellenőrzése | 293 |
A felvásárlás ellenőrzése | 293 |
A felvásárlás megszervezése | 294 |
A felvásárlási és értékesítési forgalom vizsgálata | 295 |
A felvásárlás lebonyolítása | 295 |
A felvásárlás hatékonysága | 296 |
Az ipari tevékenység ellenőrzése | 297 |
A tevékenység szükségességének és feltételinek bírálata | 298 |
A termelési folyamat vizsgálata | 298 |
Jövedelmezőség és hatékonyság | 299 |
Elszámoltatás, vagyonvédelem | 303 |
Bolti, üzleti gazdálkodás ellenőrzése | 305 |
Rentabilitásvizsgálat | 305 |
A telepi, a bolti, az üzleti rentaibilitás a hatékony gazdálkodás eszköze | 305 |
Elemző jellegű vizsgálatok a hálózati egységekben | 309 |
Az anyagi ösztönzés hatása | 312 |
Ellenőrzés a hálózati egységekben | 314 |
A létszám- és bérgazdálkodás ellenőrzése | 314 |
Létszámgazdálkodás | 315 |
Az élőmunka-felhasználás hatékonysága | 318 |
A bér és bérjellegű kifizetések szabályszerűsége | 322 |
A költséggazdálkodás ellenőrzése | 326 |
A költségalakulás vizsgálati módszerei | 326 |
A költségek alakulását meghatározó tényezők | 329 |
A költséggazdálkodás hatékonysága, a takarékosság érvényesülése | 331 |
A költségek csoportosítása | 334 |
A fontosabb költségfajták részletes elemzése | 338 |
Az elszámoltatás, a vagyon- és fogyasztói érdekvédelem ellenőrzése | 350 |
A raktárak, a boltok és az üzemek elszámoltatása | 353 |
Áruelszámoltatás | 355 |
Pénzelszámoltatás | 370 |
Álló- és fogyóeszközök, anyagok elszámoltatása | 377 |
Szabadkasszás üzletek ellenőrzése | 379 |
Szerződéses üzletek elszámoltatása és ellenőrzése | 384 |
Leltárellenőrzés | 390 |
A leltározás megszervezése | 390 |
A készletfelvétel ellenőrzése | 394 |
A leltárkülönbözetek vizsgálata | 398 |
A vagyonvédelem egyéb kérdései | 404 |
Pénztárrovancs (váratlan pénztárellenőrzés) | 404 |
Zárás, tűz- és vagyonbiztonság | 409 |
A fogyasztói érdekvédelem ellenőrzése | 413 |
A fogyasztói érdekvédelem | 414 |
A fogyasztói érdekvédelmi vizsgálat | 416 |
A fogyasztói érdekvédelmi vizsgálatok módszerei | 420 |
A központi egységek és feladatuk vizsgálata | 423 |
Az egyes osztályok (részlegek) ellenőrzése | 423 |
Az előírások megtartásának vizsgálata | 423 |
A feladatok végrehajtásának hatékonysága | 424 |
Kapcsolat a társosztályokkal | 425 |
A vállalati belső mechanizmus vizsgálata | 426 |
Információs és döntési rendszer | 426 |
Ügyvitelgépesítés, adatfeldolgozás integráltsága | 430 |
A munka szervezettsége | 434 |
Az üzemi demokrácia helyzete | 435 |
A vezetés színvonala | 437 |
Mérlegvizsgálat | 440 |
A mérlegbeszámoló fogalma, szerkezeti felépítése, a mérlegkészítés alapelvei | 440 |
A mérlegvalódiság ellenőrzése | 443 |
A mérlegbeszámoló elemzése | 450 |
Vállalati szintű vizsgálatok | 457 |
Beruházás és állóeszköz-fejlesztés | 457 |
Pénzügyi helyzet | 464 |
Ármunka | 471 |
Irodalom | 479 |