kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 354 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Általános alapfogalmak | 3 |
Az áruismeret célja és tárgya | 3 |
Az élelmiszer áruismeret kapcsolata más tudományágakkal | 4 |
Az áruk csoportosítása | 6 |
Az áruk, termékek minőségi jellemzői | 6 |
A szabványosítás feladata és jelentősége | 7 |
Az áruk minőségének ellenőrzése | 7 |
Táplálkozás élettan | 10 |
A táplálkozás élettan fogalma | 10 |
A táplálkozás célja és jelentősége | 10 |
A táplálék útja a szervezetben | 11 |
Anyagcsere | 11 |
A száj | 12 |
Nyelés | 14 |
A gyomor és a gyomoremésztés | 15 |
Patkóbél, vékonybél | 17 |
A vastagbél | 17 |
Felszívódás | 18 |
Energiaforrások | 19 |
A szénhidrátok | 20 |
A zsírok | 22 |
Építőanyagok | 24 |
Védőtápanyagok | 27 |
Vitaminok | 27 |
Ásványi anyagok | 35 |
Az élelmiszerek biológiai, kalorikus és élvezeti értéke | 38 |
Komplettálás | 39 |
A helyes táplálkozás alapelvei | 40 |
Az üzemi és csoportos étkeztetés jelentősége | 41 |
Élelmiszerek romlása | 44 |
A romlás jelentősége | 44 |
Romlást okozó fizikai és kémiai változások | 44 |
Romlást előidéző biológiai okok | 46 |
Mikrobiológiai romlás | 50 |
Védekezés a kárt okozó mikroorganizmusok ellen | 52 |
Az élelmiszerromlás gazdasági jelentősége | 54 |
Védekezés az élelmiszerromlások ellen | 55 |
Az ivóvíz és a jég higiénéje | 59 |
Az élelmiszertárolás, csomagolás és szállítás higiénéje | 60 |
Az élelmezési üzem higiénéje | 64 |
Az ételkészítés és a készételek tárolásának higiénéje | 69 |
Az ételek egészségügyi ellenőrzése | 70 |
Az élelmezési üzem dolgozóinak személyi higiénéje | 71 |
Tartósítás | 76 |
A tartósítás célja és a tartósító eljárások kialakulása | 76 |
A tartósítás módszerei | 77 |
A tartósítóipar termékei | 81 |
Az élelmiszerek csoportosítása | 83 |
A növényi eredetű élelmiszerek közgazdasági és táplálkozás élettani jelentősége | 84 |
Gabonafélék | 91 |
A gabonafélék közgazdasági és táplálkozás élettani jelentősége | 91 |
A gabonafélék őrlése | 94 |
Lisztek, darák és hántolt termékek | 96 |
A lisztek csomagolása és tárolása, liszthibák | 98 |
Tésztagyártás, száraztészták | 100 |
Sütőipari készítmények | 102 |
Péksütemények | 108 |
Az élesztő és biológiai szerepe | 110 |
A cukor- és az édesipar temrékei | 113 |
A cukor | 113 |
A cukoripar termékei | 113 |
Az édesipari készítmények fogyasztásának jelentősége | 116 |
Az édesipar temrékei | 116 |
A burgonya | 127 |
A burgonya táplálkozás élettani jelentősége | 127 |
Burgonyafajták ismertetése és minőségi jellemzői | 127 |
A burgonya kártevői és betegségei | 130 |
A burgonya tárolása | 131 |
A tárolási és konyhatechnikai eljárások hatásai | 131 |
A zöldségfélék és gombák | 134 |
A zöldségfélék táplálkozás élettani jelentősége | 134 |
A zöldségfélék csoportosítása és ismertetése | 137 |
Káposztafélék | 137 |
Gyökgumósok | 143 |
A csucsorfélék | 148 |
Kobakosok | 152 |
Hagymafélék | 154 |
Levélzöldségek | 157 |
Évelők | 159 |
Hüvelyesek | 161 |
Ehető gombák | 165 |
A tárolás és konyhatechnikai eljárások hatása | 167 |
A gyümölcsök | 170 |
A gyümölcsök kémiai összetétele és jelentősége a táplálkozásban | 170 |
A gyümölcsök csoportosítása és ismertetése | 173 |
Hazai gyümölcsök | 173 |
Almatermésűek | 173 |
Bogyóstermésűek | 179 |
Csontmagvas gyümölcsök | 184 |
Dinnyefélék | 192 |
Héjas termésűek | 194 |
Déligyümölcsök | 194 |
Növényi eredetű tartósított termékek | 196 |
Teljes konzervek | 197 |
Főzelékkonzervek | 197 |
Gyümölcskonzervek | 200 |
Félkonzervek, időlegesen tartósított készítmények | 201 |
Sózással és savanyítással tartósított készítmények | 201 |
Időlegesen tartósított gyümölcskészítmények | 202 |
Cukrozással tartósított készítmények | 202 |
Szárított, aszalt készítmények | 203 |
Gyorsfagyasztott készítmények | 204 |
A tartósított készítmények kezelése | 205 |
A tartósított készítmények csomagolása és átvétele | 205 |
A tartósított készítmények tárolása és a tárolás alatt történő elváltozása | 207 |
A tartósított készítmények konyhatechnikai feldolgozása | 208 |
Olajos magvak | 211 |
Az olajos magvak felhasználása és biológiai értéke | 211 |
Az olajos magvak | 211 |
Fűszerek és egyéb ízesítő szerek | 215 |
A fűszerek biológiai jellemzői és csoportosítása | 215 |
Hazai és külföldi eredetű fűszerek | 216 |
Hazai eredetű fűszerek | 216 |
Külföldi eredetű fűszerek | 220 |
A fűszerfélék csomagolása és raktározása | 223 |
Fűszerkeverékek és fűszerpótlók | 223 |
Egyéb ízesítőszerek | 223 |
Élvezeti cikkek | 229 |
Az élvezeti cikkek biológiai hatása | 229 |
A kávé | 229 |
Kávészerek | 232 |
A tea és teapótlók | 233 |
Italok | 237 |
Az italok csoportosítása, közgazdasági és táplálkozás élettani jelentősége | 237 |
A borok és minőségi jellemzőik | 237 |
Asztali borok | 242 |
Aszú- és csemegeborok | 243 |
Ürmös borok | 243 |
Pezsgők | 243 |
Habzóborok | 243 |
Gyümölcsborok | 243 |
A bor rendellenes elváltozásai | 244 |
A borok szállítása, átvétele és tárolása | 245 |
A sör és a söripar termékei | 245 |
Szeszesipari készítmények | 247 |
Pálinkák, rumok, likőrök | 247 |
Egyéb alkoholtartalmú italok | 250 |
Üdítő italok, ásványvizek | 251 |
Az állati eredetű élelmiszerek | 255 |
Az állati eredetű élelmiszerek közgazdasági és táplálkozásélettani jelentősége | 255 |
Növényi és állati eredetű zsíradékok | 259 |
A zsíradékok kémiája és jelentősége a táplálkozásban | 259 |
A növényolajipar termékei | 259 |
Növényi olajok | 262 |
Növényi zsírok | 262 |
Mesterséges (keményített) zsírok | 263 |
Az állati zsíradékipar munkája és termékei | 263 |
Kis molekulájú zsírsavakat tartalmazó zsírok | 263 |
Nagyobb molekulájú zsírsavakat tartalmazó zsírok | 264 |
Baromfizsírok | 265 |
Vízi állatok zsiradékai | 266 |
Szalonnafélék és tepertő | 266 |
A zsíradékok csomagolása, szállítása, tárolása és a konyhatechnikai eljárások hatása | 267 |
A zsíradékok felhasználása | 268 |
A húsok és húsipari készítmények | 270 |
A húsok és húsipari készítmények jelentősége a táplálkozásban | 270 |
A vágóállatok ismertetése, fajtáik és minősítésük | 273 |
A szarvasmarha | 273 |
A juh | 274 |
A sertés | 275 |
A ló | 275 |
A vágóhidak és jelentőségük az élelmezésben | 275 |
Vágóhídi termékek | 279 |
Húsok átvétele, tárolása | 284 |
A hűtés, fagyasztás, főzés, sütés és hatása a húsokra | 284 |
Húsipari készítmények | 288 |
Nem tökéletes, időlegesen tartósított hentesáruk | 288 |
Hentesipari töltelékes áruk | 288 |
Tartósított húskészítmények | 290 |
Baromfifélék | 293 |
A baromfifélék jelentősége | 293 |
A baromfifélék csoportosítása és jellemzőik | 293 |
A tyúkok | 293 |
Víziszárnyasok | 294 |
A baromfiipar termékei | 297 |
A baromfiipar készítményei. A baromfifélék tárolása és a konyhatechnikai eljárások hatása | 299 |
Édesvízi és tengeri halak | 302 |
A halhús jelentősége a táplálkozásban | 302 |
A halak csoportosítása és jellemzőik | 303 |
Békés halak | 303 |
Ragadozó halak | 305 |
Tengeri halak | 306 |
Rákok, békák, kagylók, csigák | 307 |
Az élő és nem élő halak kezelése, tárolása, szállítása és felhasználása | 310 |
A halfeldolgozó ipar termékei | 312 |
Időlegesen tartósított halkészítmények | 312 |
Valódi halkonzervek | 313 |
Vadfélék | 314 |
A vadhús kémiai jellemzői és jelentősége a táplálkozásban | 314 |
A vadak csoportosítása és minőségi jellemzőik | 315 |
Élő apró vadak | 315 |
Élő nagyvadak | 316 |
A vadhús szállítása, tárolása és felhasználása | 317 |
A vadhúsok felhasználása | 318 |
A tej és tejtermékek | 320 |
A tej kémiai összetétele és táplálkozás élettani jelentősége | 320 |
A tejtermelés, a tej tárolása és kezelése | 321 |
A tej és a mikroorganizmusok | 322 |
Tejkészítmények | 325 |
Édesített tejkészítmények | 326 |
Savanyított tejkészítmények | 326 |
Tejszínkészítmények | 327 |
Tejkonzervek | 328 |
Tejtermékek | 329 |
A vaj | 329 |
A túró | 330 |
A sajt | 331 |
A tojás | 339 |
A tojás kémiai összetétele és jelentősége a táplálkozásban | 339 |
A tojás minőségi követelményei | 340 |
Tojáshibák | 343 |
Külső tényezők hatására keletkezett tojáshibák | 343 |
Tárolás közben keletkezett tojáshibák | 344 |
Fertőzött tojás | 344 |
A tojás tartósítása és tárolása, a konyhatechnikai eljárások hatásai | 344 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.