1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Áruismeret cukrásztanulóknak

Szerző
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 387 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A higiéne egészségtant jelent. Az élelmiszerhigiéne az a tudomány, amely vizsgálja, hogy milyen feltételeket kell teremtenünk élelmiszerek előállításánál, árusításánál stb., hogy az élelmiszerekkel... Tovább

Előszó

A higiéne egészségtant jelent. Az élelmiszerhigiéne az a tudomány, amely vizsgálja, hogy milyen feltételeket kell teremtenünk élelmiszerek előállításánál, árusításánál stb., hogy az élelmiszerekkel dolgozók és az élelmiszereket fogyasztók egészségét megvédjük. Az egészségvédelemben is jelentős eseménynek tartjuk Leenwenhoek (ejtsd: Lövenhuk) felfedezését. A XVII. század utolsó negyedében megszerkesztette az első mikroszkópot. Készülékének segítségével megfigyelte, hogy a természetben olyan élőlények is léteznek, amelyeket szabadszemmel nem láthatunk. Ezeknek a szemmel nem látható kis élőlényeknek nagysága nem éri el a 0,1 mm-t. Ezeket a kis élőlényeket mikrobáknak vagy tudományos nevükön mikroorganizmusoknak nevezzük. A mikrobák pontos megfigyelése csak mikroszkóppal lehetséges, mert túlnyomó részük olyan kicsi, hogy pl. 500-1000 mikroba tesz ki egy mákszemet. A legnagyobb nagyítású mikroszkóppal 1500 szoros nagyítást lehet elérni. Sokáig azt hitték, hogy ilyen nagyítással megfigyelhető mikrobáknál parányibb élőlények nem is léteznek. Bebizonyosodott azonban, hogy olyan mikrobák is vannak, amelyek csak ultramikroszkóppal vagy elektromikroszkóppal láthatók. Vissza

Tartalom

Élelmiszerhigiénia
Bakteriológiai alapismeretek 4
Ételmérgezések 9
Állati kórokozók 12
A bakteriológiai tisztaság általános követelményei 14
Üzemi higiénia 19
Nyersanyagok higiéniája 23
Gépek tisztántartása 27
Szállítás, raktározás higiéniája 27
Élelmiszerhigiéniai előírások 28
Táplákozástani ismeretek
Alaptápanyagok 29
Védőtápanyagok 36
Élvezeti anyagok 42
Az emésztés 43
Élelmiszerek értékelése 47
Cukrászsütemények táplálkozástani értékelése 53
Áruismereti alapfogalmak
Az áruismeret tárgyköre 55
Az áruk csoportosítása 55
Az áruismeret kapcsolata más ismeretekkel 57
Élelmiszeripari termékek minősége 58
Minőségi előírások 61
a) szabványok 61
b) specifikációk 67
Élelmiszerek vizsgálata 70
Édesítőszerek
Cukor 81
Invertcukor 93
Keményítőcukor 95
Dextróz 98
Keményítőszörp 98
Gyümölcscukorszörp 101
Malátakivonat 103
Tejcukor 104
Méz 106
Műméz 110
Lisztek és keményítő anyagok
Lisztek 113
Búzaliszt 114
Rozsliszt 138
Kukoricaliszt 140
Rizsliszt 140
Keményítők 141
Magvak
Olajosmagvak 149
Napraforgómag 149
Szójamag 150
Földimogyoró 151
Mandulabél 151
Dióbél 153
Pisztácia 154
Mogyoróbél 154
Barackmagbél 156
Mák 156
Élvezeti növények magvai 157
Kakaóbab 157
Kávé 160
Egyéb magvak 164
Növényi eredetű zsiradékok
Növényi olajok 167
Napraforgómagolaj 171
Növényi zsírok 175
Mesterséges ételzsírok 177
Keményített napraforgómagolaj 177
Növényi ételzsír 177
Margarin 178
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
Gyümölcsök 181
Almatermésű gyümölcsök 185
Bogyós termésű gyümölcsök 186
Száraztermésű gyümölcsök 189
Kobakos vagy töktermésű gyümölcsök 191
Déligyümölcsök 191
Gyümölcskészítmények 195
A gyümölcsök romlásának okai 195
Teljes konzervek 198
Félkonzervek 200
Szesz, szeszesitalipari készítmények
Szesz 205
Szeszesitalok 207
Borok 207
Pezsgő 211
Habzóborok 211
Gyümölcsborok 212
Sörök 212
Szeszesitalipari készítmények 214
Főzelékfélék és gombák
A főzelékfélékről általában 219
Burgonya 220
Gombák 222
Ízesítők
Fűszerek 227
Illóolajok 238
Mesterséges zamatosítóanyagok. Eszenciák 240
Savanyítók 241
Konyhasó 245
Tartósítószerek
Kocsonyásítóanyagok
Lazítok
Biológiai lázítók 257
Vegyszeres lázítók 259
Mesterséges édesítőszerek
Színezékek 265
Egyéb járulékosanyagok 259
Tej és tejtermékek
A tej forgalma és jelentősége 273
Tejkonzervek 288
Tejkészítmények 292
Tejtermékek 291
Tojás 301
A tojás szerkezete és kémiai összetétele 301
Létojás 311
Fagyasztott tojás 311
Tojáspor 311
Húsok és húsipari termékek
A hús fogalma és kémiai összetétele 313
A vágóállatok feldolgozása 313
A tőkehús 315
A húsok romlása 316
A vágásnál keletkező melléktermékek 317
Húsipari termékek 317
Állati zsiradékok
Sertészsír 324
Faggyú 326
Libazsír 327
Csontzsír 327
Étkezési sertéstöpörtyű 328
Édesipari termékek
Cukorkák 329
Kakaó és csokoládéáruk 350
Nugatok és nugatos készítmények 361
Tartós édesipari lisztesáruk 363
Cukrászsütemények 368
Élesztős tészták 368
Omlós tészták 372
Vajas tészták 374
Felvert tészták 374
Hengerelt tészták 375
Mézeskészítmények 375
Fagylaltok 376
Felhasznált irodalom 383

Ravasz László

Ravasz László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Ravasz László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem