Bevezetés | 7 |
Általános áruismeret | 9 |
Az áru minősége | 9 |
Az áru minőségére ható tényezők | 10 |
A kereskedelem szerepe az áruminőség megőrzésében | 11 |
Minőségjellemzők | 12 |
A minőségjellemzők kapcsolata | 16 |
A minőségértékelés | 17 |
A minőségtanúsítás | 18 |
A minőségvédelem | 20 |
A fogyasztói tájékoztatás | 21 |
Összehasonlító áruteszt | 22 |
Tájékoztató címkézési rendszer | 22 |
Az áruk megkülönböztető minősítő jele | 23 |
Tájékoztatási formák összehasonlítása | 24 |
A szavatosság és a jótállás | 25 |
A szabványosítás és a szabvány | 27 |
A szabványosítás célja és tárgya | 27 |
A szabványok csoportosítása | 29 |
A szabványosítás funkciói | 33 |
A vonalkód szerepe a kereskedelemben | 34 |
Katalógus típusú árurendszerek | 34 |
Kód típusú árunyilvántartás | 36 |
Csomagolás | 39 |
Alapfogalmak | 39 |
Csomagolási formák | 41 |
Csomagolószerek | 43 |
Papír, mint csomagolóanyag és papírból készült csomagolóeszközök | 43 |
A műanyag, mint csomagolóanyag és műanyagból készült csomagolóeszközök | 44 |
A fém, mint csomagolóanyag és fémből készült csomagolóeszközök | 46 |
Az üveg, mint csomagolóanyag és üvegből készült csomagolóeszközök | 47 |
Egyéb csomagolóanyagok | 48 |
Csomagolási segédanyagok | 48 |
A társított csomagolás | 50 |
Áruvédelem a raktározás és a szállítás során | 51 |
Az igénybevételek és csoportosírásuk | 51 |
Az árukárosodások és az ellenük való védekezési lehetőségek | 54 |
Válogatott fejezetek a vegyesiparcikk áruismeret köréből | 56 |
Papír és papíráruk | 56 |
A papír fogalma | 56 |
A papíráruk csoportosítása | 57 |
Üveg- és kerámiaáruk | 58 |
Kerámiaáruk | 59 |
A kerámia áruk fogalma | 59 |
Finom kerámia áruk | 60 |
Durva kerámia áruk | 61 |
Az üveg | 62 |
Az üvegáruk csoportosítása | 62 |
Az üvegáruk minőségét meghatározó tényezők | 64 |
Szappanok és szintetikus mosószerek | 65 |
A mosás folyamata | 65 |
A szappan | 67 |
A szintetikus mosószerek | 68 |
Válogatott fejezetek az élelmiszeráruismeret köréből | 71 |
Alapfogalmak | 71 |
Az élelmiszerek összetétele és táplálkozásélettani jelentősége | 72 |
Az élelmiszerek romlása, tartósítás | 76 |
Az élelmiszerek minőségi jelölése | 81 |
Cereáliák | 83 |
Gabonafélék | 84 |
Malomipari termékek | 85 |
Száraztészták | 89 |
Sütőipari termékek | 91 |
A tej és a tejtermékek | 95 |
Pasztőrözött tejféleségek, tej- és tejszínkészítmények | 97 |
A vaj és vajkészítmények | 102 |
A sajtok | 104 |
Egyéb tejtermékek | 107 |
Húsok és húskészítmények | 108 |
A hús | 108 |
A húsok általános jellemzése | 108 |
A húsok választéka | 112 |
A húskészítmények | 116 |
A húskészítmények általános jellemzése | 116 |
A húskészítmények választéka | 117 |
Alkoholtartalmú italok | 124 |
A bor | 125 |
A sör | 131 |
A pálinkák és likőrök | 135 |
A pálinkák | 135 |
A likőrök | 136 |
Felhasznált irodalom | 138 |
Áruismeret a műszaki cikkek köréből | |
A fémek | 141 |
A fémek általános jellemzése | 141 |
Az ötvözetek | 143 |
A vas és az acél | 144 |
A korrózió és az ellene való védekezés | 146 |
Fémáruk csoportosítása | 149 |
Háztartási eszközök és készülékek | 149 |
Az edényáruk | 150 |
Evő- és tálalóeszközök | 153 |
Kisgépek | 154 |
Elektromos háztartási készülékek | 155 |
Kávéfőzők és darálók | 155 |
Főző- és sütőkészülékek | 156 |
Hűtő- és fagyasztókészülékek | 160 |
Mosó- és mosogatógépek | 162 |
Fűtőkészülékek és vízmelegítők | 166 |
Egyéb háztartási készülékek | 168 |
Kéziszerszámok | 172 |
Elektromos szerelési anyagok | 175 |
Híradástechnikai készülékek és tartozékaik | 180 |
Rádió vevő készülékek | 180 |
Magnetofonok | 184 |
Lemezjátszók | 186 |
Televízió vevő készülékek | 187 |
Videotechnika | 189 |
Válogatott fejezetek | 191 |
Ipari tömegcikkek | 191 |
Az épület berendezés és felszerelés eszközei | 197 |
Autóalkatrészek | 199 |
Festékek, lakkok és autó ápolási cikkek | 202 |
Norinbergi áruk | 205 |
Felhasznált irodalom | 207 |