kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Franklin Társulat Kiadása |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 151 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Bevezetés | |
Az áru fogalma | 3 |
Az áruismeret fogalma | 4 |
Termény, termék, cikk | 4 |
Mechanikai és kémiai technológia | 4 |
Az áruk beosztása | 5 |
Az áruvizsgálat módszerei | 5 |
Drágakövek | |
Fizikai módszerek | 5 |
Kémiai vizsgálatok | 7 |
A drágakő fogalma és előfordulása | 7 |
A drágakövek alkotása és osztályozása | 7 |
A drágakövek megmunkálása | 8 |
A drágakövek keretelése | 9 |
A drágakövek hibái | 9 |
A drágakövek hamisítása és utánzása | 9 |
A drágakő valódiságának megállapítása | 9 |
A drágakövek értéke | 10 |
Szerveseredetű drágakövek | 10 |
Alumíniumtartalmú drágakövek | 11 |
Szilíciumdioxidtartalmú drágakövek | 13 |
Építőkövek | |
Az építőkövek osztályozása | 14 |
Az építőkövek vizsgálása | 14 |
A gránit | 15 |
A trachit | 15 |
A bazalt | 15 |
A szienit | 15 |
A diorit | 15 |
A mészkő | 15 |
A homokkő | 16 |
A szerpentin | 16 |
Keramika | |
Agyagipar | 16 |
Agyag keletkezése | 16 |
Az agyag osztályozása | 17 |
Az agyag fizikai tulajdonsága | 17 |
Az agyagáruk beosztása | 17 |
Téglagyártás | 18 |
Samott | 20 |
Cserépedény és terrakotta | 20 |
Selmeci pipa, simított korsó | 20 |
Fazekasáru | 21 |
Majolika | 21 |
Fayence | 22 |
Kőedény | 22 |
Porcellán | 22 |
Üvegipar | 26 |
Üvegfajták | 26 |
Az üveg nyersanyagai | 26 |
Az üveg gyártása | 27 |
Üvegfúvás | 29 |
Üvegöntés | 29 |
Üvegsajtolás | 30 |
Palackkészítés Owen-féle géppel | 30 |
Üvegdíszítés | 30 |
Gabonaneműek | |
A jó termés feltételei | 31 |
A gabonatermelésről általában | 32 |
Búza | 34 |
Rozs | 36 |
Az árpa | 37 |
A zab | 37 |
A rizs | 38 |
A tengeri | 40 |
A köles | 41 |
A tatárka | 42 |
A mezőgazdasági többtermelés | 42 |
A gabona hektolitersúlyának meghatározása | 43 |
A gabonakereskedelem | 44 |
A gabonaraktárak | 45 |
Malomipar | |
Malom | 46 |
Hengerszék | 48 |
Liszt | 49 |
A liszt számozása | 49 |
A liszt raktározása | 50 |
Sütőipar | |
Száraztészta készítése | 51 |
A kenyér készítése | 51 |
Hüvelyesek | |
Hüvelyes | 52 |
Hüvelyes konzervek | 53 |
Keményítőipar | |
Burgonyakeményítő gyártása | 53 |
Búzakeményítő gyártása | 54 |
Tengerikeményítő gyártása | 55 |
Rizskeményítő gyártása | 55 |
A keményítő felhasználása | 55 |
A cukoripar | |
A nádcukor gyártása | 55 |
A répacukor gyártása | 56 |
A kereskedelemben előforduló cukrok | 57 |
A melasz | 57 |
Saccharimetria | 58 |
Magyarország cukoripara | 59 |
Gyümölcsök | |
A gyümölcsszedés | 60 |
A gyümölcsök összetétele | 60 |
A gyümölcs osztályozása és csomagolása | 60 |
A gyümölcs raktározása | 61 |
A gyümölcsaszalás | 62 |
A gyümölcsbefőtt | 62 |
Kandírozott gyümölcs | 63 |
Gyümölcskocsonya | 63 |
Gyümölcspaszta | 63 |
Gyümölcsíz és lekvár | 63 |
Gyümölcsszirup | 64 |
Szeszes italok | |
A bor | 64 |
Az erjedés | 65 |
Az erjedés feltételei | 65 |
A pezsgőgyártás | 67 |
Sörfőzés | 68 |
A malátakészítés | 69 |
Csíráztatás feladata | 70 |
Cefrekészítés | 70 |
Az erjesztés | 71 |
A sör összetétele | 71 |
A sörfajták | 72 |
A sörszállítás | 72 |
Szeszgyártás | 73 |
Szesz mint áru | 73 |
Szesz denaturálása | 74 |
Pálinkák | 75 |
Hús | |
A hús és összetétele | 76 |
A hús konzerválása | 78 |
Tej és tejtermékek | |
A tej | 80 |
A tej pasztőrizálása | 81 |
A tej összetétele | 81 |
A tejvizsgálat | 81 |
A tejszín | 82 |
A kondenzált tej | 82 |
A yoghurt | 82 |
A vaj | 83 |
A sajt | 84 |
A liptói túró | 85 |
A túró | 86 |
Magyarország tejipara | 86 |
Tojás | |
A tojás | 87 |
Dohány | |
Dohány | 88 |
A szivar | 90 |
Cigaretta | 91 |
A pipadohány | 91 |
Gyarmatáru | |
A kávé | 91 |
Pótkávé | 92 |
A tea | 93 |
A kakaó | 95 |
Fűszerek | |
A gyömbér | 97 |
A fahéj | 97 |
A majoranna | 98 |
A babér | 98 |
A sáfrány | 98 |
A szegfűszeg | 98 |
A kápri | 98 |
A komló | 99 |
A vanília | 99 |
A bors | 99 |
A szegfűbors | 100 |
A paprika | 100 |
A köménymag | 101 |
A szerecsendió | 101 |
A mustármag | 102 |
Kaucsuk és guttapercsa | |
A kaucsuk | 102 |
A guttapercsa | 103 |
Mézga | |
Gumiarabicum | 104 |
Tragantgumi | 104 |
Balzsamok | |
Perubalzsam | 105 |
A gyanta | 105 |
A mastix | 105 |
A benzoegyanta | 106 |
A kopálgyanta | 106 |
A sandarakgyanta | 106 |
A dammárgyanta | 106 |
Gumigutti | 106 |
A sellak | 106 |
Az illóolajok | |
Az illóolajok gyártása | 107 |
Az illóolajok | 108 |
Zsírok | |
Állati zsírok | 109 |
Növényi zsírok | 111 |
A szappan | 115 |
A gyertyagyártás | 117 |
A stearingyártás | 117 |
Fák | |
A fa szerkezete | 119 |
A fa tulajdonsága | 119 |
A fa hibái | 120 |
A fák beosztása | 120 |
A fadöntés ideje | 121 |
Az erdei fa kidolgozása | 121 |
A fa feldolgozása fűrészeléssel | 121 |
A donga | 121 |
A talpfa | 121 |
A hajlított fa | 122 |
Festés | |
A textilanyagok tisztítása | 122 |
Festés | 123 |
Színnyomás | 124 |
Bőrgyártás | |
A bőr szerkezete | 124 |
A nyersbőrök | 124 |
Különböző bőrfajták | 125 |
Cserzővargaság | 126 |
Fehértímárság | 126 |
Szőrmék | |
Szőrmék | 127 |
Szőrmék összegyűjtése | 129 |
Szőrmék kikészítése | 129 |
Szőrmekereskedelem | 130 |
Toll | |
A toll szerkezete | 130 |
Madarak kopasztása | 131 |
A tollak minősége | 131 |
A tollak osztályozása | 131 |
Textilanyagok | |
A len | 132 |
A kender | 132 |
A len és kender feldolgozása | 133 |
A pamut | 135 |
A juta | 137 |
A ramié | 137 |
A kapok | 137 |
A műselyem | 138 |
A gyapjú | 138 |
A selyem | 142 |
A vadselyem | 144 |
Papírgyártás | |
A papír nyersanyagai | 145 |
A rongypapír | 145 |
A merített papír | 146 |
Csomagoló papír | 146 |
Itatós papír | 146 |
A papíros vízjegyei | 146 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.