1.066.452

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Áruismeret

A felső kereskedelmi iskolák IV. évfolyama számára

Szerző
Budapest
Kiadó: Franklin Társulat Kiadása
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 151 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés
Az áru fogalma3
Az áruismeret fogalma4
Termény, termék, cikk4
Mechanikai és kémiai technológia4
Az áruk beosztása5
Az áruvizsgálat módszerei5
Drágakövek
Fizikai módszerek5
Kémiai vizsgálatok7
A drágakő fogalma és előfordulása7
A drágakövek alkotása és osztályozása7
A drágakövek megmunkálása8
A drágakövek keretelése9
A drágakövek hibái9
A drágakövek hamisítása és utánzása9
A drágakő valódiságának megállapítása9
A drágakövek értéke10
Szerveseredetű drágakövek10
Alumíniumtartalmú drágakövek11
Szilíciumdioxidtartalmú drágakövek13
Építőkövek
Az építőkövek osztályozása14
Az építőkövek vizsgálása14
A gránit15
A trachit15
A bazalt15
A szienit15
A diorit15
A mészkő15
A homokkő16
A szerpentin16
Keramika
Agyagipar16
Agyag keletkezése16
Az agyag osztályozása17
Az agyag fizikai tulajdonsága17
Az agyagáruk beosztása17
Téglagyártás18
Samott20
Cserépedény és terrakotta20
Selmeci pipa, simított korsó20
Fazekasáru21
Majolika21
Fayence22
Kőedény22
Porcellán22
Üvegipar26
Üvegfajták26
Az üveg nyersanyagai26
Az üveg gyártása27
Üvegfúvás29
Üvegöntés29
Üvegsajtolás30
Palackkészítés Owen-féle géppel30
Üvegdíszítés30
Gabonaneműek
A jó termés feltételei31
A gabonatermelésről általában32
Búza34
Rozs36
Az árpa37
A zab37
A rizs38
A tengeri40
A köles41
A tatárka42
A mezőgazdasági többtermelés42
A gabona hektolitersúlyának meghatározása43
A gabonakereskedelem44
A gabonaraktárak45
Malomipar
Malom46
Hengerszék48
Liszt49
A liszt számozása49
A liszt raktározása50
Sütőipar
Száraztészta készítése51
A kenyér készítése51
Hüvelyesek
Hüvelyes52
Hüvelyes konzervek53
Keményítőipar
Burgonyakeményítő gyártása53
Búzakeményítő gyártása54
Tengerikeményítő gyártása55
Rizskeményítő gyártása55
A keményítő felhasználása55
A cukoripar
A nádcukor gyártása55
A répacukor gyártása56
A kereskedelemben előforduló cukrok57
A melasz57
Saccharimetria58
Magyarország cukoripara59
Gyümölcsök
A gyümölcsszedés60
A gyümölcsök összetétele60
A gyümölcs osztályozása és csomagolása60
A gyümölcs raktározása61
A gyümölcsaszalás62
A gyümölcsbefőtt62
Kandírozott gyümölcs63
Gyümölcskocsonya63
Gyümölcspaszta63
Gyümölcsíz és lekvár63
Gyümölcsszirup64
Szeszes italok
A bor64
Az erjedés65
Az erjedés feltételei65
A pezsgőgyártás67
Sörfőzés68
A malátakészítés69
Csíráztatás feladata70
Cefrekészítés70
Az erjesztés71
A sör összetétele71
A sörfajták72
A sörszállítás72
Szeszgyártás73
Szesz mint áru73
Szesz denaturálása74
Pálinkák75
Hús
A hús és összetétele76
A hús konzerválása78
Tej és tejtermékek
A tej80
A tej pasztőrizálása81
A tej összetétele81
A tejvizsgálat81
A tejszín82
A kondenzált tej82
A yoghurt82
A vaj83
A sajt84
A liptói túró85
A túró86
Magyarország tejipara86
Tojás
A tojás87
Dohány
Dohány88
A szivar90
Cigaretta91
A pipadohány91
Gyarmatáru
A kávé91
Pótkávé92
A tea93
A kakaó95
Fűszerek
A gyömbér97
A fahéj97
A majoranna98
A babér98
A sáfrány98
A szegfűszeg98
A kápri98
A komló99
A vanília99
A bors99
A szegfűbors100
A paprika100
A köménymag101
A szerecsendió101
A mustármag102
Kaucsuk és guttapercsa
A kaucsuk102
A guttapercsa103
Mézga
Gumiarabicum104
Tragantgumi104
Balzsamok
Perubalzsam105
A gyanta105
A mastix105
A benzoegyanta106
A kopálgyanta106
A sandarakgyanta106
A dammárgyanta106
Gumigutti106
A sellak106
Az illóolajok
Az illóolajok gyártása107
Az illóolajok108
Zsírok
Állati zsírok109
Növényi zsírok111
A szappan115
A gyertyagyártás117
A stearingyártás117
Fák
A fa szerkezete119
A fa tulajdonsága119
A fa hibái120
A fák beosztása120
A fadöntés ideje121
Az erdei fa kidolgozása121
A fa feldolgozása fűrészeléssel121
A donga121
A talpfa121
A hajlított fa122
Festés
A textilanyagok tisztítása122
Festés123
Színnyomás124
Bőrgyártás
A bőr szerkezete124
A nyersbőrök124
Különböző bőrfajták125
Cserzővargaság126
Fehértímárság126
Szőrmék
Szőrmék127
Szőrmék összegyűjtése129
Szőrmék kikészítése129
Szőrmekereskedelem130
Toll
A toll szerkezete130
Madarak kopasztása131
A tollak minősége131
A tollak osztályozása131
Textilanyagok
A len132
A kender132
A len és kender feldolgozása133
A pamut135
A juta137
A ramié137
A kapok137
A műselyem138
A gyapjú138
A selyem142
A vadselyem144
Papírgyártás
A papír nyersanyagai145
A rongypapír145
A merített papír146
Csomagoló papír146
Itatós papír146
A papíros vízjegyei146

Dr. Szathmáry László

Dr. Szathmáry László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szathmáry László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem