1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Árképzési, árszabályozási és árellenőrzési jogszabályok gyűjteménye V.

Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Szervezési és Ügyvitelgépesítési Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 188 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Intézetünk kiadja az "Árképzés, árszabályozás és árellenőrzési jogszabályok gyűjteménye" V. kötetét. Kötetünk szorosan kapcsolódik a korábban kiadott kötetekhez, célja, rendeltetése lényegében... Tovább

Előszó

Intézetünk kiadja az "Árképzés, árszabályozás és árellenőrzési jogszabályok gyűjteménye" V. kötetét. Kötetünk szorosan kapcsolódik a korábban kiadott kötetekhez, célja, rendeltetése lényegében azokkal azonos.
A kötetben foglaltak gyakorlati alkalmazása feltételezi a kapcsolódó jogszabályok részletes ismeretét. Mondanivalója - mivel szorosan kapcsolódik a korábbi kötetben foglaltakhoz - szintén feltételezi a korábbiak ismeretét. A kötetben foglaltak részben az időközben bekövetkezett változásokra, korrekciókra térnek ki, részben pedig a mezőgazdasági üzemek ármunkájának szélesebb körére terjednek ki. Vissza

Tartalom

Előszó3
Általános árképzési kérdések5
Az árképzés fő szabálya, a szakmai árképzési irányelvek5
Az Ipari Termékek Jegyzéke8
Az árképzés részletes szabályai a mezőgazdasági nagyüzemekben11
A mezőgazdasági nagyüzemek által felvetett problémák12
A 11/1974. (V. 3.) MÉM-ÁH. számú rendelet alkalmazása15
Az árképzési rendelkezések értelmezése15
Az árszabályozó rendelkezések betartása15
Az árszabályozó rendelkezések16
Az árak betartása17
Árformák betartása19
Helyi ipari árak19
Az építési-szerelési, a mezőgazdasági gépjavítási és gépi munkák díja20
Árvetési költségkalkuláció készítési kötelezettség20
Mentességek a kalkuláció készítési kötelezettség alól21
A költségek elkülönítése29
Az új kalkulációk elkészítése30
A kalkulációk újbóli elkészítése32
Az önköltségszámítás szabálya33
Az árvetési haszon számítása33
Eltérési lehetőségek a költségkalkulációban35
A termelési adó számítása46
Az árvetési bizonylatok megőrzése48
Az Árképzési Szabályzat49
Az önköltségszámítás és az árkalkuláció összhangja53
Átmeneti intézkedések, illetve az árváltozásokkal kapcsolatos feladatok53
Az árképzés szabályainak 1977. évi változása54
Az új rendelkezések54
Az új rendelkezések alkalmazása57
Átmeneti bejelentési kötelezettség58
Az iparvállalati jövedelemszabályozási rendszer59
A szabályozórendszer módosításának szükségessége az V. ötéves terv időszakában59
A szabályozórendszer módosításánál érvényesített célkitűzések61
A vállalati nyereség mértéke61
A nyereségalakulás általános szabályozása61
A vállalati nyereség mértéke az élelmiszeriparban62
A szabályozórendszer általános jellegű módosításai63
A nyereségadózás előtti jövedelemszabályozás változásai63
A nyereségadózás, a vállalati érdekeltségi alapok képzésének és felhasználásának általános módosításai64
A szabályozórendszer eltérései az élelmiszeriparban67
Eltérések a nyereségadózás előtti jövedelemszabályozásnál67
A nyereségadózás, a vállalati érdekeltségi alapok képzése és felhasználása terén érvényesülő eltérések67
Az ipari tevékenység és a szolgáltatások árképzése69
A szabad árformába tartozó ipari termékek árának képzése69
A költségvalódiság biztosítása69
A kalkulációk tartalma69
A költségkalkuláció tételei70
Új árvetési költségkalkuláció készítés73
A szolgáltatási díjak képzése73
Kalkulációs kötelezettség73
Az árvetés költségtényezői74
Mi számít szolgáltatásnak77
Hogyan kell a szolgáltatás díját kiszámítani77
A felhasznált anyag számlázása78
Az átalánydíjas szolgáltatások árképzése79
A kohó- és gépipari termékek árának képzése80
Általános előírások80
Közvetlen anyagköltség81
Közvetlen bérköltség82
Egyéb közvetlen költségek83
Általános (közvetett) költségek. Nyereség84
A vas-, fém- és gépipari termékek helyszíni szerelési munkáinak árképzési irányelvei86
Általános előírások86
Árformák87
A helyszíni szerelési munkák költségtényezői88
A költségvetésben felszámítható haszon és a tartalékkeret89
A költségtényezők tartalmi követelményei, azok kiszámítási módja és mértéke90
A helyszíni szerelési munkák vállalási összegének meghatározása101
A helyszíni szerelési munkákra vonatkozó árképzési kiadványok102
A költségvetés elkészítése102
A költségvetések észrevételezése106
A szerelési költségek igazolása és alkalmazása107
Mintatáblázatok a vas-, fém- és gépipari termékek helyszíni szerelési munkáinak árkiszámításához108
Költségvetési fejezet109
Költségvetési összesítő110
A különleges körülmények miatt keletkező többletköltség kiszámítása111
Anyagárkülönbözeti kimutatás112
A nehézipari termékek árának képzése113
Általános előírások113
A kalkuláció tételei114
Szabadáras termékek árképzése115
A könnyűipari termékek árának képzése116
Általános előírások116
A ruházati termékek árának képzése118
A bútoripari termékek árának képzése120
Az építőanyagipari termékek árképzési irányelvei122
Általános előírások122
Az építőanyagipari termékek árformái123
Az árvetéskészítés kötelezettsége125
Az árvetés szerkezete125
Az árvetési költségkalkuláció egyes tételei126
A mezőgazdasági gépjavítások árképzése129
Általános előírások129
A gépjavítások díjai129
A felújítások meghatározása135
A jótállási kötelezettség szabályai136
A szabadárak kialakítása137
A nem gazdaságos felújítás meghatározásának irányelvei138
A gépjavítási munkák kötelező árvetési formái139
Árvetési irányelvek140
A mezőgazdasági gépi munkák díja141
A gépkocsijavítási munkák díja142
Az élelmiszerek árának képzése145
Az árképzésre vonatkozó rendelkezések145
Az 1976. január hó 1-i élelmiszer árrendezés145
Az árrendezés főbb elvei146
Az árrendezésnél figyelembevett főbb tényezők146
Az élelmiszer árrendezés tapasztalatai, következményei149
Már az árrendezésnék ismert problémák149
1976-77. évi további árváltozások150
Problémát okozó területek151
Az élelmiszer árképzés főbb sajátosságai151
Az 1976. január 1-i élelmiszeripari árrendezés legfőbb ágazati korrekciói152
A mértékek változása152
A legfontosabb élelmiszerek árváltozásai152
Mellékletek
A fontosabb általános és szakmai árképzési, illetve kapcsolódó jogszabályok jegyzéke (Lezárva: 1976. szeptember 30.)159
A fontosabb általános és szakmai árképzési, illetve kapcsolódó jogszabályok jegyzékének kiegészítése (Lezárva: 1976. december 31.)173
Az "Árképzési szabályzat" ajánlott szerkezeti vázlata175
Munkalapok a 2. sz. melléklethez:
Az állami gazdaság (termelőszövetkezet) által előállított ipari termékek és végzett szolgáltatások jegyzéke178
Az árvetési költségkalkuláció készítésére kötelezett termékekhez felhasznált fontosabb anyagok normái és árvetési egységárai179
Az árvetési költségkalkuláció készítésére kötelezett termékek árvetéseinél figyelembevett bérköltség meghatározása181
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem