1.061.441

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Arányok és mértékek a paraszti gazdálkodásban

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Balassi Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 551 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-506-107-2
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szerzők egy Heves megyei falu, Átány lakosságát, paraszti világát mutatják be a néprajz és a kulturális antropológia eszközeivel. Hosszú kutatómunka eredményeképpen tárják az olvasók elé az átányi parasztgazdaságok mindennapos működését, a falusi élet jelenségeit - úgy csoportosítva e jelenségeket, ahogyan a parasztemberek rendszerezik világuk dolgait. Ismertetik az arányoknak és mértékeknek azt a rendszerét, amely jelen van a paraszti gazdálkodás és háztartás minden területén.

Tartalom

Előszó
Bevezetés1
A téma meghatározása1
Rövid tájékoztatás Átányról5
Az átányi kutatás13
A föld19
A termőföld fajtái20
A termőerő fenntartása24
A föld megmunkálása26
Kaszálók és legelők31
Kaszáló31
Legelő33
Földbirtokok és üzemtípusok37
Bérelt földek39
A parcellák alakja. A föld mérése, beosztása40
Vetésterv45
Növények53
Búza55
Egyéb gabonák59
Rozs59
Kétszeres61
Árpa61
Zab63
Köles63
A kukorica, valamint köztes- és szegélyveteményei64
Kukorica65
Takarmánytök70
Napraforgó71
Cirok72
Szálastakarmányok72
Zabosbükköny73
Lucerna74
Vereshere77
Csalamádé78
Apró parcellák és kertek veteményei79
Krumpli79
Takarmányrépa80
Cukorrépa81
Kender82
Dohány83
Zöldség- és főzelékfélék, hüvelyesek, fűszernövények85
Szőlő, gyümölcs, dinnye88
Szőlő88
Gyümölcs90
Dinnye91
Vadon növő hasznos növények92
Fa92
Vessző93
Nád94
Katlankóré95
A termés. Számítások, becslések, tárolás95
Az állatok értéke, haszna, gondja103
110
Szarvasmarha120
Tehén122
Ökör125
Juh és birka126
Disznó131
Szamár135
Baromfi135
Tyúk, csirke136
Kacsa138
Lúd139
Pulyka141
Gyöngytyúk141
Galamb141
Méh142
Kutya, macska142
Munka144
Munkakörök nem és kor szerint146
Elemi munkaszervezetek150
Fogattal végzett munkák. Szántás150
Hordás151
Nyomtatás151
Kézi munkák151
Aratás152
Kazalrakás152
A szem megtisztítása152
A jószág gondozása153
Egy-egy gazdaság munkaerő-szükséglete153
Gazdálkodás a fizikai erővel158
A munka adagolása164
Az idegen munkaerő biztosításának módjai169
Munkavállalás172
Munkacsere és segítségmunka179
A családi munkaszervezet működése184
Táplálkozás. Ételek és italok191
Az étel-ital jelentősége191
Ételek195
A kenyér195
Levesek200
Öregételek200
Tészták201
A hús204
Italok205
Víz205
Szeszes italok208
Ünnepi ivás214
Ivási tilalmak217
Az ivás ártalmai218
Az alkohol mint gyógyszer220
Nyersanyagok221
Liszt221
Kásák, darák223
Hús, zsír, szalonna225
Hüvelyesek, káposzta, krumpli231
Gyümölcs234
Zöldség, zöldfőzelék236
Fűszerek237
Tej- és tejtermékek244
Tojás247
Tartósítás, erjesztés248
Táplálkozás. Sütés-főzés, étkezések250
Főzés-sütés250
A konyhai felszerelés252
Az edények életkora és a felszerelések alakulása258
Konyhafelszerelés259
Előkészítő eszközök259
Főző-sütő edények263
Tálalóedények, evőeszközök266
Ételhordó edények271
Tejesedények273
Az étrend275
Száraz étel - főtt étel275
Ízesítés, fűszerezés278
Mennyit főz?280
Kiemelkedő munkaalkalmak étkezései283
Ellátás különleges alkalmakkor286
A segítségmunkások és napszámosok kosztja286
Cselédkoszt286
Csőszök, pásztorok kosztja287
Utasember kosztja287
Katonák csomagja287
Az eljáró emberek kosztja287
Csecsemő- és betegkoszt288
Az ünnepi étrend288
Naptári ünnepek289
Családi ünnepek290
Megvendégelés293
Ételajándékok295
Az asztali illem299
Öltözködés, öltözetek304
Férfiöltözetek304
A fehér ruha304
Fejviselet306
Lábbeli308
Szűrposztó- és bőrruhák309
Posztóruhák311
Járulékos öltözetdarabok312
Ruhabeszerzés2312
A férfiember és ruhája313
Gyermeköltözetek315
Serdülő legény - eladó lány316
Női öltözetek318
A fehér ruha319
Kötény320
A fej- és vállkendők321
Főkötő323
Lábbeli324
Ködmön324
Felsőruhák325
A nő és ruhája325
A lakás öltözetei328
A vászon megszövése, beosztása329
A kelengye331
A ruhanemű tisztán tartása, gondozása és a test ápolása332
A test ápolása334
Az öltözet mondanivalója viselőjéről335
Lakás. Az élet térbeli rendje a házban és az udvaron337
A ház és a család338
A lakóház343
A lakóházak elhelyezése345
A ház méretei és beosztása347
Az egyes helyiségek szerepe és berendezése351
A szoba351
A konyha360
A kamra362
A padlás364
Férőhelyek, tárolási lehetőségek366
Lakás télen367
Fűtés368
Világítás370
Étkezés373
Alvás374
Téli munkák375
A téli udvar376
Nyári életmód377
A lakás átrendezése kiemelkedő és ünnepi alkalmakra380
A ház és a lakás karbantartása382
Takarítás383
Díszítés384
Változtatás-alakítás386
Egyéb lakóhelyek388
"Tőke", értékesítés, beszerzés393
A tőkés értékek393
A tőkés állat394
A tőkés termény395
Pénzbeli "tőke"395
A "tőke" rendeltetései397
A költőpénz401
Adás és vétel403
Piac és vásár405
Vándorárusok409
Boltok-kocsmák a faluban410
Szűkölködés és hitel410
Búzakölcsön411
Pénzkölcsön412
Az évszakok és napszakok rendje414
A nappal és az éjjel. Napszakok415
A napszakok teendői419
A hét. Köznapok423
Vasárnap. Ünnep425
Az évszakok: tél427
Téli napirend429
A tél szakaszai430
Tavasz433
A tavasz szakaszai és munkái435
Tavaszi napirend439
Nyár439
A nyár szakaszai440
Nyári napirend442
Aratás442
Hordás443
Ősz446
Őszi napirend448
Időjárás. Napsütés, eső450
Összefoglalás456
Készletek és szükségletek számontartása456
Általános fogalmak a gazdasági gondolkodásban460
Alternatívák: a hétköznapok döntései462
Sorscsapások, balszerencse, felkészülés a kiszámíthatatlanra467
A gazdasági emelkedés stratégiái469
A paraszti életforma az átányiak szemével nézve473
Jegyzetek477
Statisztikai táblázatok515-528
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem