kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Balassi Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 551 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-506-107-2 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | |
Bevezetés | 1 |
A téma meghatározása | 1 |
Rövid tájékoztatás Átányról | 5 |
Az átányi kutatás | 13 |
A föld | 19 |
A termőföld fajtái | 20 |
A termőerő fenntartása | 24 |
A föld megmunkálása | 26 |
Kaszálók és legelők | 31 |
Kaszáló | 31 |
Legelő | 33 |
Földbirtokok és üzemtípusok | 37 |
Bérelt földek | 39 |
A parcellák alakja. A föld mérése, beosztása | 40 |
Vetésterv | 45 |
Növények | 53 |
Búza | 55 |
Egyéb gabonák | 59 |
Rozs | 59 |
Kétszeres | 61 |
Árpa | 61 |
Zab | 63 |
Köles | 63 |
A kukorica, valamint köztes- és szegélyveteményei | 64 |
Kukorica | 65 |
Takarmánytök | 70 |
Napraforgó | 71 |
Cirok | 72 |
Szálastakarmányok | 72 |
Zabosbükköny | 73 |
Lucerna | 74 |
Vereshere | 77 |
Csalamádé | 78 |
Apró parcellák és kertek veteményei | 79 |
Krumpli | 79 |
Takarmányrépa | 80 |
Cukorrépa | 81 |
Kender | 82 |
Dohány | 83 |
Zöldség- és főzelékfélék, hüvelyesek, fűszernövények | 85 |
Szőlő, gyümölcs, dinnye | 88 |
Szőlő | 88 |
Gyümölcs | 90 |
Dinnye | 91 |
Vadon növő hasznos növények | 92 |
Fa | 92 |
Vessző | 93 |
Nád | 94 |
Katlankóré | 95 |
A termés. Számítások, becslések, tárolás | 95 |
Az állatok értéke, haszna, gondja | 103 |
Ló | 110 |
Szarvasmarha | 120 |
Tehén | 122 |
Ökör | 125 |
Juh és birka | 126 |
Disznó | 131 |
Szamár | 135 |
Baromfi | 135 |
Tyúk, csirke | 136 |
Kacsa | 138 |
Lúd | 139 |
Pulyka | 141 |
Gyöngytyúk | 141 |
Galamb | 141 |
Méh | 142 |
Kutya, macska | 142 |
Munka | 144 |
Munkakörök nem és kor szerint | 146 |
Elemi munkaszervezetek | 150 |
Fogattal végzett munkák. Szántás | 150 |
Hordás | 151 |
Nyomtatás | 151 |
Kézi munkák | 151 |
Aratás | 152 |
Kazalrakás | 152 |
A szem megtisztítása | 152 |
A jószág gondozása | 153 |
Egy-egy gazdaság munkaerő-szükséglete | 153 |
Gazdálkodás a fizikai erővel | 158 |
A munka adagolása | 164 |
Az idegen munkaerő biztosításának módjai | 169 |
Munkavállalás | 172 |
Munkacsere és segítségmunka | 179 |
A családi munkaszervezet működése | 184 |
Táplálkozás. Ételek és italok | 191 |
Az étel-ital jelentősége | 191 |
Ételek | 195 |
A kenyér | 195 |
Levesek | 200 |
Öregételek | 200 |
Tészták | 201 |
A hús | 204 |
Italok | 205 |
Víz | 205 |
Szeszes italok | 208 |
Ünnepi ivás | 214 |
Ivási tilalmak | 217 |
Az ivás ártalmai | 218 |
Az alkohol mint gyógyszer | 220 |
Nyersanyagok | 221 |
Liszt | 221 |
Kásák, darák | 223 |
Hús, zsír, szalonna | 225 |
Hüvelyesek, káposzta, krumpli | 231 |
Gyümölcs | 234 |
Zöldség, zöldfőzelék | 236 |
Fűszerek | 237 |
Tej- és tejtermékek | 244 |
Tojás | 247 |
Tartósítás, erjesztés | 248 |
Táplálkozás. Sütés-főzés, étkezések | 250 |
Főzés-sütés | 250 |
A konyhai felszerelés | 252 |
Az edények életkora és a felszerelések alakulása | 258 |
Konyhafelszerelés | 259 |
Előkészítő eszközök | 259 |
Főző-sütő edények | 263 |
Tálalóedények, evőeszközök | 266 |
Ételhordó edények | 271 |
Tejesedények | 273 |
Az étrend | 275 |
Száraz étel - főtt étel | 275 |
Ízesítés, fűszerezés | 278 |
Mennyit főz? | 280 |
Kiemelkedő munkaalkalmak étkezései | 283 |
Ellátás különleges alkalmakkor | 286 |
A segítségmunkások és napszámosok kosztja | 286 |
Cselédkoszt | 286 |
Csőszök, pásztorok kosztja | 287 |
Utasember kosztja | 287 |
Katonák csomagja | 287 |
Az eljáró emberek kosztja | 287 |
Csecsemő- és betegkoszt | 288 |
Az ünnepi étrend | 288 |
Naptári ünnepek | 289 |
Családi ünnepek | 290 |
Megvendégelés | 293 |
Ételajándékok | 295 |
Az asztali illem | 299 |
Öltözködés, öltözetek | 304 |
Férfiöltözetek | 304 |
A fehér ruha | 304 |
Fejviselet | 306 |
Lábbeli | 308 |
Szűrposztó- és bőrruhák | 309 |
Posztóruhák | 311 |
Járulékos öltözetdarabok | 312 |
Ruhabeszerzés | 2312 |
A férfiember és ruhája | 313 |
Gyermeköltözetek | 315 |
Serdülő legény - eladó lány | 316 |
Női öltözetek | 318 |
A fehér ruha | 319 |
Kötény | 320 |
A fej- és vállkendők | 321 |
Főkötő | 323 |
Lábbeli | 324 |
Ködmön | 324 |
Felsőruhák | 325 |
A nő és ruhája | 325 |
A lakás öltözetei | 328 |
A vászon megszövése, beosztása | 329 |
A kelengye | 331 |
A ruhanemű tisztán tartása, gondozása és a test ápolása | 332 |
A test ápolása | 334 |
Az öltözet mondanivalója viselőjéről | 335 |
Lakás. Az élet térbeli rendje a házban és az udvaron | 337 |
A ház és a család | 338 |
A lakóház | 343 |
A lakóházak elhelyezése | 345 |
A ház méretei és beosztása | 347 |
Az egyes helyiségek szerepe és berendezése | 351 |
A szoba | 351 |
A konyha | 360 |
A kamra | 362 |
A padlás | 364 |
Férőhelyek, tárolási lehetőségek | 366 |
Lakás télen | 367 |
Fűtés | 368 |
Világítás | 370 |
Étkezés | 373 |
Alvás | 374 |
Téli munkák | 375 |
A téli udvar | 376 |
Nyári életmód | 377 |
A lakás átrendezése kiemelkedő és ünnepi alkalmakra | 380 |
A ház és a lakás karbantartása | 382 |
Takarítás | 383 |
Díszítés | 384 |
Változtatás-alakítás | 386 |
Egyéb lakóhelyek | 388 |
"Tőke", értékesítés, beszerzés | 393 |
A tőkés értékek | 393 |
A tőkés állat | 394 |
A tőkés termény | 395 |
Pénzbeli "tőke" | 395 |
A "tőke" rendeltetései | 397 |
A költőpénz | 401 |
Adás és vétel | 403 |
Piac és vásár | 405 |
Vándorárusok | 409 |
Boltok-kocsmák a faluban | 410 |
Szűkölködés és hitel | 410 |
Búzakölcsön | 411 |
Pénzkölcsön | 412 |
Az évszakok és napszakok rendje | 414 |
A nappal és az éjjel. Napszakok | 415 |
A napszakok teendői | 419 |
A hét. Köznapok | 423 |
Vasárnap. Ünnep | 425 |
Az évszakok: tél | 427 |
Téli napirend | 429 |
A tél szakaszai | 430 |
Tavasz | 433 |
A tavasz szakaszai és munkái | 435 |
Tavaszi napirend | 439 |
Nyár | 439 |
A nyár szakaszai | 440 |
Nyári napirend | 442 |
Aratás | 442 |
Hordás | 443 |
Ősz | 446 |
Őszi napirend | 448 |
Időjárás. Napsütés, eső | 450 |
Összefoglalás | 456 |
Készletek és szükségletek számontartása | 456 |
Általános fogalmak a gazdasági gondolkodásban | 460 |
Alternatívák: a hétköznapok döntései | 462 |
Sorscsapások, balszerencse, felkészülés a kiszámíthatatlanra | 467 |
A gazdasági emelkedés stratégiái | 469 |
A paraszti életforma az átányiak szemével nézve | 473 |
Jegyzetek | 477 |
Statisztikai táblázatok | 515-528 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.