Anyagismeret III.
Szilikátipari-kozmetikai-háztartásvegyipari-festékipari termékek áruismerete, tárolása és csomagolása
Értesítőt kérek a kiadóról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
Részlet a könyvből:
"Az Anyag- és áruismeret című tantárgy a Csomagolástechnológus ágazat hallgatói számára három féléves. A tantárgy oktatásának célja az első két félévben a csomagolásban még...
Tovább
Előszó
Részlet a könyvből:
"Az Anyag- és áruismeret című tantárgy a Csomagolástechnológus ágazat hallgatói számára három féléves. A tantárgy oktatásának célja az első két félévben a csomagolásban még ma is nagy mennyiségben felhasznált papír- és papírfeldolgozóipari termékek fő tulajdonságainak és előállításuk legfontosabb paramétereinek ismertetése és a termékek vizsgálata, ill. minősítése.
A tantárgy 3. félévében a legfontosabb csomagolással foglalkozó iparágak általános ismertetése a tananyag, mivel a hallgatóknak ahhoz, hogy egy termék vagy termékcsoport csomagolását megtervezzék, ill. megvalósítsák szükségük van a termékek legfontosabb tulajdonságainak ismeretére."
Vissza
Tartalom
1. BEVEZETÉS 3
2. AZ ÁRUISMERETTEL KAPCSOLATOS ALAPFOGALMAK 3
2.1. Az áru fogalma 3
2.2. Az áruismeret tárgya és segédtudományai 4
2.3. Az áru tulajdonságát meghatározó tényezők 4
2.3.1. Az áru tulajdonságát közvetlenül meghatározó tényezők 4
2.3.2. Az áru tulajdonságára közvetve ható tényezők 6
2.4. A minőség fogalma 7
2.4.1. Minőségi jellemzők 10
2.4.1.1. Objektív minőségi jellemzők 10
2.4.1.2. Szubjektív minőségi jellemzők 15
2.4.2. A minőség meghatározásának menete 16
2.4.2.1. A mintavétel alapjai 17
2.4.2.2. Minőségi és műszaki jellemzők összefüggése 18
2.4.2.3. Minőségi osztályok 20
2.5. A minőségvédelem 22
2.5.1. Pontosabb hazai minőségvizsgáló szervek 23
2.5.2. A minőségjelek 31
2.5.3. Tájékoztató címkézés 35
2.5.4. A védjegy 37
2.5.5. A szabványosítás általános kérdései 42
2.5.5.1. A szabvány fogalma 44
2.5.5.2. A szabványosítás feladata 45
2 5 5 3 A szabványok rendszerezése 45
2.5.5.4. A szabványok osztályozása hatály szerint 46
2.5.5.5. Osztályozás szint szerint 48
2.5.5.6. A szabványok csoportosítása tárgy szerint 50
2.5.5.7. A szabványosítás funkciói 51
2.5.5.8. A minőség szabályozása 53
2.5.5.9. A szabványosítás szerepe a nemzetközi kereskedelemben 55
2.5.5.10. Szabványügyi kiadványok 55
SZAPPANOK ÉS MOSÓSZEREK ÁRUISMERETE 58
3.1. A szappanok és mosószerek fogalma 58
3.2. A mosás alapelmélete 59
3.3. Szappangyártás 65
3.4. Szappanok kereskedelmi választéka 65
3.4.1. Keményszappanok 65
3.4.2. Lágyszappanok 66
3.5. Szappanok minősége 67
3.6. Szappanok tárolása, csomagolása 69
3.7. Szintetikus, áztató-, mosó,- öblítő és mosogatószerek 70
3.8. Szintetikus mosószerek felépítése és gyártása 70
3.9. Kereskedelmi választék 73
3.10. Áztató, mosó-, öblítő- és mosogatószerek minősége 74
3.11. Csomagolás 75
HÁZTARTÁSI TISZTÍTÓSZEREK ÉS KOZMETIKAI ÁRUK 76
4.1. Háztartási tisztítószerek fogalma 76
4.2. Csoportosítás ,76
4.3. Univerzális tisztítószerek 77
4.4. Padló-' és bútortisztítók, ápolók 78
4.5. Szőnyeg-kárpit és egyéb textília tisztítószerek 82
4.6. Bőr- és műbőrápoló szerek 84
4.6.1. Cipőápoló szerek összetétele 84
4.6.2. Egyéb bőrápolószerek 87
4.7. Üvegtisztító szerek 88
4.8. Fém tisztító szerek 89
4.9. Kőedényáruk tisztítószerei 91
4.10. Kéztisztító szerek 92
5. KOZMETIKAI ÁRUK 94
5.1. Kozmetikai cikkek csoportosítása 96
5.2. Fog- és szájápoló szerek 97
5.2.1. Fogmosó szerek 98
5.2.1.1. Fogkrémek felépítése 98
5.2.1.2. Fogkrémek gyártása 102
5.2.1.3. A fogkrémek csomagolása, tárolása 102
5.2.1.4. A fogkrémek minőségét meghatározó tényezők 104
5.2.2. Szájápoló szerek 107
5.3. Fürdőkészítmények 109
5.3.1. Habfürdők 110
5.3.1.1. A habfürdők minőségét meghatározó tényezők 111
5.3.1.2. A habfürdők csomagolása 112
5.3.2. Fürdősók és fürdőtabletták 112
5.3.2.1. Fürdősók és fürdőtabletták csomagolása
és tárolása 113
5.3.3. A fürdőkészítmények kereskedelmi választéka 113
5.4. Hajápoló szerek 114
5.4.1. Hajmosó szerek 115
5.4.1.1. Samponok összetétele 116
5.4.1.2. Samponok csomagolása és tárolása 117
5.4.1.3. Samponok kereskedelmi választéka 118
5.4.1.4. Hajszínező samponok 119
5.4.2. Gyógyító jellegű hajápoló szerek 119
5.4.2.1: Hajszeszek 120
5.4.2.2. Hajolajok 120
5.4.3. A hajviselet kialakításához, tartósságához szükséges szerek 121
5.4.3.1. Tartós hullámosítók 121
5.4.3.2. Hajrögzítők 122
5.4.3.3. Hajfestékek, hajszőkítők 123
5.5. Borotválkozószerek 125
5.5.1. Borotvakrémek 125
5.5.2. Borotvahabok 126
5.5.3. Borotvavizek 127
5.5.4. Preshave-ek 127
5.5.5. Aftershave-ek 127
5.5.6. Vérzéscsillapító készítmények 128
5.6. Illatosító készítmények 129
5.6.1. Az illatosító készítmények alapanyagai,
összetétele 129
5.6.2. Kölnivíz 131
5.6.3. Parfűmök 131
5.6.4. Az illatosító készítmények csomagolása 132
5.6.5. Kölnivíz és a parfüm tárolása 132
5.6.6. A kölnivizek, parfümök minőségjellemzőinek
vizsgálata 133
5.6.7. Szilárd illatszerek 134
5.6.8. Az illatosító készítmények kereskedelmi
választéka 134
5.7. Szemkozmetikai készítmények 135
5.7.1. A szemkozmetikai készítmények csoportosítása 135
5.7.2. A szemkozmetikai készítmények csomagolása 137
5.7.3. A szemkozmetikai készítmények kereskedelmi
választéka 138
5.8. Rúzsok 138
5.8.1. Rúzsok összetétele 139
5.8.2. A rúzsok minőségi követelményei 140
5.8.3. A rúzsok csomagolása, tárolása 141
5.8.4. A rúzsok kereskedelmi választéka 141
5.9. Körömápoló szerek 141
5.9.1. Körömlakkok 142
5.9.2. A körömlakkok csomagolása, tárolása 143
5.9.3. A körömlakkok kereskedelmi választéka 144
5.9.4. Körömerősítők 145
5.9.5. Körömerősítő szerek csomagolása és
kereskedelmi választéka 145
5.9.6. Körömlakk lemosok 145
5.10. Napozószerek 146
5.10.1. A napozószerek összetétele 147
5.10.2. A napozószerek csomagolása, tárolása 148
5.11. Arckrémek, kéz- és testápolók 148
5.11.1. A bőrápoló szerek szerkezete 149
5.11.2. Az arckrémek,kéz-és testápoló szerek felépítése 150
5.11.3. Arckrémek 152
5.11.4. Folyékony bőrápoló kozmetikumok 155
5.11.5. Arcpakolások és álarcok 156
5.11.6. Kéz-, test- és lábápolási cikkek 156
5.11.7. Az arckrémek, kéz- és testápoló szerek
csomagolása, tárolása 157
5.11.8. Az arckrémek, kéz- és testápoló szerek
áruválasztéka 158
5.12. Dezodorok, izzadásgátlók 159
5.12.1. Dezodorok összetétele 160
5.12.2. Dezodorok csomagolása, tárolása 161
5.12.3. Dezodorok kereskedelmi választéka 162
5.13. Hintőporok, púderek 163
5.13.1. Hintőporok összetétele 163
5.13.2. Hintőporok csomagolása, tárolása 164
5.13.3. A hintőporok kereskedelmi választéka 165
5.14. Babaápolási cikkek 165
5.14.1. Babakrém és babaemulziók 166
5.14.2. Babaolaj 167
5.14.3. Babahintőpor 168
5.14.4. Babasamponok, babafürdetők 168
LAKKOK ÉS FESTÉKEK ÁRUISMERETE 169
6.1. Lakkfestékipari termékek csoportosítása 171
6.1.1. Filmképző kötőanyagbázis alapján történő
csoportosítás 171
6.1.2. Oldószerfajta szerinti csoportosítás 172
6.2. Festékbevonat rendszerek és az azokat felépítő termékcsoportok 173
6.2.1. Alapozó festékek 174
6.2.2. Közbenső festékek 174
6.2.3. Átvonó festékek 174
6.3. Lakkok és festékek szerkezete 175
6.3.1. Filmképzők 175
6.3.2. Pigmentek 177
6.3.3. Töltőanyagok 179
6.3.4. Adalékanyagok 179
6.3.5. Lágyítók 180
6.3.6. Oldószerek 180
6.4. Lakkok és festékek gyártása 181
6.5. Festékipari termékcsoportok és a termékek jellemzése 181
6.5.1. Felületkezelők 181
6.5.2. Korróziógátló alapozó festékek 181
6.5.3. Tapaszok, kenő-és töltőalapozók 181
6.5.4. Festékek, zománcok, lakkok 182
6.5.4.1. Olajfestékek 182
6.5.4.2. Cellulózszármazékok 182
6.5.4.3. Kaucsukszármazékok 183
6.5.4.4. Műgyanta bázisú termékek 183
6.5.5. Falfestékek, homlokzatfestékek 186
6.5.5.1. Szervetlen kötőanyagú termékek 186
6.5.5.2. Szerves kötőanyagú termékek 187
6.5.6. Lakkfestékipari segédanyagok 189
6.5.6.1. Higítók 189
6.5.6.2. Festékeltávolítók 189
6.5.6.3. Adalékok 190
6.5.6.4. Színezőpaszták 190
6.5.6.5. Oxidfestékek, cementfestékek 191
6.6. Lakkok és festékek minőségét meghatározó tényezők 192
6.6.1. Festékek vizsgálata 192
6.6.2. Festékek hibái 192
6.7. Festékek, lakkok csomagolása, raktározása 196
KERÁMIAIPARI TERMÉKEK ÁRUISMERETE 200
7.1. Kerámia története 200
7.2. A kerámia fogalma, tárgyköre és felosztása 202
7.3. A kerámiaipar nyersanyagai 203
7.4. A kerámiai massza formálása 204
7.4.1. Az öntés 204
7.4.2. Formálás képlékeny masszából 205
7.4.3. Formálás sajtolómasszából 205
7.4.4. Formálás exinidálással 205
7.4.5. Formálás bőrkemény masszából 206
7.4.6. Bedöngöléssel történő formálás 206
7.4.7. Szárítás 206
7.4.8. Égetés 207
7.5. Durvakerámipari termékek 208
7.5.1. A tégla és cserépipari termékek nyersanyagai
és káros kísérői 208
7.5.2. A tégla és cserépipari termékek minőségi
követelményei és azok ellenőrzése 210
7.5.3. Fontosabb tégla és cserépipari gyártmányok 211
7.5.3.1. Tömör és üreges téglák 211
7.5.3.2. Kézi falazóblokk 211
7.5.3.3. Válaszfaltégla 212
7.5.3.4. Vázkerámiai gyártmányok 212
7.5.3.5. Tetőcserepek 214
7.5.3.6. Tűzálló anyagok 214
7.6. Finomkerámia ipari termékek 215
7.6.1. A finomkerámia ipari termékek bevonatai 215
7.6.2. A kerámiai tárgyak dekorálása 216
7.6.3. A finomkerámia ipari termékek csoportosítása 217
7.6.3.1. Kályhacsempe 217
7.6.3.2. Pirogránit 217
7.6.3.3. Majolika 218
7.6.3.4. Kőedény 218
7.6.3.5. Kőagyag 219
7.6.3.6. Félporcelán 219
7.6.3.7. Porcelán 220
ÜVEGIPARI TERMÉKEK ÁRUISMERETE 220
8.1. Az üveg általános ismertetése 220
8.2. Az üveges anyagok szerkezete 221
8.3. A kereskedelmi és műszaki üvegek összetétele 222
8.4. Transzformációs jelenségek 222
8.5. Feszültségek az üvegben 224
8.6. Átmeneti feszültségek 224
8.7. Maradandó feszültségek 224
8.8. Az üveg viszkozitása 226
8.9. A felületi feszültség 226
8.10. Az üveg vegyi tulajdonságaiból adódó tárolási szempontok 228
8.11. Az üvegáruk előállítása 227
8.12. Az üvegáruk csoportosítása 228
8.12.1. Öblösüvegek 228
8.12.2. Fúvott öblösüvegek 228
8.12.3. Sajtolt üvegáruk 230
8.12.4. Öblösüvegek utólagos megmunkálása 230
8.12.5. Síküveg 231
8.12.6. Biztonsági síküvegek 233
8.12.7. Hengeralakú üvegek 234
8.12.8. Különleges üvegáruk 234
8.12.9. Az üvegáruk minőségét meghatározó tényezők 235
Témakörök
- Vendéglátás, kereskedelem > Belkereskedelem > Áruismeret
- Vendéglátás, kereskedelem > Logisztika > Csomagolás
- Vendéglátás, kereskedelem > Logisztika > Raktározás
- Műszaki > Ipar > Nehézipar > Vegyipar
- Vendéglátás, kereskedelem > Tankönyvek, jegyzetek > Felsőoktatási
- Műszaki
- Műszaki > Tankönyvek, jegyzetek, szöveggyűjtemények > Felsőoktatási
- Tankönyvek, jegyzetek, szöveggyűjtemények > Műszaki > Felsőoktatási > Nehézipari
- Tankönyvek, jegyzetek, szöveggyűjtemények > Vendéglátás, kereskedelem > Felsőoktatási