1.062.439

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Anyag- és áruismeret

A vendéglátóipari technikum II. osztálya számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 142 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 700 példányszámban. Tankönyvi száma: K-854. Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Életünk fenntartására, környezetünk szebbé, kényelmesebbé tételére élelmiszerekre, ruházatra, építő- és tüzelőanyagokra, a legkülönfélébb használati eszközökre, berendezési tárgyakra stb. van... Tovább

Előszó

Életünk fenntartására, környezetünk szebbé, kényelmesebbé tételére élelmiszerekre, ruházatra, építő- és tüzelőanyagokra, a legkülönfélébb használati eszközökre, berendezési tárgyakra stb. van szükségünk. Szükségleteinket különböző termékek elégítik ki, amelyeket a kereskedelmi forgalomban árunak neveznek. Az árukra vonatkozó ismeretanyaggal az áruismeret foglalkozik.
Az áruismereten kívül még számos tudomány foglalkozik az árukkal. A kémia az áruk anyagi felépítéséről és vegyi tulajdonságairól ad felvilágosítást. A fizika az áruk fizikai változásaira vonatkozólag közöl ismereteket. A biológia az élettani jelenségekkel való kapcsolatukat kutatja. A gazdasági földrajz az áruk származási helyéről. elterjedéséről, szállítási útvonalairól tájékoztat. A mechanikai és kémiai technológia megismertet bennünket azokkal a fizikai és kémiai folyamatokkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az árukat előállíthassuk. Ezek a tudományok az árukra vonatkozó ismereteknek csak egy-egy különálló területével foglalkoznak, tehát az árukról csak részletismereteket nyújtanak. A különböző tudományok által nyújtott részismereteket az áruismeret foglalja egységbe. Tehát az áruismeret összegező szintetikus tudomány. A részismereteket nyújtó tudományokat az áruismeret segédtudományainak nevezzük.
A tudományos, természettudományi ismeretekre támaszkodó áruismeret kialakulása fokozatos fejlődés eredménye. Kezdetben az áruismeret általában csak az áruk anyagának puszta leírására szorítkozott. Ma azonban, a segédtudományok által nyújtott ismereteket összegezi, mélyrehatóan foglalkozik az árukkal. Megismerteti az egyes áruk előállításához szükséges nyersanyagokat, foglalkozik a nyersanyagok feldolgozásával, a kész árukkal szemben támasztott minőségi követelményekkel, a romlás okaival, a romlás elleni védekezés módszereivel. Megtanít különféle vizsgálati módszerekre, amelyek segítségével az egyes áruk minőségét meg tudjuk állapítani. Fontos irányító szerepe van a gazdasági életben is, mert rendszerezett ismeretanyaga segítséget ad jó minőségű áruk előállításához és a készáruk minőségének elbírálásához. Vissza

Tartalom

Bevezetés az áruismeretbe 3
I. A víz és felhasználása a vendéglátóiparban 7
A víz előfordulása a természetben 7
A víz keménysége, savassága és lúgossága 9
Az ivóvíz és tisztítása 11
Az ipari víz és előállítása 14
II. Tüzelőanyagok 17
Alapfogalmak 17
Szilárd tüzelőanyagok 19
1. Természetes szilárd tüzelőanyagok 20
2. A természetes szilárd tüzelőanyagok nemesítése 22
3. Mesterséges szilárd tüzelőanyagok 25
Folyékony tüzelőanyagok 27
Gáznemű tüzelőanyagok 29
1. Természetes gáznemű tüzelőanyagok 29
2. Mesterséges gáznemű tüzelőanyagok 30
A vízgőz és villamosenergia felhasználása a vendéglátó. iparban 32
III. A vendéglátóiparban használatos fémek és fémáruk 35
1. Nyersvasfajták 35
2. Az acél és hőkezelése 37
3. Acélfajták 39
4. Az alumínium és ötvözetei 41
5. A réz és ötvözetei 43
6. Cink, ón, ólom, ezüst és ötvözeteik 45
7. A fémek korróziója és a korrózió elleni védekezés 47
8. Fémekből készült felszerelési tárgyak 54
A) Edények 54
B) Konyhai és cukrászüzem! eszközök 58
C) Evőeszközök 62
D) Kések 63
E) Konyhai gépek 65
F) Fémekből készült csomagolóanyagok 66
IV. Az üveg és a vendéglátóiparban használatos üvegből készült
felszerelési tárgyak 67
Az üveg szerkezete, nyersanyagai, üvegfajták 67
Üveggyártás 69
Üvegáruk 73
V. A kerámiaipar termékei és a vendéglátóiparban használt kerámiai cikkek 81
A kerámiaáruk nyersanyagai és csoportosításuk 81
Kerámiaáruk előállítása 82
Kerámiaáruk 85
VI. A fa és fából készült vendéglátóipari eszközök 91
A fa szerkezete, kémiai felépítése, tulajdonságai 91
Fából készült vendéglátóipari eszközök 94
Fából készült csomagolóanyagok 96
A fa felhasználása a szállodaiparban 98
VII. A papír és felhasználása az élelmezés területén 101
A papírgyártás nyers-, alap- és segédanyagai 101
Papírgyártás 103
Az élelmezés területén használatos papíráruk 105
VIII. A vendéglátóipar területén felhasznált textilanyagok 109
Textilnyersanyagok 109
A szálas anyagok feldolgozása 117
A vendéglátóiparban használatos textiláruk 121
A) Szállodai, éttermi és konyhai szövetek 121
B) Bútorszövetek 125
C) Szőnyegek és függönyök 126
IX. A vendéglátóiparban használatos műanyagok 131
A) Természetes alapanyagú műanyagok 131
B) Mesterséges alapanyagú műanyagok 135
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem