1.063.261

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Halgazdasági ABC (dedikált példány)

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 217 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Az egyik szerző, Antalfi Antal által dedikált példány. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Kihajtható mellékletekkel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Könyvünk kétszeresen is megérdemli címében az ABC jelzést, hiszen
1. a halszaporítástól a halfeldolgozásig a halgazdálkodás minden alapvető tudnivalóját ismereti. Ennek illusztrálására idézünk a tartalomból:
- a magyar halászat történte,
- gazdaságilag jelentős halaink,
- halszaporítás,
- a tógazdaság,
- halgazdálkodás a természetes vizeken,
- halegészségügyi ismeretek, halvédelem,
- halfeldolgozás, halételek.
2. Ugyanakkor a halász szakmunkástól a halgazdasági főmérnökig minden szakember számára használható ismeretanyagot nyújt.
A könyvben közölt módszereket a szerzők kipróbálták s ma is eredményesen hasznosítják. Mondanivalójukat 81 kifejező, színvonalas ábrával, 80 szemléltető fotóval támasztják alá.
Azzal a reménnyel adjuk közre könyvünket, hogy a közölt módszerek alkalmazásának eredménye a halgazdaságok terméshozamának növekedésével s ennek következtében a hazai háztartások asztalaán a halételek gyakoribb és változatosabb megjelenésével is lemérhető lesz.

Tartalom

Bevezetés5
A magyar halászat története7
Halászatunk szervezeti felépítése. Halászati oktatás9
A vizek élete13
A víz mint környezet14
Víztípusok19
A vízi élet megtestesítői21
A víz élőlényei23
A vízek élete és a halászat33
Gazdaságilag jelentős halaink35
Általános jellemzés. A halak testének felépítése35
A halak és a hőmérséklet43
A halak légzése45
A táplálkozás45
A növekedés47
Szaporodás50
Halfajok51
Ponty53
Fehér busa54
Pettyes busa55
Amur56
Compó57
Kecsege57
Márna58
Süllő59
Harcsa60
Csuka61
Angolna62
Fekete sügér63
Ragadozó őn64
Kősüllő65
Menyhal65
Dévérkeszeg66
Ezüstös balin67
Garda68
Nyúldomolykó69
Fejes domolykó69
Jász70
Paduc70
Koncér70
Kele71
Kárász71
Ezüstkárász72
Szélhajtó küsz72
Szivárványos ökle72
Vágódurbincs73
Fenékjáró küllő73
Sügér73
Naphal73
Törpeharcsa74
A halak életszakaszai és korosztályai74
A halászat szerszámai76
Hálók76
Eszközök78
Gépek81
Halszaporítás83
Általános biológiai kérdések83
A halszaporításról általában85
A mesterséges halszaporítás eszközei87
Szaporítóház87
Kézi eszközök89
Ivadéknevelő tavak és medencék91
Hipofízisgyűjtés, hipofizálás92
A hipofízisgyűjtés eszközei92
Hipofizálás94
A haszonhalak szaporítása95
A ponty szaporítása95
A növényevő halak (amur, fehér és pettyes busa) szaporítása102
A süllő szaporítása108
A harcsa szaporítása110
A compó szaporítása111
A csuka szaporítása112
A feketesügér szaporítása115
A tógazdaság116
A tógazdaság fogalma és típusai116
A tógazdaság tavai119
A tógazdaság műtárgyai119
A tógazdaság helyének kijelölése120
A hozamok120
A természetes hozam növelésének módszerei122
A halastavak népesítése134
Kihelyezés a tavakba142
Próbahalászat144
Termésbecslés151
Lehalászás152
Folyamatos halellátás, nyári halászat156
A hal tárolása és teleltetése158
A teleltetés irányszámai159
A tógazdasági halak tenyészkiválasztása161
A tógazdaság nyilvántartásai162
Halgazdálkodás a természetes vizeken172
A természetes vizek típusai173
A halászati jog és használatba adása173
A természetes vizek halgazdasági értékelése174
A természetes vizek halasítása179
A halasítás tervezése természetes vizeken192
A haltermés hasznosítása193
Halszállítás195
A tenyészanyag szállítása195
Étkezési hal szállítása200
Halegészségügyi alapismeretek, halvédelem201
Megelőzés201
Gyakoribb halbetegségek202
Hasvízkór202
Fluorescena203
Kopoltyúpenész, kopoltyúrothadás203
Halpenész203
Kopoltyúférgesség203
A fátyolbetegség204
Chilodonosis204
Darakór204
Ligulosis205
Bothriocephalosia205
Piócásság205
Tetvesség206
A halak kártevői206
Ikrakártevők206
Halkártevők206
A halhullák összeszedése207
Halfeldolgozás. Halételek210
Halvásárlás210
A halak tisztítása210
A hal felbontása211
Halételreceptek211
Halászlé211
Tésztás halászlé212
Korhely halászlé212
Halpaprikás212
Citromos raguleves212
Töltött süllő- vagy csukaszeletek212
Angolos süllő roston 213
Roston készült halak213
Fogas hidegen, tekercsben213
Süllőrudacskák sörtésztában213
Kékre főtt ponty, amur, compó214
Rácponty214
Amur- vagy busaszeletek tojásban214
Gombás amur vagy busa214
Főtt hideg hal214
Halsaláta, majonézzel215
Marinírozott halszeletek215
Halfasírozott215
Főtt pisztráng215
Pisztráng roston215
Lecsós pisztráng216
Nyárson sült hal 216
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem