Ajánlás | 10 |
Köszönetnyilvánítás | 12 |
Előszó | 13 |
Az emésztőrendszer egyes szerkezeti és funkcionlis, makroszkópos és immunológiai jellemzői | 16 |
Anatómiai, hisztológiai és funkciónális sajátosságok | 16 |
Az emésztőrendszere felső szakasza | 16 |
Az emésztőrendszer középső szakasza | 22 |
Az emésztőcsatorna alsó szakasza | 32 |
Immunológiai sajátosságok | 34 |
Alapkoncepció | 34 |
Újabb kísérletes adatok értelmezése | 43 |
Élelmezéstudományi és botanikai ismeretek | 84 |
Élelmiszer-kínálat, enenrgia- és tápanyagbevitel Magyarországon | 84 |
Az élelmiszer megváltozása a feldolgozás, a tárolás és a szállítás során | 105 |
Malomipar | 105 |
Sütőipar | 106 |
Tejipar | 107 |
Húsipar | 108 |
Zsiradékok és növényi olajok | 109 |
Gyümölcsök feldolgozása (konzeripar) | 109 |
A zöldségek feldolgozása | 110 |
Adalékok és idegen anyagok az élelmiszerben | 111 |
Adalékanyagok és kontaminánsok az élelmiszerekben | 111 |
Idegenanyagok és élelmiszer-adalékok a táplálékban | 130 |
Az ételallergia kiváltásban szerepet játszó néhány fontos növény botanikai jellemzői | 139 |
Élelemnövények | 140 |
Fűszernövények | 148 |
Allergén virágporszemű növények | 152 |
Egyéb felhasználású növények | 156 |
Táplálékallergének, táplálékagglutininek | 159 |
Táplálékallergének | 159 |
Táplálékagglutininek, lektinek | 163 |
Ételallergiák és -intoleranciák patomechanizmusa, klinikuma, diagnosztikája és espidemiológiája | 167 |
Bőrtünetek | 167 |
Élelmiszer okozta allergiák | 171 |
Élelmiszer-adalékanyag okota allergiák | 174 |
Élelmiszerekben lévő szennyező anyagok okozta allergiák | 177 |
A táplálkozási allergia gasztroenterológiai vonatkozásai csecső- és kisdetektorban | 179 |
A gyermekkori táplálékallergia előfordulása | 183 |
A táplálékallergia kialakulása | 184 |
A táplálékallergia tünetei csecsemő- és kisdedkorban | 185 |
A táplálékallergia terápiája | 190 |
A táplálkozási allergia megelőzése | 191 |
A táplálékallergia prognózisa | 192 |
A gyermekkori és felnőttkori ételallergia hasonlóságai és különbségei | 193 |
Csecsemőkori és kisdedkori tehéntej-allergi felosztása | 196 |
Egyéb csecsemő- és kisdedkori allergiák | 197 |
A táplálkozási allergia diagnosztikája és differenciáldiagnosztikája | 201 |
Nem immunmediált kórállapotok | 201 |
Immunmechanizmusú hypersensitivitás (valódi allergia) | 204 |
A laktózintolerancia klinikai jellegzetességei | 212 |
A tej és tejtermékek táplálkozás-élettani jelentősége | 213 |
A laktóz-anyagcsere jellemzői | 216 |
A laktázdeficiencia diagnosztikus lehetőségei | 227 |
A laktózintolarencia terápiás lehetőségei | 227 |
Az ételallergia és -intolerancia epidemiológiájáról | 228 |
A terápia és megelőzés problémái | 231 |
Gyógyszeres, diétás és egyéb terápiás lehetőségek ételallergiában | 231 |
A csecsemő- és gyermekkori táplálékallergiák étrendi kezelése és megelőzése | 236 |
A táplálékallergia kezelése | 237 |
A multiplex allergia kezelése | 243 |
Anyatejes csecsemők tejallergiájának kezelése | 244 |
Közös eredetűek-e a gyógyszer- és ételallergiák? | 254 |
Gyógyszer-túlérzékenység és nutritív allergia | 254 |
Tünetek | 258 |
A "halogénérzékenység" egyes immundermatológiai és gasztroenterológiai körképekben | 259 |
A ciklooxigenáz-gátlók kiváltotta "analgetikumszindróma | 260 |
A szulfit jelentősége | 263 |
Antibiotikumok az élelmiszerben | 265 |
LIVO: a holland ételallergia információs központ | 267 |
Összefoglalás | 269 |
Ajánlott irodalom | 275 |
Tárgymutató | 268 |