kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 1.215 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
1. kötet | |
Előszó (Láng Géza) | 7 |
FAJTA ÉS VETŐMAG (Jónap Lajos - Kováts András - Penyigey Dénes) | |
A növényfajták a termesztésben | 11 |
A fajta jelentősége | 11 |
A fajta megválasztása | 11 |
A hazai fajtaminősítés kialakulása | 12 |
A vetőmag | 16 |
A szaporítóanyagok jellemzése | 16 |
A vetőmag termesztési értéke | 16 |
Fajtaazonosság és fajtatisztaság | 16 |
Származási érték | 17 |
A vetőmag minősége | 18 |
Tisztaság | 18 |
Csírázóképesség | 19 |
Csíraalvás | 21 |
Keményhéjúság | 22 |
Használati érték | 23 |
Egészségi állapot | 23 |
Nagyság, alak, teltség, súly | 24 |
Egyenletesség (osztályozottság) | 26 |
Érettség | 27 |
Szín, fény, szag | 27 |
Víztartalom | 28 |
Vegyi összetétel | 29 |
Mintavétel | 29 |
A vetőmag minősítése | 31 |
Életképesség és életrevalóság | 31 |
Életképesség | 31 |
Életrevalóság | 33 |
A vetőmag előkészítése | 36 |
A vetőmagtermesztés és ellátás rendszere (Kováts András) | 40 |
A vetőmag mennyisége | 43 |
A vetőmagmennyiség kiszámítása | 44 |
Irodalom | 47 |
GABONAFÉLÉK | |
A gabonafélék jelentősége | 51 |
A búza (Láng Géza) | 52 |
Jelentősége | 52 |
Termesztése világviszonylatban | 52 |
Termesztése Magyarországon | 55 |
Botanikai és élettani jellemzése | 57 |
Rendszertana | 57 |
Egyedfejlődés | 62 |
A fejlődés szakaszai (stádiumai) | 62 |
A fejlődés fázisai | 62 |
A fajtaválaszték kialakulása | 72 |
A fajták értékelése | 75 |
Az őszi búza | 75 |
Termesztett fajták | 75 |
A fajta megválasztása | 79 |
Éghajlatigény | 80 |
Talajigény | 81 |
Helye a vetésforgóban | 82 |
Talajelőkészítés | 85 |
A magágy előkészítése | 85 |
A talajelőkészítés általános irányelvei | 86 |
Trágyázás | 88 |
Vetés | 94 |
Ápolás | 98 |
Termésbecslés | 100 |
Betakarítás | 104 |
A termés kezelése és minősítése | 104 |
A tavaszi búza | 108 |
Jelentősége | 108 |
Minősített fajta | 109 |
Agrotechnika | 109 |
Irodalom | 110 |
A rozs (Bauer Ferenc) | 113 |
Jelentősége | 113 |
Termesztése világviszonylatban | 113 |
Termesztése Magyarországon | 114 |
Botanikai és élettani jellemzés | 116 |
Rendszertana | 116 |
Egyedfejlődés | 116 |
Fejlődési szakaszok | 117 |
A fajtaválaszték kialakulása | 120 |
A fajták értékelése | 121 |
Minősített fajták | 122 |
Éghajlat- és talajigény | 122 |
Helye a vetésforgóban | 123 |
Talajelőkészítés | 124 |
Trágyázás | 125 |
Vetőmag előkészítés, vetés | 126 |
Ápolás | 127 |
Betakarítás | 127 |
A termés minősége | 128 |
Irodalom | 129 |
A takarmányrozs (Varga János) | 130 |
Jelentősége | 130 |
Termesztett fajták | 130 |
Éghajlat és talajigény | 130 |
Agrotechnika | 130 |
A Triticale (Szabó Miklós) | 131 |
Jelentősége | 131 |
Botanikai és élettani jellemzés | 131 |
Származása | 131 |
Egyedfejlődés | 132 |
A fajták értékelése | 132 |
Minősített fajták | 133 |
Éghajlat- és talajigény | 134 |
Agrotechnika | 134 |
A termés mennyisége és minősége | 135 |
Irodalom | 137 |
Az árpa (Láng Géza) | 138 |
Jelentősége | 138 |
Botanikai és élettani jellemzése | 140 |
Az őszi árpa | 142 |
Minősített fajták | 142 |
Éghajlat- és talajigény | 143 |
Helye a vetésforgóban | 144 |
Talajelőkészítés és trágyázás | 144 |
Vetés, ápolás | 144 |
Betakarítás | 146 |
A tavaszi árpa | 146 |
Takarmány- és sörárpa | 146 |
Minősített fajták | 147 |
Éghajlatigény | 148 |
Talajigény | 148 |
Helye a vetésforgóban | 149 |
Talajelőkészítés | 149 |
Trágyázás | 149 |
Vetés | 151 |
Ápolás | 152 |
Betakarítás | 152 |
A termés minősége | 153 |
Irodalom | 157 |
A zab (Láng Géza) | 158 |
Származása | 158 |
Jelentősége | 158 |
Termesztése világviszonylatban és hazánkban | 158 |
Botanikai és élettani jellemzése | 160 |
Termesztett fajták | 162 |
Minősített őszi zabfajták | 162 |
Minősített tavaszi zabfajták | 163 |
Éghajlatigény | 163 |
Talajigény | 164 |
Helye a vetésforgóban | 164 |
Talajelőkészítés | 164 |
Trágyázás | 165 |
Vetés | 166 |
Ápolás | 166 |
Betakarítás | 166 |
A termés minősége | 168 |
Irodalom | 168 |
A gabonafélék termesztésének géprendszer (Voit Imre) | 169 |
A talajművelés gépesítése | 169 |
Trágyázás gépesítése | 175 |
Vetés gépesítése | 177 |
Növényápolás gépesítése | 181 |
Növényvédelem gépesítése | 181 |
Aratás | 185 |
Aratva-cséplés | 186 |
Kétmenetes aratva cséplés | 190 |
A kombájnszalma betakarításának gépesítése | 192 |
A gabonafélék növényvédelme (Rainiss Lajos) | 194 |
Kártevők | 194 |
Kórokozók | 198 |
Gyomirtás | 202 |
Kisebb jelentőségű gabonafélék | 206 |
A pohánka (Varga János) | 206 |
Jelentősége | 206 |
Botanikai és élettani jellemzés | 206 |
Éghajlati- és talajigénye | 207 |
Agrotechnika | 207 |
Betegségek és kártevők | 209 |
A köles (Varga János) | 209 |
Jelentősége | 209 |
Botanikai és élettani jellemzés | 210 |
Minősített fajták | 211 |
Éghajlat- és talajigény | 211 |
Agrotechnika | 212 |
Betegségek, kártevők | 213 |
A mohar (Varga János) | 213 |
Jelentősége | 213 |
Botanikai és élettani jellemzés | 214 |
Minősített fajta | 215 |
Éghajlat- és talajigény | 215 |
Agrotechnika | 215 |
Betegségek és kártevők | 216 |
A rövidszálkás vagy szálkátlan óriásmohar (csumiz) (Varga János) | 216 |
Jelentősége | 216 |
Botanikai és élettani jellemzés | 217 |
Éghajlat- és talajigény | 217 |
Agrotechnika | 217 |
A kölesfű (japán köles) (Varga János) | 218 |
Jelentősége | 218 |
Botanikai és élettani jellemzése | 219 |
Éghajlat- és talajigény | 219 |
Agortechnika | 220 |
A kanáriköles (Varga János) | 220 |
Jelentősége | 220 |
Botanikai és élettani jellemzés | 221 |
Éghajlat- és talajigény | 221 |
Agrotechnika | 221 |
A kukorica (Győrffy Béla - I'só István) | 222 |
Jelentősége | 222 |
A kukoricatermelés helyzete | 222 |
A termésátlagok alakulása | 224 |
A kukorica a világkereskedelemben | 225 |
A kukorica felhasználása | 225 |
A kukorica termesztése Magyarországon | 226 |
A kukorica rendszertana | 228 |
Származás | 228 |
A kukoricák csoportosítása | 228 |
Faji sajátosságok | 232 |
Szervfejlődés | 233 |
Csírázás és kelés | 233 |
Gyökérrendszer | 236 |
Fattyasodás | 237 |
A főhajtás növekedése | 238 |
Virágzás, megtermékenyülés | 240 |
Érés | 241 |
A termés minősége, összetétele | 242 |
A fajta (hibrid) megválasztása | 244 |
Minősített hibridek | 246 |
Éghajlatigény | 252 |
Talajigény | 253 |
Helye a vetésforgóban | 253 |
A kukoricsatermesztés hatása a talajra | 253 |
A kukorica-búza növényi sorrend problémái | 254 |
A kukorica termesztése monokultúrában | 255 |
Talajelőkészítés | 257 |
Trágyázás | 259 |
A vetőmag termesztése és előkészítése | 270 |
A vetés | 273 |
A vetés ideje | 273 |
A vetés mélysége | 275 |
A tenyészterület, a tőszám | 276 |
A vetés módja | 279 |
A vetés gépesítése | 283 |
Ápolás | 285 |
Kapálás | 285 |
Vegyszeres gyomirtás | 286 |
Egyelés | 289 |
Fattyazás | 289 |
Öntözés | 290 |
A különböző növénytermesztési tényezők hatása | 292 |
A talajmunkák gépesítése | 294 |
A növényápolás, növényvédelem gépesítése | 298 |
Betakarítás, tárolás | 300 |
A csemegkukorica termesztése | 309 |
Éghajlat- és talajigény | 310 |
Fajták | 310 |
Agrotechnika | 311 |
Érés és törés | 311 |
A silókukorica | 312 |
Agrotechnika | 312 |
A kukoricacsalamádé | 315 |
Jelentősége | 315 |
Éghajlat- és talajigény | 316 |
Helye a vetésforgóban | 316 |
Trágyázás, talajelőkészítés | 317 |
A termesztendő fajta megválasztása | 317 |
Vetés | 317 |
Ápolás | 318 |
Betakarítás | 318 |
A kukorica betegségei és kártevői | 319 |
Betegségek | 319 |
Állati kártevők | 324 |
Irodalom | 326 |
A cirok (Bajai Jenő) | 331 |
Jelentősége | 331 |
Botanikai és élettani jellemzés | 332 |
Gyakorlati jellemzés | 332 |
Éghajlatigény | 336 |
Talajigény | 338 |
Talajelőkészítés | 338 |
Trágyázás | 339 |
Helye a vetésforgóban | 339 |
Magtermesztés | 340 |
Szárítás | 341 |
A seprűcirok | 342 |
Minősített fajták | 342 |
Éghajlat- és talajigény | 343 |
Talajelőkészítés | 344 |
Trágyázás | 344 |
Vetésforgó | 345 |
Vetőmag-előkészítés, vetés | 345 |
Ápolás | 347 |
Betakarítás | 347 |
Cséplés | 348 |
Termés | 349 |
Betegségek és kártevők | 349 |
A cukorcirkok | 350 |
Termesztett fajták | 350 |
Vetésforgó | 352 |
Vetés | 352 |
Ápolás | 353 |
Betakarítás | 353 |
Termés | 354 |
Betegségek, kártevők | 355 |
A szemes cirok | 355 |
Jelentősége | 355 |
Termesztett fajták | 356 |
Éghajlat- és talajigény | 357 |
Helye a vetésforgóban | 357 |
Trágyázás | 358 |
Vetés | 358 |
Ápolás | 359 |
Betakarítás | 360 |
Termés | 360 |
Szudáni fű | 361 |
Jelentősége | 361 |
Botanikai és élettani jellemzés | 362 |
Minősített fajta | 363 |
Éghajlat- és talajigény | 363 |
Helye a vetésforgóban | 363 |
Talajelőkészítés, trágyázás | 364 |
Vetés | 365 |
Ápolás | 366 |
A zöldtakarmány letakarítása | 366 |
Magtermesztés | 366 |
Termés | 367 |
Betegségek és kártevők | 367 |
Irodalom | 367 |
A rizs (Petrasovits Imre) | 370 |
Jelentősége | 370 |
Elterjedése | 371 |
Botanikai és élettani jellemzés | 373 |
A fajtákkal szemben támasztott igények | 378 |
Minősített fajták | 379 |
Éghajlatigény | 381 |
Talajigény | 381 |
Vízigény | 382 |
Helye a vetésforgóban | 384 |
Trágyázás | 386 |
Talajelőkészítés | 389 |
Vetés | 390 |
Ápolás-Gyomirtás | 394 |
Védekezés a betegségek ellen | 395 |
Védekezés a kártevők ellen | 396 |
Betakarítás | 397 |
Termés | 398 |
Irodalom | 399 |
Pillangósvirágú szálastakarmányok | |
A lucerna (Böjtös Zoltán) | 403 |
Jelentősége | 403 |
Hasznosítása | 404 |
Származásai és elterjedése | 405 |
Botanikai és élettani jellemzés | 412 |
A fajta megválasztása | 429 |
Minősített fajták | 433 |
Éghajlatigény | 435 |
Talajigény | 436 |
Helye a vetésforgóban | 439 |
Trágyázás | 440 |
Talajelőkészítés | 443 |
A vetőmag előkészítése | 445 |
Vetés | 446 |
Ápolás | 448 |
Öntözés | 453 |
Vetőmagtermesztés | 454 |
Irodalom | 468 |
Herefélék (Jánossy Andor) | 473 |
Származás, elterjedés | 473 |
A vöröshere (Jánossy Andor) | 475 |
Jelentősége | 475 |
Származás, elterjedés | 475 |
Botanikai és élettani jellemzése | 477 |
Minősített fajták | 481 |
Éghajlat- és talajigény | 482 |
Trágyázás | 484 |
Helye a vetésforgóban | 487 |
Talajelőkészítés | 488 |
Vetés | 490 |
Ápolás és betakarítás | 492 |
A termés tartósítása | 494 |
Öntözés | 496 |
Magtermesztés | 497 |
A fehérhere (Jánossy Andor) | 500 |
Jelentősége | 500 |
Botanikai és élettani jellemzés | 501 |
Minősített fajták | 502 |
Éghajlat- és talajigény | 503 |
Vetés, trágyázás | 503 |
Agrotechnika | 504 |
A korcshere (Jánossy Andor) | 506 |
Jelentősége | 506 |
Botanikai és élettani jellemzés | 506 |
Éghajlat- és talajigény | 507 |
Agrotechnika | 507 |
A baltacim (Jánossy Andor) | 509 |
Jelentősége | 509 |
Botanikai és élettani jellemzés | 511 |
Minősített fajták | 513 |
Helye a vetésforgóban | 513 |
Talajelőkészítés és trágyázás | 514 |
Vetés és ápolás | 514 |
A szarvaskerep (Sárközy Péter) | 518 |
Jelentősége | 518 |
Botanikai és élettani jellemzés | 519 |
Minősített fajták | 519 |
Éghajlat és talajigény | 520 |
Vetésforgó, trágyázás | 520 |
Agrotechnika | 520 |
A fehérvirágú somkóró (Varga János) | 522 |
Jelentősége | 522 |
Termesztése világviszonylatban | 523 |
Termesztése Magyarországon | 523 |
Botanikai és élettani jellemzés | 523 |
Éghajlat- és talajigény | 525 |
Helye a vetésforgóban | 525 |
Talajelőkészítés, trágyázás | 526 |
Vetés | 526 |
Ápolás | 527 |
Betakarítás | 528 |
Beiktatása a kettős termesztésbe | 528 |
Zöldtömeg-termés | 529 |
Vetőmagtermesztés | 529 |
Betegségek, kártevők | 530 |
A nyúlszapuka (Varga János) | 531 |
Jelentősége | 531 |
Botanikai és élettani jellemzés | 532 |
Éghajlat- és talajigény | 532 |
Helye a vetésforgóban | 532 |
Agrotechnika | 533 |
Magtermesztés | 534 |
Betegségek, kártevők | 534 |
A bíborhere (Jánossy Andor) | 535 |
Jelentősége | 535 |
Botanikai és élettani jellemzés | 536 |
Éghajlat- és talajigény | 537 |
Minősített fajták | 537 |
Vetésforgó, trágyázás | 537 |
Talajelőkészítés, vetés | 538 |
Ápolás betakarítás | 539 |
Az alexandriai here (Jánossy Andor) | 541 |
Jelentősége | 541 |
Botanikai és élettani jellemzés | 542 |
Minősített fajta | 542 |
Agrotechnika | 542 |
A perzsahere (Jánossy Andor) | 544 |
Jelentősége | 544 |
Botanikai és élettani jellemzés | 544 |
Éghajlat- és talajigény | 545 |
Agrotechnika | 545 |
A földben termő here (Jánossy Andor) | 546 |
Jelentősége | 546 |
Botanikai és élettani jellemzés | 546 |
Agrotechnika | 547 |
A szardella (Jánossy Andor) | 548 |
Jelentősége | 548 |
Botanikai és élettani jellemzés | 549 |
Éghajlat- és talajigény | 549 |
Agrotechnika | 549 |
Betegségek, kártevők | 550 |
Egyéb pillangósvirágú takarmánynövények (Varga János) | 551 |
A görögszéna | 551 |
A japán here | 551 |
A villogó sülbige | 552 |
A kuzdu | 553 |
Irodalom | 553 |
Egyéb szálastakarmányok (Varga János) | 555 |
A fehér mustár | 555 |
Jelentősége | 555 |
Agrotechnika | 555 |
A csibehúr | 556 |
Jelentősége | 556 |
Botanikai és élettani jellemzés | 557 |
Éghajlat- és talajigény | 557 |
Agrotechnika | 558 |
Betegségek, kártevők | 559 |
A takarmánykáposzta | 559 |
Jelentősége | 559 |
Botanikai és élettani jellemzés | 560 |
Termesztett fajta | 561 |
Éghajlat- és talajigény | 561 |
Helye a vetésforgóban | 561 |
Talajelőkészítés, trágyázás | 562 |
Vetés, ápolás | 562 |
Betakarítás | 564 |
Vetőmagtermesztés | 564 |
A takarmánykelkáposzta | 565 |
Jelentősége | 565 |
Botanikai és élettani jellemzés | 565 |
Minősített fajta | 566 |
Éghajlat- és talajigény | 566 |
Agrotechnika | 566 |
A sima és fodros levelű takarmánymályva | 567 |
Jelentősége | 567 |
Botanikai és élettani jellemzés | 568 |
Éghajlat- és talajigény | 568 |
Agrotechnika | 569 |
Betegségek, kártevők | 569 |
Az érdes levelű nadálytő | 570 |
Takarmánykeverékek (Tótth Jenő - Kurnik Ernő) | 571 |
Jelentőségük | 571 |
Őszi takarmánykeverékek (Tótth Jenő - Kurnik Ernő) | 573 |
Keszthelyi keverék | 573 |
Talajelőkészítés, trágyázás | 573 |
Vetés, ápolás | 574 |
Betakarítás, felhasználás | 574 |
Rozsos szöszösbükkony | 574 |
Vetés, ápolás | 574 |
Betakarítás, felhasználás | 575 |
Őszi árpás szöszösbükköny | 575 |
Őszi búzás szöszösbükköny | 576 |
Őszi gabonás pannonbükköny | 576 |
Őszi borsós keverék | 576 |
Legány-féle keverék | 577 |
Rozsos bíborhere | 577 |
Landsbergi keverék | 578 |
Tavaszi takarmánykeverékek (Tótth Jenő - Kurnik Ernő) | 579 |
Zabosbükköny | 579 |
Zabos, borsós napraforgó | 580 |
Borsós napraforgó | 580 |
Borsós csalamádé | 581 |
A takarmányok tartósítása | |
Tartósítás szárítással (Vámosi Jenő) | 585 |
Általános tudnivalók | 585 |
Szénaszárítás renden | 586 |
A szárítás folyamata | 586 |
A szénaveszteségek | 588 |
A széna tárolása | 594 |
Állványos szénaszárítás | 598 |
Szellőztetéses szénaszárítás | 600 |
Jelentősége | 600 |
Módszerei | 601 |
Berendezései | 601 |
A berendezések működése | 609 |
A szénakészítés technológiája | 617 |
Betakarítás | 617 |
Kazalozás és szárítás | 622 |
Szecskázott és bálázott szálástakarmány szárítása | 625 |
Járvapogácsázás | 626 |
Üzemelési adatok | 626 |
A szellőztetéses szárítás további lehetőségei | 628 |
Szárítás előmelegített levegővel | 632 |
Előmelegített levegő alkalmazása | 632 |
Forrólevegős szárítás | 632 |
A zöldtakarmányliszt készítése | 635 |
A mesterségesen szárított takarmány tárolása és felhasználása | 636 |
Irodalom | 637 |
Tartósítás silózással (Székely József) | 642 |
A silózás jelentősége | 642 |
Biológiai folyamatok | 644 |
A szilázs minősítése | 652 |
Tápanyagveszteségek | 656 |
A fontosabb silótípusok | 659 |
Átjáró silótípusok | 659 |
Torony- és hengersilók | 662 |
Egyéb silók | 666 |
Silózásra alkalmas növények | 666 |
A silózás gépesítése | 667 |
A technológia fejlődése | 667 |
Kisebb áteresztőképességű gépek | 669 |
Nagyobb áteresztőképességű gépek | 671 |
Szerelvények és különleges eljárások | 671 |
A technológiai folyamat | 677 |
A kaszálás ideje | 677 |
A felaprítás módja | 678 |
A behordás | 679 |
A szállítóeszköz-szükséglet | 682 |
A töltési idő és a szilázs minősége | 682 |
A szilázs tömörítése | 683 |
A siló takarása | 685 |
A szilázs kiszedése | 686 |
Dúsítás karbamiddal | 686 |
Nehezen erjeszthető növények silózása | 687 |
Fonnyasztás | 688 |
Biztosítóanyagok | 689 |
Kevert silózás | 692 |
Mérgező gázok a silóban | 692 |
Irodalom | 693 |
2. kötet | |
A HÜVELYESEK | |
Jelentőségük (Somorjai Ferenc) | 9 |
Közös tulajdonságaik | 9 |
A borsó (Csatári Szücs Kálmán - Komjáti István) | 11 |
Jelentősége | 11 |
Botanikai és élettani jellemzés | 13 |
Termesztett fajták | 13 |
Éghajlatigény | 16 |
Talajigény | 17 |
Helye a vetésforgóban | 17 |
Trágyázás | 18 |
Talajelőkészítés | 19 |
Vetés | 19 |
Ápolás | 20 |
Betakarítás, tárolás | 21 |
A borsótermesztés gépesítése | 22 |
Termés | 32 |
Mezei borsó (Csatári Szücs Kálmán - Komjáti István - Somorjai Ferenc) | |
Őszi mezei borsó | 33 |
Homoki borsó | 33 |
Irodalom | 34 |
A bab (Unk János) | 35 |
Jelentősége | 35 |
Botanikai és élettani jellemzés | 36 |
Nemesítés és vetőmagtermesztés | 40 |
Minősített fajták | 40 |
Helye a vetésforgóban | 44 |
Trágyázás | 44 |
Talajelőkészítés | 45 |
Vetés | 45 |
Öntözés | 47 |
Ápolás | 48 |
Védekezés a betegségek és kártevők ellen | 50 |
Betakarítás | 50 |
Irodalom | 54 |
A bökköny (Pósa Lajos) | 55 |
Jelentősége | 55 |
Közönséges bükköny | 55 |
Botanikai és élettani jellemzés | 56 |
Minősített fajták | 57 |
Beta 11 - Beta 14 | 58 |
Éghajlat- és talajigény | 58 |
Helye a vetésforgóban | 58 |
Talajelőkészítés | 58 |
Trágyázás | 58 |
Vetés | 59 |
Magfogás | 60 |
Magtermesztés | 60 |
Ápolás | 61 |
Betakarítás | 61 |
Szöszösbükköny | 62 |
Botanikai és élettani jellemzés | 62 |
Minősített fajták | 63 |
Éghajlat- és talajigény | 64 |
Helye a vetésforgóban | 64 |
Talajelőkészítés | 64 |
Trágyázás | 64 |
Vetés | 65 |
Magfogás | 65 |
Magtermesztés | 66 |
Ápolás | 67 |
Betakarítás | 67 |
Pannonbükköny | 67 |
Botanikai és élettani jellemzés | 68 |
Minősített fajta | 69 |
Éghajlat- és talajigény | 69 |
Helye a vetésforgóban | 69 |
Talajelőkészítés | 69 |
Trágyázás | 69 |
Vetés | 70 |
Magfogás | 70 |
Magtermesztés | 70 |
Ápolás | 71 |
Betakarítás | 71 |
Irodalom | 72 |
A lencse (Somorjai Ferenc) | 73 |
Botanikai és élettani jellemzés | 74 |
Termesztett fajták | 74 |
Kis magvú lencsék | 74 |
Közepes magvú lencsék | 74 |
Nagy magvú lencsék | 74 |
Minősített fajták | 74 |
Éghajlat- és talajigény | 75 |
Agrotechnika | 75 |
Irodalom | 75 |
A szója (Kurnik Ernő - Somorjai Ferenc) | 78 |
Jelentősége | 78 |
Botanikai és élettani jellemzés | 80 |
Termesztett fajták | 81 |
Minősített fajták | 81 |
Éghajlatigény | 83 |
Talajigény | 83 |
Vetésforgó, trágyázás | 84 |
Talajelőkészítés | 85 |
Vetés | 85 |
Ápolás | 87 |
Öntözés | 88 |
Betakarítás, tárolás | 88 |
A szója mint szálas takarmány | 89 |
Irodalom | 90 |
A homoki bab (Antal József) | 91 |
Jelentősége | 91 |
Botanikai és élettani jellemzés | 92 |
Termesztett fajták | 92 |
Éghajlat- és talajigény | 92 |
Agrotechnika | 93 |
A termelés minősége | 93 |
Betegségek, kártevők | 94 |
Irodalom | 94 |
A lóbab (Somorjai Ferenc) | 95 |
Jelentősége | 95 |
Botanikai és élettani jellemzés | 96 |
Termesztett fajták | 96 |
Éghajlat- és talajigény | 96 |
Agrotechnika | 96 |
Termés | 97 |
A szegletes lednek (Somorjai Ferenc - Vezekényi Ernő) | 98 |
Jelentősége | 98 |
Botanikai és élettani jellemzés | 99 |
Termesztett fajok, fajták | 99 |
Éghajlat- és talajigény | 100 |
Agrotechnika | 100 |
Termés | 101 |
Irodalom | 101 |
Csicseriborsó (Antal József - Schormann Károly) | 102 |
Jelentősége | 102 |
Botanikai és élettani jellemzés | 103 |
Termesztett fajták | 103 |
Éghajlat- és talajigény | 103 |
Agrotechnika | 104 |
Betegségek, kártevők | 105 |
Irodalom | 105 |
A csillagfürt (Antal József - Németh György) | 106 |
Jelentősége | 106 |
Botanikai és élettani jellemzés | 107 |
Termesztett fajok és fajták | 109 |
Éghajlatigény | 110 |
Talajigény | 111 |
Vetésforgó, trágyázás | 111 |
Talajelőkészítés | 112 |
Vetőmag-előkészítés, vetés, ápolás | 112 |
Betakarítás, tárolás, termés | 113 |
Betegségek, kártevők | 114 |
Irodalom | 115 |
A földimogyoró (Somorjai Ferenc) | 117 |
Jelentősége | 117 |
Botanikai és élettani jellemzés | 117 |
Éghajlat- és talajigény | 118 |
Agrotechnika | 118 |
Irodalom | 120 |
GUMÓS NÖVÉNYEK | |
A burgonya (Csák Zoltán - Nyéki Jenő) | 123 |
Jelentősége | 123 |
Származása és elterjedése | 123 |
A burgonyatermesztés alakulása | 125 |
Botanikai és élettani jellemzés | 129 |
Termesztett fajták | 133 |
Minősített fajták | 135 |
Éghajlatigény | 139 |
Talajigény | 140 |
Helye a vetésforgóban | 141 |
Trágyázás | 143 |
Istállótrágyázás | 143 |
Zöldtrágyázás | 144 |
Műtrágyázás | 145 |
Talajelőkészítés | 154 |
Vetőgumó-előkészítés | 154 |
Ültetés | 156 |
Ápolás | 160 |
Öntözés | 162 |
Betakarítás | 164 |
Tárolás | 172 |
A vetőburgonya termesztése | 176 |
Általános tudnivalók | 176 |
Éghajlat- és talajigény | 177 |
Vetésforgó | 179 |
Növényápolás | 179 |
A vetőburgonya tárolása | 179 |
A vetőburgonya minőségét javító eljárások | 183 |
Különleges termesztési eljárások | 188 |
A bugonya nyári ültetése | 188 |
Előhajtott korai bugonya | 189 |
A burgonya betegségei | 190 |
A burgonya kártevői | 197 |
Vegyszeres gyomirtás | 199 |
Irodalom | 199 |
A csicsóka (I'só István) | 201 |
Jelentősége | 201 |
Botanikai és élettani jellemzés | 202 |
Termesztett fajták | 202 |
Éghajlat- és talajigény | 202 |
Agrotechnika | 202 |
Betegségek, kártevők | 204 |
Irodalom | 204 |
Gyökérnövények | |
A cukorrépa (Szemző Béla) | 207 |
Jelentősége | 207 |
Termesztésének története | 209 |
Botanikai és élettani jellemzés | 211 |
Termesztett fajták | 216 |
Minősített fajták | 217 |
Éghajlatigény | 218 |
Fény és hő | 218 |
Nedvesség | 219 |
Talajigény | 221 |
Helye a vetésforgóban | 222 |
Trágyázás | 223 |
Tápanyagok | 224 |
Szervestrágyák | 224 |
Műtrágyák | 226 |
Permetező trágyázás | 229 |
A cukorrépatermesztés gépesítése (Voit Imre) | 230 |
Talajelőkészítés | 231 |
Vetés | 233 |
Ápolás | 238 |
Öntözés | 241 |
Betakarítás - Szedés | 243 |
Kézi szedés | 244 |
Gépi betakarítás | 245 |
A betakarítás technológiája | 251 |
A termés felhasználása | 253 |
Répamag-termesztés | 253 |
Dugványtermő év | 254 |
Magtermő év | 255 |
Poliploid mag előállítása | 255 |
A cukorrépa növényvédelme | 256 |
Betegségek | 256 |
Kártevők | 259 |
Gyomírtás | 262 |
A takarmányrépa (Csitkovics Antal) | 264 |
Jelentősége | 264 |
Termesztett fajták | 265 |
Minősített fajták | 266 |
Éghajlat- és talajigény | 266 |
Helye a vetésforgóban | 267 |
Trágyázás | 267 |
Talajelőkészítés, vetés | 267 |
Ápolás | 268 |
Betakarítás, tárolás | 268 |
Magtermesztés | 269 |
Betegségek, kártevők | 269 |
A murokrépa (Dobrovszky István) | 270 |
Jelentősége | 270 |
Botanikai és élettani jellemzés | 271 |
Termesztett fajták | 271 |
Éghajlat- és talajigény | 271 |
Agrotechnika | 272 |
Betegségek, kártevők | 273 |
A sárgarépa (Balázs Sándor) | 273 |
Jelentősége, elterjedése | 273 |
Botanikai és élettani jellemzés | 274 |
Termesztett fajták | 274 |
Minősített fajták | 274 |
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 275 |
Vetés | 277 |
Szedés, előkészítés | 277 |
Téli eltartás | 277 |
Hajtatás | 277 |
Magtermesztés | 277 |
Betegségek, kártevők | 279 |
A tarlórépa (Dobrovszky István) | 280 |
Jelentősége | 280 |
Botanikai és élettani jellemzés | 281 |
Termesztett fajták | 282 |
Éghajlat- és talajigény | 282 |
Agrotechnika | 282 |
Magtermesztés | 283 |
Betegségek, kártevők | 284 |
A petrezselyem (Balázs Sándor) | 285 |
Jelentősége, elterjedése | 285 |
Botanikai és élettani jellemzés | 285 |
Minősített fajták | 286 |
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 286 |
Vetés | 287 |
Ápolás | 287 |
Szedés | 287 |
Hajtatás | 287 |
Magtermesztés | 287 |
A cékla (Balázs Sándor) | 290 |
Jelentősége | 290 |
Botanikai és élettani jellemzés | 290 |
Termesztett fajták | 291 |
Minősített fajták | 291 |
Vetésforgó, trágyázás, talajelőkészítés | 291 |
Vetés | 292 |
Ápolás | 292 |
Szedés | 292 |
Magtermesztés | 292 |
A cikória (Csitkovics Antal) | 295 |
Jelentősége | 296 |
Botanikai és élettani jellemzés | 296 |
Termesztett fajták | 296 |
Éghajlat- és talajigény | 296 |
Agrotechnika | 297 |
Magtermesztés | 297 |
Irodalom | 298 |
OLAJNÖVÉNYEK | |
Jelentőségük | 303 |
A napraforgó (Kurnik Ernő) | 307 |
Jelentősége | 307 |
Botanikai és élettani jellemzés | 308 |
Minősített fajták | 310 |
Éghajlat- és talajigény, trágyázás | 312 |
Helye a vetésforgóban | 312 |
Talajelőkészítés | 313 |
Vetés | 314 |
Ápolás | 314 |
Betakarítás | 318 |
A termés és kezelése | 319 |
A napraforgó egyéb hasznosítása | 319 |
A repce (Beke Ferenc) | 322 |
Jelentősége | 322 |
Botanikai és élettani jellemzés | 323 |
Éghajlatigény | 325 |
Talajigény, trágyázás | 326 |
Őszi káposztarepce | 327 |
Minősített fajták | 327 |
Helye a vetésforgóban | 328 |
Talajelőkészítés, vetés | 328 |
Ápolás | 329 |
Növényvédelmi teendők | 330 |
Betakarítás | 332 |
Öntözés | 333 |
Az olajlen (Mohácsi Tivadar) | 334 |
Jelentősége | 334 |
Botanikai és élettani jellemzés | 336 |
Minősített fajták | 338 |
Éghajlatigény | 338 |
Talajigény | 339 |
Helye a vetésforgóban | 339 |
Trágyázás | 339 |
Talajelőkészítés | 340 |
A vetőmagelőkészítés növényvédelmi tudnivalói | 341 |
Vetés | 343 |
Növényápolás | 343 |
Betakarítás | 345 |
A termés minősítése | 346 |
A ricinus (Kurnik Ernő) | 347 |
Jelentősége, származása | 347 |
Botanikai és élettani jellemzés | 347 |
Minősített fajták | 348 |
Éghajlat- és talajigény | 349 |
Trágyázás, talajelőkészítés | 349 |
Vetésforgó, vetés | 349 |
Ápolás | 350 |
Betakarítás, a termés kezelése | 350 |
Egyéb olajnövények | 351 |
A gomborka (Kurnik Ernő) | 351 |
Jelentősége | 351 |
Botanikai és élettani jellemzés | 351 |
Éghajlat- és talajigény | 351 |
Agrotechnika | 352 |
A sáfrányos szeklice (Kurnik Ernő) | 352 |
A lallemancia (Kurnik Ernő) | 352 |
Jelentősége | 352 |
Botanikai és élettani jellemzés | 353 |
Agrotechnika | 353 |
A perilla (Kurnik Ernő) | 353 |
Jelentősége | 353 |
Botanikai és élettani jellemzése | 353 |
Éghajlat- és talajigény | 354 |
Agrotechnika | 354 |
A szezám (Kurnik Ernő) | 355 |
Jelentősége | 355 |
Botanikai és élettani jellemzés | 355 |
Agrotechnika | 355 |
A földi mandula (Kurnik Ernő) | 356 |
Jelentősége | 356 |
Botanikai és élettani jellemzés | 356 |
Agrotechnika | 356 |
A tátorján (Varga János) | 356 |
Irodalom | 357 |
ROSTNÖVÉNYEK | |
A rostnövények jelentősége | 361 |
A kender (Bócsa Iván) | 362 |
Jelentősége, elterjedése | 362 |
Termesztésének története | 363 |
Botanikai és élettani jellemzés | 364 |
Minősített fajták | 366 |
Éghajlatigény | 366 |
Talajigény | 367 |
Helye a vetésforgóban | 368 |
Trágyázás | 368 |
Talajelőkészítés | 370 |
Vetőmag, vetés | 370 |
Ápolás | 373 |
Betakarítás | 376 |
A termés minősítése | 379 |
Irodalom | 381 |
A rostlen (Botos Lajos) | 382 |
Jelentősége | 382 |
Termesztésének története | 382 |
Botanikai és élettani jellemzés | 383 |
Minősített fajták | 384 |
Éghajlatigény | 385 |
Talajigény | 385 |
Helye a vetésforgóban | 386 |
A vetőmag előkészítése, vetés | 386 |
Ápolás | 387 |
Betakarítás | 388 |
A termés minősítése | 390 |
Öntözés | 392 |
A gyapot (Kovács Gábor) | 393 |
Jelentősége | 393 |
Botanikai és élettani jellemzés | 394 |
Éghajlat- és talajigény | 395 |
Agrotechnika | 395 |
Egyéb textilnövények (Kovács Gábor) | 397 |
A kenaf | 397 |
A rami | 397 |
A csalán | 398 |
Trópusi rostnövények | 398 |
Irodalom | 398 |
FŰSZERNÖVÉNYEK | |
A fűszernövények jelentősége (Bruder János) | 401 |
A vöröshagyma (Bruder János) | 402 |
Jelentősége | 402 |
Botanikai és élettani jellemzés | 403 |
Minősített fajták | 404 |
Éghajlat- és talajigény | 406 |
Helye a vetésforgóban | 407 |
Trágyázás | 408 |
Talajelőkészítés | 408 |
A vetőmag előkészítése | 408 |
Hagyományos dughagyma előkészítés | 409 |
Korszerű dughagyma előkészítés | 409 |
A dughagyma növekedését és fejlődését befolyásoló tényezők | 409 |
A vöröshagyma-termesztés hároméves módja | 412 |
Dughagyma-termesztés (1 év) | 412 |
Magvetés | 412 |
Étkezési hagymatermesztés (2 év) | 413 |
A vöröshagyma-termesztés kétéves módja | 419 |
A hagymatermesztés gépesítése | 420 |
A metélőhagyma (Bruder János) | 425 |
Jelentősége, jellemzése | 425 |
Agrotechnika | 425 |
A póréhagyma (Bruder János) | 426 |
Jelentősége, jellemzése | 426 |
Agrotechnika | 426 |
A fokhagyma (Bruder János) | 427 |
Jelentősége, jellemzése | 427 |
Éghajlat- és talajigény | 427 |
Termesztett fajták | 427 |
Agrotechnika | 427 |
Fűszerpaprika (Wisnyovszky András) | 429 |
Jelentősége | 429 |
Botanikai és élettani jellemzés | 430 |
Termesztett fajták | 431 |
Minősített fajták | 432 |
Éghajlat- és talajigény | 434 |
Helye a vetésforgóban | 434 |
Trágyázás - Talajelőkészítés | 435 |
Vetés | 435 |
Ápolás | 437 |
Szedés, betakarítás, tárolás | 437 |
Öntözés | 437 |
Betegségek, kártevők | 437 |
A komló (Mészáros Ferenc) | 439 |
Jelentősége | 439 |
Botanikai és élettani jellemzés | 440 |
Termesztett fajták | 442 |
Éghajlat- és talajigény | 443 |
Telepítés | 444 |
Ápolás | 446 |
Növényvédelmi teendők | 450 |
Betakarítás | 451 |
Őszi teendők a komlóban | 453 |
Irodalom | 453 |
Zöldségfélék | |
Jelentőségük | 457 |
A csemegepaprika (Balázs Sándor) | 458 |
A paradicsom (Balázs Sándor) | 460 |
Jelentősége | 460 |
Botanikai és élettani jellemzés | 461 |
Termesztett fajták | 464 |
Talajigény | 467 |
Vetésforgó | 467 |
Talajelőkészítés | 468 |
Trágyázás | 468 |
Szaporítás | 469 |
Ápolás | 470 |
Betegségek | 470 |
Kártevők | 471 |
Növényvédelmi teendők | 471 |
Rezisztencianemesítés | 472 |
Betakarítás | 472 |
Irodalom | 473 |
A spenót (Balázs Sándor) | 474 |
Jelentősége | 474 |
Botanikai és élettani jellemzés | 474 |
Termesztett fajták | 475 |
Minősített fajták | 475 |
Vetésforgó, trágyázás, talajelőkészítés | 476 |
Vetés | 477 |
Ápolás | 477 |
Szedés | 477 |
Magtermesztés | 478 |
Irodalom | 478 |
A fejessaláta (Balázs Sándor) | 479 |
Jelentősége, elterjedése | 479 |
Botanikai és élettani jellemzés | 480 |
Minősített fajták | 480 |
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 482 |
Szaporítás | 482 |
Ápolás | 483 |
Szedés | 483 |
Hajtatás | 484 |
Magtermesztés | 485 |
Irodalom | 488 |
A fejeskáposzta (Balázs Sándor) | 489 |
Jelentősége | 489 |
Botanikai és élettani jellemzés | 490 |
Minősített fajták | 490 |
Késői, hosszú tenyészidejű fajták | 491 |
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 492 |
Szaporítás | 493 |
Ápolás | 494 |
Szedés | 494 |
Tárolás | 495 |
Magtermesztés | 495 |
Irodalom | 496 |
Az uborka (Balázs Sándor) | 497 |
Jelentősége | 497 |
Botanikai és élettani jellemzés | 498 |
Termesztett fajták | 498 |
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 501 |
Szaporítás | 501 |
Ápolás | 501 |
Öntözés | 501 |
Szedés | 502 |
Hajtatás | 502 |
Magtermesztés | 505 |
A tök | 507 |
Takarmánytök (Penyigey Dénes) | 507 |
Jelentősége | 507 |
Származása | 509 |
Botanikai és élettani jellemzés | 510 |
Termesztett fajok | 511 |
Minősített fajták | 513 |
Éghajlatigény | 514 |
Talajigény | 514 |
Helye a vetésforgóban | 514 |
Trágyázás | 515 |
Talajelőkészítés | 515 |
Vetés | 516 |
Ápolás | 516 |
Öntözés | 517 |
Betakarítás, tárolás | 517 |
Magtermesztés | 518 |
Spárgatök (Balázs Sándor) | 518 |
Jelentősége | 518 |
Botanikai és élettani jellemzés | 518 |
Termesztett fajták | 519 |
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 519 |
Szaporítás | 520 |
Ápolás | 520 |
Szedés | 520 |
Hajtatás | 520 |
Magtermesztés | 521 |
Sütőtök (Balázs Sándor) | 521 |
Jelentősége | 522 |
Botanikai és élettani jellemzés | 522 |
Minősített fajta | 522 |
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 522 |
Vetés | 522 |
Ápolás | 524 |
Szedés | 524 |
Magtermesztés | 524 |
Irodalom | 525 |
A dinnye | 525 |
Takarmánygörögdinnye (Penyigey Dénes) | 525 |
Jelentősége | 525 |
Elterjedése | 525 |
Botanikai és élettani jellemzés | 527 |
Termesztett fajták | 529 |
Éghajlat- és talajigény | 529 |
Helye a vetésforgóban | 530 |
Trágyázás, talajelőkészítés | 530 |
Vetés | 530 |
Ápolás | 531 |
Betakarítás, tárolás | 531 |
Magszedés | 533 |
Betegségek, kártevők | 534 |
Étkezési görögdinnye (Balázs Sándor) | 534 |
Jelentősége | 534 |
Botanikai és élettani jellemzés | 534 |
Termesztett fajták | 535 |
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 537 |
Szaporítás | 537 |
Ápolás | 538 |
Szedés | 538 |
Magtermesztés | 538 |
Betegségek, kártevők | 538 |
Sárgadinnye (Balázs Sándor) | 539 |
Jelentősége | 539 |
Botanikai és élettani jellemzés | 539 |
Minősített fajták | 540 |
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 543 |
Szaporítás | 543 |
Ápolás | 543 |
Szedés | 544 |
Hajtatás | 544 |
Magtermesztés | 544 |
Irodalom | 544 |
Élvezeti növények | |
A dohány (Penyigey Dénes) | 549 |
Jelentősége | 549 |
A dohány és a dohányzás története | 550 |
Termesztése világviszonylatban | 553 |
Termesztése hazánkban | 553 |
Botanikai és élettani jellemzés | 556 |
A dohánylevél vegyi összetétele | 560 |
Termesztett fajok és fajták | 564 |
A Nicotiana tabacum fajhoz tartozó fajták | 565 |
A Nicotiana rustica fajhoz tartozó fajták | 568 |
Termőtájak | 569 |
Éghajlatigény | 570 |
Talajigény | 571 |
Helye a vetésforgóban | 572 |
Trágyázás | 573 |
Talajelőkészítés | 575 |
Palántanevelés | 576 |
Ültetés | 584 |
Ápolás | 588 |
Betakarítás | 590 |
Szárítás, kezelés | 593 |
A termés előkészítése és átadása | 598 |
A dohánytermesztés különleges ágai | 601 |
Öntözéses dohánytermesztés | 601 |
Sarjúdohány termesztése | 602 |
Kacsdohány termesztése | 602 |
Ipari dohánymag termesztése | 603 |
Nikotindohány termesztése | 603 |
Szivardohány termesztése | 604 |
A dohányvetőmag termesztése | 604 |
A dohány további kezelése, fermentálása | 606 |
A dohány pótlása | 607 |
Betegségek, kártevők | 608 |
Irodalom | 617 |
GYÓGYNÖVÉNYEK | |
Jelentőségük (Szathmáry Géza) | 621 |
A hasznosítás általános módszerei | 622 |
Szárítás | 622 |
Illóolaj-feldolgozás | 623 |
Az anyarozs (Békésy Miklós) | 624 |
Jelentősége | 624 |
Botanikai és élettani jellemzés | 624 |
Éghajlat- és talajigény | 625 |
Anyarozs-termesztés | 626 |
A termés kezelése | 628 |
Betegségek, kártevők | 629 |
A mák (Balogh Sándor) | 630 |
Jelentősége | 630 |
Botanikai és élettani jellemzés | 631 |
Termesztett fajták | 631 |
Minősített fajták | 631 |
Éghajlat- és talajigény | 633 |
Vetésforgó, trágyázás | 633 |
Talajelőkészítés, vetés | 633 |
Ápolás | 634 |
Betakarítás | 635 |
Termés | 636 |
Betegségek, kártevők | 636 |
Egyéb gyógynövények (Kerekes József) | 637 |
A mustár | 637 |
Jelentősége | 637 |
Botanikai és élettani jellemzés | 637 |
Agrotechnika | 639 |
Az ánizs | 640 |
Jelentősége | 640 |
Botanikai és élettani jellemzés | 641 |
Agrotechnika | 641 |
Betegségek, kártevők | 642 |
A koriander | 643 |
Jelentősége | 643 |
Botanikai és élettani jellemzés | 643 |
Éghajlat- és talajigény | 644 |
Agrotechnika | 644 |
Betakarítás, termés | 645 |
Betegségek, kártevők | 645 |
A konyhakömény | 646 |
Jelentősége | 646 |
Botanikai és élettani jellemzés | 646 |
Éghajlat- és talajigény | 647 |
Agrotechnika | 647 |
Betakarítás, termés | 648 |
Betegségek, kártevők | 648 |
Az édeskömény | 649 |
Jelentősége | 649 |
Botanikai és élettani jellemzés | 650 |
Éghajlat- és talajigény | 650 |
Agrotechnika | 651 |
Betakarítás, termés | 651 |
Betegségek, kártevők | 652 |
A kapor | 652 |
Jelentősége | 652 |
Botanikai és élettani jellemzés | 653 |
Éghajlat- és talajigény | 653 |
Agrotechnika | 653 |
Betakarítás, termés | 654 |
Betegségek, kártevők | 654 |
Az orvosi lestyán | 655 |
Jelentősége | 655 |
Botanikai és élettani jellemzése | 655 |
Agrotechnika | 655 |
Betakarítás, temés | 656 |
Betegségek, kártevők | 656 |
Az orvosi angelika | 656 |
Jelentősége | 656 |
Botanikai és élettani jellemzése | 657 |
Talajigény | 657 |
Agrotechnika | 657 |
Betegségek, kártevők | 658 |
A levendula | 658 |
Jelentősége | 658 |
Botanikai és élettani jellemzése | 659 |
Talaj- és éghajlatigény | 660 |
Trágyázás | 660 |
Talajelőkészítés | 660 |
Szaporítás | 661 |
Ápolás | 664 |
Betakarítás, termés | 664 |
Betegségek, kártevők | 665 |
A muskotályzsálya | 665 |
Jelentősége, jellemzése | 665 |
Agrotechnika | 666 |
Betakarítás, termés | 666 |
Betegségek, kártevők | 666 |
A bazsalikom | 667 |
Jelentősége, jellemzése | 667 |
Agrotechnika | 667 |
A borsfű | 668 |
Jelentősége, jellemzése | 668 |
Agrotechnika | 669 |
Betegségek, kártevők | 669 |
A majoranna | 669 |
Jelentősége, jellemzése | 669 |
Talajigény, trágyázás | 670 |
Agrotechnika | 671 |
Betakarítás, termés | 671 |
Betegségek, kártevők | 672 |
A borsosmenta | 672 |
Jelentősége | 673 |
Botanikai és élettani jellemzése | 673 |
Talajigény, trágyázás | 674 |
Talajelőkészítés, szaporítás, ültetés | 674 |
Ápolás | 675 |
Öntözés | 676 |
Betakarítás | 676 |
Termés | 677 |
Betegségek, kártevők | 677 |
A fodormenta | 678 |
Jelentősége, jellemzése | 678 |
Agrotechnika | 678 |
A metelmaszlag | 679 |
Jelentősége, jellemzése | 679 |
Agrotechnika | 680 |
Betakarítás | 680 |
Betegségek, kártevők | 681 |
Az orvosi csucsor | 681 |
Jelentősége | 681 |
Botanikai és élettani jellemzés | 682 |
Talajigény, trágyázás | 682 |
Talajelőkészítés, szaporítás | 683 |
Ápolás | 684 |
Betakarítás | 684 |
Termés | 685 |
Magtermesztés | 685 |
Betegségek, kártevők | 685 |
A gyapjas gyűszűvirág | 686 |
Jelentősége, jellemzése | 686 |
Talajigény, trágyázás | 686 |
Vetés, ápolás | 687 |
Betakarítás | 688 |
Betegségek, kártevők | 688 |
A piros gyűszűvirág | 689 |
Jelentősége, jellemzése | 689 |
Agrotechnika | 689 |
Betegségek, kártevők | 690 |
A benedekfű | 690 |
Jelentősége, jellemzése | 690 |
Agrotechnika | 690 |
Betakarítás, termés | 691 |
Betegségek, kártevők | 691 |
A sáfrányos szeklice | 692 |
Jelentősége, jellemzése | 692 |
Agrotechnika | 692 |
A tárkonyüröm | 693 |
Jelentősége, jellemzése | 693 |
Agrotechnika | 693 |
Betakarítás, termés | 694 |
Betegségek, kártevők | 695 |
A rovarporvirág | 695 |
Jelentősége, jellemzése | 695 |
Agrotechnika | 695 |
A körömvirág | 696 |
A kis télizöld meténg | 697 |
Jelentősége | 697 |
Botanikai és élettani jellemzés | 698 |
Agrotechnika | 698 |
Betegségek, kártevők | 699 |
A kerti izsóp | 699 |
Jelentősége, jellemzése | 699 |
Agrotechnika | 700 |
A macskagyökér | 701 |
Jelentősége, jellemzése | 701 |
Agrotechnika | 701 |
Betakarítás, termés | 703 |
Betegségek, kártevők | 703 |
Irodalom | 703 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.